Škoricové osie hniezda
Škoricové osie hniezda

Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. apríla 2020

Prekvapte svoju rodinku a oslaďte im deň týmito úžasne chutnými a voňavými koláčmi :-) Som si istá, že sa potešia, najmä v tomto ťažkom Zobraziť celý popisPrekvapte svoju rodinku a oslaďte im deň týmito úžasne chutnými a voňavými koláčmi :-) Som si istá, že sa potešia, najmä v tomto ťažkom období.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/04/skoricove-osie-hniezda-s-citronovo.html?m=1

11 ks
porcií
25-30 minút
na 180 °C
Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
700 g
150 g
cca 3,25 dl
1 ks
3 PL hustá
0,5 dl
25 g čerstvé
1 bal.
2 KL
0,5 KL
Plnka:
1 dl
1 dl
1 balíček
20 g
100-150 g mäkké
Poleva:
250 g
1 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Následne pridáme smotanu, bielok, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 1,25 dl mlieka pridávame podľa potreby postupne počas hnetenia. Máme dostať od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Nakoniec už len cesto pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, zakryjeme utierkou a necháme cca 40 minút kysnúť.

    Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme zmäknuté maslo a zmiešame cukre so škoricou. My škoricu veľmi ľúbime, preto dávam do týchto koláčov celý sáčok :-)

    Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme na veľký obdĺžnik hrúbky cca 6-7 mm a natrieme po poriadne maslom. Na maslo rovnomerne nasypeme škoricový cukor a cesto zľahka zvinieme do závinu. Závin napokon pokrájame na rovnaké kúsky hrúbky na 2 prsty. Pokladieme ich na plech s papierom a zapneme vyhriať rúru na 180 °C. Kým sa rúra zohreje, nech koláče trošku podkysnú :-) Napokon, keď už je rúra horúca, koláče potrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme cca 25-30 minút. Záleží od vašej rúry.

    Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A tu sú už krásne upečené a voňavé koláče ;-D Ktoré ale necháme vychladnúť, aby sme ich mohli poliať polevou :-)

    Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým nám koláče chladnú, si pripravíme polevu. Je to veľmi jednoduchá, ale pritom strašne chutná poleva :-) Na jej prípravu si odšťavíme 1 väčší citrón, z môjho som mala necelých 0,5 dl šťavy. Následne postupným pridávaním cukru do šťavy, vyšlaháme mixérom hustú, hladkú polevu. Množstvo cukru sa vždy dáva podľa množstva šťavy.

    Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec nám ostáva už len jemne teplé koláče popolievať polevou a nechať trocha stuhnúť :-)

    Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto je mäkké a ľahučké. Plnka vláčna a voňavá ;-) a v kombinácii s tou citrónovou polevou chutia tieto koláče naozaj výnimočne! Jednoducho božsky!!! Potešia sa im najviac veľkí maškrtníci, akými sú najmä deti :-)

    Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou (videorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prajem dobrú chuť !

    Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou (videorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

garanco
Práve v sobotu som ich piekla z kila múky, ja cesto natieram hodne olejom, potom škoricu s cukrom. Pred pečením ich ničím nenatieram, ale tesne pred dopečením ich vyberiem z rúry, na každé hniezdo nalejem 1PL horúceho mlieka zmiešaného s van.cukrom a ešte 3-4 minúty zapečiem, sú z toho tiež šťavnaté.... a vnučkám som ich podelila a pod blokom som im dala v škatuľkách! ...ale sme dopadli...
Tvoj nápad s polevou niekedy vyskúšam, páči sa mi to! ( ale aj tak ja ich mám najradšej s orechami a hodne sladké:-)) )
haji
Aha, to je on, receptík na osie hniezda od Cesmínky! Už jsem fotečku viděla v diskusii Co dnes vaříte? Je to on, mého srdce šampion. Hodilo by se mi pár takových hnízdeček, hmm Krásný recept, postup, fotečky, o chuti si nechám zdát. Jsi šikulka!! Krásný den a děkuji za sdílení!
cesminaz
@garanco (7.4.2020 08:56)

Ahoj milá @Garanco :-) dakujem za nahliadnutie a komentík. Tvoj systém s tým mliekom sa mi velmi páči, určite to raz vyskúšam :-) Ja mám najradšej škoricové a lekvárovo- kakaové osie hniezda. Budem rada ak raz vyskúšaš aj takto s polevou, uvidíš, sú velmi dobré! Príjemný den prajem!
cesminaz
@haji (7.4.2020 09:31)

:-))) ach milá @Haji , ty vždy dokážeš tvojím komentíkom rozosmiať a potešiť! Dakujem ti za nahliadnutie a prajem príjemný deň :-)
2x haji a kvakac
garanco
@cesminaz (8.4.2020 06:23)

Milá @cesminaz , hniezda robím niekedy aj naslano, tiež ich polievam vreným-ale slaným mliekom, pozri Osie hniezda trochu inak (nedá sa mi skopírovať link).
Prajem vám pekné sviatky!
marienka44
Čím nahradiť škoricu, lebo my ju nemáme radi?
Ako je to s Tvojimi lekvarovo-kakaovými hniezdami? :-)Aký lekvár? Slivkový a na to orechy?
kucharka
@cesminaz , tak už sú na stole a dve v bruchu.... mala som svoj recept, dosť podobný tomuto, ale rada skúšam nové veci ... a veru nesklamal. Sú výborné.

Podobne ako @garanco , aj ja polievam koláče, buchty, slimáky mliekom.
Ale ja až po upečení, hneď ako vytiahnem buchty/slimáky z rúry, ešte také horúce ich hojne potieram mliekom... sú potom oveľa mäkšie a šťavnatejšie.

Ďakujem za ďaľší dobrý recept.
Prepáč, robila som bez polevy :-))


cesminaz
@kucharka (8.4.2020 17:09)

Máš ich nádherné milá @kucharka :-) Aj bez polevy sú velmi dobré, ale s tou polevou sú "extra" :-) Dodá im celkom inú nôtu, nám velmi chutia. Kedže rada skúšaš novoty, tak možno raz vyskúšaš aj s polevou :-) Dakujem ti krásne za vyskúšanie a tvoju odozvu! Pozdravujem a všetko dobré celej rodinke :-)
cesminaz
@marienka 44 (8.4.2020 16:09)

Milá @marienka nie, žiadne orechy :-) len lekvár a kakao. Kakaovo- lekvárový závin, alebo osie hniezda boli najčastejším koláčom nášho detstva. Na cesto natreš hustejší lekvár podla vlastnej chuti a nato porosýpaš kakao. Potom len zlahka skrútiš. Ak máš dost hustý lekvár, tak orechy ani strúhanka netreba. Ale ak ho máš redší, tak odporúčam trocha ešte pred krútením posypať bud orechami, alebo strúhankou. Mama dávala domáci čerešňový lekvár, alebo slivkový. Závin /Osie hniezda boli s touto kombináciou úžasne šťavnaté, lekvár udržuje cesto vláčne :-) Ak nemáte radi škoricu, tak ju zameň za kakao :-) Povedzme 2 kopcovité PL. Pozdravujem.
cesminaz
@garanco (8.4.2020 15:12)

Milá @garanco naozaj velmi zaujímavý systém s tým mliekom :-) Určite ho vyskúšam aj na sladko a aj v tej slanej verzii :-) Pozdravujem.
kucharka
Neuveriteľná dobrota!
Ja som si na plnku rozmiešala maslo s cukrom a škoricou a tak natierala, rada si zľahčujem veci... :-)) A keď som hniezda vytiahla z rúry, tak som ich potrela mliekom, presne ako keď sa pred pečením potierajú žĺtkom. Buchtičky sú potom jemné ako páperie...
( polevu som nedávala )
Ďakujem za recept. Pekný deň prajem.


cesminaz
@kuch arka (18.8.2020 14:25)

Tie sú ale naozaj krásne a lákavé milá @kuch árka :-) Veru dala by som si zo 2 kúsky :-) S polevou je to iná chuť, ale aj takto len čisto škoricové sú velmi dobré. Vdaka za správu aj s fotkou a pozdravujem ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia