Diskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 81 najnovší komentár dnes 13:29
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 4 najnovší komentár 10. marca 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár 23. februára 2025
- Klaudiva: Zmrazenie torty s fondánom pred oslavou 1 najnovší komentár 6. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 358 najnovší komentár 3. marca 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 81 najnovší komentár dnes 13:29
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 4 najnovší komentár 10. marca 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 358 najnovší komentár 3. marca 2025
- Valeri: Ako na zvýšený cholesterol ? 41 najnovší komentár 25. februára 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár 23. februára 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 81 najnovší komentár dnes 13:29
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 29 najnovší komentár 3. marca 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 3 najnovší komentár 10. marca 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Trik, ako jednoducho odstrániť etikety z dóz a fliaš VIDEO
-
Vyhadzujete túto drobnú zátku z fľaše oleja? Nerobte to, má svoje využitie! VIDEO
-
Nepečené kokosovo-čokoládové kocky VIDEO
-
Piškótový zákusok Včelie bodnutie VIDEO
-
Zemiaková pizza, žiadne cesto ani múka, aj tak chutí perfektne VIDEO
-
Potrebujete vyčistiť zanesenú termosku? Tieto obyčajné kuchynské suroviny vám pomôžu VIDEO
-
Jogurtové pečivo so syrovou plnkou VIDEO
-
TOP rebríčky: Veľkonočné rezy, veterník na plechu aj kysnuté koláče ako pierko. Pozrite si všetky najlepšie februárové recepty
-
Upečte na želanie: 12 receptov na kysnuté záviny. Pozrite sa na tie plnky, každý si príde na svoje
-
Popolcová streda: Dnes sa začína predveľkonočný pôst. 13 tipov, čo variť bez mäsa
-
Svetový fenomén: Ošiaľ menom dubajská čokoláda. Neušla sa vám v obchode? Takto si ju môžete vyrobiť doma
-
Praktické riešenie: 10 receptov, s ktorými pripravíte mäso s prílohou naraz v jednom hrnci
-
Na posledný fašiangový víkend: 11x slané chuťovky v znamení oškvarkov a klobás
-
Prídete si na svoje: 8 receptov na drobné slané pečivo pre všetkých, ktorí zbožňujú olivy
varecha.pravda.sk/recepty/vierkina-zahoracka-chrenovica/3...
zajimave, nikdy jsem neslysela, to zkusim, mam tu pulku krenu.
1. chrenová omáčka je diskutabilná ako dajme tomu taká kapustnica: horný koniec ju robí inak a dolný koniec tiež inak, ale zato sa máme radi,
2. fazuľovica z bobovice a so slížami má šancu byť záhoráckym národným jedlom. Vždy sa varí z obrovskej fazule zvanej bobovica, s údeným a širokými rezancami, proste musí v nej lyžica stáť. Dokonca sa robia aj preteky vo varení fazuľovice.
3. záhoráci milujú omáčky: cibuľová, zemiaková, kôprová, lusková, kapustová (zo sladkej kapusty), kelová, dziňová (tekvicová), paradajková kapusta, a paradajková omáčka, ale k tomu aj kus mäsa, alebo fašírka,
4. béleše sa robia na slano aj na sladko: je to kysnuté cesto posypané ovocím a makom, syrovníky (tvarohové s hrozienkami), alebo na slano so slaninkou, oškvarkami a s kyslou smotanou. Štrúdle máme nielen také ako aj vy, ale okrem toho máme aj strúhankovo-čerešňový závin, krupicový závin, caltu, kugluf (vianočka).
5. pocheraje (zákusky): šuhajdy, deň a noc, žĺtkové, zázvorníky, citrónové mesiačiky, orechové štangličky, trdelníky, sádelníky, štrúdle plnené talianom (hrozno+mak), oškvarkové pagáčky, lokše, slivkové gule, parené buchty, makové dolky (aj cesnakové) .......
6. pije sa všeltko čo teče: hularové víno, ribizľové, víno z hrozna čo sa volá talian a pripisujú sa mu zázračné účinky na všetko aj na lásku,
6. v nedeľu musela byť slepačia polievka s mastnými okami a domácimi slížikmi, už od rána sa tĺkli rezne a k tomu obyčajný cibuľový šalát. Rezňov sa narobilo za vajdlinek a decká ich vynášali von aj poobede s chlebom, nááá nech nám závidia - ako sa máme!
7. Ryby ani hríby nekupujeme aj keď ich strašne ľúbime: pytlačíme (sem-tam aj kačena alebo srnka na klobásky sa pritrafí). Chodíme na hríby do strelnice vo vyhradené dni najprv rusmi a teraz v demoracii zas američanmi. No do čerta!
Máme svojráznu logiku a teda aj humor: nadávame až sa hory zeleňajú, ale radi aj spievame a tancujeme pri plechovke.
Keď som na voľačo zabudla, nech ma @ čistinka doplní.
So star mamkou ktora ma tiez prvych 7 let vychovavala som sa naucila spoustu dobrych jedal, slanych i sladkych. Teraz nevyzradim ziadne, hahaha,napred si musim dokoncit moju profilovu stranku a pak sa teste slovacky... tiez sa tesim, je tu s vami velmi prijemne! DAKUJEM Lidka Janska
Mas pravdu, je tu vela legrace a clovek pri citani roznych pribehov zabudne na svoje denne starost. Tak nech sa ti tu paci a tesim sa na tvoje recepty a pribehy.
Neviem či poznáte "šterc" alebo "šmorn" ale väčšinu jedál ktoré sa varili na Záhorí pochádzajú z okolitých krajín..".Rakúsko-Uhorsko."..
S tymi GOLUPKAMI (teda nazvom) som sa stretla az u nas v USA. Mame suseda, starsi pan ktory ked sa dozvedel odkial pochadzam hned zacal spominat jedla, ktore mu varievala jeho stara mama pochadzajuca z Podkarpadskej Rusi, obaja jeho rodicia taktiez. Prve jeho bolo, ci varievam golubky, ze mu to naramne chutilo a nevie kde by si ich zasa mohol zajest. Ja som recept poznala z Ceska pod nazvom "plnene zelne listy", ale ked mi stale vysvetloval ako to ta jeho straka robila, napadlo ma co to je. Taktiez spominal na rozne makove pecivo. Uz ma ten pan 89 rokov, stale je pri dobrom dusevnom zdravi. Uz bol u nas i na veceru pozvany a obcas ho navstivim. Byva sam v domku, jeho manzelka zije v domove dochodcov, ale mentalne je 000. Nikoho nepoznava a on sa uz nemoze o nu starat.
Stále vravím @ čistinke , že by mala vydať nejakú kuchársku knihu, možno by mohla začať kuchárkou práve z nášho prekrásneho regiónu - lebo ja na to naše Záhorí nedám dopuscit
Inak dievčence vďaka za tie záhorácke recepty, musím vyskúšať aj tú chrenovicu. @medovnicek , a čo je to kaplanka?
Otazka druha - odkud kam je Zahori ?
Tyhle diskuze tady moc rada ctu !
Ja sa znovu nesmelo pripomínam...., znovu k erteplovému žúlancu; poznám, ale nie celkom presne,recept na zemiakové tašky plnené opraženou krupicou so soľou, alebo s makom pomletým, na sucho rozsypaným po ceste,kryštálovým cukrom a poliate masťou a samozrejme zvinuté. Ja som dnes do jednej tašky dala mak zabarený mliekom...nie je to zlé, ale ten recept je len tak od oka...pokusím sa pripojť foto ...