Rôzne

Gastro a iné postrehy z kúpeľov .

stefanm - fotkastefanm, 4. marca 2014

Celý tohoročný olympijský február som strávil v kúpeľoch . Olympiáda skončila , a ako hovorí Marcel Forgáč „ : Zíde Soči , zíde z mysle „... , tak už som na jej priebeh zabudol .
No vďaka svojmu koníčku , foteniu jedál , nezabudnem na celomesačnú stravu , ktorú som dostával trikrát denne , bez toho aby som musel umývať riad . Uvažoval som nad formou ako sa s vami o tento gastronomický zážitok podeliť ale vzhľadom na to , že to trvalo 28 dní a 3x28=84 , bolo by to veľa fotiek , rozhodol som sa pripraviť vám krátke videjka na ktorých vám jednotlivé chody ponúknem . A pokiaľ by ste mali záujem , tak pridám aj klip s procedúrami , aj s tými kde ležím holý vo vani .
Najprv vám však predstavím areál kúpeľov a nechám vás hádať , kde som bol . Potom , postupne , pridám raňajky , obedy a večere , potom voľno časové aktivity a na záver tie procedúry . Nočné aktivity nezverejním aby tí čo o mne majú dobrú mienku ju nezmenili a tí čo si o mne myslia iné sa v tom neutvrdili .






@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ani som nepotrebovala čakať na koniec, hneď na začiatku mi bolo jasné, že si bol v Bardejovských kúpeľoch. Napovedal už prvý pohľad na ošarpaný Ozón a potvrdením bola nekonečná studená chodba z Ozónu do Kúpeľného domu a do Liečebného domu Alžbeta.
Otázočka: ešte stále sú na tej spojovacej chodbe vystavené popraskané drevené sochy miestnych umelcov, alebo sa niekto nad nimi zľutoval a kúpil ich?
stefanm
... chodby sú stále rovnako dlhe ale už čiastočne zateplené plastovými oknami . Sochy sa ani nehli , iba cenovky su v Eurách . Mám natočenú cestu od najvzdialenejšej procedúry až na balkón v izbe ale má to celé asi dvanásť minút tak neviem či to tu dám . Kto by sa pozeral ako štvrť hodiny idem po chodbe a stretávam rôznych ľudí ????
stefanm
Raňajky , 7:00 - 8:30 – forma samoobslužného bufetu . Možnosť výberu od vločiek s medom cez jogurty , džemy , pomazánky , šunku , salámy , tlačenky , zeleninu a syry . K tomu tri krát do týždňa pečená klobása alebo kuracie pečienky alebo párky , lečo , praženica a pod . Na pitie čaj , káva , mlieko , džús , voda . Radosť bolo pozerať ako si „dámy“ nenápadne pridávajú aj dva-tri krát a ešte tochmu rožky do kabelky .



stefanm
Obedy , 11:30 – 13:00 – Polievka , denne dva druhy v ohrievanych kotlíkoch . Naberali sme si sami koľko kto chcel . Hlavné jedlo – výber z ponuky šiestich jedál , lenže dva dni dopredu , tak to sme vždy čakali čo sme si vlastne objednali , lebo nikto si nepamatal čo si pred dvoma dňami objednal . Prilohové šaláty podľa vlastnej vôle z troch – štyroch druhov alebo kompóty . Ja som si provokatívne vyložil z ruksáčiku v potravinách kúpené pivo a dráždil som prísediacich . Bola sranda lebo len čo som si od obsluhy vybavil povolenie , že jedla môžem fotiť , veľkosť môjho jedla a hlavne masa sa zdvojnásobila .



stefanm
Večera , 17:30 – 19:00 . Takisto možnosť výberu dva dni vopred zo šiestich ponúk . Často som si objednával už len syrový alebo salámový obložený tanier lebo doma nejeme teple večere a nechcel som si na to zvyknúť . Po večeri už vraj bolo potrebné mať zadanú partnerku na večernú tancovačku . Ale to nemôžem potvrdiť , pretože ja som sa nezúčastnil ani jednej . Fakt .




stefanm
Voľno časove aktivity som si zameral hlavne na prenosy z OH ale predčili to návštevy pohostinských zariadení , lebo tam boli veľké obrazovky a dalo sa príjemne pokecať s cudzimi ľuďmi stále o tom istom : odkiaľ si , na ako dlho , aké máš procedúry a podobne .



2010
Prisiel som pred par dnami zo slovenska, kazdy tam len frflal a nadaval na zdravotnictvo, ja som tiez mal 2013 operaciu srdca za 3 dni som bol naspat v robote pritom priplacam sukromnej poistovni extra $ 400 mesacne.Takze @stefanm ticho zavidim ako si to chudobna krajina ako slovensko moze dovolit ked krajina v prvej desiatke nema na to ( mna by to stalo $ 10 000 z mojho vrecka ist do kupelov na mesiac + plus by som prisiel o robotu).
janger
@stefanm , tak isto ti tam bolo dobre...Zotavil si sa trosku? Volakedy byvali taketo kupelne pobyty zadarmo. Ako je to teraz? To len tak pre zaujimavost...Lebo vobec nemam o tom prehlad. A este k tomu jedlu. Tak teda poriadne porcie masa mas na tanieri :-)... Iste bolo aj chutne. Ale co som si vsimla, tak zeleniny velmi maaaalo. To sa tusim vobec nejako nezmenilo.
mariamka
no podla toho blahobytu, to bol doslova vykrmovaci tabor, rychlo a vela,, ale ta vanova scena je vtipna, mila, hlavne ta bublinkova, hlavne ze to pomohlo, fyzicky aj dusevne, dik, ze si sa podelil, mozno raz aj na nas pride
kltko
hm, väčšina z tých čo poznám boli v Bardejovských kúpeľoch so žlčníkom žalúdkom, pankreasom a podobne. To by ich uvedené menu asi nepotešilo :o) Ale je pekné, že pokiaľ zdravotná indikácia umožní, že aj v zdravotníckych zariadeniach vedia spraviť celkom chutnú stravu a že nesekajú 2-3 druhy nemastných neslaných diét všetkým zúčastneným. Tak už len poprajem, aby aj zdravotne pomohlo.
sovka62
Schuti som sa zasmiala nad tým, ako rafinovane si si vybavil väčšie porcie...
Presne takto si to pamätám z týždňového pobytu asi pre ôsmymi rokmi, tá istá jedáleň, ten istý spôsob podávania jedál (len tá tvoja šnicľa asi nebola z tých čias).
V Bardejovských kúpeľoch som strávila aj tri týždne kuse, ale (hanba napísať) skoro pred štyridsiatimi rokmi. Bývala som v Orlíku, možno si zaregistroval malý domček napravo pri vonkajších prameňoch. Teraz tam už tuším nebýva ani personál, našťastie, bolo to dosť šokujúce. Na prízemí v dvoch izbách 4 ženy, na poschodí v dvoch izbách štyria chlapi, sprcha a toaleta spoločná na prízemí. Všetka strava servírovaná, tiež výber vopred, ale podľa diéty, ja ako žalúdkár som tam za prvý týždeň schudla tri kilá, doktor sa chytal za hlavu, lebo už pri príchode som mala pod váhu. Len medzi nami sa priznám, že na príčine straty kíl nebola strava, ale noci pretancované v bare s partiou, veď v Orlíku nebol žiadny vrátnik, ktorý by sledoval, kedy sa vraciame a takých domčekov tam vtedy bolo viac, ubytovávali tam hlavne mladých pacientov, tí si nedovolili frfľať a našli nečakané výhody, o ktorých ale prijímaciu kanceláriu neinformovali, hehe...
Tá dláo chodba tam vtedy ešte nebola, chodili sme po vonku, ale bol máj, nič nám nevadilo.
A to mi pripomína príhodu, keď sa dvaja páni, inak nerozlučné levy parketu, pohádali na ceste z jedálne v Astórii na Kolonádu. Čo povedal ten, ktorý bol slovenskej národnosti sme si museli domyslieť, ale rozhorčený hlas pána s maďarským prízvukom sa nedal prepočuť:
"... já móžem vás, ňé vy mňa..."
kuchticka
Trochu zavidim starostlivost o vsetkych pacientov v kupeloch na Slovensku. Pracovala som dost rokov v zdravotnictve, nemala som nikdy ziadne kupele ani ine vymozenosti co sa tyka strarostlivosti o moju osobu. Nastastie som: a vzdy som bola zdrava a nic som nepotrebovala.
:Keby som teraz nieco ziadala, nedoplatim sa. Budte stastni, ze mate narok na kupele a podobne . Prajem vam to z celeho srdca, len aby to plno "chytrakov" nezneuzivalo.
Uz mozem napisat:" vitaj domov" a na Varechu?
sovka62
@kuchticka , ono to už ani tu nie je také ružové. Za kúpeľnú liečbu sa platí, pacienti sú podelení do kategórií. Minimum platí skupina A, ale tam je pár ľudí (tí, čo kedysi chodili na "iksku", napr. po operáciách a v čase kúpeľnej liečby boli práceneschopní). Väčšina pacientov patrí do skupiny B, v tej zdravotná poisťovňa prepláca zdravotnícke úkony, ako vstupná a výstupná prehliadka u lekára, procedúry (3 na pracovný deň), pacient si platí ubytovanie a stravu. Ešte stále sa nájdu kúpele, ktoré ponúkajú aj nižší štandard, ubytovanie so spoločným sociálnym zariadením, stravu servírovanú, čiže žiadny bufet. Tam sa platí menej. Ale ak chceš tie tri týždne stráviť v trochu príjemnejšom prostredí a s lepšou stravou (tak bol určite aj Štefan), priplatíš si ako samoplatiteľ a to už veľmi lacné nie je. Cena sa pohybuje cca od 400 do 600 EUR na osobu a pobyt, takže veľa dôchodcov si to nedovolí a tak sa liečia menej komfortne alebo vôbec.
enge149
je to super video,a to pozadie poskladané z piesní je vynikajúci doplnok kupelnej liečby,pracovala som v kupeloch takže to viem posúdiť a hlavne tú stravu hodnotím veľmi pozitívne aj tým,že tam pracuje moja spolužiačka ako diétna sestra,tiež sa liečim v kupeloch na dých.cesty v Tatrách,ale tam strava nie je taká bohatá ako v Bard.kupl.,z čoho som veľmi sklamaná a chýba tam diétna sestra,čo posúdi hneď každý klient,ktorý sa stravuje iným životným štýlom ako pred niekoľkimi rokmi,jedlá sú ťažké,mastné,opakujúce sa a málo ovocia a zeleniny,prajem skoré uzdravenie a pekné spomienky na tieto kupele nech zostávajú dlho v pamäti,dobré meno spoločnosti sa ocení iba "pacientami! a klientami kupeľov a nie ich zamestnancami,ktorí sú bohužiaľ"niekedy " neodborníkmi" a preto máme niektorí aj pozitívne ale aj negatívne skusenosti z pobytu v kupeľoch u nás na Slovensku..
jozka2
stefanm,uz som sa chcela pytat kde si sa vytratil a ty bahnis v kupeloch,no,ale vycitat ti nic nemozme lebo si aj tam myslel na varechu,hlavne hodne zdravia.
hannah22
skvelá reportáž, hlavne že kúpele pomožu, tak sa drž a zostan verný Vareche... dobré zdravie .... :))
tedko
Ja som sa vrátila z kúpeľov teraz,bola som na Sliači bolo super,nechcela som ísť ale doma ma prehlasovali že po operácii srdca mám na to nárok a prepláca to poisťovňa,nakoniec som išla trochu sklamania bolo z jedálneho lístka,ale môžem si podať za pol roka znova a už to bude takz.B tak uvidím koľko budem platiť,teraz to bolo 48euro.Takže uvidím a potom dám vedieť aká bola suma.Ale nakoniec všade dobre doma najlepšie............