Konvektomat v domácnosti... áno či nie...

emdy - fotkaemdy, 27. februára 2017
Technológie sa stávajú čoraz dostupnejšie, toto je jedna z nich. V článku sa budem venovať faktorom pre a proti a prevádzkovým parametrom pri výbere vhodného konvektomatu do bežnej domácnosti.
Prvý parameter je výkon daného zariadenia. Ten určuje prevádzkové náklady a požiadavky na pripojenie do inžinierskych sietí. Ako príklad uvádzam výrobcu UNOX s ktorým som pracoval najčastejšie.
Vyberieme si pre domácnosť dve kategórie:
Konvekčná pec Arianne
Konvektomat UNOX typ XVC 055

Konvekčná pec:
Ideálna na domáce použitie nakoľko napájanie je 220V. Pec je vybavená nádržou na vodu /používa sa destilovaná/ a nie je potrebné napojenie na vodovodnú prípojku. 4 plechy na pečenie poskytujú dostatočnú kapacitu na domáce použitie. Pec je vybavená režimom parenie, paropečenie a režim horúci vzduch. Ďalšia funkcia je manuálny dostrek, kde je možné zvýšiť vlhkosť v komore manuálne. Nespornou výhodou oproti bežnej teplovzdušnej peci je parný režim, ktorý je vhodný na parenie a dusenie. Pec zároveň slúži ako kysiareň kde nastavením parametrov 40 stupňov celzia a 90% vlhkosť vieme dosiahnuť ideálne prostredie kysiarne. Kde nastavením programu, pec prejde do režimu pečenie. Nevýhodou je nádržka s vodou, ktorú treba priebežne kontrolovať a dopĺňať. Pec používa rozmer pekárenských plechov, ktorý je pomerne ojedinelý a na trhu sa vyskytuje veľmi malo variácií nádob do tejto pece v porovnaní z štandardnými gastronádobami. Cena: výhodou tohoto zariadenia je cena, kde obstarávacia cena novej pece sa pohybuje niečo cez 500 eur a použitej okolo 280 eur.

Konvektomat:
Štandardný profesionálny kovektomat má pomerne náročné pripojenie /voda 1 col, 380V elektrika 10A istič min/ takže som vybral triedu XVC ktorá spĺňa parametre bežnej domácnosti. Parameter určuje počet zásunov gastronadob a ich veľkosť. Štandardný kovektomat používa 5 zásunov a viac v rozmere GN 1/1. Uvedený typ je modifikovaný 3x GN 2/3 čo znamená 3 zásuny s dvojtretinovým rozmerom, čo je pre bežnú domácnosť postačujúce.
Nároky na pripojenie:
Voda 1/2 col,odpad 30mm, 220V, 3,6kW 10A istič/ spotreba elektrickej energie je uvádzaná v plnej záťaži.
Nakoľko technológia spotrebuje pomerne veľké množstvo vody /1 hodina parného režimu cca 30 litrov/ je nutné mať pripojený zmäkčovač vody /cca 60 eur/
Riešenie odpadu je možné zbernou nádobou ale pri veľkom prietoku je prevádzka pomerne prácna.
Uvedený konvektomat používa režim CLIMALUX kde je možné v rámci režimu mať odvetrávaciu klapku komory otvorenú alebo zavretú. V prípade otvorenej, komora odvetráva do okolitého prostredia, pomerne vo veľkom množstve, preto je nutná ventilácia, prípadne digestor.
Ďalšou funkciou, ktorú ponúka je samočistiaci program, ktorý sa dá spustiť automaticky po každom použití. Stroj má nezávislé pripojenie na zásobník odvápňujúcej chémie kde si sám určuje množstvo. /8mm plastová trubka a rýchlospojky/
Nevýhody:
GN2/3 ponuka uvedených gastronádob je menšia, nevyrábajú sa smaltované v tomto rozmere.
Pomerne veľká hlučnosť pri plnej záťaži
Nadobúdacie cena 2600 eur nový a použitý cca 800 eur.
Servisné náklady: elektrická špirála cca 120 eur, ventilátor cca 120 eur, ovladací display cca 200 eur
Samozrejme pridaná hodnota tejto technológie a využite je veľké.
Zaváranie, pečenie, parenie, výroba šuniek pri nízkych teplotách, sousvide, konfitovanie.
Čaro používania spočíva v tom, že je možné pripravovať naraz niekoľko pokrmov súbežne.







@zareaguj


Diskusia k článku

afataga
vdaka za uzitocne infosky, aj ked kupovat to asi nebudem, ale nikdy clovek nevie, kedy sa mu to zide
1x emdy
babidka
Technickym udajom som sice ani spolovice nerozumela , ale mam osobnu skusenost s konvektomatom a ta je velmi pozitivna :-) Dcera byva v zahranici a v ich prvom vlastnom byte bola kuchyna vybavena naozaj spickovymi spotrebicmi zn.Gaggenau .K nim patrila aj rura z ktorej som bola doslovane unesena .Vtedy som nevedela ze je to konvektomat ...
Robili sme v nej vsetko - piekli sme chlieb , kolace , buchty na pare , maso , nakypy , zeleninu aj zemiaky , jedlo pre babatko .Pravdupovediac - nad prilozenymi receptami som potajme stravila spolu so slovnikom niekolko noci a tuzila som odskusat kazdy jeden :-) Vianocna 6 kg morka sa urobila za neuveritelne 1,5 hodiny- najprv sa uvarila v pare a potom sa na nej urobila krasna chrumkava korka . Taku chutnu a stavnatu morku som nikdy predtym nejedla . Rura bola napojena priamo na privod vody , vsetko mala zautomatizovane , takze s udrzbou nebola ziadna velka praca . Taky drahy spickovy spotrebic si dovolit sice nemozem ale nieco menej financne narocne by snad "dobre padlo" :-)Preto ti @emdy dakujem... lebo ako hovori @afataga "nikdy clovek nevie, kedy sa mu to zide" :-)
1x emdy
kukulienka71
Milý @emdy , dal si tu toľko informácií, že je mi to až neprehľadné. Ja mám rada dostatok poznatkov, ale v inej podobe, takto to neviem použiť, musím si to znovu a znovu čítať a aj tak z toho nič nemám:-) Uprednostňjem tabuľky (ak už "pre" a "proti" a ešte tu porovnávaš aj dva typy prístrojov, ak dobre chápem...Povedz mi na rovinu: je to rentabilné pre 3 osoby, kde sa varí cca 4-5x do týždňa, čoraz menej pečie a návštevy uprednostňujú skôr prípravu jedál v exteriéri? Ďakujem ti.
emdy
určite je ja varím tiež pre troch... robím naraz viac vecí a potom balím... s použitím vákuovej baličky je to jednoduché a podstatne menej prácne
marika9
Veľmi po ňom túžim, ale nie sú peniažky a ani miesto v kuchyni. Tvoje infošky ma napriek tomu potešili. Chvíľku som snívala.



 



TOPlist