Žujte naprázdno, budete šťastní

zemo - fotkazemo, 27. mája 2014
Prosím vás, čo teraz píšem, je naozaj pravda. Pozoruhodná v tom, že po prvý raz, čo mám dobré slovo na Ameriku a zvlášť na vedcov z tejto krajiny. Áno tých, čo sa o nich začínajú bulvárne správy: Americkí vedci zistili. Potom nasleduje taká kravina až oči v stĺp prevracia. Už som tu o tom písal, ale na osvieženie pamäti napríklad americkí vedci zistili, že externý mozog nie je tak efektívny, ako ten ktorý je ešte stále v hlave. Dali svetu na známosť, že keby mali ľudia dve srdcia, jedno z nich by bolo zbytočné, a že praváci po amputácii tejto ruky dokážu písať ľavou rukou a celkom čitateľne. Čiže sami poznáte, že dali svetu objavy hodné minimálne Nobelovej ceny.

A teraz to, za čo ich skutočne chválim. Lekári z Marylandskej univerzity objavili piaty žuvací sval. Tiahne sa od očnej jamky k čeľusti. Pomáha nielen pri žuvaní. A teraz ten zázrak: keď má človek zatvorené oči, sval sa napne tak, že tlačí na žľazu, ktorá produkuje endorfín. Známy hormón spokojnosti a šťastia. Bežne vzniká počas pohyboch pri plnení si nemanželských povinností. Niekedy aj pri plnení si manželských, ale to musí mať ženáč zatvorené oči, čo pravdu povediac majú často všetci.

Začal som žuť. V električke, v tlačenici na trhovisku a v čakárni u lekára. Zabralo, nič som si z ničoho nerobil. Potom som začal dôkladne žuť aj pri jedení. Najprv na plným tanierom. Dôkladne som si užil predohru ako v sexe a išlo ma od šťastia rozhodiť, že hoci tretí deň mám na tanieri fliačky z kapustou. To isté som aplikoval pri zemiakovej kaši, pod ktorou som zabudol nechať horieť plyn a kaša sa piekla vari pol hodiny. Dobre som si ju naprázdno predžul a verte mi, nie je nič lepšie ako pripálená zemiaková fučka. Ani slaninky a cibuľky nebolo treba na ňu dať.

Potom som objav marylandských vedcov skúšal aj pri iných katastrofách, ktoré by som inak asi neprežil. Na vystúpení japonskej tanečnice Sumako Koseki, ktorá spojila prvky japonského tanca duchov butó, samurajských bojových umení a moderného európskeho tanca, kam som musel ísť zo ženou, aby si myslela, že ju milujem ako keď bola mladá. Len čo zhaslo svetlo, zatvoril som oči a žul ako zmyslu zbavený. Poviem vám, tak krásny a šťastný balet som nezažil.

Povzbudený úspechom som odvážne zašiel koncert velikána atonálnej hudby Arnolda Schönberga. Mal som zavreté oči a žul do taktu. Môžem prisahať, že jeho klasika Drei Klavierstücke (Tri skladby pre klavír) z roku 1909 mi znela spevnejšie ako Lizstovu Uhorskú rapsódiu, Brahmsove Uhorské tance a Smetanova Vltava.

Do tretice som sa odvážil na koncert Repete návraty Martina Jakubca, kde popri ňom hopsasala na javisku a zvodne (podľa jej stareckého úsudku) sa vykrúcala jeho zoombie peroxidová spevná diva nesmierne pokročilého veku Božanka a jej ročník Dušan Grúň, čo tiež hral ako ona minimálne s Leninom guľôčky. Rodina ma varovala, že sa cez toto predpeklie neprežujem. Mala pravdu, lebo tak som žul zúrivo, lebo efekt šťastia neprichádzal, že sa mi vykĺbila sánka. Kým prišla sanitka, nechali ma sedieť v rohu javiska a koncert pokračoval. Po pol roku ma dali v pezinskom sanatóriu čiastočne do poriadku. Už sa nepocikávam.

Vrátil som sa domov práve v čase veľkého pôstu. Tak som vyskúšal, či marylandskí vedci nedali svetu svojim objavom recept proti hladu. Efekt sa po piatich minútach dostavil. Bol som šťastný a stále hladný, ale nič som si z toho nerobil. Keď je však človek šťastný, hlad sa ľahšie znáša. Vrelo preto odporúčam pre všetkých na Slovensku. Objav amerických lekárov nám dáva šancu byť spokojnými po celých 24 hodín. Stačí mať neustále zatvorené oči a žuť a žuť a žuť.
@zareaguj


Diskusia k článku

denyany
Skvelý objav! Pre nás Slovákov ozaj nič lepšie vymyslieť nemohli...
elixir
No, už len myšlienka, že by som mala zavrieť oči a začať naprázdno žuť, mi pripomenie tento zážitok a rozosmeje :)
kuchticka
@zemo. ono to nie je jednoduche zuvat narazdno. Ved musime setri nas chrup, lebo pri zuti naprazdno trpi -VELMI.
Len neviem, ci tie "uhorske tance" skutocne pochadzaju od Brahmsa. Nebol to skor niekto...................
zemo
ale pri tom nemusíš škrípať zubami, žuť naprázdno znamená omieľať sánkami bez dotyku zubnej skloviny. Seniori to majú ľahšie, tam stačí dať zúbky do pohárika a jedéš. S tým Bramsom si mala pravdu tak na polovicu. On ich začal písať, ale partitúry sa zmocnil istý Ferro Arkki,keď bol Brams v Karlsbade vo vani. Ferro Arkki bol nevlastný fínsky bratranec Lizsta a doniesol mu skoro dokončené noty na papieri ako vianočný darček Lizst ich len dopísal ako správny Uhor :o)
nyja
Ahoj Zemo :.) "chybička se vloudí" ... Uhorské tance skomponoval Johannes Brahms :-) a Liszt pre zmenu Uhorskú rapsódiu... asi sa to trocha pletie. Ale ja som aj tak pobavila, zasmiala a o to asi išlo :-)
Maj sa, a daj zase niečo :-D
zemo
ja som tam mal pôvodne Brahmsa, ale dám na baby a takto to dopadne :o) Že kuchtička moja! Viď diskusiu hore :o) Vr
arctida
Zemo, Zemo :-))) nemusím žuť, vyrobila som si endorfíny prečítaním Tvojho príspevku! :-)))
Dík za spestrenie dňa! :-)))



 



TOPlist