Zdravá výživa

Creme Fraiche

pivonka - fotkapivonka, 15. júla 2010

Našla som na internete návod na výrobu Creme Fraiche,  www.joyofbaking.com/CremeFraiche.html...

Mám ale stále pochybnosti. Jednak, preklad je veľmi kostrbatý, no ale dobre. Lenže, akú kultúru použiť? Naozaj cmar? Možno francúzsky... :-)) Získa z cmaru, ktorý je u nás dostať, tú správnu, jemne orieškovú chuť?:

@zareaguj


Diskusia k téme

michsamant
Super, toto je perfektna stranka, ja tam chodim obdivovat kolaciky :) toto som prehliadla. Dakujem za link.
janger
@pivonka , nie je creme fraiche dostat v obchode? Ja som to este nikdy nerobila, takze ti zo skusenosti nemozem poradit. Na internete som nasla recept, snad by si to mohla vyskusat: 5dl slahacky dat do sklenej nadoby a pridat 4 lyzice kysleho mlieka, zamiesat, prikryt (nie uplne vzduchotesne) a 24 hodin nechat stat pri izbovej teplote. Potom este na 12 hodin do chladnicky. Vyskusaj z polovicnej davky! Mozno to stoji za to.
evanaaa
Ja, keď robím smotan. omáčku, dopredu si zmiešam sladkú smotanu s kyslou, niekedy aj na noc, mám to od mamy, je to síce slabšia náhrada ale lepšia ako nič. Ale, ako som písala v komentári ,na recept od Gurmanda ( to kura na franc. spôsob), začali podobnú smotanu vyrábať už aj u nás, myslím že tatranské mliekárne a je dostať v Kauflande, tam som ju kúpila.
tinca
kočky moje, ja som stará kuchárka,ale tie cudzie výrazy sú mi fakt cudzie. Už to tu raz bolo kritizované, nie všetci sme takí zbehlí ako vy, tak tlmočte prosím!! Niekto je na domácu kuchyňu, niekto na exotiku,niekto na všetko a niekto na nič
janger
@tinca , ja neviem, ci je na to nejaky slovensky nazov. Ale mozno sa mylim. Je to francuzske pomenovanie pre tento druh kyslej smotany. Obsahuje to viac tuku (najmenej 35%) ako kysla smotana, preto je to vhodnejsie na pripravu teplych pokrmov, nezrazi sa v nich. Ja sa niekedy tiez hnevam, ked sa pouzivaju na vsetko, aj na co netreba, anglicke vyrazy, nazvy... Ale tento produkt sa tak jednoducho vola. Ten nazov sa pouziva vsade. Tak ako nasa bryndza ked sa bude vyvazat, bude vsade ""bryndza"". Tak teda aspon dufam. A ze niekto je na nic, ako pises, tak to teda neverim ;-), kazdy ma nejake kvality.
pivonka
Ďakujem všetkým za reakcie. Tinca, ani ja veľmi neinklinujem k exotike, ale jedlá so smotanou mám rada a tak som sa chcela poradiť. Výrobkov je viacero a každý je trochu iný. Doteraz si spomínam (z čias mladosti) na bulharské kyslé mlieko. Mám ho v pamäti ako neprekonateľné.
forneta
odpoveď: nikdy nie... vidíte...?? preto neverím receptom napícaných v slovenskom jazyku a zaradené do francúzskej kuchyne... ja miloujem francúzov... wšetko čo sa ich týka... chcela by som sa začať venovať francúzskej kuchyni... skúste recept na pravý crème fraîche zohnať cez google ale cez francúzsku doménu a recept napísaný po ftancúzsky bude určite pravý crème fraîche... a ak neviete po franúzsky tak skúste prekladač na google alebo  www.mamatranslation.com/french/slovak/......
pivonka
Forneta, prosím ťa, pozrela si si ten link, čo som tu uviedla? Je to francúzska adresa a dala som si to preložiť.
lubjak
Creme Fraiche, precitala som si recept,ja by som to skusila,v obchode predavaju cmar so srvatkou,dokonca na niektorych vyrobkoch je na boku papierovej krabice napisane buttermilk.
Teraz uz neviem presny nazov slovenskeho vyrobku ,ale tiez sme hladali do receptu buttermilk a slovenska verzia bola vhodna.
lubjak
Heavy whipping cream je slahacka s vyssim obsahom tuku, u nas nemame slahacku 36 az 40 percentnu, s nasou slahackou sa asi nedosiahne potrebna konzistencia creme fraiche.
pivonka
Marienka moja, túto tému som otvorila tak dávno, že už si nepamätám, na čo som to potrebovala.
astheart
Marienka, Creme fraiche je výborný k moučníkům jako je např. jablkový závin a vlastně všude, kde se dává šlehačka. Má však jemnější navinulou chuť.