Paneer (Indický syr)

daniella9 - fotkadaniella9, 21. mája 2012
Paneer (Indický syr)
Foto: daniella9

Tento syr som sa rozhodla pripraviť potom ako som si načítala čosik o indickej kuchyni. Paneer je indický syr pripravovaný z plnotučného kravského mlieka, Zobraziť celý popisTento syr som sa rozhodla pripraviť potom ako som si načítala čosik o indickej kuchyni. Paneer je indický syr pripravovaný z plnotučného kravského mlieka, má jemnú chuť a je príjemným spestrením v konzumovaní syrov, ktoré bežne kúpiť v obchode. A navyše jeho príprava je úplne jednoduchá a zvládne ju aj gastronomický antitalent:-)

Suroviny

1 liter
5 PL /limetková šťava




Postup

  1. 1

    Mlieko zohrejeme v hrnci, ale treba dávať pozor, aby sa nezačalo variť. Ked už bude dostatočne teplé, pridáme tri polievkové lyžice citronovej, resp. limetkovej šťavy a hned miešame. Pokiaľ ide o mlieko, tak odporúčam použiť kravské plnotučné, najlepšie z automatu. Ja som zatiaľ iné ani neskúšala, kedže je dôležité, aby mlieko malo dosť tuku. Pri použití krabicového mlieka z obchodu by sa paneer nemusel podariť.

  2. 2

    Po pridaní citronovej resp. limetkovej šťavy začne mlieko hustnúť, chvíľku ho miešame a ked sa začne mlieko ,,zrážať", pridáme ešte dve polievkové lyžice šťavy a stíšime plameň, stále miešame.

    Paneer (Indický syr) - obrázok 2
  3. 3

    Ked bude mlieko úplne oddelené, odstavíme ho z ohňa a postupne ho začneme cez sitko zlievať. Ja to robím najprv postupne, ked som to skúšala naraz, tak mi kúsky paneeru cez sitko prechádzali. Radšej volím cedenie po menších častiach, kedže z jedného litra mlieka toho veľa nie je:-)

    Paneer (Indický syr) - obrázok 3
  4. 4

    Ja ho scedím tak, že polievkovou lyžicou postupne naberám do sitka paneer, z ktorého postupne odtečie voda a potom ho vysypem do misky, na ktorej mám uloženú vreckovku. Takto mi neujde ani kúsok:-) Ak by sa niekto obával kyslej chuti vdaka citronu či limety, tak ho jednoducho prepláchnite vodou. Avšak pri 5 PL šťavy ju ja osobne necítim vôbec.

    Paneer (Indický syr) - obrázok 4
  5. 5

    Ked scedíme všetok paneer zbalíme ho do vreckovky a ešte ho poriadne vyžmýkame, aby z neho odtiekla zvyšná voda.

    Paneer (Indický syr) - obrázok 5
  6. 6

    Vyformujeme z neho placku. Zmestí sa akurát tak do dlane:-)

    Paneer (Indický syr) - obrázok 6
  7. 7

    Opäť ju zabalíme do vreckovky, uložíme na tanierik a zaťažíme, napr. hlbokým tanierom a pár miskami a uložíme do chladničky.

    Paneer (Indický syr) - obrázok 7
  8. 8

    Ak ho budete robiť na večer, tak do rána ho máte hotový a máte postarané o dobré raňajky. A to zaťaženie je dôležité, aby si paneer udržal formu, aj ked ho budete krájať. Ked som ho robila prvýkrát, tak som ho nezaťažila a drobil sa mi a nevedela som ho vôbec odkrojiť, vždy sa mi rozpadol...:-)

Diskusia k receptu

daniella9
ešte doplním:
V bode dva je obrázok už vyzrážaného mlieka. Ked som minule pripravovala paneer, mlieko sa mi vyzrážalo do malých kúšočkov, a dnes aj do väčších kúskov, takže sa nebojte, žeby sa Vám niečo nedarilo. Horšie by bolo, keby sa mlieko nevyzrážalo:-D
letisia
Na pripomenutie. Tu je podobný postup a v komentároch video a dobré rady.
michsamant
tak tak @tatranocka , kravu nesmu zabit, ale mlieko je dar od nich.... hlbsie sa o ich nabozenske zvyky nezaujimam, takze detailne nevysvetlim :)
daniella9
áno kravy sú posvätné a bežne sa prechádzajú po uliciach, zabiť kravu je niečo ako zabiť matku alebo dieťa,a taktiež aj biely býci - ked sa porúčajú z tohoto sveta, vystroja im pohreb. Volajú ich ,,Nandin' a sú jedným z atribútov boha Sivu...
@tatrano čka
to nič:-) samozrejme, že ich doja, mlieko je veľmi dôležité pre nich a v ich strave má veľký význam:-)
marianne69
a to by som aj zvladla,syr som este nikdy nerobila a mam domace mliecko tak ho skusim...
evanaaa
Takýto syr sme robievali bežne z kyslého mlieka, teda, tvaroh, ale bez pridanai kyseliny, nevedela som, že sa to volá paneer, u nás to bol len taký domáci tvaroh. Niekedy sa stalo, že mama varila mlieko a zrazilo sa jej, aj ke´d to nechcela a tvaroh bol na svete - neplánovane.
liama
Zijem momentalne vo Walese a kvalitneho mlieka a syrov tu je naozaj pozehnane, ale nikde som nevidela tvaroh, natož bryndzu a tak tvoj recept vitam. Budem ho volat tvaroh ak dovolis:)))
slavka11
no ja si takto robim bezlaktozovy tvaroh. Nalejem 2 litre mlieka do hrnca pridam citronovu stavu cca 2 PL a necham nech to pekne zhnustne/zkysne - nemiesam to !!!!!!!! No a pomalycky zohrievam len tak aby sa mlieko prehrievalo nie aby sa varilo. Necham ho tak par hodin a ak sa teplota prilis zvysi a hrozi zeby sa zacalo mlieko varit tak ho vypnem, necham chvilku tak a potom opat zapnem ohen. Z 2 litrov mlieka mi vyjde vzdy minimalne 500 g hrudkoviteho tvarohu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia