Ako som objavovala čínsku kuchyňu.....I.časť

babidka - fotkababidka, 5. februára 2011
Keď sa naša dcéra odsťahovala do Hongkongu , tak som ju samozrejme čoskoro navštívila . Prvé dni som vyvárala všetko , čo mala doma rada : halušky , pirohy , sviečkovú , rezne , pečené kurča .... Každý deň bola ochotná pribehnúť z centra, kde pracovala , na obed domov . Neskôr sa k nej pridal jej budúci manžel , potom postupne jedna priateľka , potom druhá ...o tri dni nás bolo viac na večeru ...Ale bola som v Číne a jedla som stále slovenské jedlá :-))))
Čínsku kuchyňu som poznala „ teoreticky“ no a podľa kuchárskej knihy som si niektoré jedlá odskúšala aj prakticky . Polovicu surovín a korenín som nepoznala a tú „pravú chuť“ som si veľakrát iba domýšľala . Vtedy som nevedela , že zázvor sa dá bežne kúpiť aj čerstvý , že ocot ma absolútne inú chuť ako náš , že sójových omáčok je toľko druhov , že ...nevedela som toho veľmi veľa .
Po pár dňoch mi dcéra navrhla , že pôjdeme spolu na obed do reštaurácie . Úžasne som sa potešila : konečne skúsim to Pravé Orechové :-) Večer som nacvičovala jedenie paličkami – budúci zať mi povedal , že kto dokáže jesť paličkami čerstvo opražené arašidy , tak zvládne aj zvyšok . Tak som nacvičovala ....
Kto bol v Ázii tak vie , aký je tam ruch na uliciach .A najmä v Hongkongu . V čase obeda sa vyrojí asi milión ľudí do ulíc /doslova/ a vás vláči dav ...ide sa tam , kam idú všetci . Čakala som dcéru na zastávke autobusu a bála som sa , že ju v tom množstve ľudí ani nezbadám . Ale hoci nie je príliš vysoká , tak jej svetlovlasá hlava vyčnievala nad ten jednoliaty dav ľudí a nedala sa prehliadnuť :-)
V reštaurácii sa ma dcéra pýtala , čo si dám . A čo som ja vedela čo chcem ? Tak som zo žartu povedala „ ta šak risku a šalát , ňe ?“ Bola s nami aj dcérina priateľka- Číňanka. Po krátkej porade mi objednali . Usmievali sa pri tom a ja naivná som si myslela , že od radosti že sme spolu ....:-) Čakala som , že mi prinesú nejaké mäsko so zeleninou a misku ryže k tomu . Doniesli ....ale pomerne veľkú misku akejsi polievky , k tomu paličky a lyžicu . Ale akú ! Poznáte tie porcelánové čínske lyžice ? Je to široké a veľké a má kratučkú rúčku – keby som ju spôsobne po našom mala vopchať do úst celú , tak by som si musela vybrať najprv zuby a tie mám /našťastie/ ešte vlastné ...Ostávalo mi iba pomaličky sŕkať ako všetci okolo mňa . Keď som zamiešala polievku , tak som sa až zľakla . Bolo v nej všetko : dlhé rezance , zelenina , bylinky, kúsky kapusty , kúsky mäsa a......cely rezeň ! Nekomentovala som to , lebo som bola v šoku . Opatrne som sa obzerala ako to robia ostatní : oni tú polievku sŕkali z lyžice , potom paličkami naberali zeleninu alebo dlhánske rezance nahlas vťahovali do úst ... a rezeň? Chytili do paličiek , odhryzli z neho a šup ho ! naspäť ....Tak som to robila aj ja a neviem či som sa viac potila z horúcej polievky alebo z úsilia nenarobiť si hanbu keď mi padalo všetko z paličiek naspäť ...alebo to bolo z toho , že polievočka bola aj ostrejšia ako moja kuracia? Ale nakoniec som to zvládla a dokonca som sa aj najedla . Z tej polievky s “riskou“ sa smejeme dodnes.
Neskôr – po niekoľkých návštevách reštaurácií, to už bolo oveľa ľahšie . Zvládla som aj miniatúrne pražené krevetky so zelenou fazuľkou , dlhánske rezance s mäsom , pirôžky plnené polievkou , pirôžky varené , smažené , pečené , sladké , slané , pikantné ...
Raz ma zobrala dcéra do jej čínskeho klubu , kde v sobotu za pevnú sumu môžete jest koľko vám hrdlo ráči . To teda bolo !!!– pripadalo mi to , ako keby som bola dieťa a zobrali ma do hračkárne !:-) Chcela som vyskúšať všetko – chvalabohu môj žalúdok mal viac rozumu ako moje ústa a začal protestovať . Ale stihla som ochutnať snáď 10 jedál a asi toľko druhov dezertov . Tie majú našťastie úplné maličké , doslova „jednohubky“ a zväčša je to skôr ovocie, orechy a obiloviny v rôznych kombináciách . V taxíku som nemohla obsedieť lebo ma všetko tlačilo :-)
Časom som zistila , že existuje kantonská , šanghajská , pekinská aj sečuánska kuchyňa . Každá je iná , ale jedno majú spoločné – dokážu až neskutočne rôznym spôsobom využiť každú surovinu , každý kúsok mäsa či zeleniny a vytvoriť z toho krásne , chutné a vyvážené jedlo . A po mnohých pobytoch a mnohých obedoch či večeriach mám už aspoň sčasti predstavu o obrovskej rozmanitosti čínskej kuchyne . Ochutnala som veľa vecí a ťažko môžem povedať čo je najnajnaj . Či úžasné úpravy akéhokoľvek mäsa , množstvo rôznej zeleniny , nezvyčajné dezerty , prekvapujúce prílohy ....a ešte prekvapujúcejšie chute a kombinácie .
Reštaurácie sú úplne osobitná kapitola :-)))) Od tých najväčších , kde som neveriac vlastným očiam videla stolovať naraz asi 500 hostí / pri stoloch od 2 do 20 ľudí/ a veruže sme na obsluhu a jedlo nečakali viac ako pár minút ....až po tie pouličné, kde je niekedy iba jeden či dva stolíky a podávajú iba jeden druh jedla . Ja osobne som nikdy nenabrala odvahu v nich niečo ochutnať , ale môj manžel áno a... neochorel . Reštaurácie sa často špecializujú na jednu skupinu jedál – napríklad podávajú iba cestoviny alebo pirôžky čí morské plody .K jedlu dostanete úplne samozrejme veľké poháre so zeleným jazmínovým čajom ktorý vám stále dolievajú .
Základne pravidlo nášho zaťa ako vyberať dobrú čínsku reštauráciu : tam kde je plno Číňanov a málo "Nečíňanov" sa varí dobrá , pravá čínska kuchyňa :-) Čínska reštaurácia plná "Nečíňanov" = vycúvať a hľadať ďalšiu.......
@zareaguj


Diskusia k článku

frezia68
Krásne čítanie na dobrú noc.Máš pestré zážitky a pekný opis,už teraz sa teším na zaujímavé pokračovanie.Najviac by ma zaujímal ten čínsky klub,lebo zo všetkého sa dá trocha ochutnať a ak pôjdem niekedy na dovolenku,tak s Tebou :-)))) aby som sa tam nestratila,ale dám sa najprv odfarbiť.
julica
Jéj, o rezni v polievke mi pred pár dňami rozprával môj školiteľ, sťažoval sa, že sa v číne nemohol dobre najesť, lebo aj rezeň plával v polievke :) a písala si pirôžky plnené polievkou? wau, to si ani neviem predstaviť, ako to zavinú... pekné zážitky máš
hubata
Zaujímavé čítanie, ešte niečo daj !!!
marianne69
@babidka radost citat,pises tak putavo,ze som tam bola s tebou:-) a veru castesie musis hodit taketo krasne zazitky na plac...aspon takto sa dozviem nieco o gastronomii v azii...je krasne si vytvarat zazitky nech je na co spominat...ja som raz grilovala kurcata na sopke(kanarske ostrovy)a doteraz to mam zivo v pamati....tak nevahaj a piiis....
vcelka
Ja si len želám, aby to čítal aj nejaký tunajší gastropodnikateľ (stačí gastropodnikatelilíček) a vzal si z toho inšpiráciu. Prečo aj u nás nemôžu fungovať maličké reštauráčulinky, jedálňulíčky, kde by sa špecializovali na nejakú skupinu jedál..? Kedysi boli aspoň palacinkárne, väčšinou ich prevádzkovali študenti, ani tie už nie sú. Niekde by boli Rizotárne s rizotami od výmyslu sveta, inde by robili rôzne zapekané cestovinové a zemiakové jedlá, v ďalšej by pripravovali samé kuracinky - ale nie iba s kuracími prsiami, ale aj stehienkami, chrbtami, krídlami, žalúdkovým perkeltom... Inde trebárs Vajíčkobary s vaječnými jedlami...Tak toto je moja predstava reštauračného neba...
babav
Krasne zazitky,dobre sa to cita z prvej ruky!Cinska kuchyna je vynikajuca a zdrava co do mnozstva a kvality cerstvej zeleniny
aj masa.Tvoj zat to vystihol ,lebo su aj restauracie kde kvalita nezodpoveda cene ,jedlo je presolene ,zelenina zmrazena ,
olej vo woku prepaleny,...
babidka
@vcelka , tak to by sa mi pacilo tiez :-) taky bufetik kde sa podava iba domaca kuracia polievka s domacimi rezancami a pecene stehienka...@frezia , nikdy nevies kedy a kde sa ocitnes, mozno raz.... :-)@julica - tiez som si lamala hlavu - ale prisla som na to a sama- dali tam predsa huspeninu, zalepili a uvarili nad parou :-)))))))))))
janger
@babidka , krasne a putavo napisane! Vyborne sa to citalo. Cinsku kuchynu mam velmi rada, mame tu tiez kopu cinskych restauracii, kde varia Cinania, ale je to predsa trosku ine ako original, prisposobene tunajsim chutiam....A nastastie dostaneme vzdy aj pribor :-))). A to pravidlo tvojho zata, to je uplna pravda!!! V restauraciach v zahranici, kde je najviac 'domorodcov', tak tam treba ist... Uz sa tesim na pokracovanie.
vcelka
Teraz som sa lepšie pozrela na babidkin obrázok a naozaj, dievčatko má aj ázijské črty, ale šmrncnuté Európu, takže je veľmi pekné. Chlapček ale vyzerá ako našinec sťa repa...
alexola
@babidka krásne ste nám priblížili Vaše začiatky "čínskeho stravovania"... :) priateľ s paličkami problémy nemá, prežil v Číne už pár mesiacov, no po príchode domov mi naposledy priniesol krásne paličky a musela som sa pred ním učiť uchopiť s nimi práve dva arašidy.. :)) spolu s ostatnými sa teším na ďalšie pokračovanie :)
honestka
aj nas velmi rychlo tu ocarila cinska kuchyna pre nezvycajnu chut, potom tu chrumkavu a nezvycajnu zeleninu, naviac ze vsetky jedla boli robene ako rychlovky a velmi cerstve. Nastastie tu mame velmi dobre originalne restiky nielen ich, ale aj inych nam exotickych krajin a tak sme sa priucili tymto nezvyklym jedlam velmi radi. Pre mna su ich dumplings ako zakusok a tiez nepohrdneme hot sweet&sour polievkou. Nastastie tu nam predlozia okrem paliciek aj pribor.
julica
jááj, no to si hlavička :))
@vcelka , poznáš Lacinku? (maličká palacinkáreň na predstaničnom námestí so skvelými palacinkami za pár šupov) Inak jediná dobrá čína v BA, čo poznám, je na židovskej Jasmín, spoznáš to podľa toho, že tam sedia číňania. aj ja sa teším na pokračovanie
julica
jááj, no to si hlavička :))
@vcelka , poznáš Lacinku? (maličká palacinkáreň na predstaničnom námestí so skvelými palacinkami za pár šupov) Inak jediná dobrá čína v BA, čo poznám, je na židovskej Jasmín, spoznáš to podľa toho, že tam sedia číňania a že k jedlu ti prinesú aj paličky (mne to nimi viac chutí :). aj ja sa teším na pokračovanie
arasidka
aká vhodná téma na moje večerné myšlienky. Dnes sme sedeli pri kávičke - ako každý deň - môj muž, najmladší syn a ja. A do debaty prišla téma - kam tento rok na dovolenku. V podstate by sme boli radi, keby sme išli spolu aj so synom, ale máme problém - náš Alan - havino 52 kilové - "rídžbek". Kam s ním? Chodíme s ním po Slovensku, ale ešte nikdy sme s ním nešli k moru, alebo do cudziny vôbec. Problém je v tom, komu by sme ho nechali na krku.
A môj syn začal snívať - o krajinách niekde tam dolu - orientálne trhoviská, teplé more, palmy a tak dokola...Všetky jeho predstavy som zmrazovala svojím NIE. A prečo?
Nebudem sa rozpisovať prečo, je tých dôvodov viac. Spôsobila to moja fóbia z letu lietadlom - keď sme leteli poslednýkrát, nebol ten let najlepší, lietadlo vošlo do silných prúdov, a ja som mala pocit, že orieme pole a vyorávame balvany. Keď sme v Prahe zosadli, povedala som si - už nikdy viac. Odvtedy sme cestovali svojím autom. A to je zaujímavé - nikdy som sa dlhej cesty nebála, dokonca sa mi ten presun z domu až do cieľa páčil, milovala som zastavenia, keď sme odpočívali a dokrmovali telo, pili kávu a trochu sme si zdriemli. Babidlka, chcela by som navštíviť krajiny , podobné tej, v ktorej si bola, ale keby som mohla zatvoiť oči a keď ich otvorím - stála by som v cieli. Mám rada túlačky po miestnych trhoch, kde môžeš vidieť všetko možné , prehŕňať sa v množstve tovaru, jednať cenu a priniesť si domov niečo pekné, čo mi urobí radosť. A okrem toho - milujeme aj s manželom tie rôzne chutnačky - ktoré každý národ ponúka. Ale strach je väčší ako ja. A ešte jedna vec mi hatí splniť si moje túžby - je to zdravotný stav môjho manžela, hoci on sa k tomu stavia optimisticky a nepripúšťa žiadne problémy. Darmo, čo sme nestihli v čase našej mladosti, dnes už nedoženieme. Kvôli tomu premýšľam reálne. Môj muž tomu rozumie, a ja viem, že aj keď to nepovie nahlas, dáva mi za pravdu.
V mojich predstavách sa vidím, ako prechádzam "uličkami" Pompejí, sadám si na časom obrúsený kameň pyramídy, dotýkam sa sarkofágu niektorého z faraónov , alebo v teplej noci na brehu mora tancujem po horúcom piesku, a je mi straaaaašne dobre.
Hm............ ešte že máme "po ruke" naše obľúbené Chorvátsko, aj keď nemá teplé pieskové pláže, veď tancovať už nikdy nebudem :))) Ale ako hovoria Záhoráci - ale pjesničky majú pjekné...
2010
babidka, velmi pekne napisane.
Cinania maju jednu vlastnost ze vedia zmenit ich varenie podla krajiny kde sa prave nachadzaju,takze ked slovaci lubia huste omacky a masne , tak im to spravia vsetko olejove a s vela maizeny .Ked v Malajzii lubia stiplave tak vsade daju vela chilli tu u nas jedia celerovu vnat tak ju vsade nahazu.
Ked chcem naozajstnu cinu tak musim ist do "china town" alebo ked som na cestach v azii. To nie je snobstvo ale originalne cinske jedla su ovela lahsie dietnejsie, presne ako ked tvoja dcera pridavala minuly rok tak sa vsetci cudovali a kritizovali ( a asi ju aj poriadne znechutili )co to vari ,tak sa to nerobi len zabudli ze zije v Hong Kongu a ma cinsku svokru ale slovaci vedia vsetko najlepsi hlavne ako varit cinu.
evusik
výborné čítanie... teším sa na 2.časť
cistinka
@babidka , dlho som sa nezapojila, len občas čítam...a nedá mi nenapísať: " Po dlhej dobe krásne varecháčske čítanie " ... ďakujem.
babidka
tesi ma , ze vas to zaujalo :-) uz pisem pokracovanie ...:-)
michsamant
:)))) @babidka vyborne citanie. Najviac ma pobavila predstava ako si das von zuby, aby si mohla strcit tu cinsku lyzicku celu do puse. Inak ta lyzicka je vyborna vec, ked sa male deticky ucia jest polievky. Moje to z tej lycky vedia pekne vysrkat, ale z obycajnej lyzice polievku nevedia jest, to je ta polievka na brade, na tricku, len v brusku nie :) Mas pekne zazitky.
babidka
dakujem:-) S tou lyzicou som sa nakoniec naucila jest aj ja :-) Najprv mi vadilo to "neslusne" srkanie , ale v Cine je ina kultura...ved to poznas tiez v Indii :-)
vcelka
@julica ; k Jasminu patri aj Jasmin 2 - funguje cca 14 rokov a je na Seberiniho. Je lepšia v tom, že je tam veľké parkovisko. Chodia tam aj z čínskeho veľvyslanectva. Akurát že sa mi pri posledných návštevách zdalo, že akosi ošunteli, ošumeli... nebola som tam pár rokov, takže ten "prepad" bol zrazu citeľný....
julica
@vcelka , ja som dosť veľký odporca automobilizmu, takže židovská je pre mňa úplne OK - a neošunteli
jody
@Babidka , velmi prijemne sa to cita, len tak dalej, prezivam to s tebou ako to opisujes, je to super. :-)
sjuz
babidka - pekné čítanie, a tá I. pri názve ma veľmi potešila...:), čitala som nahlas aj manželovi:)
Pri Lacinke som bývala, Julica:), často som chodila s malým - teda so synom na syrovo-cibuľovú, orechovo rumovú, tvarohovú...mňam! A keď sme mávali rodinné stretká na chate, objednala som si tam 100 ks palaciniek, a bolo:), naplnila som ich doma, a bolo vymaľované:)
čínsku kuchyňu mám veľmi rada, a snažím sa ju robiť s čo najviac originálnymi surovinami, ale stále mi tam chýba tá "pravá chuť" :)), veľmi by som chcela ísť niekam do Ázie - kde by som sa na ulici napchávala všetkým možným:)))
vcelka
@julica ; žiaľ, veľmi ošunteli, aspoň na Seberíniho určite. Obrusy nepôsobia dvakrát čisto, kaskády s vodou stoja aj bez vody, na personále sa podpísala "únava materiálu"... Kedysi dokonca na deň matiek dávali každej hosťke malý darček, dnes také niečo neexistuje...
bozulka
@babidka , ani nevieš ako rada bysom s tebou chodila po tých reštauráciách a ochutnávala všetko možné a na naše pomery aj nemožné...Bohužial ja sa budem zúčastňovať už iba virtuálne.Píšeš tak,že som s tebou chodila,vychutnávala... a hlavne tešila sa na dobré jedlo,tak ako sa teším na pokračovanie.
babi
@babidka , skvelé zážitky, výborne napísané dobre som sa pobavila, a zaspomínala. Tiež som bola v reštaurácii, kde za jednu cenu môžeš jesť koľko chceš. a keďže všetky jedlá pre mňa boli vysoko exotické /bolo to v cudzine/ tiež som nepoznala mieru a bolo to teda fakt náročné na trávenie, ale oči jedli a na rozdieľ od teba moja hlava bola ticho tak som sa tak pre..... že až.
@julica Jasmín na Židovskej poznám, nemajú zlú kuchyňu, ale ten smrad čo sa šíri až na ulicu je nepríjemný. Bývam v tých končinách a často chodím cez Židovskú peši do mesta, ale vždy mi ten smrad prekáža.
sairaam
@babidka , už dávno som nič nekomentovala, ale dnes musím.
Lebo si to napísala veľmi pekne a ja som sa pri čítaní usmievala, čo sa mi už dávno nestalo. Veľmi sa teším na pokračovanie.
julica
@babi , to asi preto, že tam varí odrazu aj päť kuchárov a dvere do kychyne idú priamo na ulicu a sú vždy otvorené.
vcelka
Ak je tam smrad, to by mohlo znamenať, že sa tam varí pravá čína, aspoň pre personál. To ostatné pe hostí je vymyslená európska čína. Ale kto je nad vecou, tak tomu nevadí, že je to len pseudo...:-)
palokuchki
@babidka dneska som nasla tento tvoj prispevok. Velmi zaujimave, pekne si to napisala, Precitala som si aj to pokracovanie a dufam, ze este nieco napises.



 



TOPlist