Foto: babkamt
Tento rok som zahájila zaváraciu sezónu čerešňami. V zime sa zíde na bublaninu. Manžela som vyzvala , aby mi pristavil rebrík. Ja som zatiaľ Zobraziť celý popisTento rok som zahájila zaváraciu sezónu čerešňami. V zime sa zíde na bublaninu. Manžela som vyzvala , aby mi pristavil rebrík. Ja som zatiaľ pripravila koše s tým , že mi aj on pomôže oberať. No to mi nehrozilo. Najprv ochkal , že si buchol hlavu , potom bol smädný. Keď sa nevracal , išla som sa pozrieť kde je. Spokojne si išiel sadnúť k televízoru a vyčkal , kým si sama naoberám.
na 85 °C
Postup
-
1
Obraté čerešne som odstopkovala.
-
2
Umyla som ich a pod vodou som ich odkôstkovala. Nechala som ich okvapkať. Potom som ich dala do sedemdecových fliaš. Do každej fľaše som pridala trochu kyseliny citrónovej a 3 pl cukru. Zaliala som ich studenou vodou. Zatvorila som fľaše.
-
3
Sterilizovala som ich v rúre. Na hlboký plech som naukladala poháre. Naliala som studenú vodu. Rúru som zapla na 150 stupňov. Keď začne voda vo fľaši vrieť, stiahnem na 85 stupňov. Čerešne sa sterilizujú pri 85 stupňoch 20 minút.
-
4
Tuto je môj kamarát , ktorý dával na mňa pozor pod stromom , kým som obarala čerešne.
Čerešne a aj iné ovocie zaváram presne rovnako ako ty, len som nedávala kyselinu citrónovú. Ale je to dobrý nápad, čerešne majú málo kyselín, tak skúsim podľa teba.
@margaretka28 tak je to u nás každý rok. Toľko sa bude chlap ošívať , až už mám naoberané.
Od zajtra má byť v Lídli v predaji odkôstkovač. Chcela by som si ho kúpiť. Aké s ním máte skúsenosti ? Netrvá to s ním dlhšie , ako keď to robím ručne?
Keby si bola bližšie, prídem Ti pomôcť oberať :-)), alebo držať rebrík. Doma je toto tiež moja robota :-))
Zaujalo ma,ako to robíš v rúre,rada by som skúsiť podľa Teba a dávam tú istú otázku ako @esi. Po vybratí dáš hore dnom do deky? Ale asi by si to sem napísala.
@margaretka , ty si to presne vystihla. Dva dni za mnou manžel chodil s otázkou , že kedy budem zavárať čerešne. Ale keď prišlo na lámanie chleba , takticky zdúchol.