Hrachová kaša

tetrisss - fotkatetrisss, 29. januára 2012
Včera sme mali doma synka a tak sme mali dobrý obed-pečené údené koleno, kapusta, zemiaky a dosť mäska nám ostalo a tak po chvíli rozmýšľania mužíka napdlo, že by sme mohli urobiť k tomu hrachovú kašu, čo som ja za 33 rokov manželstva nikdy nevarila, inak vôbec neviem prečo, lebo ja som ešte v družine toto jedlo mala veľmi rada. Tak som kúpila hrach, žltý nemali, tak zelený so šupkami a tým to haslo. Dnes ráno som si zapla počítač a hľadám recept a všade vidím: večer si namočíme hrach , no a bolo pol desiatej ráno. Nuž ja somár, však to ma mohlo napadnúť aj bez receptov. No ale čo už, postavila som variť hrach, po pol hodine bol taký istý tvrdý, hm, z tohto dnes obed nebude. No ale keď má človek stres, tak aj myslí, vytiahla som ponorný mixér a poď ho do hrachu, mixéru sa to teda vôbec nepáčilo, hrach na to kašľal, kuchyňa bola v okolí zelená, ale po chvíli sa hrach trocha umúdril, tak som ho zase podliala a varila, po 15 minútach znova, no hádam na štvrtý krát to už aj hrach vzdal a výsledkom bol chutný, už zjedený obed :))) Poučenie: všetko sa dá, keď sa chce...
@zareaguj


Diskusia k článku

turistka
@Tetriss , si dobrá, schuti som sa zasmiala, to ja zas som dala do varenia kuracej polievky cukor, našťastie som okúsila vodu, či to bude dosť slané a z hrôzou som zistila - voda je sladká a tak šup- išla do drezu.
hubata
Hehe, kúpila si nepolený a ten je dobrý na sadenie, ja tomu hovorím že je živý. Ak ľúbite klíčky dá sa o takomto čase dobre naklíčiť. Inak ho nechaj do záhrady alebo ak nemáš, tak zasaď na balkón, vyrastie ti.
Tieto omyly sú milé, pokiaľ sa to stane susede........
evanaaa
@hubata , ale to som ani ja nevedela, lenže, ak ho kúpim normálne v potravinách, či markete, mal by byť jedlý, nie? Ja síce kupujem polený, ale nevšimla so si celý.
evanaaa
A @tetriss , nemáš tlakový hrniec, škoda, tam by si to mala rýchlejšie aj bez namočenia, ja síce mám, ale aj tak večer namáčam.
sovka62
Celom ťa vidím s tým mixérom v ruke a hrachom asi aj za ušami. Také roboty mám najradšej, keď mám pocit, že po ich dokončení by bolo vhodné vymaľovať kuchyňu. Ja (aj kuchyňa) bývam takáto oprskaná, keď varím džem, alebo šošovičnú, či zemiakovú kašu. To tiež fŕka na všetky svetové strany a ak prskne na ruku, páli ako šľak.
tykadielko
super si sa vynašla, no viem si to živo predstaviť....občas sa aj mne podaria takéto experimenty, pobavilo ma to :-)))))))))))
an3da
Ja si prosím aby mi niekto vysvetlil čo je: hrach, hrášok, bôb či fazuľa.
U nás sa hrach menuje ten čo sa varí mladý, je zelený a okrúhly.
Bôb alebo fazuľa je rôznej veľkosti a on sa namáča alebo sa trochu
odvarí.
Hrach si kladieme do zmrazovaču, ked ho máme viac.
marcy
u nás je mladý zelený Hrášok,sušený žlto-zelený Hrach,fazule sú rôznej farby a veľkosti ,Fazuľové struky sa využívajú mladé na prívarok,či polievok ,bôb je strukovina,častejšie sa využívala v minulosti....teraz skôr do kŕmnych zmesí
radulienka
@an3da , ako už spomínala @marcy , mladému sa hovorí hrášok, keď sa mladý nechá sušiť, voláme ho hrach a to buď so šupkou, môže byť zelený a žltý, alebo tzv. vylúpaný bez šupky. Fazuľa a bôb sú tiež usušené druhy strukovín. Mladý bôb sa dá chutne pripraviť, suchý bôb sme skôr jedávali ako pochúťku (namiesto pukancov). Suché strukoviny treba namáčať, ale majú aj inú chuť. Ale všetky druhy sú dobré a zdravé.
kuchticka
@marcy , u nas bob predavaju dost draho v lahodkovych potravinach a kupujeme ho ako prilohu k akemukolvek jedlu. Je velmi hodnotny pre ludsky organizmus. Predavaju ho ako zelene struky a musis doma lupat po uvareni, aleo pred a tiez uz vylupany cerstvy.
matata1
Keď zabudnem namočiť strukoviny, pomáham si tak, že ich dám do termosky, zalejem vriacou vodou a termosku zatvorím. Pomôže to skrátiť dobu namáčania.
babidka
No , je to zabavne - ked sa to stane inemu :-))) Ja som zasa raz urobila naopak - zabudla som , ze sosovicu netreba mocit od vecera , ze ta sa uvari dost rychlo aj tak . Tak som ju namocila , na druhy den dala varit a sla s detmi na prechadzku ...Sosovica vyzerala uvarena ,takmer vsetka voda sa vstrebala a tak som priliala este vodu , pridala zeleninu a varila takmer dalsiu hodinu :- ))) Veruze ten husty nedefinovatelny privarok s kuskami mrkvy by sa tazko dal identifikovat ako sosovica :-))))
sovka62
No, @babidka , ja by som takou šošovičnou kašou nepohrdla. Ja mám rada všetko husté, omáčky aj polievky. Som taká ako tá, čo o nej hovorili: "Kým omáčku navarila, tri varechy zlomila" -:)))))))))))))))))))ň
rigocka
No veru,keď sa to stane inému je to smiešne:)),ale viem si predstaviť ako by som asi zúrila ja na tvojom mieste:)
arasidka
jAby ste neboli smutné, že len vám sa nedarí, mne sa nedarí dnes celý deň, akosi mi je smutno, či kieho oného. A včera som si chcela rozmixovať banán v mlieku, mala som na to chuť ráno, a tak som ponorila do nádoby nový mixér ............ mám pokračovať? Nechám to na Vašej fantázii. Poviem iba toľko, že dzedko to nemosí, ale fúzy mal celé od banánového mlieka ....hold bol v nesprávny čas na nesrávnom mieste....:)
evanaaa
....a fazuľa je suchá, vylúpaná, kým fazuľka sa hovorí strukom, zelenej fazuľke. A ešte je aj cícer, aj ten je dobrý.
matata1
Mne sa raz podarilo ostriekať lepší kúsok. Robila som v jednom bare, a stály zákazník sedel pri bare vedľa zrkadla na celú stenu. Šla som robiť šľahačku, šupla som ju do fľaše, zatvorila, zašróbovala bombičku a hotovo! Fľaša urobila kššššk a viete si predstaviť čo bolo ďalej. Zákazník dopadol ako v zlej komédii, keď sa odlepil od zrkadla, ostal po ňom iba obrys. Ešte že mal zmysel pre humor.
matata1
Oprava : podarilo vyrobiť lepší kúsok - ostriekať zákazníka.
pacik
:-))))))))) už ma boli brucho od smiechu, ale aj ja mám podobné zážitky, na vlastnej koži a kuchyni...
evanaaa
No, teda, @matata , a ako si sa cítila ty? To je fakt ako v groteske, už len pri tej predstave sa smejem chichi.
svetlana9
skúsim ja tie strukoviny roztriediť - lusky = zelená fazuľa /v okolí Trnavy/, tiež fazuľka; bôb = väčší druh fialovej prskanej fazule /na juhu stredného Slovenska/ a kŕmna strukovina; aj polievku u nás tak volaljú - kyslý bôb; biela fazuľa - to je - všade rovnako, u nás sa z nej varí len sladká polievka s cestovinou, v okolí Trnavy sa z nej varí kyslá polievka; hrášok - zelený guľatý, na zeleninové polievky; hrach - lúpaný, polený sušený, žltý - na hrachové kaše; šošovicu - na polievky, na prívarky - nenamáčam, ale dobre pemyjem dám variť s trochou vody asi 10 minút, opäť dobre premyjem tú fialovú vyvarenú vodu z nej, dám čistú - dám pochutiny, zemiaky - podľa toho, čo práve zo šošovice varím. Mám známu, ktorá to takto robila, ona pracovala v laboratóriu a keby som vraj vedela, koľko nezdravých látok obsahuje tá voda zo šošovice. Odvtedy ju pripravujem týmto spôsobom.
hubata
@svetlana9 to vážne? A aké nezdravé látky môže obsahovať šošovica?

Ja opačne: šošovicu dobre premyjem, namočím trocha do vody ale v tej istej vode aj varím. Veď ty vyleješ tú najlepšiu vodu kde sa vyvarí všetko čo šošovica obsahuje. To ako keby si išla variť mäsovú polievku, vyliala prvú vodu a nahradila ju čistou vodou z vodovou. Strukoviny nám predsa nahrádzajú bielkoviny čo sú v mäse a ty ten vývar vyleješ.
alena45
mňa zasa prekvapil ten bôb. Lebo bôb je bôb a fazuľa je fazuľa, hoci je veľká a fialová. U nás sa jej hovorí bobovica, no lebo bôb je bôb. Suchý bôb je hnedý.
cistinka
@hubata a vieš, že som poznala jedného Béďu, čo si hovoril, že je kuchár a hovädzí vývar tak varil. Najprv mäso s kosťami povaril, potom vodu vylial do výlevky a dal druhú. Tvrdil, že sa to tak v škole učili, aby nemal zakalený vývar....no proste Béďa :-)))
svetlana9
@alena45- a ostatné dámy - teraz vyzerám ako nejaká neskúsená a negramotná gazdiná. Ja som len napísala ako som vo svojom živote poznala v jednotlivých regiónoch strukoviny. Nepochopili ste to ani jedna. Práve preto ste pomýlené a hľadáte ako je to správne. Nuž ale nabudúce sa radšej do komentárov nepripojím a nebudete mať starosti ako niekoho sprdnúť. Treba si niekedy aj dvakrát prečítať kým odpoviem.
alena45
nebudeš mi veriť Svetlanka, ale ja som si Tvoj príspevok naozaj dvakrát prečítala. Asi to bolo málo.
Aj ten druhý som si prečítala viackrát a stále hľadám zmysel Tvojej vety :
"Práve preto ste pomýlené a hľadáte ako je to správne."
@ čistinka, hovädzí vývar tiež robím tak, že prvú vodu zlejem, mäso znovu umyjem a dám variť do novej vody. Tiež som to niekde počula, a tak som si to zapamätala.
domacapani
Moj manzel nie je velmi sikovny v kuchyni, a mali sme navstevu. Bolo treba otvorit cervene vino. Manzel nechodi a nechodi. Isla som do kuchyne pozriet co sa deje. Kuchyna cervena od vina, manzel tiez (bezova kosela a hnede nohavice), v poharoch nalaite cervene vino a tam drobulinke kusky korku. Do dnes neviem. Nepytala som sa, len som precedila vino, a zacli sme jest. A, do dnes nachadzam cervene flaky okolo linky, pod skrinkami, v roznych skarach. No, pusti chlapa (mojho) do kuchyne. -:)
matata1
@evanaaa vieš si predstaviť ako asi. Nevedela som, či mám ujsť, zaliezť pod bar (alebo ešte lepšie do nejakej škáry), alebo ho chudáka nešťastného nejako obriadiť. Jedno šťastie bolo, že on bol vtej chvíli jediný zákazník :o))) Ver mi, od vtedy som šľahačku vo fľaši nikdy nerobila, a bojím sa aj sifónovej fľaše.
svetlana9
@alena45 vetou "práve preto je to tak a hľadáte ako je to správne", lebo sme každá z iného regiónu a kuchárske umenie nám odovzdávali naše mamy a staré mamy. V každom nárečí sa všetko volá inak, ako napr. varecha, naberačka a žufanka - ako je to správne po slovensky, a čo to kde znamená? Varecha - tak volali naberačku tu na juhu stredného Slovenska, kde žijem, žufanka zase v Trnave a okolí, odkiaľ pochádzam a naberačka je to spisovne.
matata1
@lumilka1 to musela byť sila!!! Moja predstavivosť zapracovala, a rehocem sa pri predstave, ako vyzerala tvoja kuchyňa.



 



TOPlist