Ako som piekla Perníkovo-slivkové rezy od Remculy

marikasu - fotkamarikasu, 4. októbra 2010
V nedeľu varí manžel, takže ja som sa mohla sústrediť na pečenie. Prípravu som
začala cestom, ktoré som spracovala z uvedených surovín dvojitej dávky a odložila ho
na chvíľu do chladničky, lebo bolo dosť mäkké. Rozdelila som si ho na dve časti a
vaľkala ho priamo na papieri. Ale to bol tvrdý, či skôr mäkký oriešok. Cesto sa mi aj
po posypaní múkou lepilo na valček, takže som si nakoniec pomohla namočenými
rukami. Keď som splnila túto náročnú misiu, začala som si pripravovať plnku a zistila
som, že mi chýbajú hrozienka. No čo už, po ruke bol manžel, tak som ho vyslala do
obchodu. Po dvoch telefonátoch a vyhrážke, že nabudúce si pre ne pôjdem sama ich
priniesol a ja som konečne mohla pokračovať. Koláčik som potrela mojím čerstvo
uvareným voňavým slivkovým lekvárom a posypala všetkými ostatnými ingredienciami.
Rovnako som postupovala aj pri vrchnom ceste. Roztiahla som ho na papier, ešte
som ho natrela slivkovým lekvárom a pricapila na plnku. Keď som však papier chcela
stiahnúť, cesto sa ho tak silno držalo, že som ho prácne pomaličky od toho papiera
oddeľovala príborovým nožom. Konečne bolo všetko ako má byť a šupla som ho do
rúry s poznámkou, že je to prvý krát aj naposledy. Po chvíli sa však z rúry začala šíriť
fantastická vôňa, ktorá vytiahla aj môjho syna od PC. Citrónovú polevu som nerobila,
pretože by som zas niekoho musela vyslať kúpiť citróny a to som už nechcela
riskovať :-) Posypala som ho práškovým cukrom a začala sa degustácia. Po prvom
kúsku sa moje predsavzatie (že ho pečiem naposledy) pomaly začalo rozplývať, tak
ako sa tento koláčik rozplýval na jazyku. Bol perfektný, vláčny, mäkučký a voňavý. Aj
napriek všetkým trampotám s jeho prípravou ho ešte určite upečiem a týmto sa
zároveň chcem poďakovať Remcule za výborný receptík :-))
@zareaguj


Diskusia k článku

remcula
Marikasu, já se tady směju, jak je mým zvykem a omlouvám se. To těsto se opravdu trochu lepí, pro mne o to hůř, že to byl tak nějak můj první pokus dát plát-něco-plát.. Ten vrchní díl byla fuška, ale já jsem ty nerovnosti nějak opravila za syrova. Jsem moc ráda, že vám snad nakonec chutnal a že jsi ho úplně nezavrhla a děkuji, že jsi ho vyzkoušela.
iva2111
Nepomohlo by válet přes rozstřižený mikrotenový sáček? Ten jde pak odlepit dobře :-)
babi
na takýto problém je dobrá potravinárska fólia alebo ten mikroténový sáček. Dobré je aj dať časť cesta /hornú/ na chvíľu do mrazničky a potom nastrúhať, povrch koláča síce nie je hladký ale vyzerá zaujímavo
marikasu
remcula prosím neospravedlňuj sa, však ten recept si nevymyslela a pridala si ho s dobrým úmyslom :-) Mne to len s odstupom pár dní prišlo smiešne, ako som koláčik pripravovala, tak som sa s Vami ostatnými chcela podeliť o zážitok a tiež recept odporučiť ostatným vareškám :-) evanaaa myslím, že pridaním múky by sa zhoršila kvalita cesta, bolo by tuhšie :-) iva2111 a babi mali ste obe dobrý nápad s tou fóliou, mňa to nenapadlo, aj keď pečiem už dlho a aj často :-))
remcula
Já jsem těsto válela přes fólii, jinak bych to asi nezvládla. Vždy si dám aspoň nějaký větší sáček, nebo něco. Souhlasím s tím, že přidáním mouky by se asi zhoršila kvalita těsta. Ale s tou lednicí to není špatný nápad!!




TOPlist