Dusené hovädzie mäso

Znojemský guláš podľa ČSN (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Našla som ho na YouTube.* ČSN (normy teplých jedál) množstvá, aj postup podľa knihy, len neviem rok vydania. Zaujali ma uhorky na vrchu, my sme vždy dávali do omáčky a tiež napr. váha jednej porcie 183 g, z toho mäso 63 g.... veď normy.

5
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Suroviny na prípravu, okrem nich ešte potrebujeme kyslé uhorky a hladkú múku. Ja som robila z polovičnej dávky a každý si množstvo prispôsobí počtu stravníkov.
  2. Kližku nakrájať na kocky o váhe 33 g. Cibuľu nakrájať, orestovať na 2/3 masti s rascou, primiešať časť mletej papriky.
  3. Pridať mäso, podusiť na vlastnej šťave, pridať korenie, soľ, zaliať trochou horúcej vody a dusiť prikryté. Občas premiešať, podliať horúcou vodou podľa potreby.
  4. Keď je mäso polomäkké, necháme vydusiť do tuku, zaprášime múkou a pri stálom miešaní restujeme 5 minút. Potom podlejeme vodou tak, aby omáčka bola riedka, necháme pomaly variť prikryté, až mäso zmäkne a omáčka zhustne. Mäso vyberiem, omáčku precedím (ja som zmixovala)...
  5. Pridám mäso, zvyšnú masť s paprikou a varím do zmäknutia. Pri podávaní posypať nakrájanou kyslou uhorkou. A hotovo. Kto vyskúša, želám dobrú chuť!