Z kuchyne Varechy: Krstil som knihu, všetci môžu mazať srdiečka a teplý fazuľový koláč

tomas - fotkatomas, 26. novembra 2017
Ahojte Varecháči,

volám sa Tomáš a som spoluzakladateľ Varecha.sk, ktorý túto stránku pomáhal zakladať v roku 2009. Rozhodol som sa písať pravidelno-nepravidelný blog "Z kuchyne Varechy", kde by som písal párkrát mesačne o nejakých novinkách, čo sa stali, alebo čo sa chystajú.

Udalosť týždňa: Krst knihy Sladké pokušenie
Pred pár rokmi sme ešte s vtedajšou adminkou Sandrou vymysleli knihu s receptami z Varechy. V knihkupectvách je kuchárskych kníh - často od celebrít, hercov, moderátoriek a iných slávnych osobností. Kniha Varechy mala byť od normálnych obyčajných ľudí, čím sa mala odlíšiť od ostatných. Kniha sa roky odkladala, nakoniec sa však podarilo nájsť rozpočet a krásny sen sa pomaly začal realizovať.

Rozhodlo sa, že prvá kniha bude sladká, a tak sa začali vyberať recepty. Administrátorky Janka a Andrejka dlho vyberali recepty z Varechy, komunikovali s autormi, keďže každý autor musel dať na zverejnie receptu súhlas. Grafik z novinovej redakcie Pravdy mal dosť prísne kritéria na to, aké fotografie môžu byť zverejnené. Možno o tom neviete, ale fotografie na internete mávajú pomerne malé rozlíšenie v porovnaní s tým, čo sa vyžaduje do tlače. A hoci fotografia vyzerá v počítači celkom dobre, možno pre tlač nestačí. Našťastie sa to podarilo.

Kniha vyšla a minulý štvrtok sme mali krst knihy. Pôvodne knihu mala krstiť jedna slovenská herečka, ale keď som prišiel na krst, poprosili ma, či by som ju nemohol pokrstiť ja. A tak som sa stal krstným otcom knihy - fotky z krstu knihy nájdete tu.

Organizátori krstu mali nápad, že objednajú u jednej bratislavskej cukrárky presne tú istú roládu, ktorá je na titulnej stránke knihy Sladké pokušenie - Mandarinková roláda od Varecháčky Ywett. Musím povedať, že tá roláda je asi najlepší zákusok, ktorý som poslednú dobu jedol. Odporúčam.

Objednať knihu Varechy - Sladké pokušenie za 7,92Eur

Nové funkcie na Varecha.sk
Prerobili sme komentáre na Varecha.sk. Odteraz môžu všetci ľudia odsrdiečkovávať komentáre, ku ktorým pridali srdiečko omylom. Čiže, ak nechtiac kliknete na srdiečko "Pekný komentár" a chcete to srdiečko zrušiť, tak stačí kliknúť ešte raz a srdiečko sa zruší.


Recepty týždňa
Najskôr sa priznám, nie som veľký kamarát so sporákom. Pravdupovediac kuchyňu u mňa doma len pomaličky objavujem, ale zlepšujem sa. Tento týždeň ma zaujalo zopár receptov a rád sa s vami raz za čas podelím, možno ste tie recepty prehliadli a možno vás zaujmú tiež.

Ako prvý by som spomenul Teplý fazuľový koláč. Fazuľu som si od destva spájal s dvoma vecami - fazuľovou polievkou a s mexickou kuchyňou. Pred dvoma rokmi som na Taiwane prvýkrát videl fazuľový koláč, ono to vlastne ani nebol koláč, ale sladké pečivo v potravinách s fazuľovou plnkou. Keď som to videl, musel som to ochutnať. Oni Tajwanci vlastne fazuľu jedia iba v rámci dezertov - či už ako plnku v koláčoch alebo ako fazuľovú zmrlinu. Keď som tento recept uvidel na Vareche, tak som si spomenul na svoj prvý fazuľový koláč a mám naň znova chuť.

V rámci varenia som si posledný polrok obľúbil brokolicu. Predvčerom na Varechu pribudla Zapečená brokolica s krúpami a pohánkou a rozmýšlam, že by som to skúsil. Len sa bojím, či to zvládnem :)

A do tretice videorecept na Makovo-jablkový koláč. Prečo? Lebo jablká a mak sú moje najobľúbenejšie sladkosti, a tu sú obe v jednom recepte.

A aké recepty zaujali vás? Napíšte do komentárov pod tento článok.

Pohľad do budúcnosti
Momentálne dokončujeme nové notifikácie k receptom od vašich obľúbených používateľov, notifikácie ku komentárom, ktoré pribudli pod vašimi receptami a notifikácie, keď niekto reagoval na váš komentár. Na tomto mieste by som chcel písať pravidelne o novinkách Varechy.

Privítali by ste takúto rubriku?

Napíšte mi do komentárov pod článkom. Ďakujem krásne!
@zareaguj


Diskusia k článku

zolik
Velmi rada si precitam Tvoje nazory, postrehy a novinky.
Ak je to odhviezdickovavanie mozne aj spätne, myslim pri starsich receptoch od zavedenia tejto funkcie, tak sa tu niektori viacnikovi Varechaci strasne "namazu". Prajem vela uspechov Tebe aj Tvojim Damam a posielam pozdrav z uz zasnezenych Alp.
kukulienka71
áno, určite. Priateľské a pozitívne aktivity vítam aj ja a som rada, že s nami zdieľaš svoje pohnútky a aj nejaké skúsenosti.
Fazuľový koláč síce vyzerá fantasticky, mne tam však chýba šunka:-)
redakcia
@Zolik (26.11.2017 23:23)
áno, možnosť odsrdiečkovania sa týka všetkých srdiečok, čiže aj spätne dozadu.
altyn
@Redakcia (26.11.2017 23:39)

Výborné riešenie problému so srdiečkami!
Ďakujem, myslím že všetci čo používajú MT pri prezeraní Varechy sa z toho budú tešiť. Ešte raz veľké ďakujem!!! :-)))
arnilka
áno samozrejme s radosťou uvítame a dakujeme :-)
prajem veľa úspechov!
2x vb a finczi
pochlebovac
@Tomas , viac by som namiesto možnosti mazať srdiečka ktoré si "omylom" užívatelia pridali k svojim komentárom uvítal možnosť vymazať svoje recepty užívateľom, ktorí recept na Varechu pridali. V podmienkach používania nie je nijaká informácia, ktorá by užívateľov - prispievateľov receptov upozornila, že po uverejnení na portál Varecha už recepty v podstate nevlastnia, pretože sa už nedajú skryť, alebo vymazať alebo s nimi nakladať podľa vlastného uváženia. Recepty ste si vlastne prisvojili.
tomas
@Pochlebovac (27.11.2017 11:01)
Autorské práva na recept sú neprevoditeľné, každý autor receptu má počas svojho života (a 75 rokov po jeho smrti jeho dediči) autorské práva na svoje dielo. Či je to recept alebo čokoľvek. Ak autor zverejnil autorské dielo (článok, recept, fotografiu, video) v inom periodiku (kniha, noviny, internetová stránka), tak stále je majiteľom autorských práv. Nie je zvykom, že ak sa článok vydá v novinách, alebo v knihe, že sa následne vystrihuje alebo vytrháva z novín či z knihy, lebo autor sa rozhodol zrazu vymazať recept. Podobný výklad práva aplikovala Varecha posledné roky. Tým, že autor dal súhlas na zverejnenie svojho diela v momente zverejnenia, nie je nijak dotknuté jeho ďalšie (budúce) právo používať svoje dielo v iných médiach, podľa jeho vlastného (autorovho) uváženia.
Ak autor povolí vydanie diela v periodiku, a následne si to o rok rozmyslí, tak väčšinou neobviní periodikum, že si privlastnila jeho dielo, keďže jeho zverejnením sám dal periodiku súhlas na zverejnenie.

V každom prípade poteším vás. Pred cca 2 týždňami som avizoval možnosť vypínať si automaticky profil z Varechy, čiže ak sa niekto rozhodne odísť, bude si môcť automatizovane vypnúť/deaktivovať profil. Jeho príspevky zmiznú z publikovaných zoznamov, jeho komentáre pod cudzím obsahom budú síce zachované (kvôli kontextu diskusií), ale pri profile bude napísané, že používať bol zrušený/deaktivovaný. V zásade sa skryje všetok jeho obsah z jeho profilu a bude trvalo skrytý, až do momentu, ak by si človek rozhodol znovu aktivovať profil. Rovnako postupujú zahraničné sociálne siete ako Facebook, čiže rovnaká funkcionalita pribudne aj na Varechu. Čím budete pravdepodobne uspokojený aj vy.

Keď to bude pripravené, budem o tom informovať v mojom pravideľnom článku v tejto rubrike.
klukodvody
Na spolupráci s Redakciou jsem si nikdy nemohl stěžovat. Proto velmi uvítám další kontakt a informace o dění na Vareche. Jsem moc rád, že přišel @Tomas s tímto nápadem. A hned jsme si o další kus blíže. Je to bezva. A k tomu co píše @Pochlebova č jen tolik. Nám je úplně jedno, jestli si s receptem naloží Varecha podle potřeby (což se neděje, vím to protože použili kdysi jeden můj recept, ale nejdříve se zeptali) ale dáváme je tam proto, že chceme oživit staré, přidat nové a nebo vlastní. Nikomu nezakazujeme je podle chuti a potřeby použít. Je pravda, že já osobně se ptám jestli něco mohu použít i jinak než pro svoji potřrbu, viz na zážitkách výtvory od nás z vesnice. Tak to je asi vše.
1x rela
bubaya
@Pochlebovac (27.11.2017 11:01)

Treba sa obrátiť s týmto problémom na Úrad priemyselného vlastníctva, ako to vlastne je, keď uverejníš recept do médií, kde ho môžu čítať milióny ľudí. Nemôžeš chcieť od redakcie Varecha, aby chodili z domu do domu, pýtali sa, kto si kúpil ich knihu a vytrhávali z nej stránky. A čo s receptami, ktoré som si skopírovala do pcčka, poslala mailom sestre, alebo vytlačila a založila do fascikla?
leaela
@Pochlebovac (27.11.2017 11:01)

Zbytocne sa strapnujes svojou neodbornostou a neznalostou zakonov.bud v klude,vydavatelstvo ma dost penazi na to,aby si zaplatilo kvalitnu pravnu analyzu tejto problematiky a urcite nebude riskovat pripadne sudne spory s jedincami tebe podobnymi,ktori povazuju zverejnenie receptu za nieco prelomove a neobvykle.ale podla mna si tu pripomienku napisal len z nudy,lebo ti chyba nejaka komunikacia a potrebujes zaujat,aby sa ti niekto konecne venoval.
janadelfi
Pekné vďaka Tomáš.
Už to tu bolo dávno niektorí varecháči sa poškriepili urazili a potom keď odišli z Varechy vymazali všetky svoje recepty čo bola veľká preveľká škoda pre nás ostatných....
1x wiwi
skotova
Lze nastavit, aby mi přišlo info na mail, že někdo nový komentoval můj recept?
redakcia
@Skotova (28.11.2017 09:52)

Momentálne táto funkcia nastaviť nejde, ale ako píše @Tomas vo svojom článku, okrem iného pracujeme aj na sfunkčnení notifikácií.
izabella929
@tomas , srdečne blahoželám k vydaniu prvej knihy a len dúfam, že to nie je posledná..je tu široká možnosť vytvoriť ďalšiu krásnu knihu i z iných oblastí..držím vám palce a prajem veľa úspechov.-)
matilda143
@Tomas prosím do vylepšení Varechy zaradiť aj zlepšenie vyhľadávania podľa surovín na spodku stránky ak si dám do vyhľadávača Hľadáš niečo iné : surovinu mlieko nájde 100 receptov, zruším vyhľadávanie suroviny mlieko, skúsim napr. hladká múka opäť len 100 receptov bez možnosti ďalších stránok.
Tak isto sa chcem opýtať či sa neuvažuje o možnosti vyhľadávania v kuchárskej knihe.
Ďakujem, pekný deň prajem.
orchidea
Aj touto cestou chcem poďakovať za to, že v novej knižke bol uverejnený aj môj recept. Na Vareche som takmer od jej začiatku, komunita nadšencov ktorá sa tu zišla sa nanešťastie vďaka príchodom niektorých neprajníkov rozpadla...veľmi ma to mrzí, aj ja sama som prestala prispievať na stránku, založila som si svoj blog ale na Varechu som nezanevrela a pravidelne ju navštevujem. Niekedy je mi smutno z niektorých komentárov, ktoré sú kritické nielen k samotnému receptu ale aj k pravopisu... netvrdím že len chváliť treba, to určite nie ale kritizovať a vyjadrovať sa k receptu sa dá aj slušnou formou...Nikto z autorov predsa nikoho nenúti aby recept robil ak sa mu nepáči...ale nie to som chcela písať. Všetci vo Vareche robíte záslužnú prácu, stále sa niečo mení, dopĺňa je to fajn, držím palce aby sa Tomáško nielen tebe ale aj celému koletkívu darilo vychádzať v ústrety všetkým "varecháčom". A samozrejme, nech neostane len pri tejto knihe, veď receptov je dosť, je z čoho vyberať tak nech je na svete čoskoro ďalšia knižka. :)
jajn
Rada by som si kúpila Vašu knihu, pretože som priaznivkyňou Varechy už roky, no žijem v zahraničí a do zahraničia vraj túto knihu nezasielate, ako ste mi písomne oznámili. Prečo? Slováci žijúci v zahraničí Vás nezaujímajú? Je to škoda, táto diskriminácia. Dočkám sa odpovede, alebo ma budete ignorovať?
tomas
Ďakujem všetkým za krásne povzbudivé komentáre :)
tomas
@Jajn (6.12.2017 15:21)

Zaujímajú nás zahraniční Slováci, ja som sa na to pýtal distribučného oddelenia ešte predtým, ako sa programoval objednávkový formulár, žial v cenníku je len poštovné do Slovenskej republiky. Rozmýšlal som, že by som kúpil sám nejakých 10 - 20 kníh a ručne ich pred Vianocami posielal do zahraničia, lebo iná cesta nebude asi. Založím k tomu fórum.
janger
@Jajn (6.12.2017 15:21)

Nie hned tak negativne, @jajn :-).... Z knihkupectva Panta rhei vam ju poslu aj do zahranicia, len sa treba opytat. Ja som sa tiez uz informovala. Momentalne tam stoji €7.92. Neviem, kde zijete, takze kolko bude postovne, to neviem. Ale obratom vas budu informovat. Aj ja budem asi objednavat viacero kusov. Bud cestou knihkupectva, alebo uvidim, co este navrhne Tomas...Prajem pokojny vecer :-).
finczi
Dobrý večer! Dnes som dostala darček Sladké pokušenie. Kniha je spracovaná veľmi pekne, výber receptov sa mi páči. Ďakujem tvorcom knihy a receptov za ich prácu a nápad. Držím palce k ďalšej tvorbe,prajem veľa síl, trpezlivosti a chuti tvoriť pre druhých.
kecupicek
Vašu knihu som darovala príbuzným k Vianociam a mali z nej veľkú radosť. Skutočne sa vydarila. Je tam asi polovica receptov, ktoré som už odskúšala v minulosti a mala som ich v rôznych zošitoch napísaných rukou a teraz ich mám pekne pokope. Vyskúšala som aj niektoré nové, ktoré som nepoznala a musím povedať, že hosťom chutili. Dúfam, že budete v tejto záslužnej práci pokračovať a o rok zase pre nás niečo vydáte. Prajem veľa zdaru a optimizmu v práci.



 



TOPlist