Varenie

Grilovačka a rady ako na to

boise - fotkaboise, 12. júna 2013

Ahojte varecháči. Grilovačka je pre mňa španielska dedina. V sobotu k nám prídu po skoro 4roch rokoch moji rodičia, a ja som ich pozvala na grilovačku na záhradke (príde aj sestra s deťmi, proste kopa ľudí). Po radostnom a búrlivom prijatí som si uvedomila, že ja vlastne grilovať neviem, nepoznám žiadne marinády a mám len jeden krpatý záhradný gril. :D Viete mi dať rýchlokurz? Čo je dôležité? Koľko vopred mám naložiť mäso do marinády? Máte nejaké dobré recepty na marinádu (nech ohúrim :D )? Aké mäso je najvhodnejšie? ĎAKUJEM za záchranu :)

@zareaguj


Diskusia k téme

morenajea
Doma často grilujeme špízy na klasickej drevenej špajli (mäso, paprika, cibuľa, slanina). Mäso si môžeš naložiť do marinády večer vopred (olej, soľ, korenie, bylinky, pretlačený cesnak, horčica, príp. med). Ráno všetko iba ponapichuješ a necháš v chladničke čakať. A dobre padnú aj klasické párky (tie hrubé, nie mastné špekáčky), nakrájaj na nich nožíkom nejakú mriežku a uvidíš ako krásne vyniknú na tanieri. Prípravu grilu nechaj radšej na chlapovi, tí vedia.
boise
@morenajea dakujem, super..ta kukurica je zaujimava, ale kedze nie je este sezona, tak asi nic z toho :( ale urcite vyskusam, vyzera to zaujimavo..len tu majonezu by som asi niecim nahradila, len este netusim cim...

@enerrgizer super, take nieco som hladala, dakujem!
nbert
Dam Ti recept na dezert na grile. Budes potrebovat banany, pekanove orechy ( nie vlasske !), javorovy sirup a vanilkovu zmrzku. ( hladaj OZAJSTNU vanilkovu, ak su v nej cierne bodky, to su vanilkove semienka.)

Banany olup, prekroj na polovicky a tie rozkroj pozdlzne. Odtrhni vacsi stvorec alobalu, nan poloz banany, pridaj za pol hrste pekanovych orechov, a polej javorovym sirupom - tak 3-4 PL. Ak si si neni ista kvalitou alobalu, pouzi 2 vrstvy. Vsetko zabal do tvaru vrecuska aby sa ti to tazko nerozbalovalo. Poloz na gril, nechaj to tam tak 5-8 min, kym budu banany makke a upecene. Potom opatrne vezmi z grilu, otvor ( pozor na paru!) lyzicou presun do misiek, daj na vrch porciu zmrzliny a polej zbytkom sirupu.
Bru chut :)
nbert
Okrem toho je na grile dobry Halloumi, cypersky syr. Nakrajaj na hrubsie platky, griluj do zlatava.
nbert
Rovnako dolezite mez maso a marinadu su tiez prilohy. Moj kukusovy salat mal velky uspech ked som bol doma minuly rok. Kuskus priprav normalne ( zalej vriacou vodou, prikry, nechaj vychladnut. Pridaj olivovy olej, sol, korenie, drveny kmin, drveny suseny koriander, kari korenie a rozdrol rukami. Kuskus sa nesmie lepit. Nakrajaj po jednej zelenej, cervenej a zltej paprike na male kocky a na panvici s olejom, solou a korenim, opec kym zacne chytat farbu. To iste potom sprav s jednou cuketou. Vsetko zmiesaj dokopy. Pridaj par hrsti natrhanej cerstvej, umytej a osusenej rukoly. Potom pridaj cerstvy koriander nahrubo nasekany. Krasny farebny salat, serviruj vychladeny a pred podavanim mozes pokropit 1/1 pretrepanou zmesou olivoveho oleja a balzamiko octu. Ufff ;)
boise
@nbert wau, super, dakujem za rady. Len som zabudla podotknut ze budeme grilovat na zahradke kde nie je voda, elektrina...86km od mojho bytu, cize vacsinu veci musim pripravit doma. Zmrzka tym padom nehrozi, ale cha chaaa, mam doma gril, takze toto urcite vyskusam :) Ten salat by sa asi nemohol den vopred spravit, ci ano? A ten syr tiez nepoznam, normalka najdem v regale v nejakom obchodaku ci musim patrat v bocnych ulickach? :)
nbert
Halloumi by si mala najst v obchodaku, je vakuovo zabaleny, hranaty, belky asi ako päst. Originalny napis by mal byt v grectine. A salat bude na druhy del este lepsi.
nbert
Nazdar @2010 , dlho sme sa nevideli :) preco ti redakcia zablokovala recepty ? Su moc dobre ci co ??
nbert
@2010 , aha uz chapem.. No nebudem sa vyjadrovat. @boise , neni zac, dufam ze sa to vydari a vsetkym bude chutit.
marikafil
z mojich skúseností: ak vás bude veľa a gril je, ako píšeš, krpatý - celé pohostenie pre viac ľudí na ňom neurobíš. v tomto prípade griluj len marinované mäso (dobrá je bravčová krkovička, ale pre deti napríklad aj kuracie prsia marinované v oleji a citrónovej šťave so zelenými bylinkami). iné na malom grile nebudeš stíhať. aby hostia nezostali hladní, priprav si kopec šalátov. my teraz uprednostňujeme zeleninu, aby sa jej ugrilovalo hodne naraz, tak z nej robím zeleninové špízy - šampiňóny, cherry paradajky, cukina a baklažán na striedačku.
janger
@boise , a nie su tam, kde byvas, dostat aj take male jednorazove BBQ-grily? To je uz vsetko v jednom, foliova nadobka s uhlim, rost...Nie su velke, ale keby si kupila par, tak ti to iste pomoze. Moja dcera, ked ide na piknik do parku, tak si to brava, idealne. Nejake velke mnozstva na tom nespravis, ale pomohlo by to...K tym receptom...Okrem ineho, co tu uz bolo spominane, my mame velmi radi aj kuracie pecienky obalene v slaninke, po grilovani to ma vybornu chut, su rychlo hotove. Ale kedze su to male kusky, tak je sikovny na to taky dvojity rost, do ktoreho sa to da zacvaknut a potom aj jednoducho otocit (ten je sikovny aj na ryby). Neviem, ako by som to vysvetlila, skusim pridat obrazok. A tie moje pecienky si mozes pozriet tu, len vtedy boli robene na panvici, ale robievame ich aj vonku:
 varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-pecienky-v-slaninke-fot...




janger
A neboj, iste sa to vsetko podari, ved ti snad aj hostia pomozu ;-). Prajem krasny vikend.
boise
@ketty3811 , @marikafil ďakujem za inšpirácie, super :)
@janger idem do tesca tak kuknem tieto zázraky, ešte som to nevidela...no už len dúfať, že nebude pršať :/
boise
@nbert prepáč že som taká otravná, ale mám ešte otázku. Moja nákupná misia neskončila presne podľa mojich predstáv, nezohnala som sušený koriander, mám len čerstvý. Moc to vadí tomu šalátu??? A ešte úplne najblbšia otázka - koľko toho kuskusu cca? :) S tým syrom si ma tiež namotal, ale teda ten grécky zázrak žiaľ nemali. Takže som kúpila nejaký ocenený český "el grillo" ...ehm...no snáď to bude ok :)
boise
@janger a tie jednorazove grily maju, stoja okolo 2 eur tusim...ale viac ma zaujalo teraz ze maju velke grily zlacnene o polovicu, tak vecer asi naklusem pre poradny gril :) Ste uzasni, dakujem vsetkym za rady, potom zdokumentujem a napisem ako sme to prezili :) Ale ak ma niekto este nejaky fajn recept tak sem s nim, pripravujem sa az zajtra ;)
nbert
@boise , bolo by horsie ak by si nezohnala ten cerstvy, bez cerstveho by to nebolo ono. A na ten kuskus, staci ti tak pol kila.. To by malo byt dost. kup viacej a uvidis, dorobit viac je praca na 20 min.
nbert
A tie jednorazove grily neodporucam, vyskusal som ich parkrat a nebol som spokojny.. Su dobre akurat na cestovanie alebo nejake krizove riesenie.. Nehreju rovnomerne, su dost nepredvidatelne, mriezka je moc blizko k potravinam, kym na jednej strane grilu sa ti maso prepecie, na druhej strane je este surove.. Pre mna nie to prave.
boise
@nbert ďakujeeeem!
@2010 nuž to je radostná správa, tak v zálohe je syr na grilovanie, ten snáď nedototo.. :D tak sa budeme napchávať tým kuskusovým šalátom a ohrievať sa pri grile :D Inak kuracie stehná dolné...to by sa mohlo podariť, či?
eraserhead
sprav aj nejaké ryby (ak sa ti podarí zohnať čerstvé - nie mrazené)



priprav ich až navečer, keď zapadne vražedné slnko a podávaj to s nejakým sviežim bielym vínom
boise
@nbert tak kuskusový šalát je hotof, óóóóóó môj bože, neviem kto ho do zajtra predo mnou ochráni, je DOKONALÝ! To je koncert chutí, paráda! Prvú cenu za dizajn síce ten môj asi nezíska (kuskus sviňuch sa malinko lepí), ale teda tá chuť...mňáááám...a to som ho ešte nepokvapkala tým balzamikom s olejom, to vyskúšam večer :) naozaj ĎAKUJEM!
boise
@eraserhead jéééj mňam...vidíš, to ma nenapadlo. Žiaľ ale do večerného totálneho večera tam nebudeme. Ale doma mám tiež gril, takže romantická večera.. ĎAKUJEM!
2010
U nas grilovacka je tradicne len zalezitostou chlapov
ono sa pri tom grile super stoji, jednou rukou griluje a v druhej drzi pivo a nic ine sa nemusi robit a stale komentovat nevidis VARIM NEMOZEM. Good Luck
marianne
@2010 vynimocne s Tebou suhlasim, u nas plati,ze aj bordel po nej upratuju,ked uz-tak uz...:-))
marianne
musis na to ist fikane @boise ,cely zivot sa tvarim,ze neviem maso pripravovat,tak to neriskuju:-)) a ked uz griluju,tak mi tam prihodia aj rybku,kusok slaninky podsuchnem im aj baklazan,papriku....atd...tak si sadnem ,cakam,popijam a papam....a kto si bordel spravil,nech si aj uprace...ale nie,pomaham :-) ale pri grilovackach sa fakt nepretrhnem,chystam salaty,nieco upeciem...ale reziruju chlapi,aj keby som chcela,nepustia ma k tomu a ja sa ani moc netisnem,tiez pravda:-))
2010
? Ako vidim si necitala globalny navod na grilovacku je to v prvej kapitole ako uspesne grilovat.
1- Chlapi sa postavia okolo grilu s pivom a zacnu diskutovat ....
boise
@marianne :D len mne ten moj uz nenaleti ze neviem maso robit...ale mozem to vyskusat :)
@2010 citala, ale to by si skor asi ten moj chlap mal precitat ;) oni sa s pivom postavia, aj ku grilu, kdekolvek, ale len brblu ze ci to nezhori a riesia ako chatu opravit atd atd... ;) nevadi, salat mam, ostatne uz nejak dokopem :) ale veru pacilo by sa mi keby to robili chlopi...
lusinkab
u nas to tiez takto funguje zeny sedia,popijaju,pletkuju a chlapi griluju,robia salaty a potom samozrejme aj popracu. Chlapom netreba nikdy vsetko ukazat co je v tebe lebo potom skoncis robit vsetko :-) jak si ho vychovas tak ta bude pocuvat :-)
marianne
nechaj to zhoret,druhy krat Ti to do ruky nedaju,ver mi :-))) ale pravda je,ze ja s tym masiskom nerada robim..take ze: segedin,rezne,take obycane spravim....,co mi uz ostava,ale,ked mozem sa vyhnem.. aj obalovanie reznov spravi muz,ten sa s tym rad prple...
marianne
..a ak by sa Ti nahodou stalo,ze to chyti do ruky nejaky,akykolvek chlap,uz mu to nechaj!! a chval do odpadnutia,mas po starosti....a niekedy ani nemusis. Zazila som grilovacky okolo 20-30 ludi roznej narodnosti,ani som ich nepoznala,prvy krat som ich videla a chalani sa radi realizovali,pri pive alebo dobrom vine griluju ako strhani...
mariamka
@marianne @lusinkab :)) zienky brzdite!, ved setky nase tajne zbrane prezradite,) toto su prisne tajne informacie prenasane ustnym podanim z pokolenia na pokolenie alebo prostrednictvom TS :)) no ale uz je asi neskoro :) hadam to ten @boise necita a Varechaci su dufam gentlemani :) ja tiez radsej obhryzam zhorene kridelka a tvarim sa ako v siedmom nebi, nez by som pri tom stala, to im radsej zahram na gitare :)
marianne
...ale prosim Ta @mariamka ,oni nas uz prekukli davno:-)))) ja som vzdy obetovala zahradu,lebo sme mali obrovsku,vela ludi sa zmestilo pol firmy a este aby som pre tolku rotu stala pri grille,ani nahodou..:-)) a pravdou je ze gulase a grilovacky mi chutia lepsie od muzskeho pokolenia...co je pravda,nie je hriech....
mariamka
@marianne mas to zmaknute :)) my im to odplacame svojou krasou a sarmom, ved ja viem, ze pre nas vsetko urobia :)) ten moj urcite, momentalne isiel na nakup, kto chce papkat, tak sa stara :)
boise
:D a to uz pomaly zacina byt recept na manzelstvo toto a nie na grilovacku :D len uznanlivo kyvam hlavou damy a radsej nic nenapisem, lebo aj internet ma usi ;) inak asi nebude az taky problem nechat to zhoriet (s mojou sikovnostou), takze sa tato potreba mozno prebudi u muzskeho pokolenia celkom "prirodzene" :D
marianne
@mariamka ten moj je pocuje: ...ale Ty to tak dobre vies,zacne sa rehotat,on vie ktora bije...niekedy mi to zaberie a niekedy nie... ale vacsinou ano:-)) ...ale fakt,keby som sa aj pokrajala na kusky,tak v zivote neuvarim taky gulas ako on,neviem co tam dava,ani ma to netrapi ale nalozim si 3x...on je happy,ja som happy,kde je problem?
elixir
No u nás tiež vždy griluje ten môj... :) Asi mužov fascinuje, že to nie je len tak v kuchyni, ale niekde vonku - taky nádych "prírody"- keď už nelovia mamuty, tak si aspoň mäsové dobroty vonku pripravia a behajú s dlhým grilovacím náčiním ako voľakedy s oštepmi:)
mariamka
@marianne tak tvoj je profik, moj skor taky experimentator, uvari, jasne ze z mesa, je to super vsetci sa oblizuju, ale ked sa pytas co tam dal, tak nevie :)) ale u nas som gulasmajster ja :))
marianne
no co sa tyka gulasov a grilovaciek, je dobry,jeho to bavi,ked pride dcera a mame gulas,prve co sa pyta,kto varil???:-)) tak ma nas...la,ze nevarim...:-DD
marianne
hej, je to zlate dieta,ked spi ani jest nepyta:-))) ale nie, je to moje dievcatko:-)
nbert
@boise , som rad ze sa Ti ten salat vydaril. Uz je asi neskoro ale moj tata niekde objavim take lisovane valceky z kosovej skrupinky, co pouziva namiesto uhlia. Treba to zapalovat letlampou ale dlzku horienia a rovnomernost teploty to ma najlepsiu s akou som sa zatial stretol. A to mam nieco uz odgrilovane, verte mi. Normalne s tym vylozis gril, zapalis, hori to krasne, bez plamenov dlho. Vrelo odporucam.
2010
Inovacia je momentalne zakazana na Vareche takze len fotka Kubanskeho salatu co bol dnes na grilovacke , grilovany ananas s avokadom, cherry paradajky, salatova cibula atd.


hubata
Dobre si zvolila, že sa to budeš učiť na rodičoch: ak nebudeš stíhať, určite ti radi pomôžu a keď nebudete stíhať, prípadne niečo pripálite tak sa aspoň dobre zabavíte a budete mať na čo po dlhé roky spomínať .... hehe. A to to ide nie?

(Pre istotu kúp aj slaninku, chleba, cibuľu aby ste fakt v zápale práce nezostali síce veselí ale hladní).
2010
@boise , daako ticho, ako skoncila ta grilovacka ?, inac klobasky su najvdacnejsie a najednoduchsie :-)


boise
@2010 jaaj dobre dopadla, vsetko sa podarilo a nejak prirodzene sa toho nakoniec chopili chlapi (aj bez piva kedze vsetko soferi), takze parada. Vsetko sa pojedlo a nechcem grilovacku teraz aspon mesiac ani vidiet :D prejedla som sa...
2010
Inspiracia na 2014 z azijskej grilovacky male fasirky ako cebabcici zabalene vo vonavych betelovych listoch (v europe nahradit hroznovym listom ) dat na spajgle potriet olejom a na grill.