Katmer - turecké múčne jedlo videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. novembra 2022

Fantasticky chutné slané múčne jedlo, ktoré sa podobá böreku. Cesto je tenučké, mäkké a chutí úžasne maslovo. Tá trocha námahy naozaj stojí zato.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1

5
porcií
15 minút
tepelná úprava
Katmer - turecké múčne jedlo (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
1 kg
4 dl
4 dl
1 KL
1 KL
Na potretie:
200 g
50 ml




Postup

  1. 1

    Z udaných surovín vypracujeme polomäkké cesto, ktoré na konci vymiesime ešte do bochníka. Bochník rozdelíme na 10 kúskov a vymiesime malé bochníčky, ktoré necháme bokom.

  2. 2

    Rozpustíme si maslo a pridáme k nemu olej. Pripravíme si aj kryštálový cukor a soľ. Budeme robiť 5 slaných a 5 sladkých katmerov. Potrebujeme aj trocha olej na opekanie katmeru do panvici.

  3. 3

    Bochníček vyvaľkáme na tenký kruh, popolievame maslom, dobre osolíme a zložíme najprv 2 protiľahlé strany tak, aby sa prekrývali a potom aj druhé protiľahlé strany. Dostaneme malý tenký poskladaný štvorec. Urobíme 5 takýchto štvorcov. Druhých 5 kusov budú sladké. Cesto si takisto vyvaľkáme na tenko a popolievame maslom. Na maslo nasypeme cukor a aj posypeme trochou soli. Cesto zvinieme ako tenký závin a potom skrútime do tvaru slimáka.

  4. 4

    Na horúcu panvicu nakvapkáme trocha oleja. Poskladaný štvorec si vyvaľkáme na hrúbku 5-6mm a opekáme na panvici cca 15 minút. Za ten čas cesto viackrát otočíme. Opekáme na strednom plameni. Katmer vždy necháme trochu poškvrčať, vždy chytiť trochu viac farby a vždy otáčať. Ku koncu natierame katmer kúskom masla. Takto isto upečieme aj ten sladký skrútený katmer.

    Katmer - turecké múčne jedlo (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Katmer je fantasticky chutný. Slaný je výborný len tak samotný, má úžasnú maslovú chuť🙂 Môže sa jesť aj namiesto chleba ako príloha. Cesto sa krásne lístkuje a je mäkučké. Sladký katmer je veľmi chutný s melasou, alebo lekvárom. Prajem dobrú chuť !

    Katmer - turecké múčne jedlo (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube

Diskusia k receptu

kucharka
Toto je ohromná dobrota. Určite niekedy urobím. Ďakujem za recept.
Takéto niečo podobné sa jedáva v Malaysii, Roti Canai - plochý chleba, a dáva sa to na raňajky s DHALom, vždy nejakým jednoduchým … napr.: šošovicovým. Čo bych ja dala za tanierik… :-)
Super.
haji
Moc pěkný receptík a krásná!! práce!! Klobouk dolů. S radostí bych dala testovací vzoreček hmm Na toto já nemám...
farbuska
Vyzerá to skvele a mám v pláne vyskúšať urobiť katmer. Všetky podobné jedlá, ktoré som podľa tvojich receptov robila, boli výborné a mali úspech. Teším sa aj na toto!
cesminaz
@violeta tento katmer je taký základ. Chutí výborne aj takto samotný, má slanù maslovú chuť. Ale občas zvyknem dať medzi aj rozmrvený turecký syr, tiež je to velmi dobré🙂 Len ked tam dáš aj ten syr, tak nezlož to cesto potom na príliž malé, aby si to potom nemusela velmi váľkať, alebo to zlož tak, aby si to vôbec neváľkala. @kucharka @farbuska budem rada ak vyskúšate, som si istá že neolutujete👍 @kukulienka @haji dakujem vám za milé slová🥰 Prajem všetkým príjemný deň aj víkend !
violeta
@cesminaz (25.11.2022 07:11)

Ďakujem ti za odpoveď, už sa teším, keď prídem domov a vyskúšam. Dám vedieť výsledok. Pekný deň 😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia