Rôzne

Domáci chlieb

anka57 - bez fotkyanka57, 5. apríla 2012

Prosím o radu - kde robím chybu pri pečení chleba, že striedku mám chuťovo výbornú, ale kôrka je od začiatku tak tvrdá že sa mi šmýka nôž pri krájaní. To isté aj po vychladnutí chleba. Po 2. nevydrží mi chlieb čerstvý maxim. 2 dni a je tvrdý. Keď ho dám do utierky mi splesnivie. Kde robím chybu? - poradte mi prosím. Piekla som ho aj v plyn.rúre aj v elektrickej, a to isté s kôrkou.

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
@anka57 napíš aký veľký chlieb, na koľko stupňov a ako dlho pečieš, bude sa ľahšie radiť :-)
julica
A ešte napíš, koľko dávaš droždia - zdá sa mi, že pri veľkom množstve droždia chlebík skôr starne.
rybarkuchar
Pred pečením potriem bochník slanou vodou. Rovnako po upečení. Po upečení ho ešte zľahka potriem maslom a zabalím do ľanovej utierky kým nevychladne. Potom ho skladujem v drevenom zásobníku na chlieb.
babidka
Domaci chlieb peciem uz asi 25 rokov a vzdy je to pre mna napatie : vydari sa ?
Vela zalezi od muky , mnozstva drozdia - nikdy ho nedavaj privela , mnozstva tekutin a snad najviac od sposobu pecenia , teploty v rure - presne ako odhadla @irenaw. Zaciatocna teplota musi byt vysoka - 230°C aj 240°C .Po 15 -20 minutach ju treba znizit a uz dopekat pomalsie . Ak nepecies v uzavretej nadobe /liatinovy ci keramicky pekac , rimsky hrniec / tak je dolezite mat v rure aj nadobu s vodou - a je este vela veci , na ktore clovek musi prist sam :-) Odkedy peciem chlieb tak mam uz stvrtu ruru a v kazdej sa pieklo inak. No a kedze som sa uz poucila , kupila som si prenosny teplomer do rury a vyskusala som teplotu snad na kazdom mieste v nej ....az som vzdy nasla idealnu polohu nadoby s chlebom v rure :-) Ale niekedy je muka taka nedobra , ze napriek mojim skusenostiam a snahe chlieb jedly ale nevydareny ...
nadia56
@anka57 , skus vyskusat chlieb robeny v domacej pekarnicke, teraz su uz na trhu pekarnicky aj s hornym ohrevom, takze chlebik ma peknu korku po celej svojej ploche:-)
ela77
Keď som začínala pekávať chlebík, tak vždy som pridávala aspoň dva varené nastrúhané zemiaky. Chlebík som pred daním do rúry potierala vodou. teraz ho však nepotieram vôbec, dám na 15 minút pri teplote 250 st. a potom stíšim na 200 st. C. a dopečiem ešte 45 minút. Po vybratí z rúry ho zabalím do vlhkej útierky a kôrka tam zmäkne, aj keď sa to zo začiatku nezdá, ale nakoniec sa predsa poddá.
marcy
pečiem chleby veľmi často,stále držím v utierke,kôrku potriem maslom,ak mám pocit,že rúra veľmi zosušila chlebík.Základ je pomer múky a vody, ( na 1 kg múky dávam maximálne 600 ml.vody ) 1 PL ocotu a 3 varené zemiaky,2 PL oliv.oleja.Iba 10 min.pečiem na 210 st.C zbytok pri 200 st. dopekám :)
jabko
ja robím chlebík pre moju rodinu vždy takto:
1kg hladká múka obyčajná T650,
jedno modré droždie sušené alebo1ks kocka , 1pl cukru /kvások/ dp 2dcl vody
1/2kg uvarených olúpaných zemiakov aj s vodou popučím
3kl soli
2pl octu
1dcl oleja
2 kl rasce
vypracujem cesto, nechám vykysnúť 1 1/2 hod, znova vypracujem na bochník nechám vykysnúť 1/2 hod a dám piecť na pomúčený plech na 150°stupňov tak na 45 minút. Ak urobím dva bochníky tak pečiem v teplovzdušnej rúre oba asi 25minút. Zatiaľ si ho každý chváli Prajem dobrú chuť
egreska
doma pečený chlebík neobsahuje konzervanty, takže po dvoch dnoch je vhodný už len na hrianky..ja robím tak ,že upečený a dokonale vychladnutý rozkrojím na štvrtky a dám do mrazničky...
hkbarbie
Ale vazne :-) Mne sa takyto chlebik upecie iba vtedy, ked mam zlu muku......
marcy
takýto chlebík môže byť v ľanovej utierke aj 4-5 dní, bez plesne :) krájam vždy zúbkovaným a hneď po vybratí z rúry a miernom opotení na plechu preložím na drevené denko :))
turistka
i môj chlebík má tvrdšiu kôrku, krájam taktiež vrúbkovaným nožom, mávam v bavlnenej utierke a vložím do mikroténového vrecka. Ešte sa mi nesplesnel, pečiem z 2/3 hladkej múky + 1/3 zmesy celozrnný chlieb River cot-e+ uvarený zemiak+2 strúčky cesnaku,soľ,voda. Na druhý deň už nie je kôrka taká tvrdá.
anjel111
Ahojte všetci, pridám moje vedomosti..
Dôležité je v poradí:
1 - navážka cesta, všeobecne veľa vody potrebuje chlebík /mazľavé-lepkavé cesto/, platí, že voda = rýchlo schne je mäkší ako s olejom. Olej: pomaly prchá, nie je tak vláčny ako po vode, avšak dlho vydrží. Rada: bez oleja to nejde, na 1,4kg upečeného chleba /1kg múky v navážke/ radím 2PL oleja minimálne, ak mám perličkovať tak olivák, alebo sezamový, alebo slnečnicový pre vysoké teploty
2 - kysnutie - utierka je fajn, ale radšej orosovať, po narezení znovu kysnúť /domáce prostredie/
3 - zapečenie, pečenie, dopekanie: všeobecne slaná voda na vrch to áno, ale chlebík sa ZAPARUJE v peci vodnou triskou, čo doma nahradíme plech na spodu s vodou, 15-20 min piecť tak, že zohriať plech spolu s trúbou, naliať tam vriacu vodu z konvice cca 2dl, potom po 15-20 min plech s vodou vybrať, ak máte rozprašovač nastriekať na kôrku...jemne...! Pečenie cca 30-40 min podľa toho aký chlebík, aká gramáž, čím menej vody má chlebík tým dlhšie môže byť /je to plus-mínus 5 min/ Čím viac vody, tým skôr oschne.. Extra schne pri bielej múke, špalde.. Výhodnejšie je ražná múka v rôznom pomere /1:10 ; 1:2 ; 1:1 v zmysle ražná:niečo/. Všeobecne platí, že olejové vlastnosti získame lepšie margarínom, avšak na chleba nie moc vhodný podľa mňa, navyše zanecháva pachuť. Po vytiahnutí na rozpálený chlebík nastriekať vodu, získava lesk, lepšie rozprašovať ako mašľovať štetcom /štetec= môže praskať kôrka/.
PS: zápek je najdôležitejší, s vodou klesne prudko teplota, odporúčam vypeckovať na 250st a po doliati vody teplota má tendenciu spadnúť na 200st, avšak ak máme vodu v trúbe tak nechať na 250st nastavený stupeň na čas 10-15 min, potom kludne stiahnúť. Do pece ide skoro mokrý na vrchu, pri narezávaní sa lepí o nôž-tak mokrý musí byť;
4 - skladovanie: správne doma v utierke, aká pleseň? To preto, lebo každých 24h sa musí utierka vymeniť! Ďalej sú vhodné papierové vrecká s malými pórmi. Zásadne nepariť v igelitových vreckách.

Prajem veľa šťastia vo vychytávaní
anjel111
@Anjel111 (5.3.2018 11:41)

Ešte detail: len sa doftipujem, že pečiete doma.. Elektrická trúba, ktorá má ventilátor je veľmi vhodná vec pre zapekaní chlebíka s parou/vodou. Avšak v pekárni sa ofukuje a točí sa /reguluje sa i komínom para/, to že pečieme 30-40 min s ventilátorom dosť chlebík osuší. Ak otvoríme pec tak vytiahneme paru čo je NEPRIJATEĽNÉ! Preto radím: skúste sa pohrať takto: zápek s ventilátorom a vodou /10-15min/ potom nechať teplo od spodu bez ventilátora; alebo počas celého pečenia nechať vodu prítomnú pri spustenom ventilátore. Tí čo majú možnosť komína /ventilovanie pár bez otvárania tak DOPEKANIE je posledných 10 min s OTVORENÝM komínom, kde pečenie bolo bez vody, zapečenie bolo s vodou.

Veľa šťastia pri mapovaní trúby