Ako nám vypli elektrinu...

frezia68 - fotkafrezia68, 30. mája 2019
Náš blok sa vynovuje,veď si aj zaslúži,už veľa pamätá. Budú nové výťahy,aj novú fasádu dostane. Teraz prebieha kontrola elektrického vedenia a tak nám ju vypli na 2 dni od rána do 15.-ej hod. Väčšina je v práci,im nevadí.Babičky a dedkovia z vyšších poschodí si nakúpili,aby nemuseli merať schody....12.-té poschodie nie každý zvládne. Ráno som vybehla na nákup,aj na trh,ale dážď mi prekazil povinnú chôdzu,ktorá mi trocha pomáha proti bolestiam chrbtice,ktorá štrajkuje a pekne sa dopĺňajú s bolesťami kĺbov,koťuhy. Tak som si niečo navarila a chcela som sadnúť za PC,ale nemám batériu,len na elektrinu....Reku,využijem čas a niečo napečiem. Ale aj rúra je elektrická. Mohla by som povysávať,mám resty zo soboty,ale kde zapnem vysávač? Tak si pozriem správy v televízii,okolo 11.-ej dáva TA3 politické novoty,ktoré niekedy okamžite aj vypnem a zapínam ju viac-menej len kvôli tomu,že si natiahnem a vyložím boľavé nohy po dlhšej chôdzi. A pri tom zjem neskorú a ľahkú desiatu. Ale vypnutá elektrina nedovolí. No,dám do pračky prádlo,nech som užitočná.......ale aj prádlo musí počkať do 15.-ej. Pustím si hudbu,či rozhlas....nedá sa.Mám knihy,krížovky....nechce sa mi a tak počúvam ticho,neuveriteľné ticho.Výťahy stoja,nepočuť z dola debaty nájomníkov.....ticho,ticho.....príjemné na meditáciu,úvahy ( ak niekomu chýba) ...ticho,ktoré narušil len príjemný šum dažďa spoza okien. Poznáte také ticho? Na pár hodín sa možná niekomu zíde,ale pre osamelých ľudí na vyšších poschodiach je to ako za trest,určitá izolácia.....ešte že to je len na 2 dni. A tak som si uvedomila,aké príjemné sú zvuky ľudí vôkol ......
@zareaguj


Diskusia k článku

babidka
Ticho milujem. Ale také , aby ma neobmedzovalo :-)Bežne si ani neuvedomíme , akí sme závislí na niektorých technických vymoženostiach.Zažila som podobné situácie niekoľkokrát keď nám prerábali elektrické vedenie v celej našej aj nasledujúcej dedine .Keby som nemala plné mrazničky domáceho mäsa , tak by mi to až tak nevadilo.Aj internet som oželela, na TV nemám cez deň čas, môj sporák na drevo zvládne varenie aj pečenie...ale čerpadlo na vodu zo studne nepracovalo, v domácej čističke vody sa "nečistilo" a za par hodin pomaličky začalo smrdkať, nefungovala pošta a v prve dni ani obchod .Ale na druhej strane - susedia sa viac rozprávali lebo ...nešla TV ani internet, do obchodu sa neoplatilo ist a poštarka doniesla poštu skoro ráno:-)
rulik
sú chvíle, kedy by som dal neviem čo za také ticho, vedľa a nado mnou už skoro 2 mesiace prerábajú byty, niekedy ani nepočujem čo ide v TV tak ju vypínam, tie byty už musia byť ako ementál ani si nedokážem predstaviť čo sa tam ešte dá navŕtať, len dúfam, že to niekedy skončí
frezia68
@Babidka : Všetko má svoje klady,aj zápory....niekedy si myslím,že ten virtuálny svet ,aj priatelia obmedzujú osobnú komunikáciu.Niekedy,keď som cestovala v autobuse,tak sme bežne susedky komunikovali a nebol problém sa zabávať,pridal sa sused aj zo zadu,aj pred nami. Teraz je každý zahĺbený do telefónu ,alebo ak je v autobuse internet,tak aj do nejakých zaujímavostí,ktoré ponúka.Asi to mnohým vyhovuje. Ale to je trocha o inom. Ja som tými riadkami hore len chcela vysloviť,že ešte som si nikdy neuvedomila také ticho vôkol a vlastne mne by ani nevyhovovalo.
frezia68
@Rulik : To poznám dôverne,lebo je nás v bloku 48 rodín a tie prestavby,sťahovania....to niekedy nemalo konca a ja som utekala von z bloku,lebo sekanie elektriny do panelu u suseda sa ťažko dalo vydržať. To ani telefón nepočujem,televízor vôbec...chápem.Ale čo myslíš,koľko by si vydržal v takom tichu,ak si sám? To bolo len na zamyslenie,ak sme zdraví,vybehneme za priateľmi....
radost
@Frezia68 (30.5.2019 18:48)

TICHO milujem-ale-práve preto-že viem-že nebude to dlho trvať..
na striedačku..
elektrina
to už pieseň iná
môj dedo žil na kopanici bez elektriny i vody-chodil na studienku -na vahadle nosil-kým vládal-tak 500m tam a 500m späť..sám..bez 1 roka 100 rokov..vdovec..ticha si užil..jelene chodili mu žrať z ruky chlieb-suchý,starý..to bol iný človek..pokorný k životu..hlboko veriaci..
dnes doba iná-elektrická..ľudia iní..
pokora sa stráca..úcta tiež..
to vrtanie-panelák ako ementál-aj u nás-ako píše @Rulik
aj v nedeľu podvečer..hocikedy..
a nezáujem o spoločné priestory
umyť pivnice..??to boj
panelák stojí 45 rokov
uchýlil rôzne typy ľudí
ako plynie čas-tým viac sebcov..
ja-my-sme z iného cesta..
byť sám so sebou-to dlhodobo pre mňa ťažké
mám rada múdrych ľudí..
tak-nech sa ti nič v mrazáku nepokazí
a nech to so sebou vydržíš
zdravíčko šťastíčko a radosť želám
frezia68
@Rados ť: Ďakujem za pekný komentár...súhlasím.Pri tom,že mám rada prírodu,život na kopaniciach bol ťažký a aký je teraz?Neviem. Chudoba,pracovitosť,skromnosť,pokora...to je minulosť.Dlho som túžila žiť niekde na samote,resp. byť horárkou,ale horár,či lesník ma obišiel :-).Dnes som rada,že život v bytovke sa dá zvládať práve pomocou techniky.Mrazák je OK,lebo cca 8-9 hod.vydrží bez úhony :-).
babidka
@Frezia68 (30.5.2019 20:06) Ale uplne chapem, ako si to myslela.Ticho je obcas ziaduce...ale sme spolocenski ludia,bez kontaktov by to bolo smutne.Mas pravdu s tym ,ze dnes je kazdy zahladeny iba do toho svojho mobilu a uplne vytesnuje inych ludi a realitu.V autobuse sa uz rozpravaju azda iba starsi. Ked som sa dnes rano V autobuse obzrela...vsetci bez vynimky v rozmedzi 10-50 rokov s mobilmi v rukach,nic nevnimaju,nevidia.Rozhovor sme viedli iba ja s vnuckou:-)

ivkamatko
Vypnúť elektrinu je pohroma. nemôcť zapnúť vysávač, práčku, konvicu, mixer, to je hrozne. Ale keď prídem ráno z nočnej služby, tak sa potrebujem aspoň na krátku chvíľku osprchovať, a ono namiesto príjemného osvieženia čaká na mna krutá studená voda, riešim to tak, že časť vody si bežne nahrejem v hrnci. Nie je to tak super ako moja milovaná vaňa, ale vodu mi dá ohrievať manžel pár minút pred mojim príchodom domov. Proste dá sa vyriešiť. Ale ja mám ešte jednu taktiku, že sa ideme osprchovať k dcére. Je to také romantické, čosi úplne iné, nezvyčajné a aj krajšie a za mnou môj manžel, ešte medzi nami naše srdiečko - vnúčik. Ale vtedy chystáme túlavé boty, asi máme pocit, že ideme z nejakého welnes a nesnažíme sa trafiť domov.Máme z toho taký perfektný zážitok, na ktorý sa každý rok tešíme. Kde bude posledná zastávka? PROSTE OBUVAME TULAVE BOTY a je to pre našu rodinu veselé-moja dcéra tento rok asi popri nás túlavé boty neobuje, lebo čaká bábätko, a možno prekvapí
sracz
Nuž vidíš Ditka milá, kamaLáska moja už "majdnem" desaťročná, komentáre pod Tvojim zážitkom neklamú a dob rých ľudí priláka aj také "nič", ako je ticho! Ja za všetkým a vo všetkom vidím, žiaľ, akosi odchádzajúceho ducha ČLOVEČENSTVA, kedy nebol problém porozprávať sa pri náhodnom stretnutí, na chodníku, v obchode, v parku, ..., alebo aj v paneláku či v bytovke na chodbe. Moja najsladšia Mamka i Babička, daj im Pán Boh slávu večnú na nebeských lúkach, nemali žiadne problémy, nedaj Bože výčitky, počastovať domácou várou nielen nás svojich kotňakov, ale aj nakuknuvších spolužiakov, kamarátov i dospelákov, ktorí sa zastavili na "bavľu" či iba tak, na kus reči! Hej!!! ... a keď nebola elektrina, našiel sa iný, náhradný, relatívne príjemnejší spôsob zábavy, ako sledovanie TV programov. Preto aj populácia v týchto "odpočinkových" hodinách bola óóóveľa vyššia, ako dnes! ... ta ňe!?!



 



TOPlist