Žerbo rezy
Žerbo rezy

Žerbové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 20. mája 2017

Robila som ich trošku inak.

20
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
100 g
1 ks
1 ks
25 g
3 PL
 štipka
1 bal
Plnka:
370 ml domáci
400 g mleté
60 g
50 g
100 g drvené
Na vrch:




Postup

  1. 1

    Pripravila som si cesto. Preosiala múku, pridala som štipku soli, maslo, žĺtok a celé vajce, práškový cukor, urobila som jamku dala som do nej smotanu, na smotanu som namrvila droždie a zasypala som ho vanilkovým cukrom. Iba chvíľku som počkala kým droždie podkysne a zamiesila som cesto.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dobre vypracované cesto som rozvážila na 4 rovnaké časti.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ cesto oddychovalo, pripravila som si plnky. Orechy som pomlela a zmiešala som s práškovým cukrom. Zbytok orechov som nakrájala na drobno a čokoládu na malé kocky.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som vyvaľkala a vložila na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natrela som ho džemom.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypala orechmi.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Položila som druhý vyvaľkaný plát cesta, natrela som ho džemom, posypala drvenými orechmi a kockami čokolády.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zakryla som ho ďalším plátom vyvaľkaného cesta, natrela som ho džemom a posypala mletými orechmi. Ešte mi zostalo v pohári troška džemu položila som ho na orechy a zakryla posledným plátom vyvaľkaného cesta.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som popichala. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekol sa 40 min. Upečený som nechala chladiť.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď vychladol poliala som ho čokoládovou polevou.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakrájala som ho na rezy a posypala orechmi. Piekla som už viac krát a viac kombinovaných s makom aj tvarohom.

    Žerbové rezy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

terinka55
U mňa za 5*, páčia sa mi. Každý nech si teda hviezdičkuje podľa svojho svedomia alebo "nesvedomia".
motyka
Žerbo je výborný a vďačný zákusok, ktorý vydrží vláčny aj niekoľko dní.
Ten Tvoj s pridaním čokolády do plnky musí byť suprový. Určite najbližšie vyskúšam. Izka, prosím, vysvetlí bližšie ako robíš ten s makom a tvarohom ? Len mak alebo tvaroh namiesto orechov? Ďakujem.
izabella929
@motyka , kombinácií sa netreba obávať, vyskúšala som mnoho variácií, mnohé sa sem na Varechu ani nedostali...ale tie ktoré nám chutili a boli bezkonkurenčné som pridala linky..snáď si niečo vyberieš..toto je veľmi chutný a trvanlivý zákusok..čím dlhšie postojí, lepšie chutí..napokon je vždy po ruke ak príde nečakaná návšteva..možno som ti pomohla..)vďaka za komentár..
1x bubaya
patroveckypitrs
Veru by som si dal, hoci som mal dobrý obed, ale takýto zákusok by do mňa ľahko vkĺzol. Vyzerá veľmi dobré.
motyka
Izka, ďakujem pekne. Určite si vyberiem. Ja som doposiaľ robila iba klasické orechové a niekedy aj makové. V plnke som ale vymenila iba orechy za mak. Práve preto som bola zvedavá. Naši muži milujú žerbo rezy, ale väčšinou sú za "klasiku". Najbližšie vyskúšam niektoré z tých Tvojich, keď si ma uistila - že kombinácií sa netreba báť. Lákajú ma najmä tie v kombinácii s tvarohom. Ďakujem pekne ešte raz linky.
motyka
Izka a ešte jednu poznámku - neverím, že tieto rezy nie sú vydarené. Tvoje recepty, ktoré som doposiaľ skúšala / aj keď len na slávnostné príležitostí / boli vždy skutočne vynikajúce a nikdy nesklamali. Vďaka Tebe som bola za "hviezdu".
Takže naďalej pridávaj recepty. Aj keď nekomentujem, ale dávam do KK a hviezdičkujem. Želám Ti dobré zdravie a stále dobré nápady vo varení a pečení.
1x radost
sracz
... napriek tomu, že si ich urobila "trošku inak", milá @Izabella929 máš môj permanentný obdiv a bývať v Tvojej blízkosti, stal by som sa Tvojim stálym zákazníkom abonentom. Po prečítaní sprievodnych linkov s ďalšími "žerbó" to platí, samozrejme, pre celú ich zostavu. S úctou Ti želám príjemný weekend aj so svojou prisahanou 1/2.


haji
Krásná práce, žerbo rezy v jakékoliv podobě ve tvém provedení musí být úžasné. Ke kafíčku jako stvořené, nádherné foto, hned bych dala testovací vzoreček, jsi šikulka!
mitzy
Teraz po obede by jeden dva dobre padli :) veľmi pekné rezy!
zahra
No neviem, neviem. Zerbo bez rumu? Ale to len podpichujem. Five stars.:)
izabella929
@mitzy ,@sonulienka ,@zahra ,alkohol v mojich zákuskoch neriešim..pokiaľ niečo pridám tak najradšej príchute..nemusí byť, ale dodá skvelú chuť a keď už niečo ozaj tak potom použijem koňak mám s ním dobré skúsenosti..miesto rumu tam boli čokoládové kocky..ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-)
kecupicek
Veľmi si cením váš novátorský prístup k tomuto receptu. Skutočne je to mňamka pre dnešných labužníkov. Nedalo mi to pokoj a našla som možno viac ako 30 ročný recept po mojej mamičke, ktorá bola vyučená cukrárka . Nedá sa s tým vašim porovnať. Obsahuje suroviny, ktoré mali ľudia v 70-tych rokoch bežne doma, plnka je len z lekváru a orechov. Nepiekla som ho už veľmi dávno /alergia na orechy/, ale ten váš si upečiem.
izabella929
@kecupicek ,rada inuvujem staré recepty..skúšala som žerbové rezy už aj v podobe okrúhlej a boli vynikajúce..vykrojila som kolieska a plnila tak isto ako rezy..tu niet čo pokaziť, je dobre skúšať nové chute..iste že sa v tých rokoch používala skromné suroviny, dnes máme mnoho možností ako si chute vylepšiť..vďaka za komentár.)