Foto: kimlo
Predčasom som tu komentoval jeden recept na kvašáky s múkou, veľa ich tu je že sa pridáva aj chlieb či kôrka, u nás sa Zobraziť celý popisPredčasom som tu komentoval jeden recept na kvašáky s múkou, veľa ich tu je že sa pridáva aj chlieb či kôrka, u nás sa volajú tzv. "narychlo"... ja robievam kvašáky bez týchto prísad, mliečne kvasenie trvá trocha dlhšie, ale výsledok stojí za to, každý kto ich ochutnal, vraj také dobré ešte nejedol... :-)
príprava
Postup
-
1
Prevaríme vodu so soľou a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme si uhorky a potrebné prísady...
-
2
Uhorkám odrežeme konce, a pozdĺžne ich narežeme. Tenšie na polovice, hrubšie na štvrtiny...
-
3
... na dno väčšieho čistého pohára poukladáme polovicu umytých viničových listov, uložíme zvisle väčšie uhorky...pridáme rozrezané papričky, višňové listy a chrenový list.
-
4
...naukladáme ďalšie uhorky, tentoraz menšie a vodorovne, navrch dáme kôpor...
-
5
... a zvyšok viničových listov. Hrubšími stonkami kôpru zaistíme obsah aby nevyplával po zaliatí...
-
6
Zalejeme slanou vychladnutou vodou tak, aby bola aspoň 1cm nad obsahom, zaviečkujeme, a odložíme na tmavé a chladnejšie miesto.
-
7
Po 10-14 dňoch sú vhodné na konzum. Sú vynikajúce k chlebu s domácou masťou alebo ako príloha k rôznym jedlám. Ak ich chceme uchovať na dlhšiu dobu, rozdelíme do menších pohárov, zalejeme pôvodným nálevom, uzatvoríme a necháme prejsť varom. Na fotografii je pohár s kvašákmii z minulého roku. Chuť aj konzistencia zostala pôvodná. Slabý zákal je spôsobený tým že som ich priniesol z pivnice a trocha s nimi pohýbal.
Uhorky prepichujem vidličkou, nerežem. Ale je to na 80% podobné, hlavne bez chleba, odporúčam ...
ondera.blog.sme.sk/c/154027/Kvasaky-ako-vybabrat-s-plesnou...
vďaka
Nechcem kvoli par korunam zazit zaludocne problemy.
Nabuduce na ne budem musiet dat vacsi pozor :)
Jednu flasu som robil svojim rodinnym receptom s dekom, solou a troskou octu. Su nadherne cire, vonave a chutovo vyborne :)
Ďakujem za komentár, som rád že chutia, tiež sa ich chystám robiť. :-)
Chcela by som sa spýtať, že ako dlho ti vydržali v tej chladničke ?
Robila som to takto už viackrát a vydržali, kým sme ich nezjedli - väčšia dávka 3 mesiace aj dlhšie.
Pre fermentačný proces sú obzvlášť dôležité prvé tri dni. Je veľmi nežiaduce, aby v týchto dňoch teplota bola vyššia ako 22 stupňov. Počas prvých troch dní účinkuje baktéria L. mesenteroides (baktéria mliečneho kvasenia), práve ona tvorí bubliny; oxid uhličitý nahrádza kyslík , čím sa vytvára anaeróbne prostredie. Pre túto baktériu je dôležitá teplota nie vyššia ako 22 stupňov. Vtedy sa vytvárajú laktobacily, ktoré konzumujú cukor. Pre baktérie je dôležité správne množstvo soli, príliš veľa soli ich zničí . Pre uhorky sa používa 3,5-5% soľný roztok. Zvyčajne pre ostatnú zeleninu iba 2%. Príliš málo soli - môžu sa množiť škodlivé baktérie a môže sa objaviť pleseň. Príliš veľa - nebudú tam žiadne laktobacily a na ich miesto nastúpia baktérie odolné voči soli. Soľ používať morskú nie jodidovanú. Zaujímavo aj riešili chladenie nádoby, pre tých ktorí bývajú v paneláku. Pohár zakryť uterákom ktorého koniec je namočený v studenej vode.