Varenie

Jedlá zo Záhoria

carluska - bez fotkycarluska, 3. septembra 2012

Prosím Vás Záhoráci, mám otázku. Golubce sú tradičné záhorácké
jedlo, či nie?

@zareaguj


Diskusia k téme

margaretka28
Neviem čo sú golubce,ale viem, že holubky sú plnené kapustné listy a je to východniarske a nie záhorácke jedlo.
carluska
Viete dať aj nejaké tipy na tradičné záhorácké jedlá? dik moc
margaretka28
No, napríklad taká záhorácka chrenovica, presne recept neviem,ale sú to rožky,alebo žemle namočené vo vývare a ochutené chrenom,jedla som to na jednej záhoráckej svadbe ako predjedlo a podávali to s varenou sliepkou z polievky,ked som to prvý krát uvidela,aj som sa trochu zľakla,že ved to ani dobre nevypadá,ale ked som ochutnala,hned som zmenila názor,bolo to naozaj dobré,je to vraj špecialita z Gajar. Ale možno sa Ti ozvú záhoráčky,čo ti lepšie poradia.
paeva
ano, chrenová omáčka to sú nakrájané rohliky zaliate horúcou polievkou a približne na dva rohlíky sa počíta a pridá jedno surové vajce. dobre sa to rozmieša na slabom ohni, pridá sa nastrúhaný chren čerstvý, nie kúpený v pohárku. sliepka k tomu a je obed
sovka62
Tak presne tú z predchádzajúceho príspevku som vyskúšala a poviem vám, je to celkom iná chrenovica a nesmierne dobrá, ani sa nečudujem, že ju zvykli podávať aj na svadbách. Má to len jednu chybu, chýbajú domáce sliepky a tie kupované mrazené sú len kosti obtiahnuté kožou a tá troška mäsa, čo na nich predsa len je, je aj po štyroch hodinách varenia tvrdá ako kosť.
sovka62
A ešte poradím, klikni si na recepty od @cistinka , taký gajarský erteplový žúlanec tiež nemá chybu.
astheart
hehehe Golubce (ukrajinsky nebo rusky), holubky (slovensky), golabki (polsky) a sarma (bulharsky). Určitě by se našlo těch názvů víc. Netuším, kdo to vymyslel. Jisté však je, že se to vaří v celé východní Evropě a každý to pokládá za své národní jídlo!
evanaaa
Mala by sa ozvať aj @hubata , a iné záhoráčky - varecháčky. Mimochodom, ja tu mám Zemiakovú omáčku po Záhorácky.
hubata
Už idééém:
1. chrenová omáčka je diskutabilná ako dajme tomu taká kapustnica: horný koniec ju robí inak a dolný koniec tiež inak, ale zato sa máme radi,
2. fazuľovica z bobovice a so slížami má šancu byť záhoráckym národným jedlom. Vždy sa varí z obrovskej fazule zvanej bobovica, s údeným a širokými rezancami, proste musí v nej lyžica stáť. Dokonca sa robia aj preteky vo varení fazuľovice.
3. záhoráci milujú omáčky: cibuľová, zemiaková, kôprová, lusková, kapustová (zo sladkej kapusty), kelová, dziňová (tekvicová), paradajková kapusta, a paradajková omáčka, ale k tomu aj kus mäsa, alebo fašírka,
4. béleše sa robia na slano aj na sladko: je to kysnuté cesto posypané ovocím a makom, syrovníky (tvarohové s hrozienkami), alebo na slano so slaninkou, oškvarkami a s kyslou smotanou. Štrúdle máme nielen také ako aj vy, ale okrem toho máme aj strúhankovo-čerešňový závin, krupicový závin, caltu, kugluf (vianočka).
5. pocheraje (zákusky): šuhajdy, deň a noc, žĺtkové, zázvorníky, citrónové mesiačiky, orechové štangličky, trdelníky, sádelníky, štrúdle plnené talianom (hrozno+mak), oškvarkové pagáčky, lokše, slivkové gule, parené buchty, makové dolky (aj cesnakové) .......
6. pije sa všeltko čo teče: hularové víno, ribizľové, víno z hrozna čo sa volá talian a pripisujú sa mu zázračné účinky na všetko aj na lásku,
6. v nedeľu musela byť slepačia polievka s mastnými okami a domácimi slížikmi, už od rána sa tĺkli rezne a k tomu obyčajný cibuľový šalát. Rezňov sa narobilo za vajdlinek a decká ich vynášali von aj poobede s chlebom, nááá nech nám závidia - ako sa máme!
7. Ryby ani hríby nekupujeme aj keď ich strašne ľúbime: pytlačíme (sem-tam aj kačena alebo srnka na klobásky sa pritrafí). Chodíme na hríby do strelnice vo vyhradené dni najprv rusmi a teraz v demoracii zas američanmi. No do čerta!
Máme svojráznu logiku a teda aj humor: nadávame až sa hory zeleňajú, ale radi aj spievame a tancujeme pri plechovke.

Keď som na voľačo zabudla, nech ma @ čistinka doplní.
pupuss
Tak neviem, ci sa mi nevysmejete za moju slovencinu-nikdy som sa ju neucila ale moja stara mamka ktora mi odysla v 90 rokoch prave pred rokom, ta pochadza z Uzhorodu na podkarpatske ukraine a zila po valke na slovensku, a pre mna patri pravy slovensky clovek k ceskemu, ako poklica na hrniec!
So star mamkou ktora ma tiez prvych 7 let vychovavala som sa naucila spoustu dobrych jedal, slanych i sladkych. Teraz nevyzradim ziadne, hahaha,napred si musim dokoncit moju profilovu stranku a pak sa teste slovacky... tiez sa tesim, je tu s vami velmi prijemne! DAKUJEM Lidka Janska
kuchticka
@pupus - Lidka - vitaj medzi nami na Vareche. Nic si nerob z toho ze nevies spavnu sovencinu. Ani ja ju neviem dobre, lebo ako decko sa nasa rodina odstahovala na Moravu a ucikla som sa cesky, ale teraz na Vareche sa v tej reci slovenskej zdokonalujem, Nevedela som sa soravne vyjadrovat pokial som nezacala citat noviny PRAVDA uz asi pred 20. rokmi a teraz zasa na Vareche sa ucim.
Mas pravdu, je tu vela legrace a clovek pri citani roznych pribehov zabudne na svoje denne starost. Tak nech sa ti tu paci a tesim sa na tvoje recepty a pribehy.
hubata
Vitaj @pupus , už sa teším na tvoje recepty a tým prirovnaním že slováci a česi patria spolu ako poklička na hrniec si ma dostala: som tiež toho názoru, zarobili na nás len politici túžiaci po moci, my obyčajní ľudia sa máme dodnes radi a spomíname na pekné spolužitie.
medovnicek
@ pupuss tiež ťa vítam medzi nami a to prirovnanie sa mi tiež veľmi páči, hlavne my Záhoráci máme hlavne k Moravákom veeeeeeeeeeeeeeľmi blízko, ja od malička čítam knihy v češtine, je to ako keby môj druhý rodný jazyk, inak @ hubata popísala všetko dopodrobna, ale zabudla na dobrú slivovičku, v ktorej sa u nás po dedinách môžeš kúpať, okrem toho režné (pálenka vyrábaná z raži) a repák (pálenka vyrábaná z repy), v mojej rodnej záhoráckej dedine sme tuším ani nemali až tak nejakú špecialitu, tradičné boli u nás zázvorníky, o kaplankách som si dlho myslela, že sú naše tradičné a až pred nedávnom som prišla na to, že ich poznajú aj tam, kde je tradičnou rečou maďarčina, jediné čo som nikde ešte nevidela je starodávny Koch, ktorý moju mamku naučila piecť jej kamarátka a suseda tecička Morávková - je to snehová bábovka položená na omáčke zo zlatých klasov a vaječného koňaku a taktiež som nikde inde nevidela zákusok - hríbky - upečie sa gulička (cesto je s "friškú solú - rozumej v preklade salajka:), po upečení sa vydlabe v guličke jamka, naplní sa krémom, prilepí sa nožička z dlhej piškóty a vrch sa namočí do čokolády - ak mi vyjde tieto vianoce čas, tak ich upečiem, sľúbila som to @ čistinke, ktorá ich tiež pamätá a potom každá záhorácka dedina mala typické niečo iné, cestujem s kolegyňou z Koválova a oni tam zvykli variť a piecť kopu iných vecí, čo u nás nebývalo zvykom
bozulka
No tak vidím,že @hubat á, to ceľkom dobre zvládla až na ten kugluf/bábovka/ prepáč...:-)) ,chrenovicu som strašne nemala rada,u nás sa podávala s hovädzím mäsom z polievky a s knedľou.Potom sesternica ženila syna a ako predjedlo bola táto chrenovica so slepačím mäsom /domáce/...najprv studený pot na čele lebo som chcela zachovať dekórum,ale potom ešte dupľa...hamba sem,hamba tam....Vrelo doporučujem podľa Sandry.
Neviem či poznáte "šterc" alebo "šmorn" ale väčšinu jedál ktoré sa varili na Záhorí pochádzajú z okolitých krajín..".Rakúsko-Uhorsko."..
margaretka28
Prišla mi na um jedna milá spomienka,ked som mala asi 16 rokov,mala som a aj mám jednu kamarátku,u ktorej som bola cez prázdniny a zobrala ma do Gajar ku krstnej na hody.Tá nám napredkladala ako sa patrí, všetko možné aj nemožné,plná tácňa všakovakých zákuskov a kedže sú tam hody v auguste, tak aj varenú kukuricu.No a stále vynukovala: dzífčence jedzte,ponúknite sa aj tú turošinu okoštujte ! Tolko vynukovala,až som už nevedela ani čo si mám vziať,tak sa pýtam tej kamarátky,že ktorý zákusok je tá turošina? No a nasledoval výbuch smiechu!! :-))))).....čo som ja vedela,že turošina je po záhorácky kukurica??? Teraz už viem.:-))
evanaaa
@hubata , ale to huavné si zapomnela - trojchuapové víno, či ako sa tu u vás volá, niekto sa učí po slovensky, ja zasa po záhorácky. Ale ked ím, neotváram chráp.
eevapa
ej veru golubky sa tu síce na záhorí varia ale naše jedlo to nieje....@jelenik šumajstr nieje tiež náš alebo je a neviem o tom?
evanaaa
Ano, @margaretka28 , presne také, ale ja jeho silu nepoznám, nepijem alkohol, tak ani víno, len o tom počúvam. teraz pijem kapustovú vodu ( keď kvasí ako víno, tak by to mal byť kapustový burčiak, nie?).
kutala
Dobre si navaríme,vypijeme,zalehneme a potom pribereme.
kuchticka
Este sa nevyjadrila @arasidka k zahorackym receptom.
S tymi GOLUPKAMI (teda nazvom) som sa stretla az u nas v USA. Mame suseda, starsi pan ktory ked sa dozvedel odkial pochadzam hned zacal spominat jedla, ktore mu varievala jeho stara mama pochadzajuca z Podkarpadskej Rusi, obaja jeho rodicia taktiez. Prve jeho bolo, ci varievam golubky, ze mu to naramne chutilo a nevie kde by si ich zasa mohol zajest. Ja som recept poznala z Ceska pod nazvom "plnene zelne listy", ale ked mi stale vysvetloval ako to ta jeho straka robila, napadlo ma co to je. Taktiez spominal na rozne makove pecivo. Uz ma ten pan 89 rokov, stale je pri dobrom dusevnom zdravi. Uz bol u nas i na veceru pozvany a obcas ho navstivim. Byva sam v domku, jeho manzelka zije v domove dochodcov, ale mentalne je 000. Nikoho nepoznava a on sa uz nemoze o nu starat.
1x hubata
medovnicek
@ kuchticka keby sa dali cez počítač poslať koláče, tak by som tvojmu susedovi nejakých makových poslala:):):)
Stále vravím @ čistinke , že by mala vydať nejakú kuchársku knihu, možno by mohla začať kuchárkou práve z nášho prekrásneho regiónu - lebo ja na to naše Záhorí nedám dopuscit
mariadra
@sovka62 , prosím poraď kde nájdem recept na "gajarský erteplový žúlanec", nič som nevygooglila ! Erteple to je naše najobľúbenejšie jedlo.
Inak dievčence vďaka za tie záhorácke recepty, musím vyskúšať aj tú chrenovicu. @medovnicek , a čo je to kaplanka?
alena45
recepty stále pribúdajú, ale je tu toľko pokladov, tak ak nejaký spravíte, napíšte do komentárov pod recept, aby sme si ich znovu pripomenuli.
mijaita
Otázka Pražáka - tu "chrenovicu" je mozne udelat i z kurete, ze ? Vim, nebude to uplne ta prava, ale slepici se mi nechce shanet kvuli tomu. Nebo je to zasadni?
Otazka druha - odkud kam je Zahori ?
Tyhle diskuze tady moc rada ctu !
chosiska
Odkaz pe cistinku:
Ja sa znovu nesmelo pripomínam...., znovu k erteplovému žúlancu; poznám, ale nie celkom presne,recept na zemiakové tašky plnené opraženou krupicou so soľou, alebo s makom pomletým, na sucho rozsypaným po ceste,kryštálovým cukrom a poliate masťou a samozrejme zvinuté. Ja som dnes do jednej tašky dala mak zabarený mliekom...nie je to zlé, ale ten recept je len tak od oka...pokusím sa pripojť foto ...
kvietok12345
ahojte. chcela by som niekoho poprosit o pomoc. za mesiac robim prakticku maturitu v dolnom kubine, chodim na hotelovku a mam za ulohu navarit zahorske menu. ako hlavne jedlo som rozmyslala nad kacacimi stehnami loksa a kapusta. prosim niekoho kto by mi poradil s ostatnymi chodmi aby to bolo super. musim mat predjedlo, polievku, hl. jedlo, dezert. nieco co zahorie uplne vystihuje. ak sa rozhodne mi niekto pomoct tak vopred dakujem a ak by to bolo mozne poslat mi vase napady na email: ivankuska@pokec.sk. dakujem velmi pekne