Vianočný list pre Teba...

matata1 - fotkamatata1, 23. decembra 2011
Ako dobre vieš, moje narodeniny sa blížia. Každý rok sa koná oslava na moju počesť a myslím si, že tak bude aj tento rok. Počas týchto dní veľa ľudí nakupuje darčeky. Rozhlas a televízia vo svojich reklamách na každom kroku upozorňujú svet na moje blížiace sa narodeniny.
Je krásne vedieť, že najmenej raz ročne si niektorí ľudia na mňa spomenú. Ako iste vieš, oslava mojich narodenín začala už pred mnohými rokmi. Spočiatku ľudia chápali a boli vďační za všetko, čo som pre nich urobil. Teraz sa zdá, že nik už nepozná skutočný dôvod osláv.
Rodiny a priatelia sú spolu, zabávajú sa, ale nepoznajú význam osláv.
Spomínam si, že aj vlani bola usporiadaná takáto slávnosť na moju počesť. Slávnostná tabuľa bola plná delikates, ovocia a rôznych maškŕt. Výzdoba bola vskutku fantastická a všetko to dopĺňali nádherne zabalené darčeky. Chceš však niečo vedieť? Bol som oslávenec, ale nebol som pozvaný.
Keď prišiel deň D, prišiel som, ale nechali ma vonku, pred zabuchnutými dverami. A ja som tak veľmi chcel byť s nimi.
Popravde, neprekvapilo ma to, pretože v posledných rokoch všetci predo mnou zatvárajú dvere.
Nepozvaný, ale predsa som sa rozhodol potichučky vojsť. Postavil som sa nebadane do rohu miestnosti a sledoval som. Všetci jedli, pili, podaktorí aj opití, rozprávali oplzlé vtipy a nesmierne sa na všetkom bavili. A naviac, keď do miestnosti vstúpil veľký tučný muž oblečený v červenom s dlhou bielou bradou. Vyzeral ako opitý, sadol si do kresla a všetky deti sa rozbehli k nemu, kričiac: „Santa Claus, Santa Claus!“, akoby táto oslava bola na jeho počesť!
O polnoci sa všetci začali objímať. Tak som roztvoril svoju náruč čakajúc koho by som objal. A vieš čo? Nikto ma neprišiel objať. Ľudia si začali rozdávať darčeky, otvárali ich plní očakávania. Keď už boli všetky otvorené, nesmelo som sa obzrel, či tam snáď nebude aspoň jeden aj pre mňa.
Veď ako by si sa cítil ty, keby na tvojich narodeninách boli obdarovaní všetci okrem teba – oslávenca?
Vtedy som pochopil, že som nechcený, nepozvaný a preto som rýchle odišiel.
Každý rok sa sviatok mojich narodenín zhoršuje. Ľudia pamätajú len na jedlo, pitie, zábavu, ale na mňa akosi zabúdajú.
Bol by som rád, keby si mi tieto Vianoce dovolil vstúpiť do svojho života.
Potešilo by ma, keby si uznal skutočnosť, že pred vyše dvetisíc rokmi som prišiel dobrovoľne na tento svet obetovať svoj život na kríži, aby som ťa zachránil. Dnes, jediné čo chcem je, aby si tomu veril celým svojím srdcom.
Rád sa s tebou o niečo podelím. Keďže ma mnohí nepozvali na svoje párty, budem mať svoju veľkú vlastnú grandióznu oslavu, akú si nikto nevie predstaviť.
Stále ešte prebiehajú prípravy. Dnes som poslal mnoho pozvánok a toto je jedna z nich aj pre teba. Chcem vedieť, či prídeš, aby som ti rezervoval miesto a napíšem tvoje meno zlatými písmenami do veľkej knihy pozvaných. Iba tí zapísaní budú pozvaní na párty. Tí, ktorí neodpovedia na pozvánku, zostanú vonku.
Vieš, ako môžeš odpovedať na toto pozvanie?
Je to jednoduché, pošli za mňa túto pozvánku všetkým, na ktorých ti záleží ...
Budem na vás všetkých čakať na tohtoročnej oslave...
Uvidíme sa čoskoro ... Milujem ťa!
Ježiš


@zareaguj


Diskusia k článku

adadoho
Dostala som ho a rozposlala každému.Veľmi ma iritujú súčasné viancoce. Ľuďom úplne unikla podstata....
marianne69
Je to krasny list nepochybne a aj ked mozno unika z roka na rok viac podstata skutocnych vianoc,som presvedcena a verim,ze je stale dost ludi,ktory si ju uvedomuju.Mne doma vstepovali od mala o com su skutocne vianoce,ja som sa to snazila vstepit tiez a ze to ostatne je len bonus k tomu.Horsie;:-) to vidim na dcerinom priatelovi,ten doteraz ani nevedel,ze sa osavuje prichod Jezisov,bol vychovany na santovi:-)...ale to neznamena,ze je zly,len to inak chape...
rea1
Poznam tento list este z minuleho roka, co vsak nic nemeni na tom, ze ma opat dojal a prinutil trochu sa zamysliet. Tzv. oslavy vianoc v posledných rokoch ma nesmierne stvu. Rolnicky uz od oktobra, vycancane obchody prepchate gycmi a hlupe ale neodbytne
reklamy ... ludia, ktori ustvani odpadnu k stedrej veceri, a potom, fuciac pri vianocnom stromceku pri hromade uplnych zbytocnosti, z ktorych sa po par tyzdnoch polovica vymeni alebo reklamuje, si pochvaluju, ake bohate vianoce maju. ja nie som veriaca ale mam pocit, ze vianoce by mali byt bohate na nieco ine ako na hrby povyhadzovaneho jedla a zbytocne darceky, s ktorymi sa kazdy sam zatvori do svojej izby.
no, fujtajbl, dajako som sa rozbehla. :-)) ospravedlnujem sa, ale takyto sposob travenia vianoc ma neskutocne vytaca.
Prajem vam vsetkym, mile varesky a vareskovia, prijemne prezitie tych skutocnych, staromodnych, neskomercionalizovanych, pravych vianoc, plnych pokoja, stastia a lasky
matata1
Presne tak @adadoho , keď som tento list dostala, strašne ma dojal a doslova ma zamrazilo. Naozaj nejako zabúdame na to, prečo vlastne slávime Vianoce. Stále sa len niekam ženieme, a na to, čo je najdôležitejšie zabúdame.
palokuchki
@Matata1 aky krasny, no zaroven smutny a pravdivy dopis. Je to naozaj velmi smutne, ze sa vo svete vacsinou vytratila podstata vianoc. Vsetcia oslavuju vianoce-narodeniny Pana Jezisa, ale je to bez neho. Dakujem ti, ze si to sem pridala. Zelam ti spokojne a pozehnane vianocne sviatky.
matata1
@ancicka , @marianne69 , @rea1 , @palokuchki aj mňa štvú komerčné Vianoce, z každej strany do nás hustia, aby sme minuli aj to posledné čo máme (alebo ešte horšie, aby sme si požičali), a tak mali štedré vianočné sviatky. Preto som sa musela s vami podeliť o tento list. Prajem všetkým požehnané Vianoce. Keď zajtra budeme ma službách božích spievať Tichú noc, spomeniem si na vás všetkých...
marianne69
Mna najviac vytacaju tie vyhodne pozicky,ktore sa chrlia hlava, nehlava a zarucuju krasne vianoce so splatkami az po 30 dnoch,neuveritelne....Akokeby to bez drahych darcekov neslo.U nas sa ovijali od toho,kolko bolo peniazkov.A boli veru aj tazke casy,este som nezabudla.Ked nebolo,tak boli skromnejsie,ale aj tak krasne, aj bez pozicky na neviem aky urok.....moja dcera nikdy nedostavala vreckove a darceky mi vyrabala a to boli tie najkrajsie,doteraz ich mam polepene na chladnicke:-))) a uz je dospela....
bejgi
pravdivý a prenádherný príbeh...nostalgia...
ola111
Krásny list,už som ho tiež dostala,som rada,že si ho sem dala,tiež ti
prajem požehnané Vianoce.
janger
Veru, veru, je to tak! Vsetko je len o peniazoch...Vsetko musi byt najkrajsie, najbohatsie, najviac, same naj, naj, naj...Zhony, ponahlanie, aby sme vsetko stihli, aby sa stoly prehybali, aby darcekov bolo co najviac, podstata unika....@matata1 , ked budes v kostoliku spievat krasnu Tichu noc, tak si spomen aj na mna, hoci sa nepozname :-). Ja budem musiet spievat po holandsky, v holandskom kostoliku, tak si zase spomeniem na vas Varechacov, a veru bude mi aj do placu. Aj teraz mi je uz do placu...
matata1
@janger spomeniem si aj na Teba, ale aj na všetkých ľudí dobrej vôle ktorých poznám, ale aj neznámych po celom svete. Verím že tak urobíme všetci...
evanaaa
Ten list je pravdou a výpoveďou toho, na čo sa zvrhli Vianoce, ale verím, že je ešte veľa ľudí, ktorí poznajú ich pravú podstatu. Veď aj kostoly sú plné tých, čo veria. Mladí poznajú Santa Clausa, ale nie všetci, záleží na tom, na čom vyrastali od mala. A tým, čo veria v Ježiška, netreba brať ilúzie. Trochu ma vytočili slová herečky J. Oľhovej, ktorá sa vyjadrila asi takto : Nebalamúťme deti Ježiškom. Tak to už hovorí za všetko a všetkých neveriacich. Ich vieru im nik neberie, ale nemali by ju verejne propagovať. To, že bola vychovávaná v ateistickom duchu je jej vec, ale nemala by kaziť takými citátmi krásne sviatky ostatným. Kto verí, pre toho sú o to krajšie, kto nie, ten sa zrieka potešenia, na ktoré čakáme my ostatní bez rozdielu veku. Len toľko som chcela.
zvoncek
Ono je to hrozné, kam táto civilizácia smeruje., toto kľaňanie sa k zlatému teľaťu, dobrý a správny človek pre túto dobu je ten, čo najviac konzumuje, čo najviac "obracia" peniaze, lepšie je žiť na dlh,
načo sú staré veci, všetko treba zahodiť, veď , keď sa niečo pokazí, je lacnejšie to vyhodiť a kúpiť nové, ako to dať opraviť. Mať viac, väššie,
drahšie, najnovšie........, a ľudia sa pachtia za všetkým a zabúdajú na seba, na dušu, na medziľudské vzťahy, na rodinnú súdržnosť, na pokoj v duši, na motlitbu, na poďakovanie sa za to, že sme spolu.
............
Milá matata1, je pekné, že si vyvolala diskusiu Tvojím príspevkom,
ale asi ho čítajú asi len tí, čo s Tebou súhlasia, ale aj tak vďaka.
Všetkým prajem, aby sme si zaspievali "Tichú Noc", ale aj naše krásne koledy a prežili Šťedrý večer, Božie narodenie i Sv. ŠTefana v pokoji, v rodinnom kruhu, v láske k blížnemu svojmu- však BOH=LÁSKA
bubaya
Krásny list, posielam ďalej všetkým mojim priateľom. Aj keď som ateistka, mám veľmi rada Vianoce. Majú v sebe mystiku, tajomno, niečo, čo je posolstvom nového začiatku. Nech to vezmete z akejkoľvek strany - narodenie Ježiška, narodenie dieťatka, alebo zimný slnovrat - všetko to znamená zrod niečoho nového. Niečoho, čo znamená nádej, nový a krásny začiatok. Stále, už vyše 40 rokov, čakám, že sa dnes stane zázrak. A stane sa, zas a znova, stále ten istý a predsa vždy nový a krásny. Budeme spolu sedieť pri stole, jesť oblátky, smiať sa, deti budú lietať okolo, trhať papier z balíčkov, rúcať stromček a mrviť rožteky. Budeme všetci spolu a bude nám krásne. Povedzte, môžem si priať ešte niečo krajšie pod stromček?
Prajem vám všetkým krásne sviatky, pokoj v duši, lásku v srdci. Bubaya.
kuchticka
@matata , @janger - veru tiez si zaspievam Tichu noc a ine vianocne -sice anglicky, ale nevadi v duchu sme vsetci v jednej spolocnosti. Prajem vam obom a tiez vsetkym varechacom klud a pohodu v dome i v dusi, lasku.
matata1
Je jedno v akom jazyku a v ktorej krajine sme si túto krásnu pieseň zaspievali, dôležité je, že sme to urobili z úprimného srdca, a hlavne že sme k tomu pripojili úprimnú modlitbu, ktorá nás všetkých spojila.
nika60
Krásne a pravdivé v tomto uponáhľanom živote zabúdame,že Boh je láska



 



TOPlist