Ani na Vianoce nechcem Nigellu

zemo - fotkazemo, 18. mája 2014
Chvalabohu je dávno po Vianociach, a tak je nanajvýš múdre a aktuálne o nich písať. Považujem totiž za úbohosť ducha, dno kreatívneho myslenia a za absolútnu zvrátenosť písať pred Vianocami len a len o Vianociach. Ako to praktizujú printové média od bulváru cez časopis Láskavé pohrebníctvo až po Veselého krížovkára pre staré panny. Vianoce nás pred Vianocami dusia zo všetkých strán. Ešte, že nie sme Mohamedáni. Tak by sme museli mať Vianoce tridsať dní. Cez deň pôst ako za adventu, po západe slnka tridsať dní kapustnicu a kapra.

Pod vianočný stromček nepatrí ani kniha o Vianociach. Maximálne tak o veľkonočných vajíčkach. Vianočná kniha pod stromčekoch silene evokuje príklad z Filipín, keď sa tamojší fanatici vlečú buď s krížom a bičujú si chrbát do krvi. Pán sa z nich skutočne, ale skutočne teší! Je nádherne mokrý máj a to je ten najlepší čas ako vám povedať o knihe Vianoce s Nigellou. Prosím láskavé Varecháčky, aby na mňa netasili meče, nože a vidličky. Dajte právo vysloviť opačný, ako nadšene pozitívny názor na túto tetu spoza televízneho šporheltu.

Celý rok ma ide z tej kuchárskej guruice uchytiť. Stačí mi letmý sekundový pohľad na večne vyškerenú bývalú vdovu za sporákom pri prepínaní programov. Viete, dámy, jej recepty uznávam, snaží sa skutočne o revolúciu v kuchyni. Hlavne tým, že v receptoch mieša piate cez deviate. Už si z nej kuchári zobrali príklad. V Čechách začali podávať k plzenskému pivu jaternice s džemom. (Fakt, nekecám!) Okrem toho si neviem nájsť spoločné siločiary s dcérou bývalého britského ministra financií Nigela Lawsona pre jej necitlivosť. Jej druhý manžel multimilionár a zberateľ umenia Charles Saatchi sa s ňou rozviedol za 60 sekúnd, lebo bol rozčarovaný, že ho nebránila po tom ako médiá zverejnili fotografie, na ktorých ju drží pod krkom. Podľa sedemdesiatročného Saatchiho išlo len o malú hádku a manželku neškrtil, len ju hravo chytal za krk. Chudák chlap. Kto by ženu nechytil hravo pod krk, keď vyvára len v TV a doma je prázdna chladnička! (Nigellin druhý muž spolu s bratom viedol reklamnú agentúru Saatchi & Saatchi. Bola v 80. rokoch minulého storočia najväčšia na svete. Keď ich v roku 1995 z firmy vyhnali (!), založili si novú pod názvom M&C Saatchi. To len na dokreslenie občianskeho profilu uja hravo chytajúceho pod krk.)

Jáj, a aby som nezabudol. Kniha! Sú v nej recepty, ktoré sa hodia na Slovensku po celý rok. Lebo Briti v ich nádhernej ostrovnej izolovanosti sa považujú za vyvolený národ nielen v ich koloniálnej minulosti, ale aj vo vianočnej gastronómii. V najkrajšie sviatky roka sa u nich stoly prehýbajú jedlami, ktoré u nás doma skôr zblafneme vo všedné dni alebo menej sviatočné nedele. Celá kniha vychádza z anglickej vianočnej tradície. Väčšinu receptov by sme na Slovensku počas Vianoc určite nevyskúšali.

Aby som vám dokázal, že nie som zaujatý, tak som si všimol jedno pozitívum. V knižke Nigella prichádza s množstvom praktických rád na rozvrhnutie si času tak, aby ste na poslednú chvíľku v šialenom strese neuvažovali iba medzi dvomi možnosťami. Rituálnou samovraždou prehltnutím varešky alebo hanbou nebotyčných rozmerov, ktorú utŕžite, ak naservírujete nepodarené a neinšpiratívne jedlo.

Rozvrhnutie času je naozaj nevyhnutnosťou, lebo rozpočty surovín sú určené pre veľké skupiny ľudí, často pre 10 až 16 ľudí. Keď chcete tieto recepty použiť, musíte vziať do rúk kalkulačku a pomer surovín riadne upraviť. Ak však nebývate v cigánskej osade, kde desať ľudí je taká menšia rodinka. Práve pre hromadná nájazdy stravníkov Nigella šetrí čas a vyhýba sa zbytočnej námahe v kuchyni. Využíva polotovary, jedlá predvarí, odkladá na pár dní do chladničky alebo mrazí a rozmrazuje. Pri počte ľudí pri stole má doma okrem obývačky, spálne, detskej a hosťovskej izby miestnosť, kde sú len samé chladničky a mrazničky. A v nej palmu s malou opičkou. Aby „chladnivačka“ nepôsobila dnu tak chladno.

Najväčšou slabinou knihy je nekvalitný preklad z angličtiny. Kto je citlivý k písanému slovu, trpí pri krkolomných vetných konštrukciách, ktoré smrdia po anglickej štruktúre vety a slovoslede. Asi neprešli ani korektúrou anglického prekladu a ani jazykovou korektúrou. V knihe je veľa prekladových, gramatických a štylistických chýb.

A čo ma štve najviac, kuchárske knihy by po preklade, kde asi najviac pomáhal profesor Gooogle, mal prečítať človek, čo sa vyzná v gastronómii a kulinárstve. Ten by nepustil blbosti ako Prosecco je ovocné víno, bouquet garni je zmes korenia, zo suchého vermútu sušený vermút, zo zlatého sirupu melasový sirup (príbuzné produkt, ale golden sirup nie je melasa) a nealko bitter lemon sa zmení doslovným otrockým prekladom na horký citrón, cheesecake na tvarohovú tortu a podobne.

Rozhodol som sa presne podľa návodu urobiť také vianočné rebierka marinované v bourbone a prílohu Spoonbread, čo je kukukuričný nákyp. Variť a piecť viem a ľúbim už roky rokúce. Presne som zachoval aj gramáž a lyžicové mierky. Rebierka boli veľmi sladké a aromatické. Rovnako aj v prílohe dominovala sladká chuť. Chuťovo to bola veľmi nevyrovnaná kombinácia, skoro úplne absentovala slaná chuť. Dať si k tomu krémeš a niet rozdiel.

Výsledok pečenia a varenia s Nigellou ma opäť utvrdil o mojom skalopevnom presvedčení, že na kuchára Oliviera a kuchárku Nigellu sa dá len pozerať. Od ich jedál ma chvalabohu oddeľuje sklo obrazovky, či čo to teraz tam dávajú. Keď kňučia báječné jedlo, neverím im ani slovo. Iba ak by mi implantovali jazyk anglického stravníka, ktorý bez mäty nezje nič.
@zareaguj


Diskusia k článku

hubata
Neviem sa vyjadriť priamo ku knihe, lebo odkedy mám internet nechhala som si len pár receptov napísaných babkinou zrobenou rukou a pár receptov od mamy písaných na písacom stroji - na pamiatku.
Ale anglické recepty nemusím a zvlášť anglické zákusky. My máme lepšie česko-slovensko-maďarské. S nimi si nikdy neurobím hanbu, chutia každému, nie sú na jedno kopyto ako anglické.

.... a @zemo kde si bol tak dlho?
julica
Obhajovat domace nasilie a kydat na cudziu gastronomiu… to je také mačovské, smrdiace komplexom.
zemo
Mila Julica, skutočne som najsamafasa rodený mačo. Väčší ako maco tatranský, ale neobhajujem domáce násilie, treba čítať a všimnúť si, že o dedkovi, čo škrtí svoju druhú mladšiu ženu, som písal sarkasticky pozitívne. Treba asi prečítať tie riadky znova a potom sa pochopí. A nekydám na cudziu gastronómiu, kydám na formu ako ju tá sufražetka (keď ja som mačo, Nigella musí byť zákonite sufražetka v zástere) prezentuje a je mi z predvádzačky blbo podobne ako z toho bábkohera Oliviera. Urobil som súšku správnosti s rebierkymi, som iba mäsožravec a je mi ľúto, výsledok bol nepodareným bratrancom torty. Milá hubatá, mal som iné zábavky, chcel som sa vrátiť, ale potom, čo mi vyviedla redakcia, keď som vám chcel predstaviť unikátnu kuchárku lacných jedál, sa zase lúčim.
1x pavas
sara8
No, neviem, ešte sa mi nestalo, aby recept od Jamieho nesedel...
podľa Nigelly som zatial iba piekla a bolo to vydarené, je fakt, že cukor uberám pti všetkých receptoch. A čo sa týka prekladu jej kníh - súhlas. Je to hanba a katastrofa. Preto sa vždy snažím kupovat v českej verziii.
svedka
,,Prva´´ cast Tvojej pseudorecenzie je tak neprijemne napisana,ani nie sarkasticka,skor bez vkusu...akoby si chcel byt vtipny,ale veeelmi umelo a silene...,,Druha´´ cast je ok a je to Tvoj nazor,da sa to citat :) Ale od Jamieho mam takmer vsetky publikacie a este som sa nesklama.
letisia
@zemo prečo píšeš tak "jedovato"? Aj kritika sa dá napísať ľudskejšie, s nadhľadom. Možno potom by ju varecháči skôr prijali, či pochopili.
babidka
Mily @zemo - ak ti recepty od Nigelly "nesedia" to este neznamena , ze su zle :-) Su iba -ine...Naozaj nemusis byt taky az nechutne sarkasticky .Neviem , kolko a akych receptov si skusil uvarit podla tejto knizky aby si bol objektivny. Ja som ich vyskusala dost na to , aby som bez posmechu mohla povedat ze nie su to recepty podla mojej chuti .Okrem dezertov , lebo tie mi naozaj chutia :-) Ked uz kritizovat , tak objektivne ...ved si novinar :-)
gubics
Ty si novinár? ale dobre zakomplexovaný. Prečítala som si ešte niekoľko Tvojich komentárov, a mám taký dojem, že asi Tvoje články nikto neuverejňuje a nečíta, preto s nimi otravuješ Varecháčov. Keď sa Ti nepáči Nigella, tak jej recepty nečítaj , a hlavne sa nestaraj o jej súkromný život. To nemá nič spoločné s jej receptami. Ja som tú knihu nečítala, ale som už vyskúšala niekoľko jej receptov a boli bezchybné.

evusik
@zemo je mi ľúto, že sa do teba všetci pustili s takou chuťou, ale myslím, že si s tým tak trochu počítal...
mne sa to čo si napísal veľmi páčilo, nechýba tomu nadhľad a humor... mne sa teda vôbec nezdalo, že by si podporoval násilie na ženách, lenže u nás si z takýchto vecí srandu nemôžeš robiť a basta...
ja mám tiež knihu od Nigely "Hostina" sú tam recepty na všetky druhy domácich osláv od svadby až po kar... ja keď dostanem novú kuchársku knihy, dám si ju na nočný stolík spolu s farebnými lepkami a po večeroch si čítam a robím si záložky ktorý recept sa mi páči a chcem ho celkom určite vyskúšať a v tejto veľkej 500 stranovej knihe veľkého formáty mám zazáložkované 3 recepty, nič moc, že?
a samozrejme preklad... absolútne súhlasím s tým, že preklad je príšerný s kopou nezmyslov, nerobila som si poznámky na túto tému ale doslova sa text ťažko číta lebo mu chýba logika... skrátka šetria kde sa dá...
minulý rok som mala šťastie, že som dostala viacero kuchárskych kníh, všetky prekladané a všetky s tými istými nedostatkami... ale čo je zaujímavé dostala som aj knihu od M.Králikovej, čo je slovenská kuchárka, čiže žiaden preklad a tak isto - more chýb a nepresností... a pri tom sú tie knihy také drahé :-)
neviem čo sa stalo, že len čo si začal už aj končíš, ale je to škoda...
zemo
Evúšik, samozrejme že som s tým počítal, nepoznáš ma dlho ako provokatéra? Ale za tým, čo som napísla, si stojím, ale nikomu neberiem právo na jeho názor. Nie som jedovatý, som proste kuchársky mužský element. Voda a oheň sa tu stretli :o) Nekončím pre Nigelu, ale preto, že ma nahneval administrátor s prvým príspevkom o kuchárke pre "chudobných". A možno aj pre kecy o tom, aký som ja novinár. Len odkazuje podobným katinkám, že mám za sebou 30 preskákal som toho dosť, od rozhlasu, Rádio Twist, Markízu, dokumnetárny cyklus Čudná šou, editorovanie v bulvárnom Plus jeden deň a tak ďalej. Stále ma písanie živí, články sú od Trendu až po portál pre knihy Gorila.sk. A mám právo hodnotiť ako neprofesionálne žubrienky, čo vedú teraz Varechu. Sladká múdra Sandra a rozhľadený pán Matyáš, keď to rozbiehali. Teraz som chce relaxovať na Vareche keď sa mi nechce písať vážne. Ale perly... nie, radšej utrum. :o)
1x pavas
vevajda
A preto som si nedavno dopriala lahodku vo forme kucharskej knihy od Gordona Ramsaya. Samozrejme, v anglictine :) jupiii to sa bude kuchtit !
gabinaone
Knihu od Nigely nemám, som ale vášnivá kuchárka a rada pečiem, skúšala som jej recept, ktorý piekla na TV Paprika, no poviem Vám, nie nadarmo sa hovorí, že najhoršia kuchyňa je anglická...čokoládová torta síce vizerala dobre ale čo som sa natrápila, kým bola ako-tak poživateľná...ona povie časť informácií o surovinách, je ich povedzme 5 - 6 a to si hravo zapamätám, napíšem a skúšam....no ďakujem, budem tvorivá sama a že sa mi darí viem, mám okolo seba ľudí, čo mi to povedia....
radox1
spomente profi kucharovi meno nigela a len sa usmeje.ta baba nevie do ruky poriadne ani chytit nôz,nie to este varit.vsetko za nu robi produkcia a ona to len finalne predvedie.
babidka
Velmi vazne by som tie "profesionalne"nazory nebrala :-)Ved len spomente profi kucharovi akekolvek zname "kucharske "meno a zvacsa sa zatvari tak , ako keby sa mal ihned po....blinkat :-) Videla som ako sa tvaril jeden nas znamy "televizny"kuchar ked sa ozvalo meno dalsieho "este znamejsieho" TV kuchara :-) Bolo to trapno-smiesne ....A nebol to jediny pripad:-((
Pred casom som dostala knihu "Dezerty" od nasich elitnych sefkucharov . Horko-tazko sa mi podarilo vybrat jeden jediny ktory by mi vyhovoval a ktory by som nielen upiekla ale aj zjedla . Je pravda , ze ju vobec nepouzivam .Ale je pravda aj to , ze to este neznamena , ze su tie recepty zle alebo nejedle :-) Iba su....ine !
Nigella sa netvari ako svetova kucharka , netvrdi to o sebe a ked si jej knihy /aj TV program/ lepsie prezriete , zistite ze vzdy tvrdi ze je iba jednoducha amaterka . Nikoho nepoucuje , nikoho nezosmiesnuje /iba ak seba/ a asi aj preto je taka popularna.
svedka
Nigella je hlavne preslavena jej foodporn-om a kokainovou historiou :) Nie pre extra recepty,
astheart
Tak už ji holku přestaňte pomlouvat! :D :D :D Je fakt, že anglická kychyně se nedá skoro jíst a všechny dezerty jsou příšerně přeslazené. :)
arctida
Na túto stránku chodím často, hrabem sa v receptoch, doteraz bez komentárov. Až Tvoj príspevok, zemo, ma podnietil zaregistrovať sa a reagovať.
Priznám sa, že mám mlsnú papuľu a len tak hocičo nezjem:-) Úplná katastrofa nastala, keď som sa na staré kolená presťahovala k dcére do Londýna. Prvú anglickú kuchársku knihu som prečítala spredu zozadu a pýtala som sa samej seba: ...a čo mám teda vlastne variť??
Takže, milý zemo, schuti som sa zasmiala na Tvojej výstižnej recenzii vianočnej knihy:-) Sedí to do bodky! :-)
Milé kuchárenky, ocitla som sa v kuchárskej ríši divov, ale tá Alenka to mala jednoduchšie:-) Chýbajú tu ingrediencie ako polohrubá múka, chýbajú koreniny, vy to máte ako samozrejmosť, tak si to len ťažko viete predstaviť. Pomaly v každom recepte narazíte na čosi, čo tu neexistuje, nepoznajú. Sú tu aj slovenské potraviny, pošlú Vám, čo len chcete, ale preplatíte to päťkrát. To Vám zoberie chuť vypekať či vyvárať.
Jamieho či Nigelline jedlá Vám pôjdu po chvíli ušami. To by ste neverili, ako skoro človek zistí, aký je v jedle konzervatívny! :-)
Súhlasím so zemom, tie recepty sú akurát na kulinárske experimentovanie, ale nie na bežný život.
Zásluha Jamieho je ale aspoň v tom, že sa snaží dostať do škôl živú zeleninu či ovocie. Tu väčšina mladých mamičiek nevie, čo je strúhaná mrkva s citrónom pre dieťa. Lacné hotové polotovary sú príliš veľkým lákadlom. Vždy si pomyslím, majú tu takú prísnu sociálku, ale mali by tým matkám odobrať deti za to, ako ich stravujú!
Na tému tunajšieho stravovania by sa dali písať romány:-), ale nemám čas, idem zase obehnúť okolité poľské obchody, či nemajú aspoň tvaroh:-) A dám pol kráľovstva za kocku živých kvasníc...
zemo
No ukázalo sa, že Varech jer ako naša spoločnosť. Dve nezmieriteľné skupiny. Ďakujem dámam z môjho srdca komunity, že sa ma "zastali", lebo už som si pripadal ako Hus, Húska a Husák dohromady na hranici :o)
1x pavas
zemo
Bože, som prezradená! Ale o tom, že mám anjelské krídla a čertovský chvost nikomu zatiaľ ani muk, milá Brix, prosím, prosím :o)
1x pavas
hubata
Nigella aj Jamie varia hlavne pre peniaze, tie ich recepty sú na jedno kopyto: Jamie kopec zeleniny k nejakému opečenému mäsu, aby to na obrazovke dobre vyzeralo, Nigella kopec kuchynských pomôcok a vždy chváli jednu poživatinu "bez ktorej sa nemôže zaobísť vo svojej kuchyni" - ako reklama výrobcom. Ukážu aj záhradu o ktorú sa Olivierovi stará - záhradník s obrovskou, prehnojenou zeleninou, akú v skutočnosti nikdy nedopestujete bez umelých hnojív. Tak a teraz anglický a iný západný trh je už nimi presýtený a prišli vyslankyne J. O. rozdávať rozumy na Slovensko. Chytíte sa na udicu?
hubata
Aby ste nemuseli hľadať, tu je článok o zdravej anglickej výžive: "Ambasárdorky Jamieho Olivera na Slovensku:
Aneta Orosiová a Janica Lacová"
zemo
hubiky bubiky, presné a výstižné! A ešte keby im zakázali slová báječné a fantastické, tak by TV obrazovke mlčali :o)))
1x pavas
chutimi
k JO - neviem, co sa vam na nom nelubi. myslim, ze chlapec dokazal toho viac nez vsetci tu dokopy. Zaujimave, ze tu na neho nakalda niekto, kto tu ma najnovsi recept z 2012 a predstavou dobreho jedla bude asi nieco obalit, vyprazit a zajedat to krumplami.

Jeho recepty sem-tam pouzivam, pripadne sa necham inspirovat a urcite nie su jednotvarne (a pokial by malo byt jednotvarnostou zelenina/salat k masu, tak by si kopec ludi mohlo zobrat priklad).

K Nigelle sa nevyjadrujem. Mam nahratych par vybranych dielov z TV Paprika, ale urcite to nepovazujem za top. Na druhej strane nemal som nikdy dojem, ze by sa za top sama povazovala (ako nejaky debilny cesky sefkuchar, ktory nevie povedat vetu bez "ty vole")

Chcel som sa ale hlavne vyjadrit k tym prekladom - je mi dost nagrc z toho, ako su knihy, clanky, ale aj dabingy prekladane a este k tomu (ne)editovane/opravovane. Ale nebojte, je tu velmi lahka pomoc - nespoliehajte sa na blbe preklady a skuste trochu potrapit hlavu a citat/pozerat v originali. Pokial neovladate ziadny vyuzitelny cudzi jazyk, chyba bude asi niekde inde...
zemo
Milé nechutí mi, Vaša predstave o gurmánstve a kulinárstve, citujem : " Zaujimave, ze tu na neho nakalda niekto, kto tu ma najnovsi recept z 2012 a predstavou dobreho jedla bude asi nieco obalit, vyprazit a zajedat to krumplami". Mne stačí aby som s vami nekonzervoval a ani nehovoril. Ak niekto nemá chuť zverejňovať recepty, nebol na tejto stránke dva roky, znamená, že nemal k tomu chuť, a nežerie len krupomple a vo sviatočný deň grumbír a zajedá ich mladou cibuľou a pri tom prdí a grgá.. A L.O. je televízny produkt na úrovni Mázikovaej. Sorry, inak neviem zhodnotiť malého narcisa, okolo ktorého lietajú len peniaze, ktoré sú dôvodom jeho vzniku :o( Apropó - pozerám filmy v anglickom originále, ale hlavu drať čítaním Nigeloidnýchi žvástov, toť cesta zarúbaná, pane...
1x pavas
fiametta
J.O. - všetko čo som z jeho kucháriek uvarila sedelo a chutilo. mám rada hlavne jeho 30 minútovky - zrejme to bude tŕňom v oku tým, čo sa radi vyhovárajú, že oni "nemajú čas" na to, aby si uvarili a preto si radšej dajú hambáč či mrazenú pizzu. Nigella - iný štýl, taký "gazdinkovský" , toto si predpripravím teraz, toto namarinujem...ad preklady - no to viete, keď tí prekladatelia, koťuhy jedny, nechcú robiť proofreading po strojnom preklade. tak sa na to redaktori vyprdnú, prebehnú to kontrolou pravopisu a jedeeem. asi to bude tým, že ten proofreading strojového prekladu zaberie skoro toľko času ako normálny preklad a agentúry, dobráci jedni, chcú za to platiť cca tretinu ceny ako za preklad. no neskočte po tom - kšeft tisícročia:)



 



TOPlist