Odpaľované venčeky
Žĺtkové venčeky
Autor receptu: redakcia
Nadýchané, chrumkavé a megachutné venčeky.
Postup
- Pripravíme si odpaľované cesto. Vodu, soľ, maslo dáme do hrnca a počkáme, kým sa maslo rozpustí a tekutina začne poriadne vrieť. Potom znížime ohrev, naraz prisypeme všetku múku. Pozor, je veľmi dôležité, aby tekutina poriadne vrela, inak múka nebude pôsobiť dostatočne ako kypridlo a venčeky nenarastú tak, ako by sme chceli. Cesto odpaľujeme od dna asi 4 minúty, kým sa nevytvorí hladká kompaktná masa.
- Potom cesto preložíme do misky, trochu rozšťucháme a necháme asi 2 minúty odpočívať a chladnúť. Potom po jednom primiešavame vajíčka. Vymiešané cesto má byť vláčne, hladké a lesklé. Cesto naplníme do vrecka s ozdobnou špičkou
a na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme venčeky s priemerom asi 5 – 6 cm. Rúru vyhrejeme na 220 °C, venčeky vložíme do rúry, zavrieme a teplotu znížime na 180 °C. Pečieme 20 minút dozlatista. Počas pečenia rúru neotvárame, venčeky by mohli spľasnúť.
- Na krém oddelíme žĺtky od bielkov. 380 ml mlieka vylejeme do hrnca, pridáme rum, cukor, maslo a privedieme do varu. V 100 ml mlieka dohladka rozmiešame vanilkový pudingový prášok a žĺtky. Prilejeme do vriaceho mlieka a varíme za stáleho miešania 2 – 3 minúty. Puding prelejeme do čistej misky a zakryjeme potravinovou fóliou, aby sa neurobila koža. Necháme vychladnúť.
- Dotuha vyšľaháme studenú smotanu. Vychladený žĺtkový krém vyšľaháme dohladka šľahačom. A ručne, jemne primiešame vyšľahanú šľahačku.
- Krémom naplníme zdobiace vrecko s ozdobnou špičkou. Vychladnuté venčeky prerežeme zúbkovaným nožíkom na dve polovice. Spodnú časť naplníme krémom, priklopíme vrchnou časťou a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.