Ako som sa pri jednom úplne jednoduchom pečení koláča potrápila a aj trochu poplakala

forneta - fotkaforneta, 30. mája 2010
Bol piatok 28. máj 2010.
Nikto nebol doma a babka ležala v posteli chorá tak som si povedala, že idem ničo upiecť. Našla som si teda jeden koláč aj na menej ako 15 min. prípravu.
Tak som išla podľa receptu ako píšu: ,,Tortovú formu vymastíme olejom a vložíme do rúry, ktorú sme práve teraz začali rozohrievať." Povedala som si že to je čudné ale píše to svetovo uznávaná kuchárka tak prečo by to nemohla byť aj pravda? Hneď ako som formu vložila do trúby som začala s prípravou cesta. Všetko som jednoducho zmiešala a trúba zrazu ,,ťukla" (nám to tak robí keď je už trúba vyhriala na danú teplotu). Otvorila som trúbu a zrazu taký dym že ma veľmi štípali oči. Potom som pozrela na formu... našťastie sa jej nič nestalo až na to, že bola trochu ožltnutá z toho oleja. Išla som tam liať cesto - Ale ja blbá som zabudla na to, že my máme takú formu, na ktorej boku je taká spona a ňou sa odstraňujú boky - takže to riedke cesto sa mi lialo z tej formy cez podstavu alebo ako to nazvať. No dobre s miernymi nervami som vypla trúbu umyla som formu a vystlala som ju alobalom. OK. Potom som tam zase naliala cesto a kým sa rúra predhreje tak som išla dať umyť riad. Trúba predhriata, a druhá trúba (ja) si všimla že to tečie. Už boli nervy ako nervy. Trúbu som znížila z 200 °C na 150 °C a zase preliala cesto, umyla formu, vystlala som ju 2 vrstvami alobalu, zase sa všetko zopakovalo. VEĽKÉ nervy. Už sa mi aj slzy tlačili do očí aká som blbá tak zase som všetko zopakovala - našťastie sa to už nepokazilo. Ale ako sa hovorí: ,,Nehovor hop, kým neskočíš" Povedala som hop, cesto sa začalo zdvíhať až cez okraj. Nechala som to tak veď sa to stiahne späť - čo sa aj stalo - našťastie.
Ale pri tom liati cesta ma išlo poraziť... ľudia... toto by ste neverili ako mi bolo... mala som slzy na krajíčku - nie z toho dymu z tej formy, ale z toho aká som nevšímavá.
@zareaguj


Diskusia k článku

svetlana33
veľmi dobre si to vyrozprávala - si šikulka nielen v kuchyni, ale aj na "papieri" - zapisuj si svoje zažitky, aj také, čo Ti prerozprávajú iní - sú to pekné spomienky
tinca
@forneta , bol síce piatok, ale veď nebolo 13-teho a toľká smola. To sa stáva aj starým kuchárkam, hlavne že to dobre skončilo.
evusik
@forneta ta sa stáva a ešte sa ti to moc krát stane. Ja som mala dnes tiež deň blbec, všetko mi padalo z ruky - najprv sa mi rozkotúľali zemiaky po kuchyni a poobede som vytiahla z mrazáku zmrzlinu a pri otváraní sa mi vyšmykla - vrchnák mi ostal v ruke a môžeš tri krát hádať ktorou stranou padla zmrzlina na zem .... a aby toho nebolo málo, keď som ju zdvíhala, zdvihla som len krabicu a zmrzlina zostala prilepená na zemi :-)
evanaaa
Fornetka,to,čo sa ti stalo, nech ťa netrápi, stávajú sa aj horšie veci i skúseným gazdinám. Už len tú tvoju odvahu piecť treba ohodnotiť kladne. Asi sa tá forma moc rozohriala, druhýkrát to nerob, možno to teplo mení aj štruktúru cesta.Aj tak si to pekne dokončila.
forneta
dakujem všetkým...
sandratamer: néé... bol to clafoutis... pridám sem naň aj recept...
evia
milá fornetka, ja už mám vnukov v Tvojom veku, ale priznám sa, že aj ja som začínala svoje kuchárske umenie tak ako Ty. Ja som ako desaťročná robila lokše z hrubej múky a aj som ich napiekla. Môj otec vtedy musel zaťať všetky zuby keď ich jedol, také boli tvrdé. Ale nevzdávaj sa, za pár rôčkov si na toto všetko s úsmevom spomenieš.
babidka
@forneta ,pekne napisane - naozaj . Ocenujem aj krasnu spisovnu slovencinu. mne sa take veci stavali aj stavaju ...:-) raz mi doslova "vykypela" babovka , ktoru som robila snad 30x predtym bez problemov ....vyzeralo to ako nejaky chemicky pokus alebo " hrncek var" lebo vo forme nakoniec ostala iba asi 1/3 cesta a aj ked bolo upecene , tak toho bolo akurat tak pre 1 male dieta :-) tak som to nakoniec zjedla sama ................:-)A kolacik chutil ?
forneta
ďakujem... =)) viete ani si to tak človen neuvedomuje ako rozpráva alee... keď počujem rozprávať moju maminu... ona nehrreší... bože chráň ale nepovie že euro ale evro... alebo nie že ako ale jak... nie že rýchlo ale friško... ale na 2. strane aj vela čítam takžéé... je to z toho
honestka
Aj ja sa pridam, ze hoci to bol "neuspech" poucila si sa a na buduce aj ked ti nieco recept povie neurobis to lebo logicky povies, ze je to zrejme nezmysel. Stava sa, ze niektore tolkokrat vyskusane recepty nie su vzdy uspesne. Ale tak sa ucime vsetci a hlavne ze neuspech ta neodradi od dalsich kuchynskych dobrodruzstiev. A dodnes poznam snad iba jeden recept, ze panvica sa musi dobre vyhriat dopredu a je to na "Kukuričný Chlieb," a bez vyhriatia by nenaskocil.
A clanok sa mi tak bez problemu pecital, ze som si dvakrat pozrela od koho je. Dakujem Forneta!
sovka62
Ach, srdiečko moje, to teda bola smola. Hlavné ale je, že nakoniec všetko dobre dopadlo. Nič si z toho nerob, všetkým sa nám občas stáva, že niečo nevyjde tak, ako sme si plánovali. Tak veľa vydarených koláčikov do budúcnosti!
jezibabka1
@forneta každý raz musí niečim takým prejsť, nič si z toho nerob, aj keď sa Ti to zdalo ako pohroma, budeš na toto pečenie v budúcnosti určite spomínať s úsmevom:)
bambulka51
Si veľmi šikovné dievča,pretože ľahko sa je vzdať,ale Ty sa nevzdávaš!!!Tak sa drž,prajem Ti veľa trpezlivosti,ahoj!!!
bozulka
Milá @forneta nič si z toho nerob.Ja som už dosť zkúsená kuchárka a tiež som si myslela,že som blbá.Kúpili sme pekárničku lebo moja nevesta mi ju veľmi doporučila.Pri mojom prvom a na dlhý čas aj poslednom pokuse mi cesto pretieklo von z nádoby a ten smrad nielen v byte,ale v celom dome bol strašný.Nebyť varechy a Sandry určite skončí pekárnička niekde ďaleko schovaná.Želám ti aby takých nepríjeností bolo čo najmenej alebo žiadny a aby si nikdy nestratila chuť začať znovu .Odkial pochádza maminka,ak sa smiem opýtať?
milan2
@forneta nič si z toho nerob, aj ja mávam niekedy "zlý deň" keď mi všetko padá z ruky, až ma z toho ide poraziť. Vtedy všetko nechám tak a pustím sa do toho neskôr, najlepšie na druhý deň. A potom už mi to ide od ruy. Neviem, čim to je, ale proste sú také dni.
P.S. veľmi, ale skutočne veľmi pekne si to napísala, som na Teba hrdý.
kuchticka
Mila @fornetka , dnes sa pridavam k diskutujucim, lebo si ma milo prekvapila - svojou dobrou gramatikou. Sice ja to neviem dost dobre posudit, lebo sama spravnu gramatiku nepoznam. Od detstva na Slovensku nezijem, ucim sa na Vareche a citanim novin Pravda a diskutujem s ludmi uz asi 12 rokov.
Ked si skoro na jar pisavala take troska cudne slova zdalo sa mi, ze to robis naschval a si nevychovane decko. Teraz vidim, ze si dobre dievca a velmi ocenujem tvoju snahu upiect i ked sa nedari a vobec zapojit sa s nami do slusnej debaty. Tak sa snaz i nadalej a budes mat uspech. Ved nam skusenym kucharkam sa tiez dost casto nieco nepodari, pokazime daco.
Prejem ti uspech vo vareni, peceni ale i v studovani.
forneta
dakujem... =)) a poviem vám že aj som tak trochu nevychovaná... teda ak sa to tak dá nazvať pretože ja si nenechám skákať po hlave a vždy poviem svoj názor... a ak je niekto nespravodlivýý... hmm... tak na tom si velmi rada zgustnem... háádka ide o 106...



 



TOPlist