Varenie

Kapustnica- ktora?

2010 - bez fotky2010, 18. decembra 2015

Po dlhom case som prinuteny varit na Vianoce. Pozrel som zbezne na Vareche je tu tak priblizne 60 kapustnic ?
Dve som hned eliminoval - Cadciansku kyslu vodu so zemiakom a tu so smotanou.Hmm...

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
vcera som sa dozvedela, ze na podpolani sa na stedry den podavala hribovica bez zatrepky, kapustnica az na druhy den
celkovo su vynikajuce kapustnice s udenym masom a klobasou, co si budeme nahovarat :-)
a dochutis si podla seba, ty s tym problem nemas :-)
pekne sviatky prajem :-)
nadia56
@2010 ,v nasej rodine na vianoce tradicne varime kapustnicu bez masa a klobasy, so susenymi slivkami, jablckami,hribmi a so smotanou,
masovu pripravujeme na silvestra,
prijemne predvianocne dni ti zelam ☺
1x radost
mmikes
V jednoduchosti je krasa (a mozno aj chut)...Kyslu kapustu v hrnci zalej vodou,pridaj udenu klobasku (najlepsie domacu ,ja ju nakrajam tak na 5cm kusky),susene hriby a mozes pridat trosku soli.Od bodu varu staci povarit zhruba hodinku.Je strasne jednoducha a velmi "vianocna"...Tuto kapustnicu robime 20rokov a nemenil by som.Mam ju od mojich rodicov.(asi sila zvyku ale... chutna aj mojej zene a ona nie je slovenka)...tip..chut zavisi z velkej casti od klobasy,preto doporucujem domacu ,pekne vyudenu.
tiginko
ahoj @mmikes , skoro ako keby sme boli rodina, celý život pripravujeme v našej rodine podobnú jednoduchú kapustnicu, priniesol ju ako tradičnú môj nebohý ocko a dokonca mamke-češke tiež zachutila. Len na záver, aby bola slávnostnejšia, dávame poctivú zápražku z jednej lyžice múky na 10l hrniec, na slaninke a cibuli robenú. A kapustnica je len z kapustnej vody. Na jej zjemnenie sa dáva do hrnca hrsť sušených slivák, ako ocko hovorieval :-) Držím ti palce @2010 aby si si vybral tú "svoju". Ťažko je radiť, lebo každý na tú svoju nedá dopustiť. A vy nemáte nejakú tú tradičnú v rodine?
1x mmikes
janger
Ja robim (podla nas vybornu) so smotanou, ale taku nechces...
2010
Dakujem za komentare, ale tu prichadzame k hlavnemu problemu, aj u nas doma v Bratislave bola kapustnica jednoducha a zalozena na vybornych zakladnych surovinach.
Mam kupene 2 kysle kapusty ( nemecku a polsku, 23 otvorim a bude chutovi test- ktora) dnes sa ide na trh, hlavny problem najst neslovenske klobasy (ani madarske tu nie su ) co budu najblizsie slovenskej chuti. Bryndzove halusky viem osvindlovat z neslovenskych surovin, tak teraz pojde na radu kapustnica...
babidka
Mily @2010 , klobasku asi nenajdes - iba ak by si nasiel polsku . Ta je najblizsie chutou nasej a madarskej .Myslim , ze aj kapusta bude lepsia polska , aspon mne tie nemecke nie su dost kysle a ostre .Zdaju sa mi oproti nasej mdle a prisladke . Aby si chut klobasky vylepsil , tak ju dobre poopekaj s cibulkou este skor ako pridas do hrnca kapustu ...aj ja poznam vsetky mozne finty ako uvarit z neslovenskych surovin slovensku chut :-)
dobryhrncekvar
na Vianoce nevarím kapustnicu, ale z kaprovej hlavy polievku. Keď varím kapustnicu, čo je naša obľúbená polievka, dávam čerstvé bravčové koleno aj s kožou a 2 klobásky nepokrájané, tie krájam až na porciu polievky. Ďalej celá cibuľa, 4 strúčky cesnaku, sušené hríby, sušené slivky zo 5 ks, bobkový list, 4 ks klinčeky, čierne korenie, celé ošúpané zemiaky trochu neskôr aby sa nerozvarili. Na zahustenie nepotrebuješ múku, ja používam jačmenné krúpy. Základom je dobrá kyslá kapusta a niečo čo ju omastí, klobása ti ju ochutí údeným aj omastí, koleno urobí dobrý vývar. Nech sa ti darí a príjemné sviatky tebe aj všetkým na Vareche.