Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 14 najnovší komentár dnes 09:23
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár včera 11:55
- Katka4: Hľadám recept na dánsku tradične vianočnú pochúťku 3 najnovší komentár 2. októbra 2024
- Daniela15: Marhuľový kompót 2 najnovší komentár 20. septembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 14 najnovší komentár dnes 09:23
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár včera 11:55
- Pumbaa: D-manosa na močové cesty? 21 najnovší komentár 29. októbra 2024
- Slnecnica1: Suché oči 16 najnovší komentár 21. októbra 2024
- Dm: Parná rúra 6 najnovší komentár 16. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 194 najnovší komentár včera 11:55
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 14 najnovší komentár dnes 09:23
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Rýchla obedová omeleta Maroša Molnára
- Rezne naopak
- Halloweenska bábovka +fotopostup
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou +video
- Fit bryndzová nátierka plná proteínov
- Bezlepkové slivkové gule zo zemiakového cesta +video
- Bezlepkové lokše s kačacou pečienkou a karamelizovanými jablkami
- Priveľa námrazy v mrazničke? Pomôžte si od nej týmto malým trikom VIDEO
- Kulajda VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Zapekané rezne so šampiňónmi a s cibuľou VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Drahá surovina: 12 zákuskov bez masla. Do týchto krémov ho nepotrebujete ani gram
- Navarte si rýchlo: 11x nenáročná teplá večera. Do polhodinky už môžete jesť!
- Rýchlovky aj klasiky: Čo variť tento týždeň cez pracovné dni aj predĺžený dušičkový víkend
- Chutí celej rodine: Keď neviete, čo navariť, kura na paprike to istí. 9 receptov na obľúbenú klasiku
- Strašidelné Pečie celé Slovensko: Budú sa piecť aj rakvičky. Máme recept aj dobré rady známeho cukrára z českej verzie sladkej šou
- S pomocníkmi v zálohe: 9x jablková štrúdľa rýchlo a jednoducho. Takto ju zvrtnete aj v strede týždňa
- Niečo aj pre padavky: Máte jablká nevhodné na skladovanie? Toto je 10 tipov, ako z nich mať úžitok
...toto sa mi páči...to si musím zapamätať!!
... keď chcem minúť starší "chlieb" urobím si "zemiaky"🙂
...ja som mal dnes v kuchyni voľno...dojedame od soboty a nedele
...v kuchyni som si iba trochu upratal šufliky a skrinku s potravinami
...aha!...ale ten"zemiak paprikáš" vyzerá skvele...a chlebík k tomu fakt pasuje 🙂
Kvetak nikdy nezklame! Stejne jako okurky :-)
Ako vyprážaš kura v rúre? Ja som to skúšal s karfiolom, síce sa to dalo zjesť ale klasicky vyprážaný mi chutí viac...
Zemiaková s párkou
Kuracie s kelom, cestovina, kompót
Poznámka:...malo byť aj na zajtra ale pre veľký záujem (keď som zverejnil foto na Messenger, v skupine najbližšej rodiny, odrazu všetci majú cestu okolo a, že sa zastavia... ešteže syn je ďaleko 400km!) určite budem musieť variť zajtra inú "lakocinku"!!😄
...
Plech vysteliem papierom na pecenie a papier natriem trochou oleja. Kurca musi byt s kostou, skusala som vykostene prsia i stehna, nebolo to ono. Stehna som rozdelila v klbe, spodne som v strede narezala ku kosti. Sol a klasicky trojobal, poukladat na plech, pokvapat olejom a piect pri 180°C cca 40 minut. Su ovela stavnatejsie ako klasika, dokonca aj prsia.
Všetko sa dá vyprážať v rúre, ale klasické vyprážanie to nenahradí.
Nuz, ako komu, pre mna je to kurca s kosťou vyprazene v rure chutnejsie ako klasika. Zatial ho chvalil kazdy, kto ochutnal.
Nevim co básník uvařil, vypadá to opet jako tofu s nejakym mletym masem?
Áno mapo tofu. Mám pocit, že ho sem dávam tak raz za týždeň 😂 ale ako som písal, tento krát to je japonská alternatíva.
Diky, tady se nechytam. Ale ja si pockam a zatim budu varit jenom osvedcene, ty asijske, masové!!
Dneska sis zavaril, co? :-)
Viem, tofu nemáš rada😂😂
... práve naopak
...trochu plnky som mal v mrazničke a v pivnici domáci paprikovy pretlak s fazuľou, takže som len orestoval nakrájané nožičky s naplnenými hlavičkami, pridal pretlak, vývar, krátko povaril a mierne dochutil...k tomu dva-tri uvarené, omastene zemiaky a hotovo
... väčší problém mám dnes..."Leť myšlienka na krídlach zaltých"... (alebo tak nejako) začína Solerovo libreto k najznámejšej opere Verdiho, ale mne dnes nejak"neprilieta "!...asi budú zase halušky 😄
... úspešný deň prajem
Dnes bude asi len nejaká rýchlovka, pravdepodobne cestovina …
Výborné jídlo, nadherná prezentace, škoda té "posypky" :-) A to kazí nejen tu fotku!! :-)
...tak veru ...boli halušky, a nakoniec aj "myšlienka priletela"...obohatil som ich o zemiakové, fajne nacesnakovane placky... všetko so všetkým pasovalo a nakoniec to bol, ako sa za onoho času hovorilo..."success" (sukces=úspech)!!🙂
A to je co, za dobrotu? Nejde mi identifikovat :(
Ano, haluskyyy! Vzdyt uz tak dlouho nebyly a cesta na Slovensko v nedohlednu :) Musim probehnout mrazakem, snad bude brynza?
Ale ja bych to i rada ochutnala, ale neni kde. Varit to nebudu.
O koment vyššie je v surovom stave a aj v popise, domáca pizza
:-) tupa jsem, nespojila s tou pizzou!! Diky, libilo se mi to, vis?
Ak sa nemýlim žiješ v Prahe tak nazri sem...
restaurantguru.com/mapo-tofu-Prague-m8913...
Ja som jedol mapo v reštaurácii raz vtedy som zistil, aký veľký rozdiel je v hodvábnom tofu a bežnom čo sa u nás predáva.... A moja manželka zhodnotila, že jedlá, ktoré robím doma nemôžeme jesť niekde v podniku lebo ja ich robím skrátka lepšie 😂😂 chce to síce čas ale je to tak. Ak sa nebavíme o niečom špecifickom, tak ak človek doma neuvari lepšie ako v reštike nech to nerobí 😂
Naprosto souhlasim, sama radsi nikde takova jidla nejim, ma to ale svoje ALE. Ty, ja, treba vime, jak to ma chutnat a kdyz ne, varime podle rc, ktery by mohl být totozny. Psala jsem tady, moza i tobe, o restauraci, která se tváří jako čínská, ale je to doslova katastrofs. A lide tam chodí a jedí to. Neznají, jak to má chutnat!! Kdyz jsem doma delala čínské pohoštění pro ty, kteří byli a v Číně a Čínu mnoho let znají. pochválili, že chutově totožná. Ano, mám na ně suroviny, správné recepty, chutná mi to a ráda to vařím, stejně jako ty. Doufám a přeju si, abych je mohla sama v Číně ochutnat!!
Na tofu bych musela jít s někým kdo ho rád, abych mohla napred jen ochutnat. Take jsem si nedala v Ekvadoru morče na grilu, kdyz neslo jen ochutnat!! :-)
a je to hodně dobré s určitě ještě mnohokrát bude!
Příloha bude podle přání, rýže nebo bramburky.
To ma teší. Je to výborná rýchlovka a obzvlášť pre kôprožrútov... Viem si k tomu predstaviť aj zemiakovú kašu..... Začína to vidieť na nedeľu 😂
...bezvaječne cestoviny "rigati" v syrovej omáčke so šunkou
...len tak, mimochodom...porucha na umývačke riadu...ani som netušil ako sme si od normálneho umývania riadu odvykli!
Tak sem s nima! :-)
Vývar z králika s pečeňovými knedličkami 😋...
...a Paradajková kapusta s fašírkou
Poznámka:...v stredu bola u @kimlo dnes u nás, kto sa pridá najbližšie??🙂
...a už sme "absolvovali" aj osviežujúci "dezert" v chládku na balkóne 😋
Dobrú chuť! Áno, už @kimlo ma navnadil a teraz sa tá návnada znásobila. :) Dobrá bude z novej letnej kapusty a k tomu voňavá šťavnatá fašíročka.
Pre obľúbencov ázijskej kuchyne doporučujem seriál na CT2 Čína na jazyku. Výborné je to.
Neváhaj, tiež som robil z novej kapusty, výborná vec, ešte mi ostalo tak bude k nej staročeská krkovička na čiernom pive s knedľou. Ale ta kapusta sa dá jesť len tak s lyžicou … lahôdka 😋
Ja som ťa skoro aj predbehla, vo štvrtok. Ale ešte stále máme sudovú, tak som robila z nej plnenú kapustu. Príde na rad aj paradajková, ešte mi ostalo mleté máso a mám dve hlávky mladej kapusty, už sa teším.
Tenhle jde zitra. www.tvprogram.cz/cina-na-jazyku-ii-2-8/1780287541Vsechny...
dily na ct2.
Nevim, jake stanice na Slov je mozne sledovat?
To mám kazdé leto chronicky sa opakujúci varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-placky-s-cuketou-fotore...
. Dnes ráno som ich piekla aj do práce, tu je zvyšok, s uhorkovým šalátom. Fotka hrozná, ale reálna😃
Ja mám SL kartu na CZ, slovenské stanice nesledujem. 😉
Já občas neco na JOJ family najdu. Neco mam i zalozeneho. Nemam kartu, jsem na kabelu a nic neplatim. Staci co mi daj za bezny poplatek. Bezva, tak muzem diskutovat Cinu na jazyku :-)
Myslim, ze uz jsem to podle tebe delala, ale je toho moc a dalsi nove a uz jsem zapomnela. A tak hura, behem par dni jdu na ne, dííík!
Ano, uz jsem to naslaaaa! A take celerove a dalsi. Ne moc casto nekomu dekuji za nakopnuti ! :-)
Hrachová kaša, údené bravčové stehno, opekana cibuľa, ovál mäkkého chleba a deco piva... dobré bolo 😋
Musela som si zväčšiť fotku, aby som videla čo tam máš😃fajnotku😉
Myslis tu okurku? Kila nakladacek konzumuju, tohle jsou se zakysanou smetanou bylinkovou.
Nie. Brambory🙂
A k tomu kopec šalátu. Na trhu je teraz toľko ovocia a zeleniny, stoly sa prehýbajú, tak to musíme využiť … nazbierať vitamíny na zimu :-)
A k tomu coleslaw. Pochutili sme si.
Já v troubě s horkovzduchem přednostně smažím zejména karbanátky (masové, kapustové, sýrové) na podloženém dobře naolejovaném pečicím papíře a olejem pokapané i navrchu. Zpočátku přikryté obráceným druhým plechem a po odkrytí dopékám do barvy. Trvá to poněkud déle než smažení na pánvi, ale chuť mi vyhovuje a trocha nepřipálené vypečené šťávy se hodí . Obalovaný květák je lepší dělat v troubě na děrovaném plechu stejně jako hranolky a použít olej ve spreji.
Cuketove krokety, opekany zemiak a uhorková omáčka 😋
Poznámka:... omáčka sa svojím zložením použitých surovín veľmi priblížila k populárnemu dessingu "Tzatziki"...ja som si ju decentne vychutnával a zabával sa pri pohľade na manželku, ktorá ju hltala s, od blaha, privretymi očami, až jej stekala z kútikov úst na bradu... dá sa lepšie prejaviť, že vám niečo veľmi chutí?!?🙂😋
youtu.be/AIdEo3cvDNE...
chuťová extaze, která mi evokuje jednoho, dávno zemřelého známého. On velmi špatně vyslovoval R a přesto si v něm liboval. Jednou nám líčil, jak dělal Zdenek Troška řízky naruby a končil slovy "a pak už jen chrrrrocht, chrrrocht, chrrrocht ." Tvoje pani to vyjádřila také po svém. Já bych ochala! :-) A ochat budu, ale musím si to holt udělat sama. Cuketovo okurkový žrout jsem hlavně já.
Paprikáš s domácimi nokerlami 😋... (len veľmi jemne pikant, lebo dnes u nás "prázdninuje" mladšia vnučka (6) a bude do večera)
Pribeh:... keď som sa ráno informoval u manželky, že"aký mám! na dnes program a do koľkej si môžem poleňošiť v v pelešku", bolo mi povolené do deviatej, s podmienkou, že nám do pol dvanástej pripravím jej obľúbený "môj!" paprikáš 🙂... úloha splnená 🙂
...info pre pani @mijaita ...jedol som v kľude, pohode a s úsmevom na tvári!!
Byla luxusní, byla prostě michelinská!
...no tak ja som mal v minulosti, tuším, dva pokusy o "akože držkovú polievku" z hlivy, ale neoslovilo ma to až s takým nadšením... možno preto, že ja som robil z kupovanéj hlivi z obchodného reťazca...ale ani vo všeobecnosti, nie som veľký prívrženec držkovej
... dnes už pred siedmou sme boli na trhu...bude "ovocná" večera 😋 (ale "letos" trhovníci riadne pritvrdili s cenami, všetko okolo 3€/kg!!)
...hmmm... lahôdka 🙂
Dnes varí mamka😍🥰
Jsi se mela primo kralovsky, kamaradka opravdu numero uno!!
Tohle jídlo sice neni salek moji kavy, ale libi se mi, ze varis takova jidla. Ja je varim pro par lidi z meho okoli, ale podelit se o recept a koreni, fakt neni s kym! :-) Nevadi mi, uvatrit si to jen pro sebe!
Ta pickles si vyrabis? Ted jsem delala jedno okurkove se sezamem.
Teda s piniema!
Ahoj, áno robím sám. Uhorkové bolo so sezamom (s piniami som nevidel ani neskúšal) a mrkvové bolo v zmesi misa... U nás ryby chutia na všetky spôsoby. Dnes bude ryža, niku miso (mleté mäso v miso omáčke), marinované vajíčko nejaká tá zelenina.... A na zajtra rozmýšľam nad niečím studeným je otrasne teplo a má byť horšie. Takže si nájdem nejaký "studený" recept
Grilované mäso s rozmarínom, zemiakové pyré a špenát 😋
... rýchlo a chutne!!
Ľahký vývar z tekvicovej dužiny so zeleninou a haluškami ochutený pár kvapkami maggi ochucovadla 😋... výborne mi "naladila" chute na klasický bravčový rezeň so zemiakmi a obyčajným uhorkovym šalátom
...
Na te polivce je nejlepsi to maggi :-)
Raz som robil vývar z tekvicovej dužiny, keďže som niekde čítal, že je ako slepačí a bla, bla, bla.... Nie je. Neviem prečo, možno som urobil chybu, alebo zlá tekvica alebo neviem.... Viem len, že už som ho potom nerobil nikdy. Bola to len nasladlá čudná voda. Ale áno keď tam nakrajáš zeleninu povaríš, pridáš maggi tak to ide... Ale s akýmkoľvek vývarom to nemá nič spoločné. Príde mi to ako strata času robiť takýto vývar.
Par let nazad jsem to cetla o seminkach z vydlabane hokkaido. Ano, zkusila jsem a marne jsem hledala vubc nejakou dobrou chut? Asi to lide chvali aby se zavdecili tomu onomu, který takový nesmysl šíří. Jasne, kdyz k tomu vrazí celou slepici (Magdalena Dobromila Rettigova), pak to možné, dalo by seříct, jisté, je!
Tak uz i @Stefan to má za sebou :-)
Ako hovoríš. Raz som skúsil a stačí, chuť takmer žiadna a s dobrou nemá nič spoločné 😂 Apropo chleba s maslom a uhorkou mám veľmi rád a pravidelne jedávam. Aj, keď zväčša s bielym. Výborné sa tam hodí aj kôpor. Ale skúsim aj tmavé, ražný chlieb mám veľmi rád.
Trhané pečené kuracie mäso, domáca zemiaková lokša, kapustovy šalát s mrkvou a uhorkou a decko červeného vína... lahodný súzvuk chutí (aspoň pre mňa!🙂)
Poznámka:
...kto niečo podobné skúsi a nebude mu na prvý krát chutiť má vždy dve možnosti:...alebo si povie "raz som skúsil, nechutilo stačilo, už nikdy viac"!...alebo hľadá v čom urobil chybu a nabudúce to bude lepšie
Takto som spracovala 4,5kg. Čistý vitamín C.
Oběd pozdní, ale pouze pro zdatné jedince. Pálí to jako čert!
Pikantní, korejská jednoduchost :-)
Jednak tady www.jasmino.cz/jongga-ryzove-kolace-kousky-500g...
druhak jsem nasla nekde, srolovat namoceny ryzovy papir a nakrajet. To v tom jidle je videt. Mne to chutna! A take super ryzove pene. Receptu najdes vic nez dost, vcetne ancovicek v jidle a kimchi a pod.
To je všetko v poriadku. Ja napríklad s radosťou zjem akúkoľvek formu rybacich koláčikov... Od narutomaki cez kakamboko až po surimi... Ale tá tvoja foto ma dostala, lebo to neviem identifikovať a odhadujem, že ide o ryžový koláčik.
He, moje jedna kamaradka miluje ryby tak, ze i ty smradlave severske - ryby. Ono je jedna vec, to je chut a druha, a to je muj pripad, ze to snim a telo mi dava silne najevo, ze rybu nechce. No ale, v rabokki nemusi byt kolacky z ryb. Ta moje je jen ramen viz (kdyby to nekoho zajimalo, tak v prekladu) Uvařte ramen. Když jsou rýžové trubky měkké a žvýkací, přidejte ramen a vařte.
Nahoře a podávejte! Vše podávejte přelité jarní cibulkou a možná vařeným vejcem
Udělejte polévku. Otevřete balíček instantního koření a přidejte jej do hrnce se 2 šálky vody a přiveďte k varu.
Připravte si „rýžové koláčky“. Lehce namočte kousek rýžového papíru do teplé vody a pevně srolujte. Nakrájejte ho na 2-3 palcové kousky. Opakujte s dalším kouskem rýžového papíru.
Uvařte nudle. Do polévky přidejte nudle a 2 minuty povařte. Přidejte své domácí rýžové koláčky a vařte ještě 1 minutu.
Moc mi chutna!
Samozrejme tekvica!!!...a k tomu trochu listového špenátu s cesnakom, pečená cvikla s rascou a "pestré" zemiaky (zemiak, mrkva, cuketa, pór a koriander)
Poznámka:
...pivo mi k tomuto nepasovalo!🙂
Pekne farebné!
...tak toto, aj s tvojími dnešnými raňajkami, by sme mali aj s manželkou na celý týždeň!!!...to fakt dnes "zbodneš"?!?!😀
Voľačo sa zje voľačo zanesiem tatovi do roboty a hned je plech prázdny 😁
Fazuľková polievka so zemiakom a drobnou cestovinou ladená mierne do "cesnakova"...
...a lahodná bravčová sviečková, šampiňónová omáčka a zemiaková "skorokaša"...no a decko kvasinkoveho piva to celé dochutilo 😀😋😋
(kotrč kadeřavý. Sparassis crispa kučierka veľká).
Stacil k němu pouze troška brambor s jarní cibulkou.
Ano, drzková, nebo s vajíčkem také se dělá. Jenže to je tak skvělá houba a vzácna, že já jen na másle. A nedám, sama mám málo :-)
houbové poklady jako kdyz najdes, vid?
... pekné, a veru nemusí byť vždy s vajcom
...tak sa tulam po svojich starých foto jedál a pobavilo ma ako som si "vyrobil" svoj prvý "gril" (máj. 2009!)
... otočil som vrchnák starodávnej remosky, ktorú som mal ešte po rodičoch a ešte nemala v strede sklenené okienko, vyložil zopár vrstvami alobalu, potrel olejom a "griloval" ražniči
...rad spomínam na časy, keď ma začínala baviť práca v kuchyni
Áno, v mrazáku, nazbierané minulý rok 🙂
Ono tam vajcia sú, ale rozhabarkované 🙂
Smazenici moc nedelam a kdyz, tak vejce udelam bokem a pak je vmicham do hub. Doufam, ze letos zase budou!?
...tak dobre, ale počujem o tom prvý krát!!
Ja túto remosku ešte stále mám a aj po toľkých rokoch funguje bezchybne!
Na Záhorí nemávame k šnicli ryžu, ale šmyklavý erteplový šalát… 😉
Bravčové pliecko s cesnakom, vajco a domáce hranolky 😋
Perlička:
... keď som robil hranolky, roztvoril som celé okná v kuchyni a kým som ich dokončil manželka okná umyla...motala sa mi v mojom pracovnom "teritóriu", ale vydržal som to a nevstúpil do sporu!!😀
😂 Ten šmyklavý erteplový bol, ale spráskali sme ho s fašírkama. V špajze ostala enem ryža. Pozdravujem Ťa
Ja som prvy krat jedla sniclu s ryzou na vychode a k tomu hroznovy kompot !!! Pre mna nevidana kombinacia, ale zjest sa to dalo, hlad je hlad :-).
... jak na salaši 😀..pirohy so zemiakmi a halušky s bryndzou a s kapustou 😋😋
...ale už tak skoro pirohy nebudem robiť...bolel má chrbát aj nohy (a to som urobil len asi dvanásť, nie jak niekedy, keď boli ešte doma deti aj 40, 50!)... skúšal som aj posediačky ale nešlo mi to ☹️
Prima vylet, po vlastni ose nebo CK? Posbirej chute a rc a sem s nima a krasnou dovcu si doprej! Máv :-)
Ty nemas to tvoritko na pirohy? Bys je mohl delat i v posteli :-)
www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=forma+na+pirohy...
Po vlastnej línii. S CK sme raz boli na poznávačke Rumunsko Moldavsko a bolo to náš najhorší zážitok a povedali sme si takéto niečo nikdy viac 😂😂 prešli sme vtedy síce veľa ale na nič nebol poriadne čas. Ani sa v kľude najesť.... Niečo strašné.
To je co toto?
S CK jsem byla za roky jen kde to jinak neslo, ale byly to cesty narocne, treba rafty v Kostarice (jedna z top cest) a kdysi kratky do Barcelony, zazitek sileny, nejak jak pises. Pak bylo treba si Barc uzit samostatne. Ted davam intenzivne doporadku koleno, cesta na Akvodach (Jordansko, Cina...) prede mnou :-)
Šaltibarščiai, v podstate ako poľský chlodnik. Studená cviklová polievka... A v pozadí ražný kvas. Výborný s jemnou chuťou rasce v pozadí. Uuu Jordánsko aj Čína sú aj, na mojom zozname... (chvíľku mi trvalo kým som v mojom harddisku identifikoval "akvodach" 😂😂)
...ja mám až tri, ale nepoužívam...mne potom pripadajú ako tie mrazené z obchodu!...ja som, jak si raz humorne napísala, "konzerva"... radšej si to, hoci s utrpením, odstojim🙂
...ja mám harddisk s menšou kapacitou, mne sa výraz "Akvodach" v príspevku od pani @mijaita , identifikovať nepodarilo 🙂
Len jednoducho, v tlakovom hrnci, v celku na slanine dusný kúsok bravčového stehna a zopár uvarených zemiakov...celkom stačilo a hlavne, že chutilo 😋
Ty neznas komedii stoleti, S tebou me baví svet??? :-)
... poznám, ale výrok "Akvodach" som tam nepostrehol...len výrok "expedícia"Apalucha"
...ale mne sa z tohoto diela aj tak najviac páči hláška: "Tady Orel. Dašenka jde celou dobu v bačkůrkach. Přepinam"!
Dr. Horák "expedice ydykseb má idealní podmínky. Cesta na akvodach, je projeta" :-)
Krásný, laskavý humor.
filmycesky.cz/online_filmy/s-tebou-me-bavi-svet/...
oprava: akvodah
U mňa sa o prvú priečku delia bačkúrky a Matísek se po.ral. Milujem ten film.
...z nedeľného hovädzieho vývaru som si odložil dva krásne, mäsité kúsky z chvosta... mäso som len orezal, ohrial na troche masti a premiešal s rozotrenym cesnakom a korením
...k tomu hrsť opečenej kapusty na karameli a v masle ohriate zemiaky na pare a "lahôdka" je hotová
...a ja zeleninový bujón s mrkvou a s haluškami z opraženou krupicou
...a bola aj chutná ryža s kurkumou a kukuricou a opekaný karfiol so slaninou 😋
... keď u nás zavanie vetrík od západu cítim omamnu vôňu pražiacich sa čerstvých chrumkavých "škvariek" 🙂😋😋
Mám kuchynské okno na východ takže čakaj oškvarkový okluzivní front… 😋
...ja čakám "oškvarkove" foto...nech si môžem aspoň privoňať!!!
Snad nejluxusnejší škvrky jsem jedla na jarmoku v Bošanoch. Ještě byly vlažné, pán ve stánku je měl v obrovské nádobě, vonělo to až do nebe a i když jsem si jich koupila dost, bylo jich málo!! Vzpomínka z roku 2019. Vedle u stánku byla paní, měla burčák a ochutnávky, divila se, ze umim tak dobre cesky, kde pry jsem se tak dobre naucila :-)
Nech sa páči!
Nádhera!
Ty to maso snad krajis podle pravitka!? :-)
...samozrejme, vyrezávaný drevený bocian nesmel chýbať 🙂
...no a potom už nastúpila hlavná hviezda dnešného obeda
Bryndzové halušky!...ako vždy, nesklamali
... pekné a určite aj chutné!... tá cuketa je uvarená?
Ja som mal dlhé roky pekné miesto na lúke pod lesom, ani nie dva kilometre od bloku, chodníčkom okolo rieky...v pekných oblukoch tam rástla pečiarka poľná, chuťovo výborná, korenista
...teraz tam "rastú" v rade betónové stĺpy čo držia most diaľnice čo presne tam vychádza z tunela
...ale občas mi kamaráti od piva prinesú, lebo vedia, že manželka to miluje
Poznámka:... prosím, nabudúce, keď budeš šoférovať v zákrutách okolo lesa, divaj sa na cestu!!!... chýbala by si tu 🙂
Cuketa pokrajena hala i bala, orest chvilku na masle, lehce zalita pul salkem vody, podusena 15 min a pak rozmackana trochu stouchadlem na brambory.
Zampiony svitily vic nez muj reflektor, nedaly se prehlednout a krome toho, i v lese hledam houby spis na dalku, abych ty na dohled, poslapala :-) Z auta se hledaj skvele!
Horsi byla kamoska, kterou neslo zastavit ani cervenou baterkou a stale me seznamovala se sagou jeji rodiny a pribuznych. A ja si uzivala krasnou cestu. Poněkud náročné :-)
Diky za milý kompliment :-)
Stačí poriadny nôž a ide to samo. 😉
Paráda, už som dlho nerobil, a to mám zdroj na pravú ovciu bryndzu. Stretávam stádo na paši pri rannom výbehu. ( mojom 🙂).
Zasadni problem mám!! Bud mám škvarky, nebo bryndzu. V trznici je slov kramek, bryndza vyborna. Stanek s farm uzeninama nabizi jen nedobre skvarky. Kdyz koupim jinde dobre, sezeru je. Tak a ted jak to udelat. Opacne to funguje take. Stado ovci kolem Vltavy nevidno, ale to netreba, ke zdroji autem cca 5 minut. Musim se asi víc snažit :-) Ale uz zraju diky tady tem vasim fotkam!
Ta cesta je vybehana od tebe? :-)
No zatiaľ nie, to poľovníci k posedom vyjazdili, ale cez zimu je to parada pokial tam v snehu niesu koľaje… 🙂
Ešte musím napísať, že som bola veľmi milo prekvapená ústretovosťou, ochotou a milou komunikáciou so všetkými ktorých sme stretli. Či to bol personál zámku, obsluha alebo domáci.
Škvarky na halušky se dělají doma. Koupíš kus uzeného špeku,nakrájíš na kostičky 1-1,5 cm a dáš pomalu pražit. Je dobré přidat zkraje 1 až 2 PL olej, pražit do svetle hně
da a vypnout. oni ještě dojdou a jsou křupavé. Halušky potřebují taky pomastit, jak je vybereš z vody , aby se moc nelepily. No a zásadně je neproplachuji,
A ještě jeden postřeh. Na škvaření se nehodí špek z mangalice. to ty škvařečky abys hledala lupou, jen samý tuk, moje zkušenost.
No a zásadní problém máš, jestli nemáš staré brambory. Z nových se moc nedaří, - málo škrobu.Tak dobrou chutˇ'
Hezké psaní o haluškach, ráda jsem si precetla!!
Ucily me halušky pred dost rokama dámy v bazenu v Lúčkách, staly jsme ve vodě a povídaly. Vždycky si na ně vzpomenu! Vlastně jako děláš ty, už i já. U mě buď jen čisté škvarky ze sadla, nebo ten uzený špek. Ten používím ráda. Mam kousek do reznictví, kde mají vyborny, mekkoulinky a mám stále na mrazáku. Skvarky jako takove si radsi koupim, to se mi s tim delat nechce. Trochu brambor mám, tak uz se tesim jak se budu olizovat.
Mangalice mi ani trochu nechutná. Brrrr :-)
Prosím ťa ako to s kvasakmi funguje? Keď sú vykvasené necháš ich v tom náleve v ktorom kvasili a tak dáš do chladničky? Alebo sterilizuješ, alebo ako?
Vidíš a já vyvary zásadně jen ciste, nebo s cibulí. Zázvor jen tehdy, když se mi hodí. Chop suey me neoslovilo, myslím rc čínský.
Keď sú vykvasené, tak ich tak ako boli v pohári uzavreté len preložím do chladničky. Pretým som aj sterilizoval, ale po skúsenostiach z minulých rokov to netreba. Tieto sú otvorené akurát po roku, sú krásne chrumkavé a pikantné.
Jednou jsem delala kvasaky a schovala do mrazaku, abych mela kys okurku kdyz je treba. Prosim, davas horky nalev na kvaseni a kolik soli? Porad, pomoz, udelam a necham pak v lednicce, libi se mi to, diky!!
Nálev sa dáva studený, len vychladnutá prevarená voda so soľou, na 3 litre dávam 100g soli. Tu je recept:
varecha.pravda.sk/recepty/kvasaky-ako-ich-robim-ja-fotore...
... mám rád, keď je horúci
Diky, dnes plany nevysly, ale vysly plany neplanovane. Okurecky zitra budou,holky milovany :-)
Držím palce, hlavne nezabudni na kôpor a vinič. Chrenovy a visnovy list len v prípade že ho zozenies, ale obohatia to.
Lupeni bude, ale visnovy ne, jen tresnovy. Vadi?
Nemám odskúšané ale nemalo by vadiť. Hlavne dobre poumývať všetko, a zaliat nad obsah, ak sa po par dňoch objaví pleseň tak to je zle. Mliečne kvasenie musí byt dominantne.
Super.
Mne sa zdá, že keď boli deti malé, tak sme boli na zámku v Miloticiach a mohli sme sa prezliecť do kráľovských šiat a prechádzať sa po záhrade…. Veľmi sa im to páčilo :-)
Ešte to je možné?
Cuketové rizoto : posypané syrom a údeným čili.
Toto sme jedli skoro tri dni, toľko som toho navarila :-)
Teraz "siestujeme"…. Máme plné bruchá a vonku je hic na odpadnutie …
Rada varím, aj celkovo rada robím všetko čo sa jedla týka : hlavne rada jem :-)
Varecháči, Čo dnes varíte? August, čaká sa schválenie….
Dobrý večer, diskusiu Čo dnes varíte na august už dnes pridala @kukulienka71 , nájdete ju TU:
varecha.pravda.sk/diskusie/co-dnes-varite-august-2023/894...
super, dakujem
Ahoj, áno, je to ten zámok. Keď sme tam boli, tak celé rodiny si vypožičali dobové kostýmy a špacírovali po zamockom parku, fotili sa. Najväčší zážitok a radosť mali malé slečny. Chlapci sa tvárili navýsosť otrávene v tých parochniach 😂