Tento týždeň je v Lidli venovaný ázijskej kuchyni a je tam solídna ponuka surovín, korenín exotických kombinácii. Obraciam sa na varecháčov čo z toho by som si mala kúpiť, ak občas chcem jedlo na tento spôsob pripraviť. Podotýkam, že mám rada jednoduchšie jedlá, kde nejde strašne veľa surovín. Vymenujem aspoň zopár z ponuky:ovocné omáčky /s prícuťou kari, chili, chili a cesnaku, manga/, klíčky fazulí mungo, bambusové výhonky-plátky, sójová omáčka indonézska /sladká/ japonská /pikantná/, ja mám teraz vietnamskú,sladkokyslá omáčka so zeleninou, indická ryža basmati, áziijský šalát na thajský alebo čínsky spôsob s klíčkami munga, thajské rezance, ďalej kari pasty / green alebo red/, thajské omáčky /rôzne druhy vo fľaškách/,áziské oleje /sezamový,arašidový a wok-ten je kombin.slnečnicového z pražených arašidov a prirodzenej arómy zázvoru a cesnaku, aromatický vínny napoj Shunji- s vôňou pomaranča a zázvoru alebo s príchuťou litchi alebo japonských sliviek Umeboshi. To je tak všetko čo od dnes je v ponuke, takže čakám na rady skúsených kuchárov-riek, ktorí často varia jedlá ázijskej kuchyne. Ak by som si mala vybrať, tak asi nejaký ten vínny nápoj, olej, klíčky, nejakú pastu a omáčku. Uvidím čo poradíte. Vopred vďaka.
@zareaguj
Este aby som specifikoval juzno azijska ( nie cina ani indicke).
U nas sa pouzivaju na 80 % tieto :klasicka sojova omacka , lahka sojova omacka a sladka sojova ( Kecap Manis ) a vela sladka Thajska chilli omacka .
Vsetky chute sa dosiahnu cerstvymi bylinkami , takze stale je v ladnicke koriandrova vnat, limetky,cerstvy zazvor, petrzlenova vnat, jarna cibulka , citronova trava a ked treba tak sa dokupi mata a bazalka , zelenina sa meni co je v sezone u nas sa nepouziva mrazena.
Ano mame cinsky ocot a rybaciu omacku, hoisin , oyster atd. atd. ale kto to nepouziva denne je to podla mna vyhadzovanie penazi.
Kazdy podla chute.
@sjuz máš pravdu,kto sleduje tieto akcie rôzných kuchyní dá sa dobre nakúpiť.
== Rafinovaný arašidový olej, je velmi dobry na vyprazanie, lebo jeho tepelny bod sa začína premienat na glycerol a voľné mastné kyseliny) az pri 450°F (232°C ) oproti inym olejom.
Do jedla je vhodne radsej pouzit arasidove maslo, (alebo si zomlet cerstve neslane arasidy), dalsie veci doporucil @2010 a Kikkoman je ozaj velmi dobry.
=zazvor ak mozete radsej cerstvy alebo lepsie je potom mat ho suseny zomlety.
A ked pisu o niecom ako "vinny ocot s prichutou"... pomaranca, tak si treba radsej orajbat cerstvu korku a trebarz pouzit troska biele vino...
nie vsetky veci su chutne a mnohe po otvoreni je potrebne konzumovat, maju zarucnu lehotu.
varecha.pravda.sk/recepty/jarny-salat-mungo-klickami/6071...
sú tam aj rady od varecháčov