Na prvý vianočný sviatok doobeda

arasidka - fotkaarasidka, 25. decembra 2013
Je ráno... čo ráno , kecám, už dobrých pol jedenástej... Do uší sa mi tlačí známy zvuk, rok nepočutý. Jasné, náš starý známy harmonikár a jeho repertoár vianočných kolied... Spieva a naťahuje starú veľkú harmoniku, s hlavou vyvrátenou do výšky panelákov a bezzubými ústami pohybuje tak usilovne, až sa spotí.
"Stááááááááááávali tesááááári, murárom léééééšenííí..." a hneď za pár slohami tejto pesničky začína druhú:" Kdo to byl, cigááááááááán černýýý cigán...."
Harmonikár nie je sám, za ním cupoce dievča a chlapec. Spievajú spolu, občas sa aj zhodnú s tóninou harmoniky, ale to nie je podstatné :)))
Ešte pár minút a už stoja pod našími oknami : " porodila Mária syna, aby luctvo zachrányl..." ozýva sa hlučný hlas harmonikára a aj jeho harmoniky. Vstávam z kresla, beriem pár šestákov a hádžem ich z okna. deti zbierajú...
" ... porodila Márija syna, aby luctvo zachrááányl... hybaj -zbíraj, tam néčo lecelo..." medzi spievaním usmerňuje tatko svoje deti a tie sa snažia, chlapec stojí opretý o zaparkované auto adievčatko behá , " aj tam néčo lecelo, aj tam..." , zohýba sa, zbiera grošíky a spieva.
"Aj hentam néčo spadlo, nevydzíš?" , prerušil hranie tatko a ukazuje na trávnik.
" Ale to nyšt neny, to je len líscí..." kričí dievča medzi spevom a šmátra rukami v zmrznutej mokrej tráve...
" A hento je čo ? :OKOT?? .......... porodzila Márija syna, aby luctvo zachráááányl..."
Smejem sa a zároveň sa úplne vážne pýtam sama seba:" A vás decká nešťastné, kto zachráni?"
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
@arasidka , veru, na smiech aj na zaplakanie je tento príbeh. Najprv som sa aj ja smiala, ale potom som si predstavila ten výjav a - obrazne povedané - srdce mi zaplakalo. A pritom nie je jediný. Zostáva len ľutovať tie chúdence deti a rozmýšľať, či si aj oni uvedomujú to čaro Vianoc, či majú čo jesť a vôbec, strechu nad hlavou. A najhoršie na tom je, že aj keď pomôžeš jednému, nezachrániš ostatných. Ale úmyseľ je a aj to sa ráta, že si mohla pomôcť niekomu.
arasidka
U nás sa im darí, sused odnaproti zišiel dolu a dal deťom dve igelitky, videla som úhľadne zabalené krabice, iste s koláčikmi. Aj peniažky "vyspievali", toto sa opakuje už asi štvrtý rok po sebe a vidím každé Vianoce, ako tie deti rastú.
julica
Ja nechápem, ako ste im tie peniaze mohli vyhodiť z okna, ako psom. Prepáčte, ak sa mýlim, ale to mi z toho vyšlo. Na sebavedomí im to asi nepridalo, chúďatám.
hubata
Môj názor je, že z toho asi tie deti nič nemali, tatko preslopal ..... Preto ak niekto niečo odo mňa pýta, ja pýtam za to robotu:
- "dám, ale choď poupratovať okolo kontajnerov, potom dostaneš euro!"
Takto sa deti od mala učia že žobraním si vyrobia viac, ako keby chodili do zamestnania. Nikdy si neosvoja prácu v kolektíve, slušne sa chovať, mať v živote nejaký cieľ a dosiahnuť ho vlastným pričinením. A keď nedáte .... ukradnú, ale robiť nepôjdu, lebo sa im nechce ráno vstávať, boli by sprostí ! Veď to vidia u rodičov, ako ľahko si tatko zarobil.

Preto som aj proti vianočným finančných príspevkov, zbierkam šatstva, konzerv, cestovín, múky........ Nie, bez toho aby niečo urobil nič nedám.
arasidka
@julica , nie je už samozrejmosťou, aby harmonikár, alebo koledníci chodili po meste, ešte tak na dedine, vojdu pred domček, či rovno do dvora, sú pohostení a dostanú aj niečo za vinšovanie. To je už predstava z minulosti.
Predstav si ale sídlisko s 12-poschodiakmi, 8 - poschodiakmi,harmonikár sa postaví na chodník a hraje.Tí, čo im dali koláče, alebo ovocie, zišli dolu, Tí, čo hodili peniaze z okna, zabalili ich do mikroténového vrecúška. SPomínam si na starý český film, kde takýto "verklikári" chodili po domoch a hrali, z pavlačových bytov im hádzali na dlažbu dvora drobné mince...nič nové pod slnkom. Kto čítal knihu o E. Piaf, je to aj tam spomenuté.
Ani im to nepridalo na sebavedomí, ale im to pomohlo.
Títo naši každoroční koledníci sú už u nás známi, celý rok ich v meste nevidno, ale keď sa blížia Vianoce, už ich očakávame. A že sú na tom veľmi zle, vidno to hneď na prvý pohľad.Tak keď hrajú, kto chce ich počúva na balkóne, pridá sa k spevu a tak im nejaké peniažky-cengáčiky hodí k nohám. A medzitým si so susedmi zamávame, a zlepšuje to vianočnú náladu. Ja som to napísala ale preto, že ma zarazilo to, ako sa zachoval "slovne" tatko.
julica
@hubata , tak toto vysvetli deťom na onkológii, chorým, starcom, domovákom. Veď ty si taká socialistka a zrazu nevieš, že spoločnosť má pomáhať slabším? (aj tie deti sú slabé, lebo nemajú vzory, motiváciu). veselé vianoce, ach
amelie
nechcem kaziť pokoj Vianoc, ale najviac ma bolí to, že veľkí zlodeji, ktorým náš štát umožnil rozkradnúť republiku, sa teraz hrajú na charitu... psí hlas do neba nejde...
... nepíšte sem aspoň teraz také hrôzy... radšej sa pozrite, kto je vedľa vás a potrebuje kúsok pochopenia a lásky.všetko nie je o peniazoch.
hubata
@julica
chorí z onkológie, starci, domováci je predsa iná kategória ľudí ako ochlasta čo núti svoje deti žobrať na Vianoce svojim vyrevúvaním pod oknami činžiaka. Ochlasta by menej chlastal keby musel chodiť do roboty. Deravá sociálna sieť kde sa sociálne pracovníčky boja chodiť do rodín, aby sa na vlastné oči presvedčili na čo sa používajú peniaze určené na pomoc chorým, starým a deťom je vizitkou tejto spoločnosti po roku 1989. Dovtedy sa aj na posledné kopanice dostalo pomoci tým ktorí to najviac potrebovali a na dôchodok starého človeka alebo siroty ak niekto siahol - bol to trestný čin. Ak poštárka dala do rúk dôchodok inému ako komu patril, dobre si to rozmyslela, lebo to musela nielen zaplatiť, ale ako trest dostala aj zrážky z platu.

Dnes zo starobných, invalidných alebo sirotských dôchodkov žijú celé rodiny zdravých nepracujúcich, beztrestne ich prepíjajú a okrádajú o výživu tým ktorým sú určené. Tak je to @julica a nepresvedčíš ma o opaku.
mia123
suhlas s @hubata ,oproti kde byvame je krcma,kazde rano ked idem do prace tak tam mladi,zdravi chlapi slopu uz od 6ej ,co im brani ist pracovat aj mimo domu,ked su aj tak cely den v krcme,tento stat ich tak naucil,ho... by som im dala,nech sk... ked nic nerobia,a som zvedava co bude o 10 rokov...a nie je to o detoch,tie su dobre aby hrali ludom na city,keby im na nich zalezalo,tak s tym nieco robia
2010
@hubata mas 100% pravdu len taka poznamocka, citat to lepsie vystihuje:
Byla jste mladá
A vše bylo proto lepší.
Námitka, která možná nejvíce generuje všechny ostatní radostné vzpomínky na ČSSR. Proti ní neexistuje argument. Ano, je dobré být mladý a zdravý, i za socialismu.
hubata
@2010 - to nemá nič spoločné s politikou, je to o ľuďoch. Mňa politika nikdy nezaujímala je mi jedno či žijem v kapitalizme, socializme, kráľovstve, ale ako občan potrebujem od štátu len to jedno jediné: aby sa o mňa postaral vtedy keď ja budem na tom zle. A teraz sú na tom zle tieto žobrajúce deti, tak prečo neprinúti ich otca a matku aby robili, aby sa starali o deti? Páky na to má: v base môžu robiť a posielať peniaze do detského domova. Lenže nie je robota, lebo štát nedovolí aby sme si potraviny vyrábali sami, ale aby sme ich dovážali. Keby sa začali obrábať polia, vyrábať potraviny tak by zmizla nezamestnanosť pretože pri výrobe potravín je treba najviac pracovných síl: od pasáka kráv, cez šoféra čo ich rozváža, skladníka čo ich skladuje až po riaditeľa hyperbordelu. Takže nie je to o spoločenskom zriadení ale o politikoch-ľuďoch ktorí riadia tento štát a majú svedomie ponúkať na Vianočných trhoch zadarmo kapustnicu pre bezdomovcov, robiť koncerty pre detské domovy, a potom sa ísť vyhrievať na Seychely za nakradnuté peniaze ktoré patrili týmto ľuďom. O tom to je.

arasidka
Hubatá, dobre si to napísala - dnes nie je robota, a taký obyčajný človek, ktorý okrem základnej školy nemá nič a v hlave toho tiež veľa nemá, trošku sa naučil na harmonike hrať niekde v domove , má asi takú šancu na prácu, ako ja byť ministerkou zemetrasenia. A preto si myslím, keď neprší, aspoň kvapká, rozhodne z toho, čo si naspievali, zostane v rodine . Dnes takýto ľudia nemajú šancu nájsť si prácu, lebo ako ty píšeš, pôda sa mení na stavebné pozemky, developeri "zožerú" každý fliačik zeme a nie je to chyba tých, ktorí sú odkázaní na žobranie a sociálne podpory, preto je vítaný každý počin takéhoto človeka, ktorý to nezíska krádežou.Všetko to, čo si naspievali, si doslova v tom počasí "vydreli", predsa sa snažili niečo "dať" , keď očakávali, že dačo "dostanú".
jozka2
Nech je ako je,cestovala som z He do Kosic,v jednej dedine je dlhsia prestavka,kedze som dojedla banan sla som vyhodit lupku do kosa,bolo tam niekolko chlapcov asi cakali na autous?Pozeram z okna jeden z nich vybral supku a z vnutra ju ojedal,co sa da zjest z bananovej supky,mne vyskocili slzy do ocu a odniesla som im dalsie 2 banany viac som nemala,niesla som nejake pecivo a chleba pre moju dceru a dala som to tym chlapcom,pomyslela som si sorry moje vnucata to nemusia,maju nieco ine,ale to je len zlomok toho co mozme dat,nebolo by dobre ak niekto vyhadzuje potraviny do kosa dat ich do plastiku ku kosu?Keby som vyhrala miliony dala by som pre ciganske deti tie ktore by zacali napredovat dalej.
myalab
Bola som svedkom situacie, ked na moste spajajucom mesto s kupelmi zobral asi 12. rocny chlapec bez nohy. Ludia mu hadzali, prichadzali sme smerom k nemu, ze mu tiez chudacikovi prispejeme... V tom podisiel k nemu mlady muz, zobral mu vsetko nazobrane... chlapca doslova kopol do zadku a uhanal do senku... Pomozem, ale iba jedlom...



 



TOPlist