Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jemný jablkový koláč videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 26. decembra 2020

V jednoduchosti je krása a veru tento jablkový koláč je toho dôkazom :-) Jablká a jemné, ľahučké cesto poliate šľahačkovou smotanou. Rýchla, jednoduchá Zobraziť celý popisV jednoduchosti je krása a veru tento jablkový koláč je toho dôkazom :-) Jablká a jemné, ľahučké cesto poliate šľahačkovou smotanou. Rýchla, jednoduchá príprava a výsledok fantastický!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/12/jemny-jablkovy-kolac.html?m=1

15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C
Jemný jablkový koláč (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

250 g
200 g
250 g
3 ks
1,5 dl
2,5 dl
2 bal.
1  bal. (15 g)
1/2 KL
Okrem toho:
200 ml (nesladená)
2-3 ks
1 bal.
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Ako prvé je najrozumnejšie si očistiť jablká, prekrojiť na polovicu, vykrojiť jadierka a pokrájať na tenšie plátky. Následne jablká posypeme vanilkovým cukrom a aj škoricou podľa chuti. Škoricu môžete ale kľudne aj vynechať. Jablká môžeme ale ochutiť aj tesne predtým ako ich použijeme do koláča :-)

  2. 2

    Cesto: Celé vajíčka vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom do penista. Následne postupne a striedavo vmiešavame aj olej, mlieko a múku, ktorú sme už vopred zmiešali s práškom do pečiva a so soľou.

  3. 3

    Hotové cesto vylejeme na pekáč vytretý olejom a posypaný múkou. Následne poukladáme naše plátky jabĺk do cesta tesne vedľa seba tak, aby boli do polovice vonku. Pekáč dáme do vopred rozohriatej rúry a pečieme na 180 °C cca 30-35 minút. Môj pekáč má 29x22 cm, ale ak dáte do väčšieho plechu, tak si čas pečenia treba aj prispôsobiť. A pravdaže tým pádom budete mať koláč aj nižší :-)

  4. 4

    Po 30-ich minútach urobíme skúšku ihlou a ak je koláč už prepečený, tak ho vyberieme z rúry a rýchlo kde-tu popicháme ihlou. Následne vrch koláča polejeme smotanou na šľahanie a dáme ešte na 5 minút naspäť do rúry zapiecť :-)

  5. 5

    Upečený koláčik necháme vychladnúť a môžeme podávať! Je naozaj báječný, ľahučký a vláčny od šľahačky ;-P Verím, že si ho hneď na prvýkrát obľúbite! Dobrú chuť ;-)

  6. 6

    Pre lepšiu predstavu prípravy si pozrite aj moje video :-) Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

cesminaz
@terinka 55 (26.12.2020 14:02)

Dakujem milá @terinka za prianie a aj milý komentík :-) Určite skúšku neolutuješ, je to výborný koláč! Pozdravujem a tiež želám ešte pekný zvyšok vianoc.
gerberka
Cesto koláča vyzerá byť suché, inak si neviem vysvetliť to polievanie šľahačkou.
cesminaz
@gerberka (27.12.2020 23:29)

Už si tu chýbala, dávno som ťa tu na Vareche nevidela :-)
Cesto vôbec nieje suché, je samo o sebe lahučké a jemné. Keby som ho polievala šlahačkou zato, že je suché, tak ho neupečiem v takom hlbokom pekáči a šlahačku nedám len na vrch... Logicky by som ho dala na väčší plech, aby bol nižší a tak ho poliala, aby sa tou šlahačkou všade premočil :-) Tá šlahačka tam je teraz vlastne pri tých jablkách medzi zárezmi ako krém. Koláč je výborný.
Dakujem za tvoje pozastavenie a prajem ti ešte krásny deň.
1x haji
majoranka
Recept som skusila - na moj vkus kolac JE suchsi, ako poznamenala @gerberka. A to som ho piekla na vacsom plechu. Mam skusenost s kolacikom zalievanym slahackou, ale s tymto sa neda porovnat. Nabuduce siahnem po overenej bublanine. Prepacte...
cesminaz
@majoranka (3.2.2021 23:16)

Žiadny problém :-) každý máme iné chute. Ani mne nechutí všetko nové čo vyskúšam, ale len tak získa človek skúsenosti a vždy sa niečo nové priučí :-) Vdaka za komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia