Rôzne

Ako pomohla Kuchárska kniha v nemocnici.

bozulka - fotkabozulka, 8. mája 2011

...a nie hociaká kniha,ale "Hádej kam půjdem na večeři " od mojej milovanej Jiřinky Bohdalovej.Keď som bola v roku 1990 hospitalizova, do nemocnice mi manžel priniesol túto knihu,ktorá bola v tom čase vydaná.Vždy po obede keď už bolo po vyšetreniach, miesto odpočinku som čítala...usmievala sa pri príbehoch a keď som nevydržala a vybuchla hlasným smiechom tak už moje spolupacientky /boli sme 4/ sa začali najprv pozerať,ale potom sa ma jedna opýtala...čomu sa tak s chuti smejem.No a odvtedy som už čítala nahlas,bavili sme sa,varili sme,porovnávali čo ako ktorá robí.Vôbec sme si neuvedomili,že máme zdravotné problémy,bolesti,jednoducho nám bolo báječne.Dokonca jedna pani nechcela odísť,že ešte nepozná posledný príbeh,tak som jej musela sľúbiť že nech ku mne príde domov a dočítame to spolu.Predstavte si prišla...
Hoci oneskorene,ale zo srdca aj touto cestou sa chcem poďakovať Jiřince Bohdalové za príjemne strávené chvíle aj v prostredí,ktoré veľmi príjemné nieje.Ďakujem !!!

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
@bozulka , mne sestra do pôrodnice priniesla knihu Vajce a ja od Betty McDonald. Pôrod mi vyvolávali, dostala som bolesti, ale kniha bola taká skvelá, že som odchod na pôrodnú sálu odkladala a na posteli v izbe som sa nahlas smiala a čítala vybrané pasáže spoluobyvateľkám. Na sálu som sa vybrala o šiestej, keď som knihu dočítala, dcéra sa narodila 6.30. Skvelá predpôrodná príprava, každému odporúčam. Knihy sú moja vášeň, mesačne ich prečítam 10-12, je to môj najlepší relax. Teší ma, že máme spoločnú záľubu.
letisia
@sovka62 ja som kedysi čítala veľmi veľa, a aj veľa kníh kupovala, mám ich vyše 500. Už niekoľko rokov nemám čas, nanajvýš iba na odbornú literatúru, preto som aj stratila prehľad. Ty by si bola asi veľmi dobrý poradca :-) A poradíš niečo dobré a kvalitné? @bozulka ty si vlastne bola takou liečiteľkou smiechom pre teba samú i pre tvoje spolupacientky.
marianne69
.....ja kedze som bola hospitalizovana 6 mesiacov,precitala som tam pol kniznice,na okne som mala stosy knih,sestricky chodili ku mne jak do kniznice,vzdy to komentovali na vizitach...raz mi doniesli Ciernych baronov,myslim od Svehlika...ja som dostavala take salvy smiechu,ze som myslela,ze ma zavru na ine oddelenie:-DDDD knihy moja laska,pre mna najvernejsi priatel...
evanaaa
Sovka, Vajce a ja som čítala a tuším aj voľné pokračovanie, už sa nepamätám, je to také príjemné a zábavné čítanie, podobne ako aj Príbehy zverolekára od Herriota, ak som to neskomolila. Aj u mňa je čítanie vášňou doteraz, bez kníh by som žiť nevedela. Keď som sa sťahovala do MA, pre nedostatok miesta so m v starom byte nechala novým nájomníkom skoro celú knižnicu, niečo som rozdala, niečo dala do antikvariátu dve cestovné kabele muž odnieso do práce rozdať a ja som si stihla nabaliť pár tých najnovších ktoré som dostala do daru. Dlho som ich oplakávala ako stratu niečoho môjmu srdcu blízkeho a ešte aj teraz cítim veľkú ľútosť za nimi, veď som ich kupovala z mojich výplat celé roky a mala som ich na stá. Teraz chodím dom knižnice ale zameriavam sa na takú ľahšiu oddychovú literatúru, pretože som prešla všetkými ostatnými žánrami. A knihy by boli prvé, čo by so so vzala na opustený ostrov, druhé - notebook, lebo aj Varecha by mi chýbala, hahaha.
evanaaa
Povynechávala som pár hlások, treba doplniť podľa potreby.....
hubata
Aj ja chodím do knižnice, milujem aj ten zvláštny puch starých kníh. Tiež nemám miesto, ale keď som sa sťahovala z 3-izb. bytu kde sme mali veľa kníh, pobalila som všetky a dala do pivnice. Nemám srdce ich vyhodiť, nech ich vyhodia po mojej smrti ..... deti. Sú tam aj ich prvé knihy: F. Mravec, Nevedkove ....., Jana Ey......, Anna zo ............, Bab.......ka, atď.
Že si tie názvy doplníte?
viera1
@evanaaa ,Mary a ja sa to volá.Je to fantastická kniha,mne pomáhala prežiť ťažké obdobie môjho života a vtedy som si hovorila,že už len tie sliepky k tomu a katastrofa je dokonaná,xixi...
svetlana9
moje knihy zostali v dcérinom byte, ale nemám k nim prístup, lebo mladí vymenili kľúče a mňa sa zbavili. Fňuk.....mala som všetky Recepty zo života - bolo ich už 12, zbierala som aj iné kuchárske knihy. Aj vela beletrie mi tam zostalo. A tu v novom bývaní - ako prvé som si objednala z Martinusa - 16 kuchárskych kníh za výhodnú cenu. Z každého rožku trošku a mám ich stále pre očami - mám z nich veľmi dobrý pocit. Netreba sa vzdávať, žijeme ďalej. A tie moje pôvodné nech pomôžu tej správnej osobe.
marianne69
...ja som sa tiez stahovala z 3-izboveho do 2-izboveho,ale kniznica masirovala so mnou,chudaci stahovaci,na to nezabudnu:-))))mam ich vsade:-DDD
hannah22
knihy, knižky, knižôčky ako ich všetky vymenovať a žiadnu neuraziť..., z každej druhej výplaty za 44.- Kčs, detektívku či Bety, Janu, Annu, alebo Život podľa..., Werich, Kryl, Suchý, Bohdalka a Króner ,aj kuchárky, ach kde sú tie časy a tie krásne chvílky... dobre sa spomína spolu s Vami .... :))
aroooo
knihy a čítanie boli aj mojou vášňou,teraz keď mám okuliare,v posteli sa mi zle číta,nejako sa to odráža spätne od skiel,no a o polnoci začať čítať a ráno do roboty to nejde.No ale som sa dožila,že som zas bez zamestnania,tak po veľkom upratovaní dôjde aj na ne a možno aj vami spomínané tituly,ktoré som ešte nečítala...
baboja
Knihy su uzasna vec.Raz bola u mna znama,a krutila hlavou:To je hrozne,ty mas vsade tolko knih,ze ani vazicku,alebo sosku nemas kam polozit.Ved to daj do zberu.To som celkom nestravila.Tiez ich mam okolo 700.Nieco som pokupila,nieco zdedila po mamke a nieco dostala.Teraz citam malo,lebo dcera mi da zabrat,ale citam jej moje knihy z detstva.Ma to svoje caro.
bozulka
Ani neviete ako ste ma potešili vašou láskou!Celý svoj pomerne už dlhý život kupujem knihy,už od svojich šiestich rokoch keď som začala čítať som dostávala knihy na narodeniny. A Vianoce bez knihy by sa mi vôbec nerátali a hoci rodičia nemali nikdy veľa financií môj otec na knihu pre mňa nikdy nezabudol.Tam vznikla moja celoživotná láska!!!
@sovka , tvoja Betty patrí tiež medzi obľúbených a vlastne ani neviem,ktorú knihu by som "ohovorila".Keď som prišla po číslo 1000 prestala som rátať a zapovedala sa,že už NIE,prestala som objednávať z jedného vydavateľstva,síce kvalitné,ale predsa len drahé knihy.Čo čert nechcel odkedy mám PC a zistila som,že existuje Martinus,to je zase môj koniec...knihy až do bytu podľa vlastného výberu...len neviem či budem mať o chvíľu kde spať..)))).Som veľmi šťastná že máme ďalšieho spoločného koníčka okrem varenia.No a kuchárky...to je ďalšia kapitola a tiež milovaná!!!Vidíte a ja som chcela iba poďakovať!
ewitka
Knihy sú tiež moja záľuba, ale teraz ich už tak veľa nekupujem, lebo sú drahé a keď dlho čítam bolia ma oči. Neviem si predstaviť, že by som na Vianoce nedostala knihu. Tak som si už moju rodinu vycvičila a oni sú tiež spokojní, že nemusia vymýšľať zložité darčeky. Ale na @sovku v žiadnom prípade nemám. Kedy to ty osoba všetko stíhaš aj čítaš,varíš, pracuješ a ešte aj na varechu odskočíš. Si šikovná. Gratulujem.
sovka62
Ewitka, čítam jednoducho vždy a všade (okrem práce). Neviem si predstaviť, že by som si sadla k TV bez knihy. Veď to čo tam beží stačí sledovať podprahovo, len občas hodiť na obrazovku okom. Kým som napr. viac plietla, mávala som v rukách ihlice s vlnou, na kolenách knihu a pred sebou obrazovku. Deti sa mi čudovali, na čo sa vlastne sústreďujem. Ak robím v kuchyni niečo, od čoho nemôžem odísť (napr. vyprážam), aj tam mám knihu a tých pár minút, kým budeme rezeň (a či čo) obracať využijem na čítanie. Okrem toho čítam veľmi rýchlo, zvyk nadobudnutý pri vysokoškolských skriptách, takže za víkend prečítam knihu, dve.
bozulka
@ewitka , tiež mám problém a očami,bohužial nevyliečiteľný a tak využívam každú chvílku ktorá mi ostáva.Jedno zo želaní je,aby mi to vydržalo čo najdlhšie,aby som si mohla sem tam niečo prečítať,pozrieť Varechu...Tma je krásna iba pre milencov,aspoň tak to bolo za mojich mladých čias,ale to už je dávno.
bozulka
@sovka , to si dobrá,to som prestala keď som pripálila pár obedov alebo večerí,jednoducho som nevnímala nič okolo,prebral ma až dym alebo zápach...Nepoučila som sa ani keď nám skoro vyhorel rodičovský dom,ja som v kľude čítala v zadnej izbe v okne a kuchyňa bola v plameňoch...
babidka
tiez som taka citatelka :-) No a ako som sa docitala na jednom blogu, tak som knihoholik ako sa patri...Mam jednu vyhodu - ja som sa stahovala z maleho 3izboveho bytu do domu a tak sa mi podarilo uchranit vacsinu mojich knih a stolar mi narobil policky v kazdom moznom i nemoznom zakuti . Ale ako to uz byva - aj tych je uz malo....
bozulka
@babidka , ty sa máš,moje všetky police sú prehnuté lebo sú dvojradové.Vidím,že milovnice sme iba my staršie ročníky,žeby mladí čítali už iba na PC.Poznám tri krásne pohladenia - pohladenie milovaného človeka,pohladenie svojho dieťaťa a krásnej knihy.
letisia
@bozulka ale veď ja ešte nie som starší ročník a čítam veľa a tiež mám knihy v dvoch radoch, napísala som, že ich je vyše 500 a moja dcéra ma upozornila, že "mami čím si staršia, tým horšie počítaš?", podľa nej ich je 700-800. V lete sa chystám čítať a čítať a vrátiť sa aj už k prečítaným. Rada by som vedela, ktorú knihu zo svojich knižníc pokladáte za najväčší skvost.
sovka62
@letisia , to sa nedá povedať. V rôznych obdobiach života rôzne knihy, mení sa to, tak, ako sa vekom meníme i my a situácia okolo nás. Veď vieš, keď povedzme po dvadsiatich rokoch vezmeš do ruky dávno prečítanú knihu a pustíš sa do nej, zistíš, že ju vnímaš inak ako predtým.
letisia
@sovka ja som mala na mysli niečo výnimočné. Ja mám napríklad všetky diely Dejiny ženy, Hviezdoslava v originálnom prvom vydaní a tie sú pre mňa skvosty. A to som čítala aj veľa iných úžasných kníh, ale toto je niečo extra nielen kvôli obsahu.
pivonka
@letisia , netvrdím, že je to najväčší skvost mojej knižnice, len mi prvá napadla - útla knižočka od Kristy Bendovej Riziko. Mám ju ešte z mladosti a ako píše Krista, kniha vznikala asi dedať rokov a ani riadok z nej nebol pôvodne určený na uverejnenie.
tornadolue
Knihy milujem! Vajce a ja, Mary a ja...boli to moje najoblubenejsie dievcenske romany, doteraz ich mam. Ked ma nejaka kniha doslova ocari, mam potom problem precitat dalsiu, pokial nie je rovnako dobra...volakedy som knihy priam hltala, teraz musim mat medzi nimi trochu odstup a nechat predchadzajucu dozniet. Naposledy som citala Ine zivoty ako moj od Emanuela Carrera...krasne. A teraz neviem, aku knihu mam zobrat do ruk, budem sledovat diskusiu dalej a mozno sa to dozviem :)
viera1
@bozulka ja by som mohla nazvať svoju diskusiu :Ako nepomohla kniha v nemocnici.V r. 1993 som bila v nemocnici s diagnózou rakovina krčka maternice.Nikomu som to nepovedala,povedala som,že cysta,aby sa netrápili.Moja švagriná,tiež knihomoľ,ma prišla navštíviť a doniesla mi knihu Rozruch na onkológii.Moje spolubývajúce to nemohli rozdýchať ešte týždeň.Nikdy sa to nedozvedela a už bohužiaľ 10 rokov nežije.Zomrela v 47 r. na rakovinu.
bozulka
@viera1 , to je veľmi smutný príbeh,ale bohužial aj taký je život.
Chcem sa opýtať aké Kucharky máte radi?Iba recepty,alebo aj krátky príbeh,poprípade ako vznikol recept a pod.Ja mám také najradšej.
letisia
Vychádza krásna edícia Kulinária, už vyšlo Taliansko, Španielsko, Maďarsko, Mediterana, Francúzsko. Je to úžasné čítanie. A potom Kuchársko-poviedkové knižky o Bratislave (Prešporku). Má rada knihy o vzniku receptov, o gastronómii rôznych oblastí, krajín.
mata3636
ja som lásku ku knihám zdedila po otcovi. nikdy nezabudnem, ako ma nútil ako 9-ročnú čítať nahlas. tak veľmi som to vtedy neznášala, ale potom som knihám totálne prepadla a tak je to doteraz. aj ja som dostávala najradšej na narodeniny knihy a keďže som narodená 20.12. tak sa to vždy spojilo a kopec kníh som mala pod stromčekom. nič iné nemuselo byť, zbalila som si knihy a hajde do detskej izby a už som bola v tom :)) nepoznám nič lepšie, ako sadnúť si do kresla, zapnúť nad hlavou malú lampičku, na stolík čaj a čítať. trošku som to zanedbala, keď boli deti malé, po 2-3 stránkach som zaspávala, ale keď vyrástli, dobehla som to. teraz mi chodia do knižnice požičiavať knihy, keď ja nemôžem. keď som s nimi bola prvýkrát po rokoch v knižnici, tak to bol pre mňa skoro sviatok. tá vôňa kopy kníh, plné police, po ktorých som prechádzala očami a ukazovala som deťom: toto som čítala, aj toto, aj tamto - no, bolo toho veľa a oni nechápali. nechce sa im čítať, čo je škoda. aj som skúšala metódu môjho otca, ale nezabralo. tak som v tom zostala sama. ale rada :))
bozulka
Veľmi ma teší,že nie som sama v tejto krásnej záľube,len škoda,že nieje možnosť inde sa venovať tejto téme.Na FB mi robí problém veľkosť a typ písma čo je pre moje oči dosť nevhodné a tu sa to až tak veľmi nehodí pokiaľ to nie sú knihy o varení.Asi by sa toho mal niekto chytiť a možno by to malo úspech.Alebo niekde niečo podobné beží a ja o tom neviem?
sandratamer
@bozulka , o tejto téme tu môžete diskutovať koľko sa vám chce. Problém by bol skôr u iných "kontroverzných" tém, najmä čo sa týka politiky, a podobne.
evanaaa
Mata3636, máš moje sympatie, ja som na tom s knihami takisto, ako som už písala, a je mi skoro do plaču, že som ich musela nechať tak, len dúfam, že ich nevyhodil nový nájomník.
evanaaa
A tiež aj - Bozulka, Sovka, Aroooo, Baboja a ostatné knihomilovníčky, len mi je ľúto, že dnešná mládež už nebude poznať ten pôžitok z čítania kníh. Majú iné, menej vznešené záujmy.
bozulka
Milá Sandra,srdečná vďaka.
@viera1 , Nie,nepoznám osobne len som to mala ako sa hovorí z druhej ruky,ale moja pamäť je už nejako prerušovaná.Počula som,že je to veselé čítanie.
@evanaaa , ja som presvedčená o tom,že aj mladí čítajú,ale akoby sa za to hambili.Ja som veľmi šťastná,že moje deti si čítanie zamilovali a drží ich to stále.Možno mám na tom trošku zásluhu aj ja keď som im od útleho detstva čítala.Mali sme taký rituál - najprv spoločné pozeranie rozprávky v telke a potom v posteli ešte rozprávka.Možno preto rozprávky milujem doteraz a moje deti hoci rozprávkam dávno odrástli tiež,keď v televízii beží Česká klasika alebo aj naše staršie rozprávky tak radi pozerajú ešte aj dnes.
Najoblúbenejšia kniha? Neviem povedať...Mala som rôzne obdobia.V detstve to boli knihy o vojne,rôzne príbehy,potom prišli skôr chlapčenské záujmy ako Verneovky,dobrodružné knihy,potom to boli Cestopisy atď...Keď som čítala @sovkyno Vejce a ja,musela som knihu vlastniť a samozrejme aj pokračovanie.Nikdy som nemala rada "lacné zamilované -Červenú a Modrú knihovnu" ale prišlo aj nane.Po revolúcii začali vychádzať románové zošity Večery pod lampou a už som bola chytená.Nielen pre tie romány,ale aj pre recepty,ktoré boli v každom zošite.No a tak by som mohla pokračovať.Moje knihy z bytu nesmia, až na pár ktoré si odniesli deti.Dokonca som až chorá keď mám požičať nejakú knihu a to viem komu požičiavam.O pár vzácnych kníh som prišla,nieje to pre lakomosť...alebo áno?No a už moje emócie bežia a bežia...
julica
Čítate knihy, milujete ich, taká vznešená záľuba, ako vraví evanaaa... ale čo to čítate? takmer žiaden autor nezaznel, zase ženské slepačie romány, to bohviečo ušľachtilé nie je. zas nerobme z kníh neviemakú pózu - čítať je normálne. PS: Juli Zeh
enss
Viera 1, Muža v zásteře nepoznám, ale zato som kedysi veľmi dávno čítala od Achilla Gregore knihu poviedok Rozhořčený mladý muž.
Odvtedy som asi nič zábavnejšie nečítala, tú knižku som mala požičanú z knižnice, ale neviem sa už od tohoto autora dopátrať k ničomu.
mata3636
@julica - to, že sme nenapísali mená autorov, neznamená, že čítame iba ženské romány. ak ich aj niekto číta, je to jeho vec a nie je preto nenormálny, či?! normálne si ma hneď zrána nasr@la ! a mimochodom ja čítam veci od Stephena Kinga, Eda mc Baina, Agathy Christie, Raymonda Chandlera - je to dosť ušľachtilé? ach, škoda reči, takto cez internet. človek tu napíše niečo pekné a vždy sa musí nájsť nejaký trpák, čo to pokazí
viera1
@bozulka ,ak chceš,požičiam Ti ju.Napíš adminovi,aby mi dal Tvoj mail a dohovoríme sa.
julica
@mata , nepochopila si, co som napisala - myslela som tym, ze netreba z citania robit neviemaku pozu, ze ved citat je normalne. (hocico, aj zenske romany, len sa potom netreba nafukovat, ze aku ja mam uslachtilu zalubu). Zelam nam vsetkym, aby nam oci sluzili
pivonka
Dievčatá, vďaka za tip na Achile Gregora, zábavné knihy mám strašne rada. Pridajte ešte dajaké tipy, nie veľmi známe, hoci aj iného žánru. Pridávam aj ja - trochu náročnejšia je od Karla Schulza Kameňa a bolesť (o Michelangeloivi). Budete sa smiať, ale mám aj od Makarenka Budú z nich ľudia (je to stará kniha písaná už neplatným pravopisom) a mne sa páči, dobre sa číta a ponúka zvláštny pohľad na určitú historickú dobu. Z populárno-náučnej si veľmi cením Jay D. Glass Zvíře v nás. Vysvetľuje zákonitosti ľudského správania. Vynikajúca kniha od Květy Legátovej Želary. Dala som málo známe tipy.
achsam
julica, myslim ze to pochopili vsetci, tie tvoje komentare su tak povysenecke ze dovi. Teba by som teda v reale stretnut nechcela, tolko nadutosti a pychy z teba srsi. Daj pozor, aby si nepraskla.
bozulka
@julica , ja som sa napríklad nenaštvala,som dosť stará nato aby som rozlíšila nad čím sa naštvať a nad čím pousmiať.Predstav si ja sa vôbec nehambím že teraz si celkom rada prečítam "ženský-dievčenský" románik.Ja sa nemám už nad čím veľmi zamýšlať lebo ako hovorí klasik "Čo bolo to bolo.." a keď sa roznežnievam s knihami tak som šťastná.Ale aby som ti splnila želanie,tak námatkou:Herodianos Rím po Marku Aureliovi,Homerští hrdinové ve vzpomínkách věků,ďalšia Antika,veľmi na mňa v mladosti zapôsobila kniha O lásce,prřátelství a štěstí.Mám rada Ruskú literatú-milujem Puškina/ mám aj v originále/Lva Tolstého,atď...Milujem životopisné knihy-maliarov,hudobných skladateľov,historické knihy,nesmie chýbať Francia samozrejme.Čítala som aj svetovú literatúru napr.Jon Grisham-Advokát chudobných,Jams Patterson,Brian Haig,Frederick Forsyth.To všetko a veľa,veľa ďalšík mám vo svojej knižnici.No myslí,že zatial stačí,ale novodobá literatúra priznávam mňa príliš neoslovila hoci je svetová.Nič v zlom!
@viera1 , kontakty mám v mojom profile.Ďakujem.
bozulka
@achsam , prosím prepáč,ale každý sme nejaký a ja by som bola veľmi nerada aby sa naša diskusia zmenila o niečom inom než bola daná téma.@julica , je jednoducho julica.A radšj priznaj farbu čo ty rada čítaš okrem KK ,lebo to je asi samozrejmé?
jatanika
čo je to "modrá knižnica"... teda ja som vždy čítala veľa, ale toto neviem.... ja nesúhlasím s tým, že kedysi sa čítalo oveľa viac ako teraz... v každej generácií sú ľudia, ktorí čítajú, aj takí čo nie...
tornadolue
Ja som učiteľka a viem, že čítať nie je normálne, človek musí vymýšľať všetko možné aj nemožné, aby dieťa do rúk zobralo knihu. Je málo detí, ktoré čítajú preto, že ich to baví. A ak niekto nečítal na zš alebo na strednej, neskôr začne málokto. A o čítaní a čitateľoch existuje skvelá kniha - Ako román od Daniela Pennaca. Všetkým odporúčam, sú v nej aj práva čitateľa. Mojim žiakom sa najviac páčilo "právo nečítať" :)
jatanika
a inak, naposledy som čítala, a stále čítam kuchárku Z kuchyne starého Prešporka od P. Ševčoviča...
pivonka
@jatanika , Knihu od Ševčoviča nemám, ale niekde na nete som našla kapitoly o jednotlivých kuchyniach a to je teda čítanie! Až ma chytila nostalgia za starými časmi.
bozulka
@pivonka , Kameň a bolesť mám,páčila sa ti Odviate vetrom,Juh proti Severu,od Margaret Mitchellovej? Ak áno poznáš napríklad Désrée,od Annemarie Selinkovej? Mne sa páčila,je to tiež historický dej.Désirée je snúbenicou Napoleona,je tam celý jeho vzostup až po smrť.Vyšlo to v 1978 r.V tom čase vychádzalo veľa krásnych a finančne dostupných kníh.Môžem doporučiť aj ďalšie len si povedz čo máš rada.
@jatanika , máš pravdu,každý žijeme v nejakom prostredí,hoci moji dvaja bratia čítajú tak jedine o prírode a rybárstve.Modrá knižnica je v podstate rovnaký druh literatúry ako Červená knihovna,len mala tvrdé modré dosky aj formát bol rovnaký.Tak akurát do ženskej kabelky.Tiež vychádzali pred vojnou./myslím Druhú svetovú/.Ak sa mi podarí prebojovať sa k banánovej krabici kde asi sú uskladnené tak ti nejaký titul napíšem.
bozulka
@jatanika , už si niečo varila Z kuchyne starého Prešporka? Ja som robila "Opité dravce" /pstruhy/ aj mušle sú tiež dobré.Knihu mám z roku 2OO6.Fakt je výborná.Také kuchárky mám rada.Poznáš " S vareškou dvoma tisícročiami"?Je od Vladimíra Tomčíka a vyšla v r.2008.Páči sa mi tam jeden citát od Brillat-Savarin " Vzdlanosť a civilizácia sa pozná podľa kuchyne."Hoci to nemusí byť vždy až taká pravda.
pivonka
@bozulka , Désirée je výborná kniha, bola som rada, keď som sa k nej dostala, výborne sa číta. Ja mám takú spomienku, že vychádzalo málo kníh. Napr. Juh proti Severu - spolužiačka na strednej nám o nej povedala, všetci sme po nej túžili. V obchodoch a knižniciach absolútne nedostupná. Jedna profesorka mi ju požičala, ja som bola nadšená a celá trieda mi závidela. Dlho som ju považovala za najlepšiu knihu. Vyšla až neskôr ale je pravda, že knihy boli finančne dostupné. Teraz už väčšinou knižnica. A Kameň a bolesť - môžeme len banovať, že Karel Schulz zomrel prv, ako mohol dielo dokončiť.
pivonka
Ešte na jednu knižku mám úžasnú spomienku. Keď som mala 8 rokov, kamarátka mi požičala knižku Včielka Jelka zo žltého úľa. Nádhernou, prístupnou témou oboznamuje deti so životom včiel. Odvtedy sa po nej zľahla zem. Hľadala som ju, keď som mala malú dcéru, keď som mala vnúčatá - nič. Ani za socíku, ani teraz. A je to škoda. A keď som už pri detskej literatúre - zasa od Kristy Bendovej Opice z našej police, to sme sa šúlali od smiechu. A Maťko a Kubko - tí sú skvelí.
bozulka
@pivonka , keď spomínaš detské knihy,mne sa veľmi páčila kniha Kocúr Mikeš,tá bola taká ošúchaná že sa skoro rozpadla.Tú som dokonca čítala aj s mužom nahlas a smiali sa až,až.Neviem ako vy všetci,ale ja keď čítam tak sa ponorím do deja a zabúdam na všetko okolo,moja predstavivosť je,no proste moja predstavivosť.(-:))))
Tak trošku z iného súdka-poviedky veľmi rada nemám,nie pre dej,ale preto len čo sa začítam už je koniec a to nieje ono.Ale v poslednom čase som dostala darček,Poviedky od Oľgy Feldekovej,dokonca s venovaním.Verte alebo nie,ale som sa dobre pobavila.Doporučujem!
evusik
myslím, že je to o rodine a o výchove... moja mama knihy milovala ale nikdy nás nenútila čítať skôr nám išla príkladom. Knihy nám kupovala a všetci (5detí) sme mali hlavy strčené v knihách... a zostalo nám to dodnes... aj naše dve deti čítali a čítajú a zrovna minulý víkend sme robili na chalupe poriadok a rozdelila som im detské knižky ktoré tam už boli odložené... a veru sme si nad nimi aj posedeli aj pospomínali aj sa zasmiali nad Válkom, Feldekom, Hevierom a ich básničkami ako Lízal jeden lilipután lilavkasté lízatko ....:-)
Osobne si myslím, že knihy treba deťom čítať, s deťmi čítať a hlavne sa s nimi o knihách rozprávať.
Dodnes si pamätám príhodu - naša dcéra v 3-tej triede mala nakresliť obrázok - knižnicu. Pani učiteľka im na tabuľu nakreslila jednu poličku jeden meter dlhú a naňu príslušný počet kníh. A mali si rozmyslieť, že koľko takých poličiek s knižkami majú doma a podľa toho nakresliť knižnicu. Naša dcéra nakreslila 5 poličiek v jednom stĺpci a 5 v druhom. A to nakreslila iba knižnicu čo sme mali v obývačke, no a skončilo to tak, že p. učiteľka označila pred celou triedom našu dcéru za klamárku, pretože nikto nemôže mať toľko kníh doma....
čo ale ja čítam: dlhé roky som bola zarytá čitateľka sci-fi, neskôr fantasy, ale hlavne S.King - mám hádam všetky jeho knihy, Tolkien, N.Gaiman Američtí bohové, Nikdykde, ale mám rada aj humorné knihy napr. Leo Rosten - Pan Kaplan má třídu rád.
Keby ste sa opýtali čo čítam práve teraz, tak na nočnom stolíku mám: Pan Kaplan má třídu rád, C.R.Zafón Anjelská hra, H.Murakami Kafka na pobřeží ja totiž čítam 2-3 aj 4 knihy naraz ale Pana Kaplana a Kafku som čítala minimálne 4 krát, takže mi nevadí že čítam na preskáčku a cez toho Zafóna sa momentálne neviem prekúsať :-) ale ako povedala @julica nech nám oči slúžia
2010
Ja idem zajtra na nakupy , cez rok nestiham len poviedky ale tych par ciest do europy co je 24 hodin jednym smerom uz sa tesim na daaku hrubu knihu.Najradsej podla skutocnej udalosti,zivotopisy , minula cesta to bol Warren Buffett Snehova gula 940 stran.
bozulka
@evusik , už som myslela,že niekde dovolenkuješ keď si sa neozvala,lebo kniha a psík/psíci/ nejako k tebe patria.Nepoznám všetkých tvojich oblúbencov,ale žáner máme tiež spoločný.Dnes už nad knihou nechcem plakať,ale skôr sa zasmiať.Preto nemám rada ani filmy kde je násilie,tragérie,drámy.Asi to patrí k veku.Človek zažil všeličo a preto keď som už za zenitom môjho veku,chem sa radovať a tešiť z tých chvíľ ktoré sú ešte predo mnou.
julica
@bozulka , precitaj si, prosim, co som napisala. vobec sa nenavazam do zenskych romanov, hovorim o niecom inom, ved kazdy cita z inych dovodov, niekto chce tuho rozmyslat, iny skratit chvilu, dalsi sa smiat, iny plakat... len sa mi zda zvlastne, ked sa niekto strasne dolezito tvari, ze cita, mne citanie pripada normalne, prirodzene (evanaa napisala, ze mladi maju ine, menej uslachtile zaluby) to som myslela, nic viac a nic menej. ako som napisala uz hore, momentalne citam velmi zaujimavi knizku od Juli Zeh - Hracsky instinkt.
2010
@bozulka , to je pribeh take obycajneho cloveka z obycajnej rodiny ktory stale zije obycajnym zivotom a popri tom sa nabaloval ( snehova gula ) az sa stal najbohatsim clovekom na svete.Skutocny pribeh.
julica
@evusik , veru suhlasim, deti vacsinou opakuju, aj ked v mojom pripade to bolo skor o tom, ze citali mne, sebe menej, mne vsak citali fakt vela, kazdy den. hned ako som sa naucila citat, citala som sama a vkuse, pokazila som si oci (uz sa napravili), podpalila perinu, zmurkala... a citala a citala... Velmi ma prekvapil tvoj vkus, wau. A pan kaplan ma tridu rad je skvele, velmi dobry preklad, prekladatel sam vlastne musel vytvorit dalsie dielo, a podarilo sa mu to uzasne. Inac mate nejaku knizku srdcovku, ktoru ste precitali viackrat, ktoru mate v roznych vydaniach atd...? Ja mam Moby Dicka :)
bozulka
2O10, už viem,ale nevlastním a čítala som iba recenzie a trošku Buffettov život.Myslím,že viem prečo ťa tá kniha oslovila.Už viem čo dostane syn ako darček.Je to pekný návod ako nikdy nestrácať žiadnu nádej a môj syn to trošku potrebuje,nádej síce nestráca,ale jeden nikdy nevie,aspoň na povzbudenie je to výborné.Som zvedavá čo budeš čítať na ceste "domov"!
bozulka
Moby Dick-to bola tiež jedna z kníh ktorá ma fascinovala hneď od začiatku.Úplne som cítila ako sa húpem na lodičke,ako mi špliecha voda do tváre a hoci rybár zahynul ja som fandila velrybe!Je to jedna z kníh,ktorú požičal môj starší syn niekomu a už sa mi nevrátila.
sandratamer
Ja som si pred par rokmi zamilovala Johna Irvinga. V jednej naucnej sutazi na STV bola kniha Svet podla Garpa odpovedou na otazku, ktora kniha donutila v 80-tych rokoch citat polovicu Ameriky. A to ma fakt teda zaujimalo ze co to bolo zac. Jeho svet plny absurdit a najhorsich splnenych predstav a obav, Viedne, medvedov, prostitutiek a zapasenia ma okamzite uchvatil a objednala som si postupne vsetky jeho knihy. Jeho Pitnu kuru som citala uz tri krat a chystam sa zas. Mam aj najnovsiu Posledna noc na Twisted River, ktoru som doslova zhltla, aj ked ma sklamal slovensky preklad, ceske preklady jeho knih su uzasne. Chudacik Irving je uz starucky, ale vraj ma rozpisane dalsie dve knihy, tak mu zelam pevneho zdravia :-DDD No a knihu ktoru som citala najviac krat - Zbojnikova dcera Ronja od Astrid Lindgrenovej. Je to detska kniha, ale vzdy ked na nu natrafim v kniznici, musim po nej siahnut a pri citani sa menim na nezbednu strapatu Ronju, co utiekla zit do hor od svojho tvrdohlaveho otca - zbojnickeho kapitana, aj so synom otcovho najvacsieho rivala :-D A bez knihy nezaspim :-D
2010
@bozulka , preto som viac krat spomenul obycajny, lebo on nemal bohatsvo za sebou a nebol zlodej. Par krat skoncil na kolenach ale vzdy sa pozbieral a co je taka perlicka , od mladosti bol mentoron -poradcom Billy Gates ( druhy najbohatsi clovek ) a minuly rok prepisal vacsinu svojho majetku na Gatesa - jeho charitu.
tornadolue
@sandratamer ja mám od Irvinga najradšej Pravidlá muštárne a Modlitbu za Owena Meanyho. A keďže bez knihy tiež nezaspím, môj manžel má s mojím čítaním veľký problém, lebo keď sa zle uloží, lampa na čítanie mu svieti do tváre a on nemôže spať :)
sandratamer
:-DD nedávno som si kúpila DVD Svet podla Garpa, kritika k nemu bola neuprosna, ale zbieram vsetky jeho sfilmovane knihy. Zasady mustarne bol genialny film, aj Dvere v podlahe (nespomeniem si ako sa volala knizna predloha, ale na scenari spolupracoval aj Irving). Mne sa ten film velmi pacil, aj preto ze v nom hral moj oblubeny Robin Williams a tiez Glenn Close, ktorej to bola prva filmova uloha za ktoru bola aj nominovana na Oscara. No a epizodnu ulohu si v nom zahral aj sam irving, ako inak, hral zapasnickeho rozhodcu :-D
evusik
@julica tak to som rada, lebo Pana Kaplana pozná málokto. Keď som ju čítala prvý krát (možno pred 25-rokmi) plakala som od smiechu... preklad je podľa mňa geniálny.
Ja mám v dvoch vydaniach iba jednu knihu a to je Hobit od Tolkiena mám ju v českom aj slovenskom vydaní s originál ilustráciami....
Ja keď sa mi kniha páči tak si ju rada prečítam aj viac krát.
Čo sa týka literárneho výberu u nás to vždy fungovalo tak, že som vždy nenápadne deťom podsúvala knihy a teraz si zase posúvame knihy jeden druhému. Tak som ja napr. pred rokmi objavila H.Murakami-ho a jeho knihy obišli celú našu rodinu, ale tiež deti mi posunuli autora Cormac McCarthy a napr. jeho Cesta je tak depresívna ale tak neuveriteľne pravdivá až z toho behá mráz po chrbte... vlastne všetky jeho knihy sú také.
Ale podobne ako @2010 milujem hrubé knihy, keď má kniha 900 strán som v siedmom nebi :-)))
tornadolue
Dvere v podlahe sú podľa knihy A widow for one year (neviem, aký je slovenský preklad, mám doma anglickú), ale ten film som nevidela. Mala by som si ho zohnať, páči sa mi, kto tam hrá :)
lucylee
tak aj ja prispejem svojou troškou, čítam veľa, stále a mám rada rôznorodých autorov. Medzi moje top knihy patrí The Sun Also rises (Aj slnko vychádza) od Hemingwaya. Naposledy som čítala Gejšu od Arthura Goldena. Dozviete sa veľa o japonskej kultúre a zvykoch, ktorá ma úplne fascinuje a dúfam, že sa mi raz podarí navštíviť Japonsko. Prečítam si aj Shakespeara, Orwella, gotickú literatúru, stream of consciousness ako píše Virginia Woolf. Na škole sme čítali všetko od najstaršej anglickej a americkej literatúry až po modernú :)
tornadolue
@evusik trochu ti závidím, že máš v okolí niekoho, kto s tebou zdieľa nadšenie pre Murakamiho :)
A pozerám, že je z čoho vyberať. V piatok ma čaká dlhé čakanie u lekára, takže si idem napísať nejaký zoznam a zajtra bežím do knižnice.
sandratamer
Film Dvere v podlahe si urcite zozen, je to priam herecky koncert.... Su tam vyborne bonusy z natacania, komentar autora, hercov - ceresnicka na torte :-D
tornadolue
@lucylee učím slovenčinu, ale angličtinu mám veľmi rada. Najradšej pozerám nezdabované filmy a k čítaniu anglických originálov ma doviedla kamoška, keď mi voľakedy dávno požičala práve Irvingovu knihu A Prayer for Owen Meany. Keď som videla, aká je hrubá a ešte v cudzom jazyku, myslela som, že to ani nedočítam, ale prečítala som ju na jeden dych. Takže keď mám chuť, siahnem aj po anglických origináloch...naposledy to boli Tales of the Unexpected od Roalda Dahla, veľmi sa mi páčili.
lucylee
Áno, áno, študovala som ju na univerzite, kde sme museli veľa čítať, aj v en. Ale v školstve som nezakotvila :)
lucylee
Inak super diskusia a tipy na čítanie. Väčšinu z nich nepoznám, asi som sa doteraz uberala iným literárnym smerom :)
evusik
@tornadolue keď ja sa o knihách rada rozprávam, keď dočítam knihu, a je jedno či sa mi páčila alebo ma rozčúlila, tak sa potrebujem z tej knihy vykecať... skonfrontovať môj názor s iným názorom. Ako sa hovorí viac hláv viac rozumu. Niekedy sa utvrdím vo vlastnom názore a niekedy ma názory iných posunú iným smerom, ako keby som sa na danú tému pozrela cudzími očami. Často krát len čo dočítam knihu strčím ju niekomu do ruky a poviem "čítaj, keď prečítaš, pokecáme lebo ja som z tej knihy na mraky...."
skrátka tak to u nás chodí - čítame, pokecáme :-)
pivonka
@evusik , od S.Kinga som čítala, myslím sa to volalo Dolores Claibornová, to som ešte ako-tak zvládla. Potom sa mi dostala do rúk Geraldova hra a to bolo desivé, to nemám rada. Odvtedy, ako chytím do ruky knihu od S.Kinga, pustím tu, ako keby pálila. Ale z tejto diskusie si aj ja spravím zoznam. Budem ňúrať v knižnici.
evusik
@pivonka s Kingom je to tak ako s každým iným autorom buď ho máš rada, alebo nemáš. King je majstrom hororu, ale podľa mňa majú jeho knihy ľahko kolísavú úroveň. Ja mám najradšej tie jeho romány ktoré sú na hrane uveriteľnosti napr.Cujo alebo Nezbytné věci a moje najoblúbenejšie Talizman a Svedomie a tiež Temná vež ktorá má 7 častí a mne sa vlastne páčilo iba prvých 5. Ale to by už bola debata s niekým kto to čítal. Aj keď sa King prezentuje ako majster hororu, ja by som skôr povedala že majster tajomna. Ja totiž horory-filmy nepozerám a nemôžem ich ani cítiť, preto mi to spojenie King a horor trochu vadí.
bozulka
Pomaličky začínam mať taký malý mindráčik z toho čo vy poznáte a ja nie.Viem,že je to hlúposť lebo nepoznám nikoho kto pozná "všetky" knihy,ale je mi to trošku ľúto.
@sandry , hľadala som toho Irvinga,viem,že jedného mám,ale už neviem čo.Ani v zozname /tam som prišla k číslu 576 a prestalo ma to baviť a volným okom v prvom rade tiež nič,ale to predsa nevadí.Hlavná vec,že nás baví to najkrajšie,chytiť do ruky knihu a poláskať sa sňou!Myslíte si,že som...jemne povedané chorá na hlavu???
bozulka
@sandra , som rada,že je nás takých veľa,veľa....a som šťastná,že už tretí deň nemám smutné myšlienky ktoré ma stále mátali.Mám čo doháňať a som veľmi prekvapená,že mám knihy na ktoré som dávno zabudla že ich mám.A za to vďačím našej diskusii.
jatanika
@pivonka , ja som na knižku narazila v knižnici ... a je to naozaj zaujímavé oddychové čítanie ...možno ešte viac pre Bratislavčanov, ktorí naozaj poznajú lokality, ktoré autor spomína ...ja z Bratislavy poznám hlavne stanice :-)) ... @bozulka , zatiaľ ešte nie ... uvidíme, možno ešte niečo navarím :-)) tú druhú knihu nepoznám... podľa popisu však vyzerá zaujímavo... obzriem sa aj po tej......... zaujímavá diskusia... tiež si už zaznamenávam tipy na čítanie :-))
pivonka
@evusik , ja Kinga považujem za výborného spisovateľa, vie úžasne vygradovať príbeh, len keby nebol taký hrozný. @bozulka , keď máš také smutné myšlienky - nedávno som čítala takú krásnu zamilovanú limonádku, hotové pohladenie po duši, ale musím sa spýtať dcéry, ako sa to volalo, lebo som zabudla. Dám vedieť. A dobre, že nepoznáme všetky knihy, aspoň sa máme na čo tešiť.
bozulka
@jatanika , zožeň,nebudeš ľutovať.Je to história kuchyní vlastne od začiatku nášho osídlovania.Je krásne graficky upravená a nebola ani až tak drahá na tú krásu/ tuším okolo 14 eur/,ale stojí zato!Predstav si že sa v Prešporku v Dunaji lovili aj vyzy,táto jeseterovitá ryba vážila aj vyše 8OOkg.Lovili ich na živé husy alebo kačice,na breh ich ťahali párom volov...a ten kaviárek,ten by som si dala.Dozvieš sa tam veľa ďalších zaujímavostí o koreninách,obchode s ptravinami atď.
Čo sa týka v tej Prešporskej-zaujal ma recept :Konské halušky,ja som si ich nazvala hovädzie halušky.Urobia sa klasické zemiakové halušky ,zemiaky,hrubá múka,soľ.Na spenenú veľkú cibuľu sa dá 1/2kg konského /ja som dala 1/2kg mletého hov./ mäsa,okorenila a udusila do mäkka.Potom sa zmieša mäso s uvarenými haluškami,posype do chrumkava opečenou na kostičky pokrájanou údenou slaninkou a do červena osmaženou cibuľkou.Je to cigánsky recept,ale dobrý.Tak si nechaj chutnať!!!
bozulka
@pivonka ďakujem,poteším sa!Ja teraz dokážem stráviť skutočne iba "ľahkú literatúru",typu Šeherezády alebo Sila lásky,hoci ma už tie zákernosti štvú.
pivonka
@bozulka , už som si spomenula, Je to Marc Levy Moji priatelia, moje lásky. Teraz sa pozerám - 87 komentárov? Moje nervy - to je diskusia ako hrom! To preto, že si založila takú skvelú tému. Možno je to rekord?
evusik
čítal niekto z vás knihu od Sary Gruen Voda pre slony? ja som ju kúpila synovi pod stromček, pekné čítanie, odporúčam...
neviem či tu môžem robiť reklamu, ale ja kupujem knihy z internetového kníhkupectva www.abcknihy.sk sú oveľa oveľa lacnejší než martinius
marianne69
...akurat som docitala od Irvinga Stone Agonia a extaza,odporucam vyborna....
bozulka
@pivonka , nepoznám,ale nevadí mám čo čítať aj na potešenie mojej smutnej dušičky.Veľmi zaujímavú aspoň pre mňa knihu mi doporučila aj @jankazjarku , Anjel v mojich vlasoch a prečítala som ju našup.Teraz ju má moja nevestička a čaká aj priateľka.Čo sa týka toho rekordu nebol ani zďaleka prekonaný.Moja minuloročná Veľkonočná diskusia bolo dosť vyše 100,už presne nepamätám,musela by som pozrieť.Ale veľmi ma teší tento záujem našich varecháčov,lebo nadarmo sa nehovorí že len chlebom človek nežije...
pivonka
Vďaka, @evusik , to je cenná informácia. A pre @bozulka - spomenula som si ešte na jeden vynikajúci román: Anton Myrer Posledný kabriolet. Je to hrubá kniha, z amerického prostredia, ale nič plytké, pritom sa číta na dúšok. A už budem radšej končiť, aby som sa tu moc nerozťahovala.
bozulka
@evusik , nepoznám ani autorku.Máš pravdu aj mne sa zdá Martinus drahší,napríklad ako spomal 2010 toho Warrena Buffetta Martinus je drahší až o 7 eur a to už je dosť.Hoci doteraz som bola spokojná s dodávkou.Musím pozrieť to abc,máš dobré skúsenosti?
bozulka
Ach jaj,nepoznám a @pivonka kľudne sa rozťahuj.Všetko evidujem.Mám len jeden problém-do knižnice už roky nechodím,lebo som bola vždy chtivá a všetko som chcela mať doma a vadili mi niekedy ošúchané,ušmudlané knihy.Priateľka chodí do knižnice ,musím ju poprosiť či mi tam niečo pozrie z toho čo ste tu spomínali.
evusik
@bozulka ja mám s nimi len tie najlepšie skúsenosti a hlavne ceny sú aj o 5 € nižšie a to je už dosť :-)
tornadolue
Tak už mám zoznam na zajtra do knižnice - sú na ňom 4 knihy, bolo by aj viac, ale buď sú požičané a musím si počkať, alebo ich nemajú. Vďaka dievčatá!
viera1
Ej,ale sme na chvíľu prestali variť a hlavne jesť.A stačí nám aj duševná potrava,xixi...
bozulka
Máš pravdu,ale duševná potrava je niekedy viac než kus chleba.Aspoň budem "štíhlejšia" HA..HA.
letisia
Obdivujem váš rozhľad v literatúre. Už som si poznačila niektoré tituly a prečítam si. Hlavne tú Snehovú guľu.
bozulka
@letisia , ja som si ju už objednala /pre syna ako darček/ dúfam,že mi ju požičia, na abcknihy.sk ako písala @evusik a je skutočne najlacnejšia.Je to aj s poštovným okolo 32 eur.
bozulka
@viera1 , jej to je pekné,ale mne by to nevadilo.Mne stačia malé porcie.Ja prílohy moc nemusím.Vieš čo som zbodla na večeru? 100g Schwarzwaldskej šunky,len tak trhanej na dlhé kúsočky a vychutnávanej až do posledného plátečku.Ach jaj a potom chudni.
letisia
@bozulka ja som objednávala už z abcknihy, pred dvomi rokmi pred Vianocami, nastal problém, komunikovala som s mailami s nejakým zástupcom a môžem povedať, že boli veľmi ústretoví, príjemní. Potom som objednávala aj z gorila.sk, aj tam som bola spokojná.
letisia
Keď hovoríme o knihách a sme na vareche, zaujímalo by ma, ktoré z tých starých kuchárskych používate, ktoré sú podľa vás dobré. Ja som veľmi chcela mať kuchárku od Dullovej, ale nedostala som sa k nej. Teraz študujem kuchárku Vansovej.
lucylee
Žienky, aké je poštovné v abc knihy? Oplatí sa to aj s poštovným?
jatanika
@lucylee , ..... Pri objednávkach (zásielkach), dodávaných poštou v rámci Slovenskej republiky, je k cene objednávky účtované poštovné a balné vo výške 2,99 EUR. Pri dodaní zásielky kuriérom v rámci Slovenskej republiky sa účtuje poplatok 4,99 EUR. Náklady za doručenie tovaru kupujúcemu nie sú účtované pri objednávkach, ktorých hodnota presiahne 69 EUR. ... píšu na stránke
lucylee
@jatanika ďakujem. To je aj dosť. Si to treba prepočítať, či sa oplatí osobný odber alebo poštou. Ja mám Martinus tu pod nosom, tak nemusím platiť poštovné, ale ak si niekto objednáva poštou a ešte je aj kniha drahšia ako inde, tak sa to oplatí.
bozulka
@letisia , Dullovú vôbec nepoznám a k Vansovej som sa nedostala.Zo starších používam Sandtnerku,mala som vydanie tuším z roku 27-28/bolo z antikvariatu,ale je fuč/ mám teraz z roku 1990 a dosť často som z nej varievala.
letisia
@bozulka Kuchársku Terézie Vansovej som si stiahla z netu. Kuchárka Ľudmily Dullovej je v predaji, vydal ju Ikar, ale ja som veľmi chcela pôvodnú myslím, že bola z roku 1941. Niekto tu spomínal výbornú knihu od Ševčoviča Z kuchyne starého Prešporka, dávam do pozornosti aj jeho ďalšiu knihu Z kuchyne bohémskej Bratislavy. Veľmi som sa pobavila pri čítaní prvej kuchárskej knihy v slovenčine od Jána Babilona, ktorá bola napísaná v roku 1877 a niektoré výrazy som ani nechápala. Bola tá naša slovenčina voľakedy zvláštna :-)
bozulka
Ďakujem,vidím,že máme stále čo robiť a ešte dlho budeme mať,aspoň dúfam.Vieš kde ma najdeš?
bozulka
Teda,to ma ...práve poslali mail z abcknihy,že mi expedovali jednu knihu a vidím že som mohla mať 3,ach jaj,no nedá sa nič robiť.@evusik , nieje to v tvojom meste?Fakt sú donrý aj rýchlý.
bozulka
Tak a som zase chudobnejšia o 45 eur a už som objednala 8 KK len neviem pre koho budem variť,alebo budem iba čítať a čítať a možno aj schudnem?????-:))))))