Diskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár 24. decembra 2025
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1026 najnovší komentár včera 14:22
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1026 najnovší komentár včera 14:22
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár 24. decembra 2025
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 608 najnovší komentár včera 14:22
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár 24. decembra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou +fotopostup -
Trojchodové menu z teplovzdušnej fritézy. Pestré hranolčeky, mandľové rezne a jednoduchý perník -
Domáce bezlepkové opekance „bobaľky“ s makom +video -
Chrumkavé slané praclíky +fotopostup
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie -
Sviatočné pečenie: 12 receptov na najobľúbenejšie vianočné zákusky
varecha.pravda.sk/recepty/vierkina-zahoracka-chrenovica/3...
zajimave, nikdy jsem neslysela, to zkusim, mam tu pulku krenu.
1. chrenová omáčka je diskutabilná ako dajme tomu taká kapustnica: horný koniec ju robí inak a dolný koniec tiež inak, ale zato sa máme radi,
2. fazuľovica z bobovice a so slížami má šancu byť záhoráckym národným jedlom. Vždy sa varí z obrovskej fazule zvanej bobovica, s údeným a širokými rezancami, proste musí v nej lyžica stáť. Dokonca sa robia aj preteky vo varení fazuľovice.
3. záhoráci milujú omáčky: cibuľová, zemiaková, kôprová, lusková, kapustová (zo sladkej kapusty), kelová, dziňová (tekvicová), paradajková kapusta, a paradajková omáčka, ale k tomu aj kus mäsa, alebo fašírka,
4. béleše sa robia na slano aj na sladko: je to kysnuté cesto posypané ovocím a makom, syrovníky (tvarohové s hrozienkami), alebo na slano so slaninkou, oškvarkami a s kyslou smotanou. Štrúdle máme nielen také ako aj vy, ale okrem toho máme aj strúhankovo-čerešňový závin, krupicový závin, caltu, kugluf (vianočka).
5. pocheraje (zákusky): šuhajdy, deň a noc, žĺtkové, zázvorníky, citrónové mesiačiky, orechové štangličky, trdelníky, sádelníky, štrúdle plnené talianom (hrozno+mak), oškvarkové pagáčky, lokše, slivkové gule, parené buchty, makové dolky (aj cesnakové) .......
6. pije sa všeltko čo teče: hularové víno, ribizľové, víno z hrozna čo sa volá talian a pripisujú sa mu zázračné účinky na všetko aj na lásku,
6. v nedeľu musela byť slepačia polievka s mastnými okami a domácimi slížikmi, už od rána sa tĺkli rezne a k tomu obyčajný cibuľový šalát. Rezňov sa narobilo za vajdlinek a decká ich vynášali von aj poobede s chlebom, nááá nech nám závidia - ako sa máme!
7. Ryby ani hríby nekupujeme aj keď ich strašne ľúbime: pytlačíme (sem-tam aj kačena alebo srnka na klobásky sa pritrafí). Chodíme na hríby do strelnice vo vyhradené dni najprv rusmi a teraz v demoracii zas američanmi. No do čerta!
Máme svojráznu logiku a teda aj humor: nadávame až sa hory zeleňajú, ale radi aj spievame a tancujeme pri plechovke.
Keď som na voľačo zabudla, nech ma @ čistinka doplní.
So star mamkou ktora ma tiez prvych 7 let vychovavala som sa naucila spoustu dobrych jedal, slanych i sladkych. Teraz nevyzradim ziadne, hahaha,napred si musim dokoncit moju profilovu stranku a pak sa teste slovacky... tiez sa tesim, je tu s vami velmi prijemne! DAKUJEM Lidka Janska
Mas pravdu, je tu vela legrace a clovek pri citani roznych pribehov zabudne na svoje denne starost. Tak nech sa ti tu paci a tesim sa na tvoje recepty a pribehy.
Neviem či poznáte "šterc" alebo "šmorn" ale väčšinu jedál ktoré sa varili na Záhorí pochádzajú z okolitých krajín..".Rakúsko-Uhorsko."..
S tymi GOLUPKAMI (teda nazvom) som sa stretla az u nas v USA. Mame suseda, starsi pan ktory ked sa dozvedel odkial pochadzam hned zacal spominat jedla, ktore mu varievala jeho stara mama pochadzajuca z Podkarpadskej Rusi, obaja jeho rodicia taktiez. Prve jeho bolo, ci varievam golubky, ze mu to naramne chutilo a nevie kde by si ich zasa mohol zajest. Ja som recept poznala z Ceska pod nazvom "plnene zelne listy", ale ked mi stale vysvetloval ako to ta jeho straka robila, napadlo ma co to je. Taktiez spominal na rozne makove pecivo. Uz ma ten pan 89 rokov, stale je pri dobrom dusevnom zdravi. Uz bol u nas i na veceru pozvany a obcas ho navstivim. Byva sam v domku, jeho manzelka zije v domove dochodcov, ale mentalne je 000. Nikoho nepoznava a on sa uz nemoze o nu starat.
Stále vravím @ čistinke , že by mala vydať nejakú kuchársku knihu, možno by mohla začať kuchárkou práve z nášho prekrásneho regiónu - lebo ja na to naše Záhorí nedám dopuscit
Inak dievčence vďaka za tie záhorácke recepty, musím vyskúšať aj tú chrenovicu. @medovnicek , a čo je to kaplanka?
Otazka druha - odkud kam je Zahori ?
Tyhle diskuze tady moc rada ctu !
Ja sa znovu nesmelo pripomínam...., znovu k erteplovému žúlancu; poznám, ale nie celkom presne,recept na zemiakové tašky plnené opraženou krupicou so soľou, alebo s makom pomletým, na sucho rozsypaným po ceste,kryštálovým cukrom a poliate masťou a samozrejme zvinuté. Ja som dnes do jednej tašky dala mak zabarený mliekom...nie je to zlé, ale ten recept je len tak od oka...pokusím sa pripojť foto ...