Keď sme sa presťahovali zo Spiša do Košíc, moja mama pripravila v ten rok smrečkový sirup do dvoch 5l fliaš. Neskôr, keď ho scedila, ho bolo hodne, tak 7dl fľaše zniesla do pivnice, postavila ich na regál, kde stálo domáce jablkové víno spred dvoch-troch rokov. Keď sme v zime šli autobusom na Čingov, spomenuli sme si na naše víno v pivnici, tak náš výletný autobus zastal, manžel rýchle zbehol domov, vzal z pivnice pár fliaš vína a utekal späť natešený s vyhliadkou na príjemný večer pri varenom víne. Večer hovorí priateľ: daj, okoštujeme, aké vieš robiť víno! No výraz v jeho tvári neveštil nič dobré: vraj je fajné sladké, ale z čoho to je?
Tak ochutnal aj manžel, aj ja, a z chuti sme sa zasmiali - medzi fľašami s vínom bola jedna so smrečkovým sirupom. Potom každý chcel preventívne ochutnať tú dobrotu proti kašľu!
Ešte kým sú májové výhonky.
je tam aj môj príspevok s postupom, ako to robievame my.