, od @jeriky , spomenula som si ako sme pekávali niekedy živánsku pečienku v prírode .
Keď som bola ešte dieťa, tak sme každú nedeľu chodievali s rodičmi za mesto k riečke alebo na výlet do lesa . Mamka nabalila koláče, deky na ležanie a hračky pre menšie deti , otecko nás naložil do auta a vyložil túto prvú várku výletníkov na nejakej lúčke pri rieke alebo pod lesom .Boli šesťdesiate roky , auto v rodine sme mali iba my a tak sa musel otočiť aj niekoľkokrát aby zobral moje tety deťmi , občas aj babku ....Chlapi museli došľapať na bicykloch :-)
My deti sme sa hrali v riečke, naháňali sa ako Indiáni po lese a naše mamky mali iba jedinú úlohu - dozrieť aby sme sa neutopili , nedolámali , nepobili ...spory neriešili , odbili nás aby sme si to vyriešili sami a bez bitky...a bolo .
Zato chlapi mali na starosti uvariť obed . Občas robievali guláš alebo pečené ryby v pahrebe , zemiaky v pahrebe , opekali klobásky.
Ale najviac sme sa tešili a čakali na pravú živánsku ktorú robieval môj otec s ujom . Mäso bolo také aké sa podarilo kúpiť v mäsiarni -zväčša bravčové , niekedy kurčatá , občas jahňacina . Mäso sa nakrájalo ešte doma aby s tým nebolo veľa problémov . Otecko namiešal a namiesil l blato - muselo byť také ílovité , mľazgavé a strašne ťažko ho potom bolo možné vymyť spod nechtov . Mäso sa okorenilo , osolilo , nakrájalo sa veľa cibule , slanina ,zelenina - aká bola doma v záhradke . Z niekoľkých vrstiev pergamenového papiera sa urobil "pekáč" a začalo sa doňho ukladať mäso a zelenina, všetko sa dobre poprekladalo slaninkou . To sa zabalilo do podlhovastého balíčka , ten sa popreviazoval konopnou "špargou" /motúzom/ a celé sa to obalilo hrubou vrstvou toho mazľavého blata . Ohník už musel horieť aspoň dve -tri hodiny aby bolo dosť uhlia . Balíček so živánskou sa zahrabal do toho žeravého uhlia , dali sa tam piecť aj zemiaky a čakalo sa .... Čakanie to bolo veru dlhé , živánska sa piekla aj 3-4 hodiny...Medzitým sme stihli povyberať upečené zemiaky a pojesť ich iba tak s maslom a soľou aby sme zahnali hlad . Vyjedli sa plechové krabice s koláčmi ,vypila sa káva melta s mliekom a medom:-)
Keď sa chlapi rozhodli , že je už ČAS -na toto sme striehli hlavne my- deti , tak sa všetci rozveselili lebo nastal čas hodovania :-)))))))))) Možno to bolo naozaj také dobré alebo si už teraz všetko idealizujem.....ale také dobré jedlo som snáď celé detstvo nejedla :-))))??? Spomínam si iba na to , že sme to mali dovolené jesť iba rukami , šťava nám stekala dole bradou aj dole rukami , chlieb sme si namáčali do tej šťavičky a mľaskali sťa tie prasiatka ...
Krásne sú to spomienky:-)
Aj my sme takto chodili ako deti stanovať do obyčajného stanu "áčka" a tiež sme opekali všetko možné: ryby, špekáčky, slaninu a keď už sme všetko pojedli tak boli dobré aj zemiaky alebo topinky.
dobre sa to číta. Napíš ešte niečo.