Odpaľované venčeky
Odpaľované venčeky

Žĺtkové venčeky

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 7. januára 2023
Žĺtkové venčeky
Foto: Jana Štrbková

Nadýchané, chrumkavé a megachutné venčeky.

36 ks
porcií

Suroviny

Na odpaľované cesto:
300 g
500 ml
110 g
 štipka
8 ks
Na žĺtkový krém:
75 g
125 g
640 ml
75 g
50 ml
4 ks
300 ml (33 %)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si odpaľované cesto. Vodu, soľ, maslo dáme do hrnca a počkáme, kým sa maslo rozpustí a tekutina začne poriadne vrieť. Potom znížime ohrev, naraz prisypeme všetku múku. Pozor, je veľmi dôležité, aby tekutina poriadne vrela, inak múka nebude pôsobiť dostatočne ako kypridlo a venčeky nenarastú tak, ako by sme chceli. Cesto odpaľujeme od dna asi 4 minúty, kým sa nevytvorí hladká kompaktná masa.

  2. 2

    Potom cesto preložíme do misky, trochu rozšťucháme a necháme asi 2 minúty odpočívať a chladnúť. Potom po jednom primiešavame vajíčka. Vymiešané cesto má byť vláčne, hladké a lesklé. Cesto naplníme do vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme venčeky s priemerom asi 5 – 6 cm. Rúru vyhrejeme na 220 °C, venčeky vložíme do rúry, zavrieme a teplotu znížime na 180 °C. Pečieme 20 minút dozlatista. Počas pečenia rúru neotvárame, venčeky by mohli spľasnúť.

  3. 3

    Na krém oddelíme žĺtky od bielkov. 380 ml mlieka vylejeme do hrnca, pridáme rum, cukor, maslo a privedieme do varu. V 100 ml mlieka dohladka rozmiešame vanilkový pudingový prášok a žĺtky. Prilejeme do vriaceho mlieka a varíme za stáleho miešania 2 – 3 minúty. Puding prelejeme do čistej misky a zakryjeme potravinovou fóliou, aby sa neurobila koža. Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Dotuha vyšľaháme studenú smotanu. Vychladený žĺtkový krém vyšľaháme dohladka šľahačom. A ručne, jemne primiešame vyšľahanú šľahačku.

  5. 5

    Krémom naplníme zdobiace vrecko s ozdobnou špičkou. Vychladnuté venčeky prerežeme zúbkovaným nožíkom na dve polovice. Spodnú časť naplníme krémom, priklopíme vrchnou časťou a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia