Foto: cesminaz
Dalšie vynikajuce pečivo:-) Su to vlastne rohliky z prekladaneho kysnuteho cesta,plnene ci uz syrom,orechami,ochutenym tvarohom,alebo samotne len tak na prazdno..
porcií
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 dl |
|
3 dl |
|
3 dl |
|
50 g |
|
Plnka: | |
(alebo feta) |
|
|
|
Na potieranie: | |
125 g (margarín) |
|
1 ks |
|
Na posyp: | |
(alebo sezam) |
|
Postup
-
1
muku,3pl cukor a 1pl sol premiesate lyzicou.Potom pridame olej,bielok vajca a uz dopredu vymiesane kvasnice s mliekom a vodou (3dl mlieko+3dl voda+50g drozdie) ...ak nahodou bude treba,tak pridajte este zopar kvapiek mlieka alebo vody.Ja som k tym 6dl tekutiny este pocas miesenia pridala 1/4dl vody :-) Ale to budete vidiet ci vam tych 6dl staci,alebo trosku este pridate.Zalezi od muky :-)
-
2
Vypracujeme polomakke,trocha lepive cesto,ktore pomocou muky este vymiesime do bochnika.Zakryjeme utierkou a nechame 1h kysnut na teplejsom mieste..
-
3
Kym cesto kysne,si pripravime plnku.Ja som rozdrvila kladivom trocha vlasskych orechov a nakrajala na obdlzniky turecky kremovy syr..Kludne mozte pouzit aj fetu :-)
-
4
cesto pekne nakyslo..
-
5
Vyklopime ho na pomucenu dosku a spravime obdlznik,ktory rozdelime na 8 rovnakych casti...
-
6
kazdy kusok cesta vymiesime do bochnika..
-
7
A teraz ideme s cestom uzaj pracovat dalej.. Bochnik si najprv rukou roztapkame..
-
8
..a nasledne rozvalkame na velkost taniera(23cm)...Takto spravime aj s ostatnymi bochnikmi..
-
9
Vyvalkany bochnik natrieme s dobre zmäknutym maslom..Musi byt take mäkke,aby ste ho vedeli lahko na ceste rozotierat.A nasledne polozime nan dalsie cesto a znova pomazeme.Toto opakujeme dokonca..
-
10
Napokon nam vznikne taketo 8 poschodie :-) ktoreho posledne 8cesto sa uz nenatiera..
-
11
Teraz nase poschodie najprv roztapkame rukami,ako len vieme..
-
12
a pomocou muky cesto rozvalkame na hrubku 6-7mm...
-
13
Potom cesto pokrajame ako pizzu :-) ..najprv na 4 casti a potom kazdu cast este na 4 trojuholniky..
-
14
..cesto zlahka trocha roztapkame..
-
15
..vlozime syr a zacneme krutit tak,ze tie rozky cesta trocha vytiahneme..
-
16
..a skrutime velmi zlahka a volne ako rohlik :-) Cesto musite krutit zlahka preto,aby malo miesto potom pri peceni kysnut..
-
17
Orechove som urobila tak,ze som cesto(trojuholnik) potrela troskou mäkkeho masla a posypala orechami.Trocha som tie orechy este osolila a trojuholnik zkrutila tiez ako rozok..
-
18
Rohlicky poukladame na olejom vytrety plech dalej od seba a natrieme ich zltkom,ktore sme si zmiesali troskou vody...
-
19
..posypeme zernuchou,alebo lubovolne niecim inym a nechame este 20 minut podkysnut.Po 20ich minutach vlozime plech do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na 20 minut..Vlastne upecieme rohliky do zlatista :-)
-
20
Rohliky v rure krasne nakysli :-)
-
21
Ja ich este zahoruca pretriem kuskom masla,budu este lepsie ;-) ..a nechame ich pred podavanim aspon trocha vychladnut ;-))
-
22
Toto pečivo je velmi chutne a cesto lahke a mäkkucke :-) Plnit ho mozte naslano lubovolnou plnkou.Hodi sa k polievkam,ale aj len tak do ruky na vylet,piknik ci aj na desiatu detom aj dospelim ;-P Dobru chut :-)
@cesminaz , niečo podobné ale iba zo 4 vrstiev som už piekla a boli fajnučké...krásne sa ti vydarili...)