Prosím o radu - kde robím chybu pri pečení chleba, že striedku mám chuťovo výbornú, ale kôrka je od začiatku tak tvrdá že sa mi šmýka nôž pri krájaní. To isté aj po vychladnutí chleba. Po 2. nevydrží mi chlieb čerstvý maxim. 2 dni a je tvrdý. Keď ho dám do utierky mi splesnivie. Kde robím chybu? - poradte mi prosím. Piekla som ho aj v plyn.rúre aj v elektrickej, a to isté s kôrkou.
@zareaguj
Vela zalezi od muky , mnozstva drozdia - nikdy ho nedavaj privela , mnozstva tekutin a snad najviac od sposobu pecenia , teploty v rure - presne ako odhadla @irenaw. Zaciatocna teplota musi byt vysoka - 230°C aj 240°C .Po 15 -20 minutach ju treba znizit a uz dopekat pomalsie . Ak nepecies v uzavretej nadobe /liatinovy ci keramicky pekac , rimsky hrniec / tak je dolezite mat v rure aj nadobu s vodou - a je este vela veci , na ktore clovek musi prist sam :-) Odkedy peciem chlieb tak mam uz stvrtu ruru a v kazdej sa pieklo inak. No a kedze som sa uz poucila , kupila som si prenosny teplomer do rury a vyskusala som teplotu snad na kazdom mieste v nej ....az som vzdy nasla idealnu polohu nadoby s chlebom v rure :-) Ale niekedy je muka taka nedobra , ze napriek mojim skusenostiam a snahe chlieb jedly ale nevydareny ...
1kg hladká múka obyčajná T650,
jedno modré droždie sušené alebo1ks kocka , 1pl cukru /kvások/ dp 2dcl vody
1/2kg uvarených olúpaných zemiakov aj s vodou popučím
3kl soli
2pl octu
1dcl oleja
2 kl rasce
vypracujem cesto, nechám vykysnúť 1 1/2 hod, znova vypracujem na bochník nechám vykysnúť 1/2 hod a dám piecť na pomúčený plech na 150°stupňov tak na 45 minút. Ak urobím dva bochníky tak pečiem v teplovzdušnej rúre oba asi 25minút. Zatiaľ si ho každý chváli Prajem dobrú chuť
Dôležité je v poradí:
1 - navážka cesta, všeobecne veľa vody potrebuje chlebík /mazľavé-lepkavé cesto/, platí, že voda = rýchlo schne je mäkší ako s olejom. Olej: pomaly prchá, nie je tak vláčny ako po vode, avšak dlho vydrží. Rada: bez oleja to nejde, na 1,4kg upečeného chleba /1kg múky v navážke/ radím 2PL oleja minimálne, ak mám perličkovať tak olivák, alebo sezamový, alebo slnečnicový pre vysoké teploty
2 - kysnutie - utierka je fajn, ale radšej orosovať, po narezení znovu kysnúť /domáce prostredie/
3 - zapečenie, pečenie, dopekanie: všeobecne slaná voda na vrch to áno, ale chlebík sa ZAPARUJE v peci vodnou triskou, čo doma nahradíme plech na spodu s vodou, 15-20 min piecť tak, že zohriať plech spolu s trúbou, naliať tam vriacu vodu z konvice cca 2dl, potom po 15-20 min plech s vodou vybrať, ak máte rozprašovač nastriekať na kôrku...jemne...! Pečenie cca 30-40 min podľa toho aký chlebík, aká gramáž, čím menej vody má chlebík tým dlhšie môže byť /je to plus-mínus 5 min/ Čím viac vody, tým skôr oschne.. Extra schne pri bielej múke, špalde.. Výhodnejšie je ražná múka v rôznom pomere /1:10 ; 1:2 ; 1:1 v zmysle ražná:niečo/. Všeobecne platí, že olejové vlastnosti získame lepšie margarínom, avšak na chleba nie moc vhodný podľa mňa, navyše zanecháva pachuť. Po vytiahnutí na rozpálený chlebík nastriekať vodu, získava lesk, lepšie rozprašovať ako mašľovať štetcom /štetec= môže praskať kôrka/.
PS: zápek je najdôležitejší, s vodou klesne prudko teplota, odporúčam vypeckovať na 250st a po doliati vody teplota má tendenciu spadnúť na 200st, avšak ak máme vodu v trúbe tak nechať na 250st nastavený stupeň na čas 10-15 min, potom kludne stiahnúť. Do pece ide skoro mokrý na vrchu, pri narezávaní sa lepí o nôž-tak mokrý musí byť;
4 - skladovanie: správne doma v utierke, aká pleseň? To preto, lebo každých 24h sa musí utierka vymeniť! Ďalej sú vhodné papierové vrecká s malými pórmi. Zásadne nepariť v igelitových vreckách.
Prajem veľa šťastia vo vychytávaní
Ešte detail: len sa doftipujem, že pečiete doma.. Elektrická trúba, ktorá má ventilátor je veľmi vhodná vec pre zapekaní chlebíka s parou/vodou. Avšak v pekárni sa ofukuje a točí sa /reguluje sa i komínom para/, to že pečieme 30-40 min s ventilátorom dosť chlebík osuší. Ak otvoríme pec tak vytiahneme paru čo je NEPRIJATEĽNÉ! Preto radím: skúste sa pohrať takto: zápek s ventilátorom a vodou /10-15min/ potom nechať teplo od spodu bez ventilátora; alebo počas celého pečenia nechať vodu prítomnú pri spustenom ventilátore. Tí čo majú možnosť komína /ventilovanie pár bez otvárania tak DOPEKANIE je posledných 10 min s OTVORENÝM komínom, kde pečenie bolo bez vody, zapečenie bolo s vodou.
Veľa šťastia pri mapovaní trúby