Rôzne

Dula, gdula, bižalma....

marauder - fotkamarauder, 5. októbra 2011

Krásne voňavá jadrovina, za surova údajne nejedlá.... Nazbieral som krááásne, veľké, kúsky, majiteľ stromu z toho chce vypáliť nejaký alkohol. Teda nie nejaký, ale dulovicu, či terkelicu...
Osobne pálim vysokooktánový benzín, napadnuté dreviny a občas aj drevené uhlie!
Pár kúskov by som riskol medzi prádlo (údajne škodcom odolné, takže žiadne čerebogáre by z toho nemali vyliezť a zlikvidovať mi ošatenie.
Čo tak zaváraniny - obľubujem kombinované z viac druhov ovocia, nejaký prívarok, či dokonca džemy??! :-o Viem si to predstaviť ako kombináciu s "červenými" mäskami.
Na nete je to biedne - myslím, čo sa týka receptov na toto ovocie, a Varecháčov (viac ako polovicu) si o chvíľu, v dobrom!!, podám za hrôzostrašné recepty..... ;-D
@2010 : dúfam, že sa ozveš! Samozrejme, aj ďalšie moje obľúbenkyne a obľúbenci....Nerád by som si tu písal sám!

@zareaguj


Diskusia k téme

marauder
@kata50 : tak na toto poviem 3 veci:
1) KOOOONECNE!!! na tejto stranke recept, ktory je netradicny, aj ked ma stovky rokov (urcite s drobnymi obmenami), navyse splna moje predstavy o dobrom, kvalitnom recepte....
2) Kazde jedlo musis robit s LASKOU. Zavaraniny este nedokazem,,, nacistim, umyjem flase, kupim cukor, ale to je tak vsetko.... Necham finale rodicom, s TVOJIM PRESNYM navodom, bude to hitovka!!!
3) Uz teraz mam v hlave aj "kompotove" ovocne, aj kombinacie s masom a zeleninou!
Katka: este raz podakovanie za ochotu, zial som dost netrpezlivy a slova v nadpise mi vyhladavace vyhodili prevazne: Neviete niekto..., nemate skusenosti....
K lekvaru: na Liptove sme na ohni, vo vodnom kupeli, varili slivkovy lekvar.... Normalne pomlete, odkostkovane, "bystricke". 24 hodin!!! Aj sa nam obcas voda vyparila, ale co ma soklo, ze ten rozvareny maglajs sa dal olizat z varechy bez spaleneho jazyka!!!
kata50
@marauder , ďakujem za tvoju reakciu. Ja dulu zaváram tiež iba cca posledné 4 roky. A poviem ti, stojí to za to - tá námaha. Lebo dule sa dosť ťažko čistia. Držím palce, nech sa podarí :-))
2010
@marauder , u nas su taky dvaja v TV , sefkuchar z Hiltonu a domaca kucharka co vyvaraju, videl som diel kde robili prepelice s dulami.
Ked najdem ten diel poslem. Ale aspon som nasiel epizodu ked narazis na krokodila budes vediet co s nim.




isar
Ja niekedy zaváram dule takto: Rozkrájam na asi 6 - 8 mesiačikov, odstránim jadrinec, uložím do fliaš a zalejem čerstvou jablkovou šťavou bez cukru. Vysterilizujem a kompót je pripravený najmä k rizotu.
chorvatka
Lekvar z gduli, jablk s dumbierom
(Prekladam ho z francuzstiny, je vyborny)
Priprava: 30 min
Doba varu : 1 hod

Ingrédience ( 5 poharov po 375 g) :
- 5 gduli (800 g olupaného ovocia)
- 3 jablka (500 g olupaného ovocia)
- 1 citron
- 20 g postruhaného cerstveho dumbiera
- 50 cl vody
- 500 g cukru
Priprava :
Olupeme ovocie, jaderniky si odlozime
Nakrajame na lupienky
Olupeme dumbier, nastruhame alebo nakrajame na lupien
Pridame nastruhanu citronovu kôru
Vytlacime stavu z citrona
Pripravime si sirup :
Privedieme do varu cukor, vodu, citron.stavu a dumbier
Ked ma sirup spravnu konzistenciu, pridame gdule a varime asi 15 az 20 min.
Do gazy dame jaderniky z ovocia a hlavne jadierka, uzavrieme nitou a ponorime k ovociu do sirupu
Potom pridame jablka.
Varime pomaly, miesame az vsetko zhustne do kase.
Odstranime z hrnca gazu s jadernikami a vyhodime do odpadu.
Prlejeme do cistych poharov este vrelé a okamzite zavickujeme
Nie je potrebne sterilizovat.
chorvatka
Ak by ste mali nieco proti dumbieru, skuste nahradit jablka hruskami v pomere 2 kg gduli / 1 kg hrusiek a ochutte to skoricou : je to proste bozské.
alena45
Chorvatka, a nebudeš ho robiť ? Tento recept sa zabudne, ak nebude možnosť uložiť si ho do KK.
puntodadino
Aj Dulovec japonsky,znamy to krik,co ma na jar krasne sarlatove kvety sa da zavarit ako lekvar.Ale vyvarujte sa vykvasenia a "palenia" z tohto ovocia.Pektin sa transformuje na metanol ,preto z tvrdeho ovocia nikdy nieje kvalitny destilat.
bukvicka
my máme veľmi radi k divine zavárané dule-klasický sladký nálev a koliesko citrona na vrch a na spodok skla, tiež slivky s orechami. jednoduché a vynikajúce.
marauder
@Varechaci : aktualne sekam dobrotu, takze denne varim.... Nielen preto, ze zajtra je "Zatvaranie ciest" Zapadnej Azie, ale ta dula mi vsade tak rozvoniava, ze mi to pripomina vonu detstva a babickynych kuchyn!! Damam dakujem za cenne rady (od kazdej som si nieco vzal), nadrel som sa ako farebny, hlavne pri krajani na drobne stvorceky a nakoniec, ako lenivec pohodlny, pri zapnutej telke (dal som tip SK-RUS, 0, na vysledok 1:1)
Takze: dule asi 2kg, som dal varit, zlial vodu, nechal varit, vybral asi tak 3 dl kuskov, dolozil, 2 hrusky, 3 jablka (pre mne podobnych - tiez ocistenych a nakrajanych), asi po min skoro rozvarene pridal cukor (plna cukornicka z hostovskej sady), pridal citronovu stavu od oka (E-cka musia byt, ked nechcem sterilizovat) a rozvaram....Ked skonci futbal, naplnim to do kompotovych flias, teda aspon to, co neprihorelo zavriem otocim hore dnom.....
alena45
čo tá prvá veta ? To nerozumiem, vychádza mi to, že varíš za trest.
A k tomu receptu, dúfam, že spravíš fotku hotového diela (aspoň) a pridáš recept na Varechu, aby bolo možné ho uložiť do KK. Možno sa o rok niekto zasa bude pýtať čo s dulami... Nabudúce to môžeš vylepšiť tak, že to dáš piecť asi prikryté alobalom, lebo dula má málo šťavy, ale z pečenia je iná chuť ako z varenia. Aspoň ja by som to skúsila.
janger
Dulu som spoznala len vdaka Vareche. Doteraz som ale este vevyskusala, nie je to tu nejaky bezny plod...V obchode som to este nevidela, na trhu asi bude...Takze som pozerala po internete po receptoch, tych som nasla dost. Takze ak niekedy budem robit, tak recept pridam...Len tak pre zaujimavost (nasla som vo Wikipedii), slovo marmelada je odvodene od tohto plodu. Po portugalsky je dula MARMELO.
marauder
;-D !!!! Dulu povazujem za uzavretu temu s dobrym pocitom, ze som nieco rozpohyboval! Vdaka vasim radam sa mi podarilo zavarit 4 male flasky niecoho, co by som nazval dzem.... Mamka aj majitel stromu to urcite pochvalia, ja som to chutnal pred sterilizaciou (aspon myslim, ze tak sa vola ten ukon, ked to potichucky vrie v zakrytom hrnci), pri vsetkej skronosti, nielen prudko jedle, ale aj chutne!!! Temu koncim, ked dovarim kacaciu polievku s pecenovymi gulkami, pridam recept: "SOJARIK 2010".
2010
@marauder , chcel som pridat ,hladal som lenze u nas teraz nie je sezona , a nedali sa kupit. Lebo su recepty aj na slano ako Turecky Ayva Dolmasi ,dule plnene jahnacinou podobne ako u nas plnena paprika


skaredec
Dekuji za podnetnou diskuzi ... dokonce jsem se i zasmala ... protoze byblim na jizni polokouli a prove nam zacal podzim a dozraly i kdoule,tak premyslim,jak s nimi netradicne nalozim ... moc dekuji za prilozene recepty,urcite vyuziji ... srdecne pozdravy vsem a vrele diky ... a dekuji za Ceskoslovensko ... jenomten Dumbier mi dal trochu zabrat ;)
skaredec
to chorvatka - tak jsem vyzkosela Vas recept - dula,jablka a dumbier ... Klobou dolu,to je ale pochoutka ... ted je mi lito,ze jsem si duly nechala opadat ... ziji v Uruguayi - tady se pestuji normalne jako ovoce,dozravaji na podzim,malinko pozdeji nez jablka ... za rok se mam na co tesit.Marmelada z kdoule je zde bezna,hojne uzivana ... do vseho ... ale delaji ji jen z ovoce a cukru,max. pridaji hrebicek ... Myslim,ze budu mit u mistnich USPECH!
skaredec
a mozna jeden tip ... ja jsem si ocistila kdouli s jablky prosypala cukren a nechala v lednicce do druheho dne ... ovoce pustilo stavu,tak jsem vynechala pripravu sirupu,jen jsem pridala stavu z citronu a zazvor a pak michala a michala ...
alena45
@skaredec , tak z Uruguaya tu ešte recepty nemáme, pridaj niečo ! Alebo pridaj nejaké zážitky do zážitkov, je to tak vzdialená a neznáma krajina pre mňa a možno aj pre ostatných ! A napíš aj do profilu niečo o sebe. Prosím...
marauder
@skaredec : pozbieraj opadane, nahadz do suda a nechaj vykvasit! ;-)
Potom staci pridat cukor a vypalit.... Pil som uz, za vyse polstorocia, vselico, ale "gdulovicu" este nie..... ;-D
POZOR!! U "Varechacov" som asocial a je nebezpecne sa so mnou kamaratit! Prave som dokoncil cviklu, budem to musiet este nadzgat do flias, je toho strasne vela..... a, ako-tak odfarbil kuchynu.....
Mam pre teba "bombovy" recept, stary aspon 5 storoci, na bravcove koleno "Po starocesky"..... Cimkolvek chces vylepsit, iba pokazis.... A toto rychlokvasky nedokazu pochopit.... :-((
skaredec
tak se nam pomalu rok s rokem sesel ... stejne obobi,stejny problem ... jen letos mi priroda k narozenimam nadelila zivelnou katastrofu v podobe krup velikosti tenisovych micku a vichrice ... tady to znamena - protoze vrcholilo leto a zacinala sklizen opravdovou katastrofu,protoze nam farmarum to pobilo veskerou urodu za celou sezonu.No skody obrovske,ovoce i zelenina znicene a neprodejne.
Ale protoze my i z mala udelame mnoho,tak doslo ma marmelady,kompoty a podobne.Ale v male kuchyni a z tun ovoce ...
zachran se kdo muzes a jsem na to sama.
@marauder : ONI NEPALI ... tady v Uruguayi je to zakazane a prisn kontrolovane,navic ani nemostuji ... jenom to vino.CHTELO SE MI PLAKAT - to by byla kocovina cely rok !!!
Neda mi cas pridat recept do fora,tak jen tady
KDOULOVE ZELE A KDOULOVY SYR - kdo se s tim nechce parat necha zakladni hmotu tak a ma kdoulovou marmeladu
- snad zde ty recepty nekde jsou,tyto jsou,jak prave delam ja,sesbirane a nakombinovane z ruznych zdroju do jednoho -
1.Kdoule velmi dobre omyjeme - nejlepe kartackem
2.Okapane je ocistime - zbavime slupky,okveti a stopky,nakrajime na vetsi dily.
3.Ja jsem oddelovala slupky a jadrince do jednoho hrnce a samotne kdoule do druheho ...
4.Nachystane ovoce - jeden hrnec a slupky s jadrinci - druhy hrnec zalejeme vodou a nechame asi 20 minut varit - podle mnozstvi a zralosti plodu ... tak aby ovoce bylo uvarene,ale ne uplne rozvarene.
5.Neni nutne,ale uvolni aromata a pektiny ... ovoce nechame v hrnci - v mem pripade hrncich vychladnout a macerovat - nejlepe pres noc.
6.Rano - v mem pripade - slupky s jadrinci precedime - velmi jemny cednik nebo pres plachetku ... slitou vodu bud odvazime nebo odmerime odmerkou.
7.Totez udelame s uvarenym ovocem ...
8.Mnozstvi okapaneho ovoce zvazime.
9.ROSOL - ovocnou stavu zvazenou,ci odmerenou odmerkou smichame s cukrem - na 600 cc se uvadi 575g cukru - rozmichame a nechame varit,nejdriv na hodne,az stava zacne varit,ubereme.
Varime do bodu az zacne hmoha rosolovatet.Ma konzistenci medu - napriklad.
Do stavy je mozne pridat stavu z citronu,skorici nebo nechat jen tak.
Kazdy podle chuti.
Rosol po uvareni nalejeme do sterilizovanych sklenic a uzavreme vickem.Je mozne jeste 10 minut sterilizovat,ja jen obratim sklenice dnem vzhuhu a necham tak vychladnout.
Pouzivame jako marmeladu,polevu,do jogurtu,kazdemu,jak je libo.
10.KDOULOVY SYR - okapane ovoce rozmixovane a odvazene smicham s cukrem - 1 kg hmoty / 1 kg cukru.
Varime za neustaleho michani,pozor hmota prska a pali!Varime tak dlouho,az se za vareckou dela brazda.
Uvarenou hmotu nalejeme do formy nebo plastikovych doz - forma je jen pro lepsi vizaz ... v mem pripade babovkova.
Nechame vychladnout.Vyklopime nedo v pripade plastikovych doz lze skladovat takto.
Nektere zdroje uvadi nechat den az 2 pri pokojove teplote doschnout.
Hmota je natolik pevna,ze se da krajet - lze nakrajet na male kousky a obalit v krystalovem cukru - bonbony.
Skladuje se v lednicce nebo chladne mistnosti zabalene v celofanu ci pergamenovem papiru - opravdu vydrzi nekolik mesicu nebo do zkonzumovani.
Podavame samostatne nebo v kombinaci se syrem - tvrdym - jako jednohubky.
Do zakladni hmoty lze take podle chuti pridat stavu z citronu,skorici.
11.Komu se nechce rozvarene ovoce separovat,muze rozmixovat a dale varit stejne jako marmeladu.Opet na 1 kg hmoty / 1 kg cukru.
skaredec
ja mela nakonec z jedne davky 5 kg zele a 4 kg syra ... potrebuju vetsi sporak a vetsi hrnce ... a to mne asi jeste 300 kg ceka ve stodole,plus jablka.
Hlavne ze bude znamym chutnat ... a mirny uplatecek pro ucetniho a zubarku.