Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou fotorecept

pusta - fotkaPusta, 31. októbra 2013 9:16
Ďalšie recepty »
Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept)Foto: pusta

Ked som prišla k môjmu najlepšiemu priateľovi, zabil doma kukuricou vykŕmenú kačku z jeho dvora, ošklbal za tepla a odložil do chladničky. Potom som ju ja vypitvala, dočistila, odrezala som hlavu, krk, krídla a spolu s drobami som ich odložila do mrazáku, bude výborná polievka a ešte nejaká dobrota. Kačku som nasolila, na 24 hodín odložila do chladničky, vložila som do nej jablko,upiekla pomaly do chrumkava a túto úžasnú pochúťku som podávala s červenou kapustou a žemľovou knedľou bola to bašta.

1 kačka pre viac osô
porcia
24 hodín min
príprava
4 hodiny min
na 160 °C

Suroviny

2500 g vykŕmená kukuricou vo vypitvanom stave
podľa chuti
1 ks
50 ml
podľa chuti
podľa potreby
TIP: Sledujte Varecha.sk na YouTube www.youtube.com/varechaTV

Postup prípravy

  1. 1

    Kačku som vložila do pekáča, na koži som spravila ostrým nožom šikmé zárezy, ale nie až do mäsa, poriadne som ju nasolila z vonka i z vnútra, soľ som riadne vmasírovala rukami i do zárezov, aby sa ochutilo mäsíčko skrz naskrz, odložila som ju odpočívať na 24 hodín do chladničky. V deň pečenia som ju opláchla pod prúdom tečúcej studenej vody, aby sa zbavila nadbytočnej soli, vrátila som ju do pekáča a osušila som ju papierovou kuchynskou utierkou.

    Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jablko som umyla, prekrojila na polovicu, zbavila som ho stopky a vykrojila som jadrinec, neošúpala som ho.

    Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablko som vložila do brušnej dutiny a kačku som posypala celou rascou.

    Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kačku som otočila v pekáči prsiami nadol a posypala som ju rascou aj na chrbte, podliala som ju asi 100 ml studenej vody a vložila som ju piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov na 4 hodiny.

    Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kačku som počas pečenia priebežne podlievala výpekom a ked bola na chrbte do červena, opatrne som ju obrátila tak, aby bola prsiami nahor a dopiekla.

    Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Asi 15 minút pred koncom som ju každých 5 minút potierala mašľovačkou so sladkou smotanou, aby bola kožička vypečená pekne do červena a do chrumkava a po 4 hodinách pečenia sa nám kačka takto "zbehla". :D

    Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môj priateľ a ani ja sme to nevydržali a ešte za horúca sme si odlúpili kúsok tej úžasnej krásne vypečenej kožičky a kým upečená kačka chladla, tak sme si na nej pochutnávali na krajci čerstvo upečeného chlebíka :D Kačku som nechala chladnúť asi 20 minút a potom som ju naporcovala, masť som zliala a odložila do zváraninového pohára - bude vynikajúca na dobrý chlebík.

    Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Priateľ má rád stehno, dala som mu ho na tanier i s čerstvo uvarenými žemľovými knedľami, ktoré som bohato preliala výpekom z kačky a...

    Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...priložila som misu práve dokončenej mojej dusenej červenej kapusty na sladko-kyslo, aby si mohol sám nabrať podľa seba, koľko mu len bude chutiť. Lepšiu prílohu si nemohol ani vybrať :-)))) náležite ocenil i pochválil všetko jednoznačne :-) odmenou mi bola dupľa a prázdny tanier :D Pečené jablko sme si spravodlivo rozdelili - milujeme ho obaja :-)

    Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pre seba som vybrala horné krídlo s prsom, to mám ja najradšej :-) Takto pomaly pečená kačka má šťavnaté úžasne chutné mäsíčko, ktoré je mäkkučké, samo sa oddeľuje od kosti a kožička je krásne vypečená do červena a do chrumkava. Prakticky s tým nie je žiadna práca, pečie sa samo a za ten čas sa ľahko pripravia obe prílohy. Bola to úžasná bašta, pochutnali sme si a kvalitné červené vínečko Cabernet Sauvignon Rose sa k tejto kačke lahodne šmýkalo :-) Po tejto fantastickej dobrote sme len spokojne odfukovali.

    Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist