Rôzne

Dobré muffiny ??

mimka946 - fotkamimka946, 1. marca 2013

Chcela by som poprosiť o radu.. Muffiny som piekla uz pár krát no
nikdy mi nevykysli tak ako by mali.Tak vás chcem poprosit o radu
ako ich mám robiť aby boli také ako by muffiny byť mali.A ak ma
niekto OVERENY recept ktorý sa 1 000% vydari prosím do
komentára a najlepšie taký ktorý sam odskúšal

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
ja mám vyskúšané tieto pod menom vláčne a možno sú tu z varechy:
200g hladká múka
100g cukor krupica
1 kypriaci prášok
1 vanilkový cukor
1 vajce
120 ml mlieka
120 ml olej
Podľa chuti:
čokoláda na varenie
2 KL perníkové korenie
2 KL citrónová aróma
V jednej mise zmiešame suché suroviny a v druhej mise zmiešame mokré suroviny,citrónovú arómu môžeme nahradiť strúhanou citrónovou kôrou. Čokoládu si posekáme na kúsky a necháme bokom,spojíme sypké suroviny s mokrými, dobre premiešame, ak je husté môžeme pridať mlieko, pridáme asi 1/2 čokolády, premiešame, naplníme do vymastených foriem asi do 1/2, navrch posypeme zvyšnou čokoládou a pečieme 15-20 min pri 200°C. Mne sa polohrubá múka veľmi neosvedčila, môžeme do toho primiešať rôzne ovocné kúsky, hrozienka, podľa chuti, niekedy ani to perníkové korenie nedávam. Neotvárať veľmi skoro, lebo môžu spadnúť.
aroooo
nevykysli????!!!!!! veď tam nejde droždie, či hej?
mimka946
Ja som nemyslela tak ze nevykysnu ale v rure ked ich dam do košíčkov tak nevykipia pekne hore akoby mali len kusok a potom ostane take sklesle a viem ze sa nepeču z droždia ved to vies každy ze tam ide kypr.prášok a ani cesto nieje kysnute
janara
používam ten istý recept ako mimka946 :)
Je to cesto od mojej mamy - na bublaninu :)
malusa
ja pridavam do mafin 2-3 lyzice bieleho jogurtu + mleko a su vzdy nadychane a vlacne.
francuzska1
Mimka, ja robievam tieto, su rychle, overene, jednoduche a hlavne mozes ich robit na 1000 a 1 sposobov;-)))  varecha.pravda.sk/recepty/muffiny-fotorecept/9685-recept....
+ chcem dodat, ze zvyknem ako to tam aj pise, pridat trosku viac mliecka (tam pise 1-2lyz, ked je cesto hustejsie) a vzdy sa mi pekne vyrastu;-))) tak potom daj vediet ako si dopadla;-)))) a jaj, tetno recept na mafinky mozes kludne pouzit ak chces ako rychly kolacik, kt sa pecie na plechu... ja som predtym piekla na plechu s roznym ovocim a nikdy ma nenapadlo pouzit tento osvedceny recept aj na mafinky az som nan nadabila u evusika tu na vareche;-))) vela zdaru!!!
irenaw
v jednej knihe o americkom pečive sa píše, že cesto sa v žiadnom prípade nesmie dlho miešať a vôbec nie šľahať. premiešať suché prísady, vyšľahať mokré prísady a tieto dve len zľahka spolu zamiešať, aby sa spojili a nezostala suchá múka. pri dlhom miešaní sa začne uvoľňovať lepok a mafiny sú potom tuhé. držím ti palce.
js9mxd
Ja používam recept od evusik a sú fakt bez konkurencie a nieje pravda že sa nesmú šľahať. Ja pridám o jedno vajce viac a dám plnotučné mlieko vyšľahám a sú dobre aj o tri dni. Najviac nám chutia tie s kokosom. Dávka je na 24 ks.
babidka
@js9mxd , nemas celkom pravdu - mufiny sa naozaj maju iba zlahka zmiesat . Ak ich uz tak "vydatne" preslahas a pridas este vajce - urobis uz cupcakes .Tie sa sice ponasaju na mufinky ale su to uz normalne kolaciky .
erikao
... kúpila som si plech na muffiny, ale nemám s tým skúsenosti, vidím, že používate aj papierové košíčky, nevylezú bez nich? ... ale načo potom plech? nestačia košíčky?
tiginko
@erikao vieš prečo sa používajú košíčky aj plech? Aby si nemusela plech vymazávať a potom ho rajbať :-)
veronika1984
touto problematikou som sa zaoberala, ked som zacinala s pecenim muffinov a tajomstvom uspechu je vraj:
- najprv si pripravit v jednej miske suche prisady a v druhej mokre prisady, ktorych zmiesanim cesto pripravime
- suroviny iba zlahka premiesame, aby sa spojili ... teda cesto nemiesame pridlho a pripravene cesto dame ihned piect
- nikdy nedavame viac kypriaceho prasku alebo sody bikarbony ako je pisane v recepte
- ruru predhrejeme a hlavne ju neotvarame pocas pecenia

takze prajem vela uspechov pri peceni :)
mimka946
Ešte by som mala pár otázok :) Po prvé mam plech na muffiny ak nechcem piecť v košíčkoch stači vymastiť ci aj posypať mukou ako pri bežnom vymasťovani foriem? Po druhé je lepšie použiť sodu ale PDP ?
babidka
Ak nechces pouzit kosicky , staci formu vymastit maslom alebo br.mastou a vysypat hrubou mukou . To umyvanie nie je az take strasne :-) Ale takto pecene mufinky maju vybornu chrumkavu korku . Niektore kosicky sa prilepia a idu dole aj s cestom ....
Do mufiniek je vraj lepsie pouzit sodu . Ja osobne v tom velky rozdiel nevidim , ale varechacky ktore pecu mufinky castejsie sa o tom viackrat zmienili .
veronika1984
Mimka, ja som najprv piekla muffiny tak, ze som si vymastila formu, ani som nevysypavala mukou, ale potom som si kupila silikonove formy - kosicky od tescomy, ktore mi akurat zapadnu do tych jamok na plechu na muffiny a tak ten plech teraz pouzivam len ako " nosic ", aby som mohla vsetky muffiny naraz vlozit a vybrat z rury. Silikonove formy - kosicky plne odporucam, plech sa nezaspini vobec alebo len minimalne :) netreba nic vymastit ani vysypavat a muffiny sa daju z nich krasne vybrat a lahko sa umyvaju, nehovoriac o tom, ze sa mi ich pouzitie zda ekologickejsie ako pouzivanie papierovych kosickov.
Co sa tyka pouzitia SB alebo PDP, v recepte sa uz dopredu pise, co treba pouzit ... v knihe 1 cesto 100 muffinov sa uvadza, ze na muffiny je najvhodnejsie pouzit hladku muku s PDP a ak do cesta davame kysle suroviny, napr. jogurt, kyslo-zasadity pomer musime vyvazit pridanim SB.
Snad som Ti aspon trochu pomohla ... len davaj pozor, lebo z pecenia muffinov sa lahko stava zavislost ... ver mi, viem o com hovorim :) Krasny den.