Rôzne

čo s mliekom ???

gordonko - fotkagordonko, 14. apríla 2013

Asi mam ,,týždeň BLBEC ,, .. včra som nacúval do stromu a dnes som chcel robiť syr.
5 litrou mlieka som osolil a zohrial na 38°C a pridal chlorid vápenatý , počkal som 30 minút kým dám syridlo ...... no plameň som nevypol ,ale iba stlmil ......
po pol hodine mi ostalo 5 litrou osoleného prevareného mlieka v ktorom ani po ochladnutí syridlo nič nezmohlo..... čo stým ?????

mlíkajda - polievka a ďalej ??????

..za dobré rady ĎAKUJEM

@zareaguj


Diskusia k téme

iwuska
ja by som este napr. kludne akykolvek privarok, ktory sa zjemnuje smotanou, uvarila z mlieka a nedala tam potom tu smotanu, ale vsetky mliecne jedla su riskantne koli prihoreniu - ja napriklad ani puding nie som schopna poriadne uvarit bez toho, aby mi prihorel, som leniva to miesat o 106 a stat nad tym cely cas, ale aj netrpezliva varit na najslabsom plameni
stefik
zamraziť a postupne použiť do omáčok a polievok.
ankabanka
navarte mliekovej mrvenice a pozvite susedov. urobite tah ako check-mate.
gordonko
@iwuska 1000 x Ti ďakujem , ten recept sa mi páčí , už ho mám v KK aj na pláne ináč ma napadli aj fazulové struky, tiež by sa vňom dali spraviť.
@stefik ..... keby si Ty videl moje mrazáky , ako sú prepchaté , tam je problém niečo pridať , ale rada dobrá ....ĎAKUJEM aj Tebe
@ankablanka nápad to neni zlý ,ale nerealizovateľný...... v dnešnej dobe máš v bytovke skvôr neprajníkou ako dobrých susedou ..... iba ak navariť pre bezdomovcou- to už som raz spravil
 varecha.pravda.sk/zazitky/kapustnica-/1418-clanok.html...

@laurisia na také veci sa zabudnúť nedá , ale po čase sa dá natom zasmiať ....... kedysi som robil citronovú polievku ,čo mi poradila jedna ,,operka,, z rakúska...... ,,nakrmil,, som sňou WC misu.
laurisia
@gordonko Ani nechci vedieť, ako dopadol môj včerajší experiment s polevou :-)) Ale na strane druhej - ak by sme sa občas aj na vlastných chybách nepoučili, boli by z nás takí výborní kuchári? :-))))
daniella9
@gordonko ake ste kupili mlieko? Ja som robila zrovna predvcerom syr. Nepouzivam ziadnu sol a ani chlorid vapenaty, len stavu z citrona/limety. Recept mam aj tu na vareche:-)
gordonko
@daniella9 dostal som mlieko priamo od kravy, ten chlorid netreba ,ale ked už ho mám tak ho tam dávam , soľ dávam preto , lebo mam radšej slaný syr a veru nahradiť syridlo limetkou som ešte nepočul .... kuknem Tvoj recept ... nevykaj mi , nemám to rád ...som Fero - Frenky
...pekný deň Ti prajem
evanaaa
Neviem, či aj tá soľ nemohla narušiť proces premeny, mohla sa tam pridať až v neskoršom štádiu, ak už.
janger
@gordonko , ako to dopadlo? Co si spravil? Mne napadlo, ze mozno aj velkonocna hrudka (hoci je uz po sviatkoch) by sa asi dala spravit. Teda aspon z litra...
gordonko
@jangrer ...no ako to dopadlo ... vykašlal som sa nato a išiel som k TV ....pár minut pred polnocou som kukol do hrnca na to mlieko a ono bolo zrazené ..... tak predsa som urobil syr a poňom Ricottu ...... asi to nestihlo prejsť varom ... našťastie
janger
No vidis, ako dobre :-). Horsie to bude asi s tym autom ;-)...Nuz stava sa. Nic si z toho nerob.