Varenie

Dobrý recept na pečenú kačicu

miskaa - bez fotkymiskaa, 19. decembra 2018

Ahojte, som tu nová a potrebujem poradiť. Robím prvý sviatok vianočný slávnostný obed a pripravím kačicu. Môžte mi poradiť nejaký dobrý klasicky recept ? Inak nás bude 12, akú veľkú by som potrebovala tu kačku ?

@zareaguj


Diskusia k téme

evelynba
Milá @Miskaa , ak nie ste nejakí extrémne skromní, tak pre 12 ľudí ti žiadna bežne dostupná kačica nestačí. Potrebuješ určite dve. Ona totiž nemá zďaleka toľko mäsa, koľko by sa zdalo na prvý pohľad. To kurča o rovnakej váhe má mäsa oveľa viac. No a čo sa týka receptov, tu na vareche je ich habadej, no a ak chceš klasiku, hľadaj také, kde je kačica s kapustou a knedľou alebo lokšami. Určite si vyberieš. A ešte P.S. Zadaj si do názvu pečená kačica, ale potom aj pečená kačka, tam sú zasa ďalšie recepty.
bubaya
Toto je výborný recept, kačka bude mäkká s chrumkavou kožtičkou:  velkanoc.pravda.sk/recepty/pomaly-pecena-kacka/6138-recept...
- v recepte je aj rasca, ja napríklad rascu nepoužívam, len soľ.
Tuje aj diskusia:  varecha.pravda.sk/diskusie/ako-pripravit-naozaj-dobru-pec...

Nemusíš ju plniť, ak nemáš rímsky hrniec, stačí obyčajný pekáč s vrchnákom, ak ani to, tak prikryješ alobalom.
Pre 12 ľudí podľa mňa budeš potrebovať dve kačky, to je samá kosť - 2 stehná, 2 prsia a trochu mäsa na trupe. Alebo 1 kačku a stehná, dostať teraz všade kúpiť.
sovka62
Na trnavský jarmok pekávam kačacinu pre 14-16 ľudí. Vždy kupujem len kačacie stehná a kačacie prsia. Kupujem pol na pol (tak ľahko zrátam koľko potrebujem, lebo na porciu potrebujem 1 stehno alebo 1 polovicu pŕs (lebo sa predávajú aj s prsnou kosťou, čiže z celej kačice).
Na prvý pohľad sa takýto nákup môže zdať drahší ako keď kúpiš celú kačicu, ale v skutočnosti pri celej kačici platíš aj za kostru. Okrem toho upiecť naraz v bežnej rúre 2-3 kačice je problém. Prsia a stehná sa mi zmestia na 1 väčší hlboký plech a druhým ho zakryjem.
Mne sa ku kapuste nehodí biela kapusta, robievam červenú podľa tohto receptu:
 varecha.pravda.sk/recepty/dusena-cervena-kapusta-s-jablka...

Tak nech sa ti všetko podarí a nech si na prvý sviatok vianočný za hviezdu.
evanaaa
Tak ako radí @Sovka , po kúskoch, alebo potom by som volila radšej hus, tá sa dá kúpiť väčšia, a je len o niečo drahšia ako kačka, dá sa lacnejšie aj v akcii, teraz je ich plno všade, tá by možno aj postačila jedákom.....
haji
Hlasuju pro 12 kačacích noh. Bez následného složitého porcování, rychleji upečeno, všichni mají stejný kus maska, nikdo si nezávidí, líp se servíruje. Solím večer předem, druhý den dám kmín a upeču, toť vsjo.
asalternativa
Ja sa tiež prikláňam k názoru, že 12 stehien je najlepšia varianta a aj istota, že niet čo pokaziť. Na vyššie uvedené linky - recepty skúsených a dobrých kuchárok, sa dá spoľahnúť na 100%. Na kačke je totiž najviac kostí, ktoré nemá obyčajne kto cez Vianoce olizovať. Prsia sa pri pečení veľmi scvrknú a obyčajne majú veľmi hrubú, mastnú kožu. Prajem úspešnú prípravu a pohodu pri sviatočnom stole.
1x finczi
finczi
Určite radšej stehná, jednoduchšie servírovanie,praktickejšie a ekonomickejšie. Hostia budú sýti a spokojní, aj gazdiná bude šťastná: ) Nech sa vydarí!
1x haji
sovka62
Nuž, dvanásť stehien je dobrý nápad, ak gazdiná vie, že chutia všetkým pozvaným. U nás približne polovica jarmočníkov stehná neje, preferujú prsia.
@Asalternativa , prsia sa nespečú viac ako stehná, ani nemajú hrubú kožu. Suché rozhodne nie sú, krájajú sa ako maslo.
radox1
ked kacacie prsia,tak iba ako minutka,aby ostali v jadre ruzove.
babidka
Ked nemas skusenosti s kacicou a a to byt slavnostny obed - daj si poradit a urob to podla rad vyssie a upec stehna . Ak sa bojis , ze stehna nebude chciet kazdy tak kup tak 2 prsia a tie upec na panvici ....tu som ti nasla recept ktory mam velakrat odskusany
 varecha.pravda.sk/recepty/kacacie-prsia-a-cuketovo-mrkvov...

S pecenim celej kacice na slavnostny rodinny obed by som neriskovala ked to nemam niekolkokrat odskusane .Vtedy sa chce kazdy predviest ako sikovny kuchar , nie ?Kacica sa sama osebe aj zle porcuje ak nie je dostatocne upecena a ked je prepecena , moze sa ti rozpadat a na slavnostnom stole to nemusi byt prave najkrajsi pohlad.Ja som stara kucharka a chovam si aj vlastnu hydinu ale po par zlych skusenostiach si uz kacky aj husi naporcujem este pred pecenim. Pred servirovanim si tie pekne kusky este dam na mriezku a vlozim do rury pod gril aby bola korka krasna hneda a chrumkava.
2010
@Babidka (20.12.2018 11:07)
Aj u nas treti rok taka moderna verzia konfitovanej kacky.
Zajtra sa vyberie z mrazaku, v sobotu sa porcie nasolia, v nedelu sa dobodaju a budu sa pomaly piect na 130 v tuku.V pondelok sa tesne pred vecerou daju pod grill zafarbit a schrumkovatiet. Je pravda porcie kacky je len jedno z jedal. Tento rok idem experimentovat s vacsou morskou stukou v celku na BBQ namiesto vyprazanej ryby.

trencanka
@Evelynba (19.12.2018 15:14)

Nas bude doma 11 na sviatky. Kupila som jednu peknu kacicu a kacacie stehna, lebo na kacici je malo masa. Mam domace lokse a kapustu budem robit.