V decembri mi zomrela manželka. Ja som vždy len oberal a víčkoval. Višne mám krásne už dobre dozreté ale neviem ako sa zavárajú - sterilizujú či čo.Všade sú len čerešne alebo zavarené višňové ingrediencie k jedlám či koláčom. No veď mi poraďte ako sa zavárajú, lebo mi zhnijú vo vedre. Čo s pohármi , ako to umývať ?, koľko cukru - niečo som čítal aj o soli !
Prvý raz to chcem urobiť, ale 56 rokov bola v kuchyni vrchná moja žena! Ja som len kúril a svietil, vynášal, odnášal do pivnice dvíhal ťažké - no a jedol. Veď moja žena by ma k tomu ani nepustila. Ja som ju zasa nepustil do mojej domácej dielne, lebo by mi poprevracala "vercajk" . Tak napíšte niekto že : ja to robim takto : . . . , a takto. Ale nie že; dám do pohára vodu, višne, cukor, sol a dám sterilizovať. Ale od začiatku ; poháre si pripravím takto; ... vody toľko;... cukru; toľko; variť minút toľko. Dajte mi návod a ja odletím aj s helikoptérou. ! Treba si uvedomiť,že na svete sú aj chlapi, čo sa starajú väčšinou len o chlapskú časť robôt okolo domu (opravovať ,udržiavať, štepiť, kosiť, skleník, ploty, veliká záhrada a ešte aj frflú, keď ich žena zavolá na hotový obed, lebo musia dokončiť robotu! Hovorí sa ,že s vekom človek múdrie. Figu borovú. Idem mať 80 a bez návodu neviem spraviť ani zápražku.
Tak mi prosím poraďte alebo link, či kde to najdem. Zatial sa mi to nedarí.
Višně sa zavárajú ako čerešně - jen přidáš o trochu cukru víc /1-2 lžíce?/: varecha.pravda.sk/recepty/zavarane-ceresne-fotorecept/285...
varecha.pravda.sk/magazin/zavaram-zavaras-zavarame-dnes-k...
Nakládání do alkoholu : varecha.pravda.sk/recepty/kompot-stareho-mladenca/18453-r...
Višňovica : varecha.pravda.sk/recepty/visnovica/18029-recept.html?Ref...
Chce to zkoušet, trénink dělá závodníka. Učený z nebe nespadl. Co se nenaučíš teď, přijde na řadu v další vlně /ovoce, času/.
Držím pěstě, ať se dílo daří!
1 kg vykôstkovaných višní
700 - 900 g cukru - podľa sladkosti višní a vlastnej chute.
1 gelfix alebo iný prípravon na želírovanie
Alebo bez gelfixu len s želírovacím cukrom.
Polovicu višní tyčovým mixerom pomixuješ, nemusí byť úplne na hladko, druhá polovica zostane v celku, aby v džeme boli kúsky, oni sa zvaria a nebudú veľké. Uvaríš džem podľa návodu na želírovacom prípravku. Naleješ do 3 dl pohárikov, dobre zaviečkuješ, prevrátiš hore nohami, aby sa samé vysterilizovalo a hotovo. Ja som mala také sladké višne, že mi stačilo 500 g na kilo.
napady.pravda.sk/navody/doba-a-teplota-sterilizacie-komp...
80 st. / 15-20´ Višne