Vegan žerbó rezy
Foto: alexandra05
Žerbó rezy boli pre mňa odjakživa pochúťkou, ktorá bola súčasťou našich Vianoc a Veľkej Noci. Pripravovala ich moja starká, a ja som Zobraziť celý popisŽerbó rezy boli pre mňa odjakživa pochúťkou, ktorá bola súčasťou našich Vianoc a Veľkej Noci. Pripravovala ich moja starká, a ja som sa aj po prechode na vegánsku stravu rozhodla v tejto "tradícii" pokračovať. Keďže som nikde nenašla "veganizovanú" verziu, rozhodla som sa urobiť vlastnú.
na 180 °C
Suroviny
42 g čerstvé |
|
4 PL |
|
250 g (napr. Alsan-bio) |
|
1 KL (nemusí byť) |
|
400 g |
|
50 g |
|
2 PL mleté |
|
6 PL |
|
Plnka: | |
350 ml |
|
350 ml |
|
150 g mleté |
|
50 g |
|
Poleva: | |
|
|
|
Postup
-
1
Dve polievkové lyžice mletého ľanového semiačka zmiešame v pohári so šiestimi polievkovými lyžicami vody a necháme aspoň 10 minút odstáť, kým zmes nebude mať gélovitú konzistenciu (poslúži nám ako náhrada za vajíčka).
- 2
Do misky nasypeme múku, kurkumu (nepovinné, dodá cestu žltšiu farbu) a cukor, pomrvíme droždie, prilejeme 4 polievkové lyžice mlieka, pridáme maslo vcelku, pripravenú ľanovú gélovitu hmotu a vymiesime cesto.
- 3
Hotové cesto rozdelíme na tri rovnaké časti a necháme ho odpočívať v chladničke aspoň 20 minút.
- 4
Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku. Lekváre zohrejeme v hrnčeku a zmiešame ich spolu s cukrom (ja nedávam, lekvár je dosť sladký), aby sa roztopil.
- 5
Pomúčime si dosku a prvú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu. Cesto prenesieme na plech a polovicu pripravenej lekvárovej plnky naň rozotrieme. Lekvár posypeme polovicou pripravených orechov. Pri ďalšej vrstve postupujeme rovnako a použijeme zbytok plnky a orechov. Cesto zakryjeme tretím rozvaľkaným plátom cesta a popicháme vidličkou.
- 6
Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 15-20 minút.
- 7
Po upečení koláč rovnomerne zaťažíme a necháme vychladnúť.
- 8
Po vychladnutí ho môžeme potrieť lekvárom, aby sa vyrovnali nerovnosti. Potom si v hrnčeku v ľubovoľnom množstve roztopíme čokoládu na varenie a Ceru. Túto polevu natrieme na lekvárovú vrstvu a necháme ju stuhnúť.
- 9
Krájame na ľubovoľné tvary, najlepšie to ide tenkým nahriatym nožom.
- 10
Koláč chutí najlepšie na 2.-3. deň. Dobrú chuť!
Tiež orechový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu