Zlepované kokosové koláčiky
Foto: siuuu
Tak už aj u nás to vypuklo - vianočné pečenie. Tento rok som vsadila na klasiku - už mám upečené zázvorníky a dnes som Zobraziť celý popisTak už aj u nás to vypuklo - vianočné pečenie. Tento rok som vsadila na klasiku - už mám upečené zázvorníky a dnes som robila akože linecké pečivko, ale ochutené kokosom, ktorého chuť aj vôňu máme u nás radi. Recept sa trocha odlišuje od klasického lineckého pečiva, preto som si ani nedovolila ho tak nazvať.
porcií
príprava
na 185-190 °C
Suroviny
300 g |
|
80 g |
|
125 g zmäknuté |
|
100 g (strúhaný kokos) |
|
2 PL hustý neochutený |
|
2 ČL |
|
1 ks |
|
1 ČL nastrúhaná |
|
podľa chuti (na zlepovanie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Postup je rovnaký ako u lineckého pečiva - zo surovín (okrem lekváru a cukru na posypanie) vypracujeme cesto, zabalíme a dáme do chladničky aspoň na hodinu. Ja som robila včera večer a dnes večer som piekla (cesto som pred pečením nechala povoliť pri izbovej teplote).
- 2
Povolené cesto rozvaľkáme na podložke na hrúbku cca 3 mm - možno aj kúsok tenšie, pri pečení trocha narastie do výšky. Ja som sa bála robiť tenšie koláčiky, aby neboli vysušené, tak budeme mať také bachrošky. Vykrajujeme ľubovoľné tvary, ukladáme na pekáč vyložený papierom na pečenie alebo inou vhodnou podložkou a pečieme v rúre zohriatej na cca 185 °C asi 8-10 minút (každá rúra pečie inak).
- 3
Po upečení necháme vychladnúť na plechu a následne plníme džemom podľa chuti alebo uskladníme na neskoršie plnenie v uzatvorenej dóze. Ja budem plniť až za pár dní, ale testovaciu vzorku som musela urobiť. Bude sa hodiť nejaký chuťovo výrazný džem - ja budem plniť asi malinovým džemom, ale dnes som mala načatý pomarančový - tak testovacia vzorka je plnená ním.
- 4
Koláčiky voňajú jemne po kokose a od jogurtu, ktorý sa pridával do cesta sú vláčnejšie ako klasické linecké pečivo. Pokojne by sa dali zakusovať iba tak ku kávičke či čaju aj samotné - nenaplnené.
Tiež drobné pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Práve dnes som sa chystám robiť kokosové. Mám veľmi podobný recept, ale zrejme skúsim tvoj, lebo s tým mojim nie som úplne spokojná.
Dnes není problém kokos koupit. V době mého mládí se na kokos stála fronta. A pak byl doma boj, na co kokos použít. Většinou vyhrály nepečené kokosové gulky.
Ďakujem ... zo dňa na deň je to horšie a horšie (v práci) ... dnes je ešte iba obed a už som úplne grogy - neviem dokedy toto šialené tempo vydržím (e).
Nejspíš pracuješ někde v obchodě a to je práce, zvláště v této době, hodná metálu na oboje prsa! Máš můj obdiv, drž sa a pevné nervy!
Milá Haji - nie obchod - verejná správa, konkrétne stavebný úrad - všetci ľudia sa zbláznili a mi chodíme skoro denne po obhliadkach a konaniach ... už som fakt unavená a idem iba na výpary ako sa hovorí - už strihám meter do začatia dovolenky (21.12.).
Uf! To je sila, nezávidím! Drž se, holka, drž! Pevné zdraví a ještě pevnější nervy! Že na nervy sú dobré orechy a med. Ale prečo v sudoch...?
Ďakujem za milý komentár a želanie zdravia @motyka ... nie nadarmo sa hovorí že je najvzácnejšie, čím som staršia, tým väčšmi si to uvedomujem ... takže prajem zdravie nám všetkým ;-)
Ďakujem @sobon ... som rada že sa ti moje receptíky páčia ... myslím, že na izabellu ja veru nemám, ale snažím sa - skúšanie nových receptov a chutí ma veľmi baví a občas sa podarí aj pekná fotečka ;-)
Ja som s tým tiež mala vždy problém, keď som nechala cesto hrubšie, tak to veľmi narástlo, keď bolo tenšie, tak sa rýchlo vysušilo. Teraz to už riešim tak, že do takýchto koláčikov nedávam prášok do pečiva. Trochu narastú aj tak, od jogurtu.