Keď sa ti urodí veľa ovocia a máš málo času na spracovanie, tak vyskúšaj tento jednoduchý recept.
Postup
-
1
Do 5 litrovej fľaše na zaváranie nasypeme na spodok kryštálový cukor na to jednu vrstvu umytého ovocia, toto striedame pokiaľ nám ovocie vystačí,zalejeme rumom a fľašu uzavrieme. Keď dozreje ďalšie ovocie (ríbezle, egreše, broskyne atď.)pokračujeme v nakladaní, ovocie, cukor, rum. Takto postupujeme kým sa nám fľaša nezaplní. Uzavrieme a necháme pár týždňov postáť. Tento kompót je výborný na pudingy, rôzne krémy , ozdoby alebo plnky do hotových zákuskov. Môžeme ho servírovať aj v rôznych nápojoch. Zo štiavy vznikne fantastický likér ktorý prevezme chuť ovocia ktoré v ňom bolo uložené.
- 2
Celkovo použijem na 5 litrovú fľašu cca 0,7 až 1 liter rumu alebo vodky. Závisí od ovocia aké je šťavnaté.(Ovocie pustí štiavu keď nasypeme cukor,a nalejeme toľko rumu aby pol pokrytý) Nie je potrebné sterilizovať alebo pridávať akékoľvek konzervačné prostriedky, cukor a alkohol túto prácu vykonajú. Dúfam, že nemusím pripomínať, že tento kompót je vhodný len pre dospelých !!!!!!!!!!!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
pani sovka 62, tento kompót je skôr vhodný ako som písala na zdobenie a nie na konzumovanie väčšieho množstva na jedno posedenie, lebo je vynikajúci , ale aj zradný, a to bez ohľadu na to aký alkohol ste použili.
Aj u nás sa otvára tento kompót obvykle na Vianoce, ale keďže ho dopĺňame postupne ako zreje ovocie od jari do jesene,aj počas prípravy ho môžete ochutnať, keď už časť ovocia stála v roztoku niekoľko týždňov.
Tiež zalievam boule/to čo ty nazývaš staromládeneckým kompótom/ rumom.
Ináč je úplne jedno,kedy začnete takto "zavárať" ovocie, v najhoršom v nich nebudete mať tie prvé, ktoré začnú dozrievať na začiatku sezóny.
Môžete pre začiatok vyskúšať marhuľami a broskyňami.
Gubics, ja som si postup dobre prečítala, len som tu zvyknutá, že použité suroviny spomenuté v postupe sú aj v rozpise, prepáč.
Možno som mala napísať suroviny pri postupe, ale som to nejako prehliadla. Predpokladala, som,že ten kto prečíta postup prípravy aj tak natrafí na cukor a alkohol.
veľmii známy široko - daleko rozšírený, obľúbený a vynikajúci recept.
chválim objektívne, mám mnohokrát odskúšané.
recept nema chybu,takto som este nezavarala a ze ako frisko zrobene:-)