Vierkina záhorácka chrenovica

sandra - fotkasandra, 8. decembra 2009

Chrenovicu som nazvala podľa pani, ktorá ju robí úplne najlepšie na svete! :-)

6-8
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
1 téglik
1 ks




Postup

  1. 1

    Rožky si nakrájame na malé kocky a dáme do hrnca. Zalejeme vodou, len toľko, aby boli zakryté. Dáme variť na slabý plameň, kým sa rožky nerozvaria na kašu. Počas toho postupne pridávame vždy po jednej naberačke silného slepačieho vývaru. Takto varíme a občas premiešame aj dve hodiny.

  2. 2

    Nakoniec si urobíme zápražku z oleja a múky, zalejeme ju slepačím vývarom, vlejeme do omáčky, a ešte chvíľu povaríme. Potom pridáme smotanu rozmiešanú s 1 žĺtkom a premiešame. Úplne na koniec pridáme čerstvo nastrúhaný chren. Množstvo neudávam, dajte si ho tam podľa chuti :-).

  3. 3

    Omáčku už dochutíme len soľou podľa toho, aký slaný ste mali slepačí vývar. Táto dobrota sa podáva s kúskami uvarenej sliepky ako predjedlo na sviatočnom stole, u nás na záhorí je to obľúbená pochúťka na svadbách a rodinných oslavách. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

zemo
Teda má druhú polovicu rozprostrenú po Záhorí, ale o tom som ešte nepočul. To je recept na metál! Teda, no toto, hneď si čo najbližšie urvem dve hodiny, keď budem mať slepačí vývar, právda.
A ako sa to podáva? Do malých mištičiek s malulinkou lyžičkou na kávu alebo do velikých talérkov s tou najväčšou lyžicou?
sandratamer
Skús do malého taniera s malou lyžicou, ale to ťa za chvílu prestane baviť chodiť si naberať znovu :-)
nyja
Každopádne je to veľmi zvláštny zaujímavý recepis :)) Fakt niekedy vyskúšam. Prave mam v chladničke chren, tak by to išlo :) Potom sa ti ozvem. Inak aj ja mam korene na Záhorí :)
sovka62
Mňa už prekvapí máloktorý recept, keďže varím dlhé roky, ale tomuto sa to podarilo. Vyzerá to zaujímavo, určite vyskúšam, možno už tento víkend. Dám vedieť, ako to dopadlo a ako manželovi chutilo. Už sa na to teším.
rouzi
Môžem potvrdiť, je to výborné jedlo. Ja "chren" ako to nazývajú v Jakubove, pripravujem podľa mojej maminky, ktorá odtiaľto pochádza, ešte žije a má 90 rokov. Možno preto je jednoduchší, ako uvádzate v recepte, lebo ho varili voľakedy aj chudobní ľudia, ktorí sa stravovali zdravšie ako my. Pripravujem ho takto: nakrájané rožky nezalejeme vodou, ale slepačou polievkou, hlavne zoberieme zvrchu to mastné. Preto už nepridávame zápražku, ani smotanu, iba žĺtka a nevaríme, iba na kraji sporáku necháme pomaly spojiť, miešame, aby zmes bola vláčna. Nakoniec pridáme chren a už ďalej nevaríme. Jeme aj bez mäsa, alebo iba s varenou sliepkou, keďže toto jedlo sa z inej polievky nedá urobiť. Skúste to takto, je to jednoduchšie a hlavne zdravšie a ľahšie.
sovka62
Sandratamer, tak som tú chrenovicu dnes uvarila. Je veeeľmi dobrá, manželovi chutila skvele (možno aj preto, že sa ráno nabehal za chrenom, už som mala pocit, že som ho poslala za dvanástimi mesiačikmi). Je iná ako klasika, ktorú som varievala doteraz a má výhodu, že k nej netreba podávať knedle, alebo zemiaky. Má to len jednu chybu, akosi som neodhadla množstvo a pre nás dvoch som jej navarila asi štyri litre. No čo už? Ale je taká dobrá, že ju hádam predsa len všetku pojeme (a priberieme ešte pred Vianocami, hahaha).
sandratamer
:-))) To áno, suroviny sú naozaj pre viacerých ľudí :-). Ale myslím, že ju môžeš pokojne šupnúť do mrazničky a cez sviatky opäť vytiahnuť, keď budeš robiť slepačiu polievku. Chrenovicu potom stačí trochu rozriediť novým vývarom a podávať s uvareným mäsom. Inak - chrenovica zvykne na druhý deň zhustnúť, my ju vždy potom riedime práve spomínaným slepačím vývarom....

Som rada, že vám chutilo :-)
rouzi
Milé dámy, kuchárky, čakala som na Vašu reakciu na starodávny recept, ale sklamala som sa, sme Slováci, a každý recept "spotvoríme". Veď tento recept je originálny, starodávny, ako ho môžete zmrazovať a urobiť 4 litre, ale to je asi tou vodou, jete hmotu, alebo uvaríte 3- sliepky, aby ste urobili silný vývar, ktorý je treba na dobrý základ? Toto je originálny recept, ktorý stráca na chuti, ak sa čo len prihrieva. Ale je vidieť "sandratamer", že ste mladá a naučená rýchlemu vareniu.
sandratamer
Milá Rouzi, ten recept som pridala ja, tak ho poznám. A nemusíte z nás byť sklamaná, veď pridajte sama svoj recept, keď si myslíte že práve ten je správny, na to je tento portál :-).

No a k tomu rýchlemu vareniu - podľa čoho ste to usúdila? K tomu len toľko, že príprava môjho receptu trvá viac ako dve hodiny a vy v príspevku vyššie tvrdíte, že poznáte omnoho jednoduchší spôsob prípravy - neprotirečíte si trochu? :-))))))))))))
nyja
rouzi, ja som dumala i nad vaším receptom, ale ako dumám, tak dumám, vidím, že tá omáčka to sú len rozmočené rohlíky v polievke + chren + žĺtok. Tak sorry, ale to je recept "oničom". Dnes varím na odskúšanie tú Sandrinu-Vierkinu chrenovicu, lebo v tom "logiku omáčky" vidím :) a keď zhustnutú omáčku zriedim slepačím vývarom, nemôže to byť na škodu. Snáď nie som pipi, aby som to vyhodila, ak nemusím.
kimlo
Poznám tento recept, sám pochádzam zo Záhoria, v Malackách to volajú "plpa".
nyja
Sandratamer, omáčka bola chutná a taká rezká :-D z čerstvo postrúhaného chrenu. No a lyžica v tom fakt stála, takže zriediť to potom fakt treba a dobré to bolo aj druhý deň. Úplne rovnaké. Ja pochádzam z tej opačnej strany Záhoria, tam tento recept nie je známy; tam skôr veci také štrajchnuté Moravou:) Každopádne ďakujem za fajný receptuš. Teším sa, budeme doma oslavu, urobím ju nastudeno k mäsovému nárezu. pá.. :-)
cistinka
Som záhoráčka a nedá mi nenapísať svoj názor na recept pani rouzi, ktorý je fakt starodávny origoš recept našich prababičiek a ten sa dodnes používa na svadobných stoloch ako prvý chod hlavne v oblasti Kostolišťa, Jakubova, Levár, Levárek,Gajar...atd...... To je proste klasika....!!!
Ale faktom je, že zmodernizovaná verzia tzv.chnenovice, alebo plpy od sandratamer je tiež chutná a lahodná chrenová záhorácka omáčka našich moderných gazdiniek :-))
sandratamer
Zdravím moje rodné mesto milá cistinka a kimlo :-)
Ja inú chrenovicu nepoznám a je pravda, že autorka toho receptu - pani Vierka ju rôznymi vylepšeniami dotiahla do tejto dokonalosti. (kedysi vraj rožky zalievala hneď vývarom a nie vodou, omáčka vtedy ale bola príliš tažká na žalúdok)
A presne takúto som jedávala aj na našich záhoráckych svadbách a u nej doma, takže dám za ňu ruku do ohňa :-)
cistinka
Nejaké tie svadby na záhorí mám odvarené....vždy záleží na tej verzii, ktorú si svadobný rodičia vyberú...napr. naposledy sme na jednej svadbe museli urobiť kompromis....pol na pol....Do jednej misy na stoly sa dávala klasická chrenovica s varenou sliepkou a do druhej smotanová chrenovica... aby sa nám tam obe rodiny nerozhádali...
Zdravím rodáčku z Malaciek a prajem pekný deň...
emko1
Vyzerá to tak,že to musím vyskúšať.Som polovičný záhorák/otec z Hochštetna/ale tento recept nikdy nespomenul.
Stale však básnil o tašce na mléku.Vie niekto čo to je?
sjuz
Môj otec pochádza ze Senice :) - ale toto ja nepoznám... Sandratamer - je to jeden z tých originálnych receptov - super. Musím najprv zohnať chren :)) !
jerica
Konečne som našla recept na chrenovú omáčku, určite je to ten čo robievajú svatovci z Kostolišťa, nikdy sa neviem dojesť super omajdy.
Ukladám , KK.
skusim
Dlho som hľadala tento recept,raz som to jedla u kamarátky veľmi mi to chutilo,tak konečne si to uvarím,,,vďaka za recept, ozaj výborná pochúťka
vieraa
Hurá niečo aj Vierkiné, milý názov, iba mám dotaz, kolko toho slepačieho vývaru je potrebné?
sandratamer
Naschvál som neuviedla koľko, treba pridávať postupne po jednej naberačke, vždy keď masa trochu stuhne, pridá sa ďalšia naberačka. Skrátka uvar slepačiu polievku a uvidíš, koľko toho omáčka za tie dve hodiny varenia zhltne :-))). Inak ide o hustejšiu omáčku, je dosť sýta. Vierka ju podáva počas sviatočných obedov ako predjedlo, ale ja som zvyčajne už ďalší chod jedla z ťažkosťami, práve kvôli sýtosti tej omáčky.
anezurka
Zdravím Sandratamer, som aj aj rada, že ste uverejnili tento recept. Aj ja ho poznám v starej verzii, bez smotany a zápražky. Iba rožky zaliať mastným zo slepačej polievky, čím sa zamastí, a polievkou, pridať iba vajíčka, podľa množstva rožkov, a hlavne čerstvý chren. Nie je to omáčka, ale iba taká hustá kaša a je aj podľa mňa ľahšia bez zápražky a smotany. Ale to záleží na každom, akú má chuť. Zdravím Vás a konečne som sa dnes zaregistrovala, aby som sa mohla aj zúčastniť týchto naozaj skvelých debát. Ste všetci výborní, zajtra túto záhorácku pochúťku idem robiť, už mi bubloce polievka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia