Dusené hovädzie mäso
Dusené hovädzie mäso

Znojemský guláš podľa ČSN fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 15. októbra 2022
Znojemský guláš podľa ČSN (fotorecept)
Foto: frezia68

Našla som ho na YouTube. ČSN (normy teplých jedál) množstvá, aj postup podľa knihy, len neviem rok vydania. Zaujali ma uhorky na vrchu, Zobraziť celý popisNašla som ho na YouTube. ČSN (normy teplých jedál) množstvá, aj postup podľa knihy, len neviem rok vydania. Zaujali ma uhorky na vrchu, my sme vždy dávali do omáčky a tiež napr. váha jednej porcie 183 g, z toho mäso 63 g.... veď normy.

5
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
150 g
250 g
150 g
100 g
15 g
1 g
2 g
30 g
1200 g horúca




Postup

  1. 1

    Suroviny na prípravu, okrem nich ešte potrebujeme kyslé uhorky a hladkú múku. Ja som robila z polovičnej dávky a každý si množstvo prispôsobí počtu stravníkov.

    Znojemský guláš podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kližku nakrájať na kocky o váhe 33 g. Cibuľu nakrájať, orestovať na 2/3 masti s rascou, primiešať časť mletej papriky.

    Znojemský guláš podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridať mäso, podusiť na vlastnej šťave, pridať korenie, soľ, zaliať trochou horúcej vody a dusiť prikryté. Občas premiešať, podliať horúcou vodou podľa potreby.

    Znojemský guláš podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je mäso polomäkké, necháme vydusiť do tuku, zaprášime múkou a pri stálom miešaní restujeme 5 minút. Potom podlejeme vodou tak, aby omáčka bola riedka, necháme pomaly variť prikryté, až mäso zmäkne a omáčka zhustne. Mäso vyberiem, omáčku precedím (ja som zmixovala)...

    Znojemský guláš podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridám mäso, zvyšnú masť s paprikou a varím do zmäknutia. Pri podávaní posypať nakrájanou kyslou uhorkou. A hotovo. Kto vyskúša, želám dobrú chuť!

    Znojemský guláš podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Nevarila som ešte mäso na znojemský spôsob, ale neviem, ak dám vopred múku, teda, ak zahustím šťavu ešte na začiatku varenia, nebude sa pripaľovať? Asi potom treba častejšie miešať a dbať, nech neprihorí. Je rozdiel, ak zahustím šťavu múkou až pri konci?
evanaaa
Zabudla som sa spýtať, to si tie kocky mäsa aj vážila? :) Nestačilo by od oka, potom by už nebola norma? To ale neber vážne, len tak sa pýtam.... :)
sracz
Vysoko si považujem Tvoju kreativitu aj vo varení vážená @Frezia68 moja Ditka kamaLáska od počiatku našej Varešky. Dávaš nádherné príklady našej súdržnosti s Moravským Slováckom, nielen v speve, tanci i tradíciách. Aj vďaka môjmu rodinnému rozsahu a profesionálnej "púti" po Československu, mám velikánsky počet sesterničiek, bratránkov a priateľov, od Ostravy až po Znojmo, čiže aj ich "kuchyňu" nadovšetko zbožňujem. Ten dlhý predslov iba naznačuje, že si ma aj týmto receptom oslovila a prekvapila. Tak "dzifče mojo počarovne" s chuťou a veselo do ďalšieho varenia i s optimizmom na Tvojej životnej púti! Už sa síce na Varecha.sk nehviezdičkujú recepty, ale Ty máš u mňa aj za túto dobrotu široké vysoké hviezdami posiaté Nebíčko!
frezia68
@evanaaa (15.10.2022 20:59) Zahusťovala som až v bode 4,teda ak už bolo mäso polomäkké a je to podľa normy,nie môj nápad. Ale píšem,že restovať múku cca 5 min. pri stálom miešaní.A ak nazrieš do hrnca, či na tanier,vidíš nerovnaké kúsky mäsa,tak si odpovedz na otázku sama :-)))). To je kniha pre kuchárov vo verejnom stravovaní a ešte bolo písané,že na tanier servírovať 3 ks mäsa a preto tá gramáž. Ale gramáž v úvode ,aj postup je podľa normy,autor dal ukážku receptu
z knižky a ja som dodržala aj postup. Lebo ak dávam na Varechu že podľa ČSN,tak to je podľa ČSN.Ale máme tu odborníkov,aj kuchárov,možná sa ozve @Klukovody ,alebo iný odborník, ktorý pozná a napíše svoj názor.
frezia68
@sracz (15.10.2022 23:12) Ďakujem,Ferko,za milý komentár. Vyrastala som v Československu,zamestnanie ma viedlo k služobným cestám po celej republike,Čechy,Morava a Slováci sme boli súdržný národ,rozumeli sme si a ani rečou sme si neboli cudzí. Ale predsa trocha nám boli bližší Moraváci srdečnosťou, úprimnosťou,aj spevom. A Ty vieš,o čom hovorím. Ale som veľmi tolerantná voči každému,jednotlivým osobám,aj národom bez ohľadu na náboženstvo,farbu pleti...,ak nám nezasahujú do našej slobody. Ale to sa blíži k politike,tak posielam srdečný pozdrav do tej diaľky Vám obom doma a príjemný zvyšok dňa :-)

2x haji a kimlo
haji
Vděčný receptík, Znojemský guláš byl na jídelním lístku - hotovka. Stejná v Karlových Varech i v Popradu, to zaručuje norma. Jasné, že vařeno s láskou má přidanou hodnotu, pak chutná nejen Znojemský guláš vždycky víc. Zrovna včera jsem měla otázku na to jak to bylo s cenami, restauracemi, jídlem, pitím dřív. Záruka, že host dostane to stejné ať přijde, přijede kam chce. Správné vysvětlení, milá @frezia68 , ČSN zaručovala jistotu. No a to celé za dodržení jednotné ceny - podle zařazení restaurace do cenové skupiny.
Mám ráda recepty podle ČSN, a je nás tu víc. Pramení to částečně z nostalgie, ale i z osvědčeného postupu, jisté chuti. Ano, každý doma vaří podle sebe, někdo do puntíku podle receptu, nebo ČSN, jiný od oka či podle nálady, invence. Ale když podle ČSN, tak podle ČSN. Něco na tom je. Skvělá volba, pěkný receptík.
haji
Upřesnění, odpovídala jsem na otázku. Mladší lidé nevědí, netuší a někteří se ptají. To je dobře.
haji
@radost (15.10.2022 17:13)
U nás v pátek, hovězí maso na polévku s kostí /nic moc/ 230,-Kč. Až jsem se lekla, že už se nenadechnu... Vedle hovězí zadní v akci 229,-Kč. Bez akce nenakupuji, maso už vůbec ne.
frezia68
@haji (16.10.2022 13:41) Ďakujem,@Haji. A teraz si ma dostala tými cenami.Lebo pýtala som v obchode kližku(veď prerastané ako kližka) a našla som bloček ( separujem papier,aj bloky...) a tam Hovädzie predné BK za 8,90 kg.. Tak som v rozpakoch,čo som kúpila? A z čoho som robila ten guláš? Tu máme veľa obchodov a aj rôzne ceny na výber,aj z Poľska lacnejšie ( tam nemám dôveru) a kto má zdravé nohy,môže si urobiť prieskum. Ale ceny sú vysoké,stúpajú nenápadne zo dňa na deň.

frezia68
@radost (15.10.2022 17:13) @Rados ť,ja som kúpila nožinu za 8,90 eur a to bola dobrá cena. Práve si píšeme s @Haji....lebo je aj za 10, to už nie je na dôchodok. No ale sú z toho aj 3 obedy a potom budú placky,úhrabky,moskole.....ako žili niekedy naši starkí.

haji
@frezia68 (16.10.2022 15:48)
Kližka zatím "líže" cca 199,-Kč v akci. Zatím. Tá tvoja cena 8,90 je v přepočtu 219,-Kč. Nakupuji na Kaufu. Tam se orientuji. Ale ve městě u soukromníka k tomu musím připočítat 100,-Kč, když to jde dobře. Chodím tam minimálně. Jeden z největších se přesunul do nových prostor /novostavba/ - nájem. Kamarádka tam byla na kukačku. Toť vsjo, vyřídila se sama. Když jdu do Jednoty, musím s tím počítat. Dováží maso někde od Zlína z farmy. Je drahé. Brávám si tam mleté maso, mix hovězí/vepřové. Je skvělé. To se plácnu přes kapsu. Nechám si pak umlet vepřové plecko ve městě a smíchám 0,5 na 05. Mělněné maso v řetězci bych prostě nekoupila, to budu radši bez něho.
Promiň, že ti tu straším pod receptem s cenami masa, ale nedalo mi.
frezia68
@haji (16.10.2022 16:20) Veď aj ja som zažartovala ,že čo som kúpila (kližka = predné ).Ale vieme,že na Slovensku máme najdrahšie ceny.Česko,Poľsko a Maďarsko sú lacnejší. Aj teraz si ma presvedčila a mne to nevadí,že pri recepte.

janger
Vies, ze mi hned napadlo pri tych 33.3g, ze to budu iste 3 kocky na osobu, aby to bolo tych 100g masa (v surovom stave) na jednu porciu.
Receptik si ukladam, @frezia68. Pacia sa mi tie stare, socialisticke recepty.
hannes
Jedno z jedál, ktoré nechýbalo v žiadnom slušnom bufete. Aj toto patrí do mojej mladosti. Vrátil som sa do študentských čias, keď sme na toto a podobné jedlá chodili do Alžbetky....vďaka aj za inšpiráciu, v utorok gulášik urobím....
kimlo
Dobre si navarila, mám tú kucharku, sú tam recepty ktoré sa dnes už nevidia...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia