Jarný šalát s mungo klíčkami

evusik - fotkaevusik, 28. marca 2010
Jarný šalát s mungo klíčkami
Foto: evusik

Mungo klíčky milujem, pretože si ich môžem pripraviť počas celého roku a chutia ako mladý, sladký, zelený hrášok.

Suroviny





Postup

  1. 1

    uhorku, rajčinu, reďkovku nakrájamé na kocky, osolíme, okoreníme, polejeme olivovým olejom, balzamicom a posypeme mungo klíčkami a čerstvými bylinkami. Množstvo a použité druhy zeleniny sú samozrejme ľubovoľné - kto čo má, prípadne čo ľúbi.

  2. 2

    Pre tých ktorí sa ešte s mungom nestretli, malé vysvetlenie, základ je z internetu + moje skúsenosti:

  3. 3

    Mungo sú malé, olivovo zelené fazuľky, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok. Mungo je ideálne na nakličovanie, veľmi rýchlo rastie a je veľmi chutné. Môže sa použiť tak ako napr. šošovica, do šalátov, zeleninových jedál, polievok, ale najviac vitamínov má vo forme klíčkov. Obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín, železa, mangánu, horčíka, draslíka a fosforu, vitamínov skupiny B.

  4. 4

    Ako nakličovať: mungo fazuľky opláchnite vo vode, dajte do vhodnej nádoby a zalejte vodou, najlepšie cez noc a hlavne dajte ich do tmy. Dajte si nakličovať maximálne 1 polievkovú lyžicu, pretože naklíčené fazuľky treba skonzumovať ihneď, v chladničke vydržia maximálne dva dni. Na druhý deň, asi po 12 hod. fazuľky sceďte dobre prepláchnite a dajte do inej vhodnej nádoby, najlepšie väčšia, plochá miska, tak aby fazuľky boli v jednej vrstve. Uložte na tmavé miesto, najlepšie do komory, kde nie je priame osvetlenie. Fazuľky aspoň 2x za deň preplachujeme, úplne ideálne je ak je to nejaká plastová nádoba do ktorej dna urobíte otvory, takže pri preplachovaní bude zároveň slúžiť ako sitko. Mungo je naklíčené a pripravené na konzumáciu keď sú klíčky dlhé asi 1 cm.

Diskusia k receptu

martina34
Ja mám skúsenosti s klíčkami mungo fazuliek z konzervy, no vypadajú trochu inak. Zvyknem robiť tento šalátik, ale tvoj mungo fazuľky sú lákavejšie. Ešte som nevidela v obdchode takéto fazuľky, kde ich kupuješ?
evusik
mungo predávajú aj v obchodných domoch v odeleniach so zdravou výživou, je balená v sáčkoch po 100g.
darinocka
Nakličujem rôzne semienka,momentálne mám aj pšenicu.Nechám namočené cez noc v 7dl skle,navrch gumičkou upevním gázu a potom už len zlejem,cez gázu premývam niekoľkokrát denne.Klíčky majú byť neustále vlhké.Možno ich nakličovať v tme alebo na svetle.Konzumujeme ich,keď veľkosť klíčka je asi 1cm,buď surové alebo dáme ako vložku do polievky,či k mäsu.Pozor-strukoviny ako fazuľa alebo sója treba po vyklíčení chvíľu povariť!Šošovicu,mungo fazuľky,hrášok môžeme konzumovať surové.Klíčky môžme aj zmraziť.
martina34
evusik, ako som zohnala tie mungo fazuľky, klíčky robím non-stop, sú super, chutia ako mladý hrášok, ďakujem za inšpiráciu :-)
evusik
@martinka to som rada a počkaj v zime ako si budete všetci pochutnávať na "mladom hrášku"
jerica
ako dobre že sa vraciame k receptom ktoré sú v zabudnutí a sú pritom tak výborné , potešila som sa pripomenutiu aj tohto výborného receptu:-))
mirkamt
@evusik , vdaka za tvoj návod, ako dať klíčiť mungo. Ešte v zime som ho kúpila, ale klíčiť som ešte nedala, tak sa už na to hádam prvýkrát odhodlám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia