Mákoš muffin fotorecept

vareska1 - fotkavareska1, 25. apríla 2012
Mákoš muffin (fotorecept)
Foto: vareska1

Tento skvelý recept na muffinky som objavila náhodou v časopise a neodolala som. Bola nedeľa popoludní, svokrovci už takmer klopali na dvere a keďže Zobraziť celý popisTento skvelý recept na muffinky som objavila náhodou v časopise a neodolala som. Bola nedeľa popoludní, svokrovci už takmer klopali na dvere a keďže makové koláče obľubuje celá rodina, pustila som sa do roboty. Je to rýchlovka a navyše neskutočne chutná. Zmizli rýchlosťou svetla :-D.

12
porcií
5 - 10 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 hrnček
2 KL
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
štipka
Plnka:
1/2 hrnčeka - i menej
1 hrnček - i menej
1/2 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Postup je veľmi jednoduchý - zvládne to aj dieťa školopovinné :-)). Najprv si uvaríme makovú plnku - všetky suroviny okrem strúhanky dáme do hrnca a čakáme, kým to prejde varom. Keďže plnka je dosť riedka, sú dve možnosti - 1./ dať hneď na začiatku menej mlieka alebo 2./ potroške prisypávať strúhanku a plnku takto zahustiť. Priznám sa, že ja to robievam s tou strúhankou a tá chuť je vynikajúca - zakaždým mi ju dva vrabce vyjedajú z hrnca :-).

  2. 2

    Kým plnka odpočíva, pripravíme si cesto - v mise zmiešame múku, PDP, cukor, soľ, olej a mlieko. Pekne ho mixérom vymiešame, aby sa necítilo ukrivdené, že sme plnke venovali viac času. Časť cesta dáme na dno košíčkov, na to dáme za lyžičku plnky a prikryjeme zvyšným cestom.

    Mákoš muffin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šupneme ich do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút na 180 stupňoch v strede, horný dolný ohrev. A tu ich už máme ako vojakov v rade pekne upečené.

    Mákoš muffin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prajem dobrú chuť a veselý makový úsmev :-))!!!

Diskusia k receptu

tiginko
aj mne sa páči, hlavne ako sa ti plnka na fotke pekne usmieva :-), ukladám, cez víkend pečiem...
ivocka5
presne niečo také som hľadala :-) určite vyskúšam, mak mám veľmi rada :-)
siskam
Tak tento recept ma veľmi potešil, už som rozmýšľala o nejakom makovom koláči. Myslím, že tie košíčky sú silikónové. Také som kúpila v Lídli a sú veľmi dobré.
margaretka28
vyzerajú lákavo a na priereze sú parádne,pekná fotka,recept si uložím,aj môj mužíček má rád makové a ani zvyšok rodiny nepohrdne.
vareska1
ďakujem za milé komentáriky :))) .. pre tých, ktorí ľúbia mak, je tento recept ako stvorený ...práve mi napadlo, ako by asi chutili s orechovou plnkou
@medulienka122 presne ako píše @siskam - košíčky sú kupované v Lidli za cca 5 - 6 € a sú veľmi vďačné ..... môžeš ich dať aj do papierových, ale tie následne do plechovej formy na muffiny, inak sa asi roztiahnu na placku - neviem, neskúšala som :)
martamm
Vareska1, mas ich naaadherne, krajsie muffinky som nevidela, ukladam....
vareska1
@martamm ooo, ďakujem za pochvalu, radosť čítať :)) ... priznám sa, odkedy mam formičky, hľadám a skúšam - robila som i s čučoriedkami, i s čokoládou, s kokosom , ale nikdy neboli také ľahké, nadýchané, všetky boli ťažké a hutné .... ani tieto nie sú ktovie ako nadýchane, ale tým, že je tam tá plnka, to vôbec nepociťujem - chutia skvelo ... môžem povedať, že toto sú tie pravé "orechové" - aspoň pre mňa
ivocka5
@vareska1 , nevyznám sa veľmi do pečenia, ale napadlo mi...píšeš, že mafiny nemáš nadýchané, nemôže to byť tým, že cesto miešaš s mixérom? ja som sa doteraz stretla vždy s tým, že cesto na mafiny sa má len jemne premiešať, kým sa spoja všetky suroviny...taktiež vždy preosievam múku, keď pečiem mafiny (to som sa tiež niekde dočítala)...a mokré a suché suroviny si zmiešavam zvlášť a potom pridám mokré do suchých :-) možno triafam týmito radami úplne vedľa a žiadna z nich nemá vplyv na nadýchanosť mafiniek :-) ale nedalo mi nepodeliť sa s tebou o tieto moje poznatky :-)))
tykadielko
supríkový recept....skúsim to aj s orechovou alebo tvarohovou plnkou :-)
ola111
Naozaj skvelý recept,makové ja ľúúúbim:-)
vareska1
@ivocka5 vidíš? to mi nikdy nenapadlo, určite skúsim premiešať len vareškou ... a som rada, že si sa podelila o skúsenosť - každá rada vítana ;-)
@tykadielko skúúús .. a môžeš aj napísať, či sa oplatí :-D
jerica
to je perfektný recept:-) už je tam, KK mufinová :-)
nadia56
@Vareska1 , prave som makosky dopiekla a uz sa chladia, podarili sa velmi pekne, recept som si trosku upravila, miesto polohrubej muky som dala hladku, menej oleja ale pridala som 1 cele vajicko a miesto 2KL prasku do peciva som dala 1/2 KL prasku do peciva a 1/2 KL sody bicarbony, do makovej plnky som este primiesala lyzicu slivkoveho lekvaru, to si ale kazdy moze ochutit podla seba,dakujem za recept, urcite som ich nepiekla poslednykrat:-)
hahaias
super recept - ukladám. A v papierových košíčkoch sa roztečú. Skúsila som a rýchle som ich ešte dávala do plechovej formy.
medulienka122
ďakujem vám za radu, radšej vydržím a kúpim si najbližšie tie silikónové/myslím košíčky/:)))
vareska1
@nadia56 super, fantázii sa medze nekladú ... aj ja si občas upravujem recept, ale najprv zvyknem vyskúšať originál, aby som mala s čím porovnávať :-D
@medulienka122 silikonové sú fajn, ale občas by som ocenila aj formu na muffinky a piekla v nej - v papier. košíčkoch - sú krajšie ;-)
valeri
ukladám .... lebo čo je makové to je dobré :-))
babidka
no - presne takyto makovy kolacik mi chybal:-) makove mufinky som piekla , ale mak bol v ceste .Takto sa mi to ovela viac paci .
mariaklara
Viem, že to sem nepatrí, ale už sa neviem dočkať, ako dopadli buchty?
tiginko
sú fantastické, môžem potvrdiť. Horko-ťažko som si jeden ušetrila k dnešnej raňajšej káve. Ja som dala menej cukru (trstinového)
Moja dcéra nemôže mlieko, musela som dať drahé kokosové, kedže sójové došlo. Do plnky som dala škoricu a trošičku citrónovej kôry, tak som zvyknutá z vianočných bratislavských...naozaj vynikajúci nápad, asi tieto muffinky budú jedny z našich najobľúbenejších. Vďaka za recept
sovka62
"Fíha, toto sú najlepšie muffinky na svete, lebo sú makové! Ktorá to dala na Varechu? Pochváľ ju!"
Toto je komentár môjho manžela, ktorý pred chvíľou muffiny ochutnal. Už keď som videla recept, vedela som, že sa mu zavďačím, lebo pre neho je všetko makové to úplne najlepšie, čo môže byť.
Cesto som máličko zmenila, ubrala som polovicu oleja, pridala jedno vajce, premiešala všetko suché a všetko mokré, potom som to zľahka spojila. Cesto sa mi zdalo trošku hustejšie oproti tomu, ktoré pekávam, tak som nakoniec primiešala asi pol deci mlieka.
Veľmi pekne ďakujem za recept, je to naozaj výborný nápad.
vareska1
@mariaklara k buchtám - chuťovo boli super - dcéra skonštatovala ze vynikajúce :-), len ja som asi niekde spravila chybu, lebo poniektoré sa vôbec nechceli z tych formičiek uvolniť, lekvár potvora mi takmer z každej ušiel a každá buchta bola v strede dutá ... tvrdé neboli a to som ich "parila" tuším až 6 minút, lebo prvá pri koštovke nebola ešte celkom hotová... a mám aj 1 otázku - cesto má byť také redšie? lebo moje bolo, až som bola prekvapená :)) ... ale ako rýchly obed super :)
vareska1
pozerám, že je tu víkend a tak sa vypeká :-D
@tiginko nemáš za čo ďakovať, mňa veľmi teší, že si sa rozhodla ich vyskúšať ... aj u nas patria medzi top ... a aj ja ďakujem za nápad so škoricou a citr. kôrou - určite vyskúšam, len neviem kedy, lebo uvažujem o dietke :-DDDDD
@sovka62 aký zlatý manžel :)))))) ... že pozdravujem ... a ďakujem za pochvalu - od teba zvlášť - pre mňa si pani kuchárka, pre každého máš milé slovo :-) ... inak musím sa ti priznať, že prvý recept, s ktorým som sa stretla na vareche bol práve ten tvoj - Univerzálne kysnuté cesto :-)
sovka62
No vidíš ako super, ja podľa tvojich receptov, ty podľa mojich, tá Varecha je skvelá, milujem ju.
A k lekváru čo ti vytiekol z buchiet (dúfam, že sa nepletiem, do čoho nemám), chyba bude v lekváre. Možno máš kúpený, zahustený želírovacím prípravkom a ten po zohriatí tečie, nemá ho čo držať v kope a možno si si taký sama zavarila, želírovacie prípravky sú v móde.
Ak lekvár kupuješ, skús od RISO Rimavská Sobota (v Jednote), tí varia lekvár klasickým spôsobom.
mariaklara
Tak a sú hotové, pôvodne som dnes chcela robiť marlenku, ale nakoniec dostali šancu tvoje mákošky - kámošky, tak som ich pomenovala. Nevydržala som a ešte vlažnú som ochutnala, je to super pochúťka, budem ju robiť častejšie, mak mám svoj aj vajce som ušetrila, už len kávička mi chýba a je nedeľná pohoda. Ďakujem za chutný recept. A vrátim sa k buchtičkám, áno je to redšie cesto, ako keď robíš klasicky na pare, buchty sa vlastne musia upariť vo vlastnej pare. Ten lekvár nedávaj až ku kraju formičky, ja mám domáci lekvár, hustý ako remeň. Robím ho zo žltých sliviek, taká istá veľkosť ako bystrické, zomeliem na mäsovom mlynčeku, na 1 l dám 700g kr. cukru. Ešte surový miešam, aby sa cukor pustil a na druhý deň varím na dvoch kastróloch. V jednom si predhrievam a v druhom už varím, aby sa cez stred urobila cestička. My ho voláme, falošný marhuľový, lebo sa naň podobá. Je to spôsob ako varili naše maminky. Alebo dávam lekvár z bystrických sliviek - domáci slivkový.
vareska1
@sovka62 áno, lekvár mám kúpený, nebol práve najhustejší - asi to bude tým, ďakujem za radu:-)
@mariaklara mákošky - kámošky ... aké milé :-)) ... mne sa práve na tom recepte páči, ze tu nejde vajce, je málo takých receptov
a na buchty som nezanevrela, neboj, kúpim lepší lekvár a vyskúšam znova ;-)
mariaklara
Ešte som čosi zabudla, včera prišla ku mne dcéra a dala som jej ochutnať, najskôr povedala, že nic - moc, ale po chvíli prišla a opäť sa ponúkla a hovorí, mami, ale ozaj sú výborné, ona robí muffinky dosť často, recept si hneď vytlačila a zobrala.
sneica
tento receptik je super...urcite coskoro peciem...:)


babidka
Su vyborne !
Este jedna prakticka poznamka : ak si odmerias 1 salku/1 cup/ maku nemleteho a potom ho zomelies -plus normalna davka cukru , naplne ti vyjde do dvoch davok mufinov . Ja si z vychladnutej plnky urobim take gulocky a tie potom pouzijem . Je to krajsie a tiez mam istotu , ze sa mi ujde rovnake mnozstvo plnky do kazdeho kolacika .
honestka
vyzeraju bajecne.
Ked Varecha zacinala, mali sme tu debatu o muffins pretoze sa prave zacinali u nas piect vo velkom a postup prace bol nie najlepsi - vela ludi si ich zamienalo /este aj dnes/ za cup cakeks.
nespominam si kde som radila, ze cesto sa NESMIE nikdy vymiesat hladko /akoby piskot/ len ak ako radi aj tu @sovka len zlahka premiesat akoby sa vsetko suche spojilo s mokrym.
len vtedy dostanete chutne a nadychane muffins.
je to na zaklade, ze tu sa robia aj velmi "hutne" pretoze boli vymyslom rychlych ranajok, ktore maju obsahovat zaklad ranajsej stravy a preto sa robia z roznych druhov muk, orechov, susenych ci cerstvych bobul a prisad od vymyslu sveta, ktore tu su k dostaniu a keby sa dohladka vymiesali tak by z nich boli "buchare".

taktiez je dobre namiesto normalneho mlieka pouzit nieco kysle /mlieko, smotanu, yougurt/ toto napomoze vlacnosti a chuti cesta.
vareska1
@babidka skvely napad s tymi gulockami :)
@honestka medzicasom som sa dozvedela, ze to treba len tak zlahka zlahucka :D .... ale v tomto pripade si myslim, ze to az tak nevadi, tej plnky je tam tak vela, ze cesto takmer ani necitim - ale pri inych mafinkach to uz praktizujem :)
@mariaklara aj ja ich robievam dost casto, vsetci sa len zalizujeme :) ... vraj su vynikajuce aj s tvarohovou plnkou, ja som neskusala, ale kamoska ano a vraj super
modrykamen
Škoda, že som tento recept na maffiny našiel až dnes. Na takýto recept sa čaká celý život. Srdečná vďaka zaň.To ostatné už napísala tykadielko. Ale už dosť, ide sa piecť. Držte mi palce.
frezia68
Mám rada tie diskusie,kde každá pridáva svoje skúsenosti.Kto ma pozná vie,že málo pečiem (obmedzujeme sladké) a uberám cukor a pridávam celozrnnú múku.....ale toto musím vyskúšať,lebo mak a orechy máme radi a každá chváli :-))) ozvem sa,či chutili :-)
vareska1
@modrykamen nikdy nie je neskoro, mozne prave dnes je ten spravny cas ... verim, ze sa podaria :)
@frezia68 vyhoda - ci skor nevyhoda muffiniek je ta, ze sa ich az tak vela neurobi, tak toho sladkeho az tak vela nebude :) ... ty ochutnas a ostatne ponuknes inym mlsnym jazyckom ;-) i ked myslim si, ze pri jednom neostanes :)
violetacamorova
Dnes som ich upiekla, uz sa chladia, vyzeraju pekne tesim sa na ochutnanie. Mne sa zvysila plnka, takze ak budu chutit dorobim cesto a urobim este raz. Nepeciem vela muffiny, ale hladam dobry recept a pred dvoma dnami mi nevysli tak sa tesim, ze aspon tieto vyzeraju dobre a dufam, ze aj budu chutit.
vareska1
@violetacamorova tak ako, chutili? :-) ... snad ste si zamaskrtili, myslim, ze tieto sa vydaria vzdy prave kvoli plnke, ktorej je v kazdom jednom kusku tak vela, ze ak by aj cesto bolo hutne, nebude to citit :)))
siskam
Tieto muffiny som robila dvakrát a veľmi nám chutia. Tá maková plnka je výborná. Určite ich budem piecť znovu.
rulik
@vareska1 ,@ivocka5-ja v poslednom čase miešam maffiny len mixérom a vždy sú nadýchané,spadnúť môžu ak vyvetráš rúru pozeraním ked ešte nie sú hotové alebo ich skoro vyberieš
janko38
do tohoto cesta nejdú vajcia? Alebo som niečo prehliadol?
slavnicanka
Dnes som robila tieto mafinky,a boli super.Ďakujem za receptík,ktorý nesklamal.
ruzena126
Aký objem má Tvoj hrnček? Mne veru chýbalo cesto na prikrytie plnky ...posledné košíky ostali neprikryté.
To mám za to, že nerozmýšĺam ...malo mi byť jasné, že jeden hrnček múky nedá dosť cesta na 12 košíčkov ...😪




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia