Špagety

Vegetariánske Spaghetti Carbonara (videorecept)

Autor receptu: blogbusker

Bezmäsitý pohľad na taliansku klasiku.

2
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do vriacej osolenej vody vhoď špagety, za občasného premiešania var cca 8 minút. Cieľom je dostať ich na úroveň 1 minúty pred štádiom “al dente”, budú sa totiž ešte dovárať v omáčke.
  2. Do hlbokej panvice na miernom ohni vlej olivový olej a pridaj celé strúčiky cesnaku. Tie sa jesť nebudú, poslúžia len na dodanie arómy. Cuketu nakrájaj na rovnaké kúsky - tvar a rozmery nechávam na teba, dôležité je sa ich potom len držať. Pridaj ich do panvice k cesnaku. Osoľ, okoreň a dochuť údenou paprikou - tá bude simulovať údenú chuť slaniny z originálneho receptu. Za pravidelného miešania var 5 minút, na konci pridaj oregano.
  3. Do zmesi prihoď špagety a celé to zalej asi 2 dl vody, v ktorej sa cestoviny varili. Odstráň cesnaky, už majú svoju misiu za sebou. Oddeľ vaječné žĺtky od bielok, tie si odlož bokom na iné použitie. Do žĺtkov nastrúhaj parmezán a dobre premiešaj.
  4. Sporák vypni a k špagetám prilej carbonara omáčku (žĺtky + syr). Špagety budú stále dosť horúce na to, aby sa žĺtky uvarili, ale panvica už nebude tak teplá, aby z nich urobila praženicu. Premiešavaj asi minútu, prípadne dolej ešte troška cestovinovej vody pre viac krémovú omáčku.
  5. Podávaj s extra dávkou čierneho korenia, olivového oleja a syra.