Ako sme robievali živánsku pečienku v prírode

babidka - fotkababidka, 11. februára 2011
Keď som včera čítala recept na kuriatko pečené obalené v hline  varecha.pravda.sk/recepty/kura-pecene-obalene-v-hline-fot...
, od @jeriky , spomenula som si ako sme pekávali niekedy živánsku pečienku v prírode .
Keď som bola ešte dieťa, tak sme každú nedeľu chodievali s rodičmi za mesto k riečke alebo na výlet do lesa . Mamka nabalila koláče, deky na ležanie a hračky pre menšie deti , otecko nás naložil do auta a vyložil túto prvú várku výletníkov na nejakej lúčke pri rieke alebo pod lesom .Boli šesťdesiate roky , auto v rodine sme mali iba my a tak sa musel otočiť aj niekoľkokrát aby zobral moje tety deťmi , občas aj babku ....Chlapi museli došľapať na bicykloch :-)
My deti sme sa hrali v riečke, naháňali sa ako Indiáni po lese a naše mamky mali iba jedinú úlohu - dozrieť aby sme sa neutopili , nedolámali , nepobili ...spory neriešili , odbili nás aby sme si to vyriešili sami a bez bitky...a bolo .
Zato chlapi mali na starosti uvariť obed . Občas robievali guláš alebo pečené ryby v pahrebe , zemiaky v pahrebe , opekali klobásky.
Ale najviac sme sa tešili a čakali na pravú živánsku ktorú robieval môj otec s ujom . Mäso bolo také aké sa podarilo kúpiť v mäsiarni -zväčša bravčové , niekedy kurčatá , občas jahňacina . Mäso sa nakrájalo ešte doma aby s tým nebolo veľa problémov . Otecko namiešal a namiesil l blato - muselo byť také ílovité , mľazgavé a strašne ťažko ho potom bolo možné vymyť spod nechtov . Mäso sa okorenilo , osolilo , nakrájalo sa veľa cibule , slanina ,zelenina - aká bola doma v záhradke . Z niekoľkých vrstiev pergamenového papiera sa urobil "pekáč" a začalo sa doňho ukladať mäso a zelenina, všetko sa dobre poprekladalo slaninkou . To sa zabalilo do podlhovastého balíčka , ten sa popreviazoval konopnou "špargou" /motúzom/ a celé sa to obalilo hrubou vrstvou toho mazľavého blata . Ohník už musel horieť aspoň dve -tri hodiny aby bolo dosť uhlia . Balíček so živánskou sa zahrabal do toho žeravého uhlia , dali sa tam piecť aj zemiaky a čakalo sa .... Čakanie to bolo veru dlhé , živánska sa piekla aj 3-4 hodiny...Medzitým sme stihli povyberať upečené zemiaky a pojesť ich iba tak s maslom a soľou aby sme zahnali hlad . Vyjedli sa plechové krabice s koláčmi ,vypila sa káva melta s mliekom a medom:-)
Keď sa chlapi rozhodli , že je už ČAS -na toto sme striehli hlavne my- deti , tak sa všetci rozveselili lebo nastal čas hodovania :-)))))))))) Možno to bolo naozaj také dobré alebo si už teraz všetko idealizujem.....ale také dobré jedlo som snáď celé detstvo nejedla :-))))??? Spomínam si iba na to , že sme to mali dovolené jesť iba rukami , šťava nám stekala dole bradou aj dole rukami , chlieb sme si namáčali do tej šťavičky a mľaskali sťa tie prasiatka ...
Krásne sú to spomienky:-)
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
Veru krásne spomienky..... Ja si tiež spomínam, že mi nikdy tak nechutilo, ako keď sme so starými rodičmi chodili na celý deň do vinohradu a tam starká rozkladala na konopnú plachetku z domu donesený obed. Možno nám tak chutilo preto, že sme sa narobili, to už neviem, ale tú chuť jedál mám stále na jazyku.
hubata
No to musela byť vôňa keď sa rozbalil pergamenový papier!!! Až sem to cítiť!!!
Aj my sme takto chodili ako deti stanovať do obyčajného stanu "áčka" a tiež sme opekali všetko možné: ryby, špekáčky, slaninu a keď už sme všetko pojedli tak boli dobré aj zemiaky alebo topinky.
frezia68
Krásne spomienky! Moje detstvo siaha ďalej do minulosti a chodievali sme do hájovne,kde niekedy boli aj majálesy.Ale hlavne,naši rodičia nás nasadili do voza s ďaľšou známou rodinou a koníky nás zaviezli do lesa,kde sa tiež varil guláš a najprv pečené zemiačky z pahreby,ako u @babidky.A pani z hájovne predávala čerstvé mlieko a to ešte s penou...nevedela som sa dopiť.Kone neboli naše,nemali sme gazdovstvo,ale na chuť domáceho mlieka a masla ,spojené s výletmi sa zabudnúť nedá.
zitar
My sme tiež chodievali variť guláš za mesto na "Tri studničky", alebo na "Cigánsku studničku", kde sme mali v lístí ukrytý hrniec, plech, ktorý sa dával nad oheň a keď sa náhodou doma zabudli poháre ,naša teta ich vyrobila z papriky, ktorú" vypitvala", vyčistila, vyumývala a používala sa ako pohár.
babidka
Tie spomienky si uchovavam v takom kutiku a vzdy si ich so sestrou oprasujeme , tulkame si ich ...nasmejeme sa pri tom, obcas poslzime ...:-)
sairaam
@babidka máš krásne spomienky a pekne si to napísala,
dobre sa to číta. Napíš ešte niečo.
bambitka
Ako deti sme sa tesili najviac z toho,ked nam otec doniesol z roboty buchty a povedal nam,ze to zajacik upiekol.On robil traktoristu na statnom majetku.A oni to boli buchty zo zavodnej jedalne a nam naramne chutili:)))))))pritom mamina mohla napiect lepsie a chutnejsie,ale tieto boli od zajacika:-)
bambulka51
...veru aj si spomínam s nasimy sme chodili s otcovej roboty,stanovat pod jeden veľký stan a tiež chlapi varili guláš a my deti sme vymýšlali ,ďakujem @babidka za obnovenie spomienok!Ešte som si spomenula na chuť pravého mliečka od kravičky...ďakujem...
babidka
ach, veru - stanovacky ! To teda bolo:-)))) Pod vojenskym ihlanom do ktoreho zatekalo zhora i zdola...ale ake to bolo dobrodruzstvo :-)
tinca
@babidka pripomenula si mi tú kávu meltu, aj naši ju vždy brávali na výlety a ako vedela uhasiť smäd. Ocko ju musel mať každý deň uvarenú na šporáku.
honestka
pridavam sa k tymto zazitkom, vybavujem si chut kavy melty a cajiku s citronadou. Ked sme vsak uz bravali na taketo potulky s kamosmi nase deti, vylepsili sme to flasou na slahacku. A to bol vrajvtedy ich najsvetlejsi bod vyvrcholenia vyletu. Dnes vsak spominaju na vsetky momenty. Krasa Babidka.
bozulka
Celé roky ,pokial zdravie slúžilo sme chodili pod stany,len sme ich vymieňali niekoľko krát za väčšie a modernejšie.Do hotelov nás nebavilo.Chodili sme s deťmi ešte keď sme museli brať nočníček a boli to nezabudnuteľné zážitky....Ale chodili sme aj na jednodňové výlety k vode aj s priateľmi a ja som bola známa tým,že som vždy niečo vymyslela,keď spomínaš hlinu,ja som piekla holuby.Tie som kúpila v ochode s rybami a divinou.Boli to krásne,mladé domáce holuby,očistené okorenené,osolené,obalené slaninkou.My sme urobili jamu,vystlali kameňmi nato zapálili pahrebu,holuby zabalili do pergamenu,obalili hlinou,uložili do jamy a na to eštedali pahrebu a čakali.Vtedy to skoro špatne dopadlo,lebo tí priatelia boli z bývalého Leningradu a popíjala sa vodka...Ale nakoniec všetko dobre dopadlo.Holuby boli vynikajúce!!!
babidka
ked to spominas @bozulka , uvedomila som si , ze aj my sme robievali/ tada rodicia/ maso a zemiaky pecene v jame :-) Uplne som na to zabudla ....Uz si presne nespominam ci to bolo iba v papieri alebo aj v tom blate . Je to uz 50 rokov....



 



TOPlist