Orechový zákusok
Orechový zákusok

Vegan žerbó rezy

alexandra05 - bez fotkyalexandra05, 26. marca 2021
Vegan žerbó rezy
Foto: alexandra05

Žerbó rezy boli pre mňa odjakživa pochúťkou, ktorá bola súčasťou našich Vianoc a Veľkej Noci. Pripravovala ich moja starká, a ja som Zobraziť celý popisŽerbó rezy boli pre mňa odjakživa pochúťkou, ktorá bola súčasťou našich Vianoc a Veľkej Noci. Pripravovala ich moja starká, a ja som sa aj po prechode na vegánsku stravu rozhodla v tejto "tradícii" pokračovať. Keďže som nikde nenašla "veganizovanú" verziu, rozhodla som sa urobiť vlastnú.

15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

42 g čerstvé
4 PL
250 g (napr. Alsan-bio)
1 KL (nemusí byť)
400 g
50 g
2 PL mleté
6 PL
Plnka:
350 ml
350 ml
150 g mleté
50 g
Poleva:




Postup

  1. 1

    Dve polievkové lyžice mletého ľanového semiačka zmiešame v pohári so šiestimi polievkovými lyžicami vody a necháme aspoň 10 minút odstáť, kým zmes nebude mať gélovitú konzistenciu (poslúži nám ako náhrada za vajíčka).

  2. 2

    Do misky nasypeme múku, kurkumu (nepovinné, dodá cestu žltšiu farbu) a cukor, pomrvíme droždie, prilejeme 4 polievkové lyžice mlieka, pridáme maslo vcelku, pripravenú ľanovú gélovitu hmotu a vymiesime cesto.

  3. 3

    Hotové cesto rozdelíme na tri rovnaké časti a necháme ho odpočívať v chladničke aspoň 20 minút.

  4. 4

    Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku. Lekváre zohrejeme v hrnčeku a zmiešame ich spolu s cukrom (ja nedávam, lekvár je dosť sladký), aby sa roztopil.

  5. 5

    Pomúčime si dosku a prvú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu. Cesto prenesieme na plech a polovicu pripravenej lekvárovej plnky naň rozotrieme. Lekvár posypeme polovicou pripravených orechov. Pri ďalšej vrstve postupujeme rovnako a použijeme zbytok plnky a orechov. Cesto zakryjeme tretím rozvaľkaným plátom cesta a popicháme vidličkou.

  6. 6

    Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 15-20 minút.

  7. 7

    Po upečení koláč rovnomerne zaťažíme a necháme vychladnúť.

  8. 8

    Po vychladnutí ho môžeme potrieť lekvárom, aby sa vyrovnali nerovnosti. Potom si v hrnčeku v ľubovoľnom množstve roztopíme čokoládu na varenie a Ceru. Túto polevu natrieme na lekvárovú vrstvu a necháme ju stuhnúť.

  9. 9

    Krájame na ľubovoľné tvary, najlepšie to ide tenkým nahriatym nožom.

  10. 10

    Koláč chutí najlepšie na 2.-3. deň. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia