Sirup proti kašlu zo smrekových výhonkov

annauel - fotkaannauel, 1. mája 2012

Suroviny





Postup

  1. 1

    Na jar natrháme mladé výhonky zo smreka a zmiešame ich so skorocelom kopijovitým v pomere 3:1. Do čistej 4-litrovej fľaše dáme vrstvu pomiešaných výhonkov so skorocelom a na to vrstvu kryštáloveho cukru. Toto opakujeme niekoľkokrát a poslednú vrstvu dáme cukor. Potom fľašu dobre uzavrieme a zakopeme na 3 mesiace do zeme. Po 3 mesiacoch všetko dobre vyžmýkame a cez ľanovú handričku precedíme. Hotový sirup nalejeme do menších fľaštičiek a uzavrieme. Nevarime. Skladujeme na tmavom mieste v chlade.

Diskusia k receptu

ubka
@annauel poznám túto receptúru, dokonca môžem potvrdiť úžasný účinok tejto nefalšovanej medicíny.
dotaz bol síce na Teba, ale dovolím si napísať svoju skúsenosť-nepokazí, neskladujem v chladničke, je tam relatívne vysoký koncentrát cukru.
turistka
@Annauel , neviem či presne tento recept robila moja dobrá známa, boli pekná rozvetvená rodina a tak sirup vždy využívala na liečbu, vkladám do KK . Predpokladám, že sirup je dobrý aj pre tých, čo majú alergiu na peľ a nemôžu užívať čaje napr. z prvosienky, lipy, je dobré že si sa podelila s ostatnými .
garanco
Moja mama, neskôr aj ja, sme robili takýto sirup iba zo smrekových výhonkov, nezakopávali sme ho nikdy, iba najskôr stál na slnečnej okennej parapete, kým sa všetok cukor nerozpustil, potom sme ho zliali, uzavreli a potom bol celú zimu v komore, nikdy sa nepokazil.Je to naozaj spoľahlivý liek.
S tými skorocelovými lístkami to môže byť ešte lepšie, vyskúšam!
cinkla
Tiez som nikdy nezakopavala do zeme, ale pocula som, ze to ma lepsi ucinok. Urcite vyskusam. A dakujem !
chillinka12
našla som dva podobné recepty tento čo sa odležiava 3 mesiace v zemi a taký čo len 7 dní na slnku ale je tam citrón.... da sa do aj skombinovať že dam citrón a zakopem na 3 mesiace do zemi ? :) lebo ten citrón sa mi tam pozdáva :D dakujem
14615
urcite to bude super recept uz som o nom pocula a kedze byvame uz na dedine a mame vlastne smrecky a da sa aj zakopat kde bude to aj zaujimave ze namiesto pokladu vykopeme liek na zimu

turistka
@annauel , už sa mi míňa sirup užívam ho preventívne a tak na jar nazbieram znova a urobím, nezakopávam do zeme. Mám rada rôzne bylinky a všetko okolo nich a preto každoročne robím zber a suším na čaj.
nelajsia
ja robievam čistý skorocel. len lístky, prekladajú sa s cukrom, nechá sa to týždeň -dva na slnku, občas as pretrepe.... potom sa precedí cez gázu, nechá sa to priviesť takmer k varu, ale nevariť, naplniť do pohárikov malých a zatvoriť, postaviť hore dnom, uskladňujem v chladničke - výborný prostriedok proti kašľu, aj s čajom z materinej dúšky...želám vám len a len zdravie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia