Varenie

Boršč (Борщ)- ruský, ukrajinský,pravý, nepravý,,?

terakota - fotkaterakota, 21. februára 2014

Boršč – ktorý je vlastne ten pravý??
Varený v našich verejných stravovacích zariadeniach, reštauráciách ma nikdy nijak neoslovil, pokiaľ som sa nedostal do Ruska s podnikateľom, ktorý spolupracoval s miestnymi podnikateľmi ešte z čias výstavby plynovodu. Aj keď bol pán podnikateľ veľkorysý, dovolil si nás upozorniť, aby sme stravu vyberali s rozumnou cenou. Ceny boli rôzne a niektoré nekresťanské. Tak som si dal na večeru boršč. Po chvíli nám prišiel povedať čašník, že toto jedlo nie je určené pre hotelových hostí, ale iba pre miestnych obyvateľov a zamestnancov hotela. A tu zaúradoval Saša náš pán podnikateľ. A o chvíľu sme mali na stole dve misy boršču. A práve tento ma akosi oslovil a milo prekvapil. Neváhal som a začal som sa uchádzať o jeho recept. Vynútili sme si návštevu kuchára pri našom stole a na otázku receptu sa iba pousmial a prv než sa to z neho vykotúľalo stihol stiahnuť dve fľaše šampanského. Vysýpal so seba celý zoznam surovín, ktoré vo svojom „hotelovom“ boršči mal. Ostatné, koľko čoho to je na mne, vraj keď som kuchár tak musím vedieť to správne dochutiť. Pravdu povediac moc múdry som z toho nebol.
Po nejakej dobe som dostál pozvanie do mesta Čerkasy. Bola to rodina otcovho priateľa, ktorý dosť často chodil k nám, ale za hlbokej totality to bolo neľahké dostáť sa do Ruska mimo vybraných miest. Mesto leží na brehu Dnepra a Kremenčukskej priehrady, veľké asi ako Košice. A tu bolo mojím prianím ochutnať ruské národné jedlá tejto oblasti. S pochopením p. domácej, ktorá rozhodla a zaviedla nás do prístavu a malej jedálničky, kde ma zoznámila s miestnym kuchárom v rokoch, ktorý bol svetaskúsený. Venoval sa mi s ochotou, a každý večer som mal možnosť ochutnať niečo typické ruské. Po večeri sme zotrvali v rušnej debate o všeličom, ale hlavne o jedlách. Iba škoda, že pobyt bol veľmi krátky.
Tak, što takoe, kak boršč?
Boršč sa varil nie len v rusku od nepamäti národov, iba malo to iné pomenovanie. Varili ho rímskej armáde v dobe vlády rímskej ríše. Varil ho aj Napoleon svojim vojskám. Základom tejto zmesi bola tá najobjemnejšia zelenina s pridaním nejakého omastku a mäsa. Boli to, kapusta, kaleráb, repa a nejaké mäso a loj ochutené koreninami. Takáto uvarená zmes tvorila základnú potravu mnohopočetnej armády. Rovnako sa takéto zloženie dlho zachovalo aj v chudobnom ruskom národe. Trochu si ho vylepšil pochutinami. Recept na ten pravý neexistuje. Boršč sa varil v každej rodine s rovnakým základom, ale aj jeho zloženie bolo odlišné podľa možností a bohatstva rodiny. Takže z čoho je ten „pravý“ ruský boršč?
Hlúbovinu zastupovala kapusta a kaleráb, koreňovú zeleninu tvorila biela repa, u nás poznaná pod názvom kvaka, alebo po česky tuřín, zeler, mrkva, petržlen a cvikla. Bielu repu postupne nahradila cukrová repa. To všetko sa nastrúhalo na hrubo. K tomu všetkému sa pridal kus loja a kus sušeného mäsa. Pri varení sa k tomu dali voňavé koreniny, Čierne korenie, nové korenie, rasca, bobkový list, muškátový orech. V bohatších rodinách sa pridávalo viac druhov mäsa a menil sa aj pomer mäsa ku zelenine. Nakoniec sa to dochutilo cviklovým kvasom. Takže ten pravý recept neexistuje, ale v tomto zložení sa varí ako „ruský boršč“ dodnes. Čítal som mnoho receptov uvádzaných aj na tejto stránke a môžem konštatovať, že mnoho z nich má aj túto podobu. Niektorých autorov chcem ale upozorniť, že do ruského boršču nepatria zemiaky. Rusko zemiaky nepoznalo, potom to už nie je boršč. Práve pre toto som si dovolil prispieť do debaty o tomto jedle vo vareche.
Na ten môj recept na „boršč“ pripravím fotorecept a uvediem ho tu.

@zareaguj


Diskusia k téme

babav
Velmi zaujimave a pekne podane ....Ja som borsc jedla iba raz v zivote od rodenej Rusky ,chutil vynikajuco ,ale sama som sa do varenia tejto ruskej speciality nikdy neodhodlala.
rulik
máš pravdu, ja som ho skúsil v Astrachani, občas uvarím aj doma, len na to musím mať chuť
janny300
Co ja viem od mojej mamy tak povedala ze 7 druhov zeleniny 3 druhy masa a musi byt borsc
denyany
Boršč varievame z troch druhov mäsa, zemiaky nedávam, mám rada veľa cvikly. Receptu sa držím len tak orientačne, občas ho jem so smotanou, väčšinou bez. Ale nesmierne mi chutí a dala by som si aj teraz. Narobil si mi chute...:-)
evanaaa
Pekne a odborne si nám neznalým priblížil čo vlastne boršč je, aj keď som o ňom počula a čítala už vtedy, keď bola ruština u nás povinným jazykom. Ibaže som ho ešte nejedla, ale chválu naň som počula. A vidím, že máloktoré (národné ) jedlo má svoj originál, o ktorom sa to dá povedať, či je to kapustnica, guľáš, sviečková, paprikáš, pizza, a pod. Základ ale zostáva, myslím si a je na každom ako si ho ďalej "prizdobí" podľa svojich chutí. Ale tvoje čítanie @terakota je zaujímavé aj pekným spomínaním a celkovým podaním. Nepísal si niekedy zážitky z ciest do novín? Píšeš zaujímavo......a možno ak dáš sem ten recept, sa pokúsim a uvarím ho aj ja.
kukulienka71
Aj mňa zaujali tvoje zážitky s ruským jedlom spojené,@terakota. Čítala by som ťa celú noc...Boršč som jedla viackrát,veľmi mi chutil a chystám sa naň už roky-rokúce:-)takže si počkám na recept od teba a asi konečne uvarím,lebo je to vynikajúce jedlo.
terakota
Tak ako som sľúbil, je tam. Príjemný zážitok pri varení a ešte lepšie pocity z dobrého jedla. Nabudúce to bude "Ucha"
hubata
Tak ako v Indii neurobia dobre bryndzové halušky, tak slovák neurobí dobre boršč. Môžte použiť tie isté suroviny - ale neviete dochutiť to jedlo ako tam kde má tradíciu a pritom stačí len obyčajná maličkosť ktorá dá bodku nad "i" tomu jedlu. Preto pizzu si treba dať u taliana, boršč u ukrajinca, sufflé u angličana, knedlo-vepřo-zelo v Čechách a doma variť to čo je nám blízke, má tradíciu po babkách a potrebné suroviny.
gubics
Už som ho jedla na rôznych miestach, aj na Ukrajine, ale aj v Poľsku, všade chutila inak, a presne neviem ktorá sa viac podobala na tú pravú.
Možno sa to teraz dozvieme.
hannah22
dobre napísané a príjemné rozprávanie o tvojich skúsenostiach, teším sa na "uchu".... :))
gabriele
dobre pise @hubata ze borsc treba jest u ukrajinca :)...borsc totiz pochadza z Ukrajiny...a do ukrajinskeho borscu mozu ist aj zemiaky...
terakota
gabriele - asi si nepochopil čo som uviedol v príspevku, alebo si ho nečítal celý. Ten masový, najviac varený bol v celom Rusku s drobnými odlišnosťami, ako som uviedol, varil sa aj na dvore báťuška Cára, iba v odlišnom zložení. Viac tam muselo byť mäsa ako zeleniny. A s tými zemiakmi nemáš pravdu, Boršč sa varil už od nepamäti dávno pred dovozom zemiakov do Európy a neboli ani v tom prvom na Ukrajine, ktorý ma oslovil a od tej doby som sa zaujímal všeobecne o svetovú a našu starú kuchyňu. Nik nedokáže vyhlásiť, že boršč má pôvod v Ukrajine. Nedokázal to ani ten starší pán, ktorý celý život varil, a varil aj v zahraničí a na mori. Ja mu verím viac ako našim expresionistom. Iba nám sa zdá, lebo ju máme blízko, a tu sme sa s ním aj stretli.
marika9
Narobil si mi chute. Boršč milujem od dňa, kedy ma kolegyňa v rámci dní sovietskej kuchyne v reštaurácii naň nahovorila (okolo roku 1983). Presne vyhovuje mojim chuťovým pohárikom. Varím ho doma a okrem uvedených ingrediencií dávam aj ocot a samozrejme na tanier lyžicu hustej smotany.