Žĺtkové venčeky
foodblog Medové motúzy, 7. januára 2023
Foto: Jana Štrbková
Nadýchané, chrumkavé a megachutné venčeky.
porcií
Suroviny
Na odpaľované cesto: | |
300 g |
|
500 ml |
|
110 g |
|
štipka |
|
8 ks |
|
Na žĺtkový krém: | |
75 g |
|
125 g |
|
640 ml |
|
75 g |
|
50 ml |
|
4 ks |
|
300 ml (33 %) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme si odpaľované cesto. Vodu, soľ, maslo dáme do hrnca a počkáme, kým sa maslo rozpustí a tekutina začne poriadne vrieť. Potom znížime ohrev, naraz prisypeme všetku múku. Pozor, je veľmi dôležité, aby tekutina poriadne vrela, inak múka nebude pôsobiť dostatočne ako kypridlo a venčeky nenarastú tak, ako by sme chceli. Cesto odpaľujeme od dna asi 4 minúty, kým sa nevytvorí hladká kompaktná masa.
- 2
Potom cesto preložíme do misky, trochu rozšťucháme a necháme asi 2 minúty odpočívať a chladnúť. Potom po jednom primiešavame vajíčka. Vymiešané cesto má byť vláčne, hladké a lesklé. Cesto naplníme do vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme venčeky s priemerom asi 5 – 6 cm. Rúru vyhrejeme na 220 °C, venčeky vložíme do rúry, zavrieme a teplotu znížime na 180 °C. Pečieme 20 minút dozlatista. Počas pečenia rúru neotvárame, venčeky by mohli spľasnúť.
- 3
Na krém oddelíme žĺtky od bielkov. 380 ml mlieka vylejeme do hrnca, pridáme rum, cukor, maslo a privedieme do varu. V 100 ml mlieka dohladka rozmiešame vanilkový pudingový prášok a žĺtky. Prilejeme do vriaceho mlieka a varíme za stáleho miešania 2 – 3 minúty. Puding prelejeme do čistej misky a zakryjeme potravinovou fóliou, aby sa neurobila koža. Necháme vychladnúť.
- 4
Dotuha vyšľaháme studenú smotanu. Vychladený žĺtkový krém vyšľaháme dohladka šľahačom. A ručne, jemne primiešame vyšľahanú šľahačku.
- 5
Krémom naplníme zdobiace vrecko s ozdobnou špičkou. Vychladnuté venčeky prerežeme zúbkovaným nožíkom na dve polovice. Spodnú časť naplníme krémom, priklopíme vrchnou časťou a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Tiež venčeky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu