Obchody a ceny

Farmárske trhy

julica - fotkajulica, 19. októbra 2011

Vážení a vážené, konečne sa aj na Slovensku spamätáva (dúfajme) sféra farmárska, konkrétne túto nedeľu v Nitre Farmárske trhy.  agrokomplex.sk/vystava/211/...


Toto je cesta, ako dostať kvalitu.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Dobrá správa, @julica , už len aby sa darilo a boli každú nedeľu. Pôjdem skúsiť.
hubata
Svojho farmára by mal mať každý mestský človek tak ako má obvodného lekára alebo zubára. Nech sa rozvíja naša ekonomika, nie cudzia, nech sa naša úrodná zem nebetónuje pre obrovské parkoviská pre OC a nech majú prácu naši roľníci a nie cudzí.
Ja mám - 70 ročnú babku-farmárku, bez zmluvy, len-tak na dobré slovo každý piatok sa u nej zastavím, vyfasujem igelitku a naoberám si, vykopem si, odtrhnem si zo všetkého čo jej v záhrade rastie. Keďže má slovenský a nie grécky dôchodok je rada že si troška privyrobí a ako bonus musím vypiť horčičák ríbezľového a hodinku s ňou pokecať. Ak sliepky nesú tak mi predá aj vajíčka a keď mala babka o 5 rokov menej tak ešte chovala aj kozu a kupovala som aj mlieko od nej.
letisia
Ja som sa potešila, až kým som nezistila, že trhy sú od 6,00 hod. do 11,00 hod. Mohli dať trošku prijateľnejší čas.
maja60
neviem či bol tento víkend niekto v bánovciach na mnam feste tiež boli prezentované výrobky našich poľnohospodárov len taký malý problém bol v tom že to bolo prezentované na takej vysokej úrovni že to napokon nezvládli more ludí málo jedla žiadna organizácia skrátka hrozné ...náš program 2 hodiny čakania na klobásu hodina na burčiak 1 hod na syry a unavený odchod domov a z pečeného vola o 1 hod,poobede len kosti a 100 metrová rada až tam niekto bol a mal lepšie skúsenosti nech napíše.....
julica
@hubata , neviem, či je toľko farmárov, riešením je tržnica - tu prispievaš slovenskej ekonomike viac, neoberáš ju totiž na daniach, ako to robíš ty :)
dobryhrncekvar
Julica, každý dôchodca si môže zarobiť určité nezdaniteľné minimum, takže "hubatá" koná v súľade s daňovými zákonmi aj babka od ktorej si kúpi zopár vajec.....to by musela babka toho predať aby prekročila nezdaniteľný limit !!!
julica
Nuž ale to neznamená, že sa nemajú tieto príjmy úradne priznať - ako ináč sa zistí ich výška. Nuž ale o toto tu vôbec nejde, len som chcela podpichnúť hubatu :)
@sovka , vraj raz za mesiac, no škoda, že s farmárskymi trhmi začínajú takpovediac po sezóne :(
@letisia , ten čas som si ani nevšimla, 6.00 je fakt príšerne skoro, hádam to neodradí vystavujúcich.
ola111
@julica ,ďakujem za info.,dcéra býva v Nitre,ale nebyť teba,tak o tom
ani nevieme,idem pozrieť.
hubata
@julica - myslím že babka aj z toho malého dôchodku platí daň za pozemky a to ostatné je všetko jej robota, nikoho iného. Nech si len pracovitá babka v 70 rokoch prilepší k dôchodku ktorý je hanbou tejto republiky - ako nenažraní politici.
hubata
Ja mám trošku inú predstavu o farmárovi: farmár má svoju pôdu z ktorej to čo vyrobí predáva: dá sa k nemu prísť a on mi z poľa, zo sadu alebo z kurníka, prípadne z maštale predá to čo sa na farme dochová alebo dopestuje, vidím na vlastné oči podmienky, čistotu, môžem sa s ním jednať o cene a vlastne sa stane takým "mojim rodinným farmárom" - viem od koho kupujem napr. aj jelítka, klobásku, masť, oškvarky, ovocie, zeleninu. Preto som myslela že to budú predávať naozajstní farmári v Nitre svoj domáci tovar a napísala som že ja to mám tak dávno už zavedené s mojou babkou.

V ČR je rozbehnuté to čo my dve s babkou praktizujeme ako nákup do igelitky - ale vo veľkom a hovoria tomu "bedýnkový prodej". Cez internet si objednám do debničky z toho čo mi ponúka farmár a buď mi sám dovezie debničku alebo si pre ňu zájdem a zároveň sa deti pohrajú so zvieratkami. Farmárovi môžem doviezť tiež napr. suchý chleba a on mi o to lacnejšie predá zasa napr. vajíčka. Pre obidve strany je to výhodné a čo sa mne osobne páči viem čo jem a aj napomáham likvidácii veľkých OC s nekvalitnými výrobkami. Zároveň dávam prácu niekoľkým našim ľuďom na farme a nie napr. v Taliansku. Myslím že už aj odchádzajúca vláda povolila od takýchto farmárov zásobovať tuším reštaurácie.
julica
Dobe viem, o com hovoris, keby som nemala to, co prave robim, a nevenovala tomu vsetok svoj cas, dam sa na podnikanie v debnickovom predaji. ako prve by som si prenajala dom s velkym sadom a dodavala ovocne a slane kolace a pecivo do bratislavskych kaviarni. takze hubata, ja ta len tak provokujem, v skutocnosti dobre chapem, o com tu hovoris.
2010
To je skoro kazdu sobotu moja ranna zabava ist na farmarsky trh.Len vela mestskych ludi uz zabudlo ze ovocie , zelenina ked sa pestuje tak naozaj , ako sa ma ,maju rozlicne tvary a nie ako su v retazcoch ako by ich jedna chemicka mater mala.Preco to pisem , ako vidite mango je v sezone perfektne zrele, sladucke ale kazde je trochu ine. Tak ho bolo na trhu na tony za facku ale aj tak ho nikdo nechcel...retazce zhyckali - oblbli zakaznikov.


sbohemrozume
Jen aby farmářské trhy se netrhly tak jako v Praze! 80% překupníků, kteří prodávají zboží koupené v Makru za fantasmagorické ceny. Minule dokonce mořské ryby - určitě vlastní chov!!! Máslo stačí jen to krámské vybalit z obalu a zázrak ¨- zaručeně domácí máslo je na světě.Za pětistovku kilíčko milostivá...